1
min read
A- A+
0%
read
Aikamatka maan alla
23.06.2015

Jos Edinburghin tuhatvuotinen historia alkaa ahdistaa, voi helpotusta hakea vielä kaukaisemmasta menneisyydestä. Our Dynamic Earth on vuonna 1999 perustettu tiedekeskus, joka sijaitsee Holyrood Parkin luoteiskulmassa. 

Paikka on osuva, sillä sen taustalla kohoavat Salisbury Crags ja Arthur’s Seat. Noin 350 miljoonaa vuotta sitten syntyneitä vulkaanisia muodostelmia tutkiessaan modernin geologian isäksi kutsuttu James Hutton päätyi siihen, että "nykyisyys on avain menneisyyteen": samat prosessit, jotka ovat havaittavissa tänään, ovat muokanneet maailmaa myös entisaikoina. 

Suurelta sirkusteltalta näyttävä rakennus ja etenkin sen sisääntuloaula hämäävät pelkistetyssä koruttomuudessaan, liki autiudessaan. Puolityhjän, lasiseinäisen tilan ei kuitenkaan pidä antaa hämätä. Varsinainen näyttelytila on maan alla ja siellä riittää nähtävää. 

Äkkiseltään keskuksen peruskonsepti vaikuttaa vähän tylsältä. Maapallon menneisyyteen tutustutaan opastetulla kierroksella, jollainen voi pahimmillaan olla tuskastuttava kokemus. Alku ei olekaan kovin lupaava. Vitriineissä on kivenmurikoita ja seinillä näyttötauluja, joilla on puhuvia äijänpäitä, maskeerattujen näyttelijöiden "eläväksi" tekemää historiaa.
 
Kun on selvinnyt pakollisesta lähihistoriallisesta katsauksesta, päästään kuitenkin vauhtiin. Aikahissi kiidättää menneeseen, aina maailmankaikkeuden alkuhetkiin saakka, ja avaruusaluksen komentosillalta pääsee seuraamaan paluuta kohti nykyhetkeä.
 
Tiedekeskuksen nimen mukaisesti keskeinen kohde on muuttuva maapallo ja sen historia: miten kotiplaneettamme on muodostunut, miten se on vuosimiljardien kuluessa muuttunut ja miten siitä tuli elämää kuhiseva maailma.
 

Elävien oppaiden ja kaiuttimista kuuluvan selostuksen yhdistelmä toimii, ja näyttelyyn voi tutustua omaan tahtiin. Virtuaalilento eri ilmasto- ja kasvillisuusvyöhykkeiden yli toistuu aikataulun mukaisesti, samoin puolipalloon heijastettu 360-leffa, mutta muuten kukaan ei ole hoputtamassa eteenpäin tai höpöttämässä korvan juuressa valmiiksi laadittua selostusta.

Toiminnallisia "hands-on"-kohteita ei ole kovin paljon, mutta siellä täällä sentään. Kampea kääntämällä, hiiripalloa pyörittämällä ja tai nappeja painelemalla voi tarkastella esimerkiksi elämän nousua merestä maalle, nisäkkäiden kehittymistä dinosaurusten kadottua tai ihmisen vaikutusta ympäristöön, mutta pääosin tarjolla on "valmista" materiaalia: kuvia, tekstejä (jotka ovat kiitettävän lyhyitä), videoita.

Miljöö vaihtelee maanjäristysten tärisyttämästä tilasta merten syvyyksissä kulkevaan sukellusveneeseen, josta voi periskoopin avulla tarkastella "ylhäällä" avautuvaa maisemaa. Ilma täyttyy rikintuoksusta, tuuli puhaltaa, keskellä salia voi omin käsin kauhistella kylmää jäätä. Erilaisilla tehokeinoilla on luotu varsin onnistuneesti läsnäolon tuntua.    

Kiertokäynti päättyy vajaan puolen tunnin mittaiseen puolipalloleffaan, joka testikäynnillä kertoi siitä, miten tullaan astronautiksi. Uloskäynti avautuu sopivasti tiedekauppaan, jonka läpi on miltei mahdoton kulkea tekemättä jotain heräteostosta. Perusrihkaman ja korukivien lisäksi tarjolla on onneksi myös vankkaa tietokirjallisuutta. 

Tiedot aukioloajoista, lipunhinnoista, näyttelykohteista ja kulloisestakin erikoisohjelmasta löytyvät tiedekeskuksen seikkaperäisiltä kotisivuilta.

Tiedetuubin esittelemiä tiedekeskuksia ja muita kiinnostavia kohteita