Tämän viikon rakettibonanza saatiin käyntiin: kaksi neljästä laukaisusta jo tehtiin illalla

Kuten aika usein vuoden lopussa, on tällä viikolla tekeillä useampia rakettien lentoja, kun ne halutaan saada tehtyä ennen joulunaikaa. Laukaisusarjan piti alkaa jo sunnuntaina, mutta viivytysten vuoksi meno alkoi vasta tänään: ensin Ariane 5, sitten New Shepard ja Electron sekä Falcon 9 ovat vielä lähdössä. Lisäksi kiinalaiset ennättivät jo laukaisemaan oman kantorakettinsa!

Liikenne Kansainväliselle avaruusasemalle ja sieltä pois on ollut vilkasta viime aikoina.

Dragon & Falcon 9

Yllä olevassa videossa laukaistaan 3. kesäkuuta matkaan tuorein Dragon-avaruusrahtari, joka on monessa mielessä historiallinen. Ensinnäkin kyseessä on kierrätetty alus: tämä sama alus teki lennon avaruusasemalle vuonna 2014 ja on sen jälkeen kunnostettu uutta lentoa varten. SpaceX -yhtiön Dragon on ainoa avaruusaseman rahtialuksista, joka voi myös palata takaisin Maahan, ja alukset on suunniteltu suurelta osin uudelleenkäytettäviksi.

Kierrätysraketin lento onnistui

Kantorakettien uudelleenkäyttäminen on ollut pelkkä haave tähän mennessä, sillä SpaceX on kyllä tuonut Falcon 9 -rakettiensa ensimmäisiä vaiheita onnistuneesti takaisin maan kamaralle, mutta yksikään näistä ei ole lentänyt uudelleen – ennen kuin nyt: ensimmäinen kierrätyslento tapahtui tänään.

SpaceX laukaisi tänään Falcon 9 -kantoraketin Floridasta, Nasan Kennedyn avaruuskeskuksesta. Kyseessä oli "legendaarinen" alusta 39A, joka tehtiin aikanaan Apollo-lentoja varten, mistä lähtivät matkaan yhtä lukuun ottamatta kaikki miehitetyt kuulennot ja niiden jälkeen avaruussukkulat käyttivät tätä laukaisualustaa.

Yhtiö vuokraa nyt alustaa ja on muuttanut sen sopimaan Falcon 9 -kantoraketille sekä sen tulevalle raskaalle versiolle Falcon 9 Heavylle.

Falcon 9 KSC:n laukaisualustalla

Historiallinen kantorakettilaukaisu sunnuntaina klo 16.38 (päivitetty)

Floridassa sijaitsevan Kennedyn avaruuskeskuksen legendaarinen laukaisualusta 39A oli lauantaina jälleen tositoimessa, kun alustan vuokrannut SpaceX koetti laukaista siltä ensimmäisen kantorakettinsa. Huoltolento avaruusasemalle jouduttiin kuitenkin peruuttamaan viime hetkellä ja sitä yritetään uudelleen sunnuntaina..

Laukaisualusta 39A

Kuulentojen legendaarinen laukaisualusta heräsi taas henkiin

Floridassa sijaitsevan Kennedyn avaruuskeskuksen laukaisualusta 39A on todella historiallinen: siltä on laukaisu matkaan kuulentoja ja avaruussukkuloita vuodesta 1967 alkaen. Nyt se saa uuden elämän SpaceX:n uutena laukaisualustana. Ensimmäisen raketin koekäyttö tehtiin eilen.

Tuore tieto: ensimmäinen kierrätetty avaruusraketti lentää helmikuussa

Tähän saakka SpaceX on keskittynyt tuomaan Falcon 9 -rakettiensa ensimmäiset vaiheet takaisin Maan pinnalle, mutta nyt se ottaa askeleen eteenpäin: ensimmäinen uudellenkäytettävä raketti lentää kenties jo muutaman viikon kuluttua!

SpaceX:n Falcon 9:n ensimmäinen lento sitten vuoden 2016 elokuun tapahtui tänään ja se meni täsmälleen suunnitellusti.

Paitsi että raketti onnistui viemään 10 Iridium NEXT -satelliittia juuri halutusti avaruuteen, niin myös sen ensimmäinen vaihe palasi toimintansa jälkeen onnistuneesti alas, Tyynen valtameren pinnalla odotelleen Just read the instructions -lautan päälle.

Nämä kaikki nähdään reaaliajassa tällä SpaceX:n videolla. Kyseessä on kenties upein kantoraketin lennon kuvaava striimaus (jonka taltiointi tämä on).

Nauttikaa kyydistä!

Juuri nyt: Falcon 9 palasi lentoon

SpaceX -yhtiön Falcon 9 -kantoraketti teki tänään illalla Suomen aikaa ensimmäisen lentonsa sitten viime syyskuussa tapahtuneen onnettomuuden. Myös raketin ensimmäinen, uudelleenkäytettävä vaihe saatiin palautettua onnistuneesti takaisin alas.

Falcon 9

Nyt syypää on sää – SpaceX:n lentoa jälleen lykätty

Ensin eiliseksi ja sitten täksi maanantaiksi suunniteltu Falcon 9 -kantoraketin ensilento viime syyskuussa olleen onnettomuuden jälkeen on lykätty ainakin tammikuun 14. päivään saakka. Syynä on epäsuotuisa sää Kaliforniassa.

Sivut