Maalaus: Leifr Eiriksson löytää Pohjois-Amerikan. (Christian Krohg, 1893)

Islantilaisissa on intiaaniverta

Pyhän Nikolauksen luu – tai ainakin sen oletetaan olevan.

Joulupukki on totta? Esi-isän luu tutkittu, ikää noin 1700 vuotta.

Pyhä Nikolaus on yksi tunnetuimmista kristillisistä pyhimyksistä. Legenda hänestä liitetään useissa Euroopan maissa joulupukkiin ja lahjojen antamiseen. Nyt tutkijat ovat analysoineet pyhimyksen jäänteinä pidettyjä luita ja tulokset julkaistiin juuri: joulupukin esi-isä näyttää olevan peräisin 300-luvulta.

Kuva: Jake Guild / Flickr

Suomi sata vuotta - mutta tiedätkö mistä löytyy vanhin suomalainen?

Itsenäinen Suomi täyttää sata vuotta. Päätimme katsoa, kuka (tai mikä) on vanhin suomalainen. Vaihtoehtoja on muutama.

Tapaus Neymar Jr. ja Venus

Ranskassa (ja toki muuallakin) ollaan viime päivinä kohuttu jalkapalloilija Neymar juniorin hankkimisesta pariisilaiseen Paris Saint-Germain -joukkueeseen.

Ihmiskunnan historia on taistelua nälkää vastaan

Antropologia on tiede, jonka tehtävänä on ihmiselämän ymmärtäminen sen kaikissa muodoissa: politiikkaa, taloutta, uskontoa ja sosiaalisia suhteita sekä paljon muuta arkielämän mekanismeista ihmiskunnan globaaleihin teemoihin. Kiinnostava Antroblogi kirjoittaa näistä aiheista ja Tiedetuubi julkaisee joitain sivuston tekstejä blogistien luvalla. Ensimmäisenä aiheena on ruoka.

Uutiset kertovat, että eräs kiinnostavimmista ja innostavimmista tieteen äänistä, ruotsalainen lääkäri ja tilastotieteilijä Hans Rosling on kuollut.

Hänen pääteemansa oli maailma faktojen valossa, ja se, että kaikki on paremmin kuin äkkiseltään näyttää. Tässä on hänen neljä vuotta sitten Helsingissä pitämänsä esitys, mikä keskittyy juuri tähän. 

Tuoreimpien maailman tapahtumien valossa tämä kannattaa pitää mielessä, sillä totuus voittaa aina lopulta.

Kiitos, Hans.

Trump sysäsi Tuomiopäivän kelloa kohti maailmanloppua

Tämä ei enää todellakaan naurata. Yhdysvaltain tuore presidentti Donald Trump on ennättänyt jo paitsi suututtamaan suuren osan maailmaa, erityisesti naiset, tutkijat ja vähemmistöt, mutta lisäksi aikaa ihmisen itse aiheuttamaan maailmantuhoon mittaavaa kelloa on siirretty hänen vuokseen eteenpäin kylmän sodan aikaisiin arvoihin. Kello on nyt kaksi ja puoli minuuttia vaille maailmanloppu.

Henkilö leikkii juomalaseilla

Tutkimus: Yhteiskunta muuttuu luonnostaan tyhmemmäksi

Ihmisen kehitys ei suinkaan ole loppunut, vaan evoluution lait pätevät yhä edelleen ja ne muovaavat meitä. Jos aikaisemmin kehitys on on kulkenyt kohti älykkäämpiä ihmisiä, on suunta nyt toinen – jos on uskominen islantilaistutkijoita.

Sivut