Ihosyöpää

Ihosyöpä vai ei? Selviää sekunneissa.

Suomalaista erikoisosaamista

VTT on kehittänyt aktiivisesti tekniikkaa 1990-luvun alusta alkaen, ja työtä on vetänyt tämän uuden kamerankinkin keksinyt johtava tutkija Heikki Saari.

Käytetty tekniikka perustuu ranskalaisten fyysikoiden Charles Fabryn ja Alfred Perot'n keksintöön. He Perot kehittivät 1800-1900-luvun vaihteessa nimeään nyt kantavan interferometripektroskopiamenetelmän, joka perustuu valon interferenssiin kahden yhdensuuntaisen peilin välillä. Kun kaksi peiliä on hyvin lähellä toisiaan (esimerkiksi vihreälle valolle yhden aallonpituuden (~550 nm) päässä toisistaan), peiliparin läpi pääsee vain kapea aallonkaista 550 nm:n ympäriltä.

VTT:n kehittämä mikroelektromekaaninen hiilidioksidianturi oli ensimmäinen teolliseen käyttöön otettu mikroelektroniikan valmistusteknologiaan perustuva tätä tekniikkaa käyttävä anturi ja VTT laajensi ensimmäisenä maailmassa toimivan mikromekaanisen Fabry-Perot-interferometriratkaisun näkyvän aallonpituuden alueelle sekä infrapuna-alueelle. Laitteen valmistuskustannukset saatiin hyvin alhaisiksi, joten niitä voidaan tuottaa jopa miljoonia vuosittain. Nyt spektrometrimoduulin lopullisen hinnan määrää käytännössä pakkauksen materiaali- ja työkustannukset.

Heikki Saari keksi vuonna 2005 uuden, periaatteessa tavallisen digikameroissa käytetyn kolmivärikuvasensorin ja Fabry-Perot-interferometrin periaatteen yhdistävän hyperspektrikameraperiaatteen. Nyt kamera oli jo niin pieni, että se voitiin asentaa pieneen parikiloiseen lennokkiinkin.

Nyt julkistettu ihosyöpää sondaava laite perustuu samaan tekniikkaan. Sitä voidaan käyttää myös aivoleikkausmikroskoopissa rajamaan kasvaimesta leikattavaa aluetta.

Hyperspektrikamera kopterissa
AISA

Maailman pienin hyperspektrikamera on sekin VTT:n kehittämä. Sitä voidaan käyttää pienissä radio-ohjattavissa lennokeissa ja nanosatelliiteissa moniin sovelluksiin, kuten monitoroimaan ympäristön tilaa, lannoitussuunnitelmien tekemiseen ja metsien puulajitunnistukseen.

Yllä olevassa kuvassa on suomalaisella AISA-spektrometrillä otettu väärävärikuva, jossa tyypillistä suomalaista havumetsää ja hakkuuaukioita. Lehtimetsää kasvaa teiden sekä pienten jokien varsilla. Alempi kuva on hyperspektrikuva samasta alueesta.

---

Artikkeli perustuu VTT:n lähettämään tiedotteeseen VTT:n hyperspektrikameralla lupaavia tuloksia ihosyövän esiasteiden havaitsemiseen sekä aiemmin VTT:ltä sekä Heikki Saarelta saatuihin tietoihin. Kuvat: VTT ja Flickr.


Juttuja samasta aiheesta

Joidenkin vanhimpien juttujen tekstin näyttämisessä on ongelma. Pyrimme saamaan jutut pikaisesti taas normaaleiksi! Pahoittelut!