Euroopan avaruusjärjestön uusin superluotain, Merkuriukseen lähetettävä BepiColombo esiteltiin torstaina 6. heinäkuuta lehdistölle.

Tämä oli viimeinen kerta, kun se oli nähtävissä kokonaisena ennen kuin se kasataan ensi vuonna laukaisua varten Kouroun avaruuskeskuksessa. Matkaan luotain lähetetään lokakuussa 2018 ja se saapuu perille vuonna 2025.

Merkuriuksesta ja BepiColombon lennosta sinne kerrotaan enemmän jutussa BepiColombo on kuin lento pizzauuniin.

BepiColombo saapumassa Merkuriusta kiertämään

BepiColombo on kuin avaruuslento pizzauuniin

Euroopan avaruusjärjestön seuraava kunnianhimoinen planeettalento on BepiColombo, jonka kohteena on pätsimäisen kuuma Merkurius. Luotain esiteltiin viime viikolla Hollannissa, ja siksi lento on nyt tulossa ajankohtaiseksi. Katso myös puhdastilassa luotaimen luona tehty videomme aiheesta!

ISS ja Merkurius. Max Yang, John Zhou

Merkuriuksen ylikulun kuviin tunki yllätysvieras avaruudesta

Kuten monet lukijoistamme huomasivat, eilen oli Merkuriuksen ylikulku: aurinkokuntamme sisin planeetta vaelsi radallaan lähes täsmälleen Maan ja Auringon välistä ja sai aikaan jännittävän taivaallisen näytelmän. Kyllä, se oli hidas meidän mielestämme, mutta hyvin nopea tähtitieteellisessä mielessä.

Merkurius iltataivaalla

Merkurius vaeltaa Aurinkoon

​Tai jos tarkkoja ollaan, Auringon editse. Pari viikkoa sitten iltataivasta koristanut Merkurius on maanantaina 9.5. täsmälleen Maan ja Auringon välissä, ja näkyy hitaasti liikkuvana tummana täplänä Auringon kirkasta pintaa vasten.

Merkurius

Nyt on aika bongata Merkurius!

Aurinkokunnan sisin planeetta piilottelee yleensä niin lähellä Aurinkoa, että sitä on vaikea, pääsääntöisesti jopa mahdoton nähdä. Se etääntyy Maasta katsottuna korkeintaan parinkymmenen asteen päähän Auringosta, joten Suomesta se ei näy koskaan täysin pimeällä taivaalla.

Kuu ja kääntöpuoli

Täysikuu ja sen kääntöpuoli

Jatketaan vielä kuuteemaa, sillä ensi yönä taivaalla kumottaa täysikuu – elleivät pilvet peitä sitä näkyvistä. 

Merkurius aamutaivaalla

Merkurius valmistautuu viikonloppuun

Venus, Mars ja Jupiter aamutaivaalla

Planeetat tanssivat taas taivaalla

Merkurius

Merkurius ei pyöri ihan tasaisesti

Sivut