Andreas ammutaan avaruuteen 2015
28.08.2013

Viime lokakuussa Oulussa vieraillut Euroopan avaruusjärjestö ESAn tanskalainen astronautti Andreas Mogensen on saanut viimein nimityksen avaruuslennolle. Hän lentää kymmenpäiväiselle keikalle Kansainväliselle avaruusasemalle syyskuussa 2015.

Kyseessä on siis lyhyt lento avaruusasemalle. Niitä ei ole tehty sen jälkeen kun sukkulat jäivät eläkkeelle ja asemalla on ollut kuusihenkinen pysyvä miehistö. Vuonna 2015 alkaa asemalla kuitenkin uusi aika, sillä silloin kaksi avaruuslentäjää tulee viettämään asemalla vuoden päivät; hyvin pitkä lento on eräänlainen testi lennosta Marsiin ja auttaa ymmärtämään paremmin ihmisen kehon muutoksia pitkään avaruudessa oltaessa.

Vuoden kestävän lennon vuoksi yksi asemalla olevista kahdesta Sojuz-aluksesta pitää vaihtaa, ja siten tämän lennon mukana voidaan lähettää astronautti lyhyelle lennolle avaruusasemalle. Lyhyenkin lennon aikana voidaan tehdä runsaasti tutkimusta ja kerätä kokemuksia.

"Olen luonnollisesti hyvin iloinen tästä mahdollisuudesta ja tämä on pitkäaikaisen unelmani täyttymys sekä monivuotisen koulutukseni huipentuma", toteaa Andreas.

Lokakuussa Oulussa Tietomaassa vieraillessaan Andreas vielä toivoi lentävänsä pian avaruuteen, mutta ei elätellyt toivoa näin pikaisesta pestistä. Hänen lentonsa ylös avaruusasemalle tulee olemaan numeroltaan Sojuz TMA-18 (44S) ja paluumatka taittuu numeron TMA-16 (42S) alla. Laukaisu tapahtuu näillä näkymin 30. syyskuuta 2015 ja paluu takaisin Maahan on 10. lokakuuta.

Lennollaan hän toimii Sojuz-aluksen ohjaajana, eli istuu komentajan vasemmalla puolella – toiseksi tärkeimmällä paikalla.
Lennon komentajana toimii menomatkalla Sergei Volkov ja paluun aikana Juri Lonchakov.

Andreasin kanssa matkalla on myös todennäköisesti jälleen uusi avaruusturisti: oopperalaulaja Sarah Bightman, joka on maailman rikkain klassisen musiikin naispuolinen esiintyjä. Hän on kouluttautunut matkaansa varten Venäjällä vuodesta 2012 alkaen.

Andreas oli viime syksyllä Suomea kiertäneen Avaruusrekan vieraileva tähti Oulun pysähdyksellä.

Paljon uutta tekniikkaa

Andreas on koulutukseltaan ilmailu- ja avaruusinsinööri, joten hänen lennollaan tulee olemaan runsaasti tulevaisuuden tutkimuslentoja varten tehtävää tekniikan testaamista.

Lennolla mm. kommunikoidaan miehistön ja lennonjohdon välillä uudella, kokeellisella tavalla ja Andreas tulee käyttämään ESAn erityisesti varustamaa tablettia, jonka avulla asemalla tutkimusta tekevä astronautti voi olla monella tavalla suoraan yhteydessä Maassa oleviin tutkijoihin. Laitteisto tarjoaa myös kätevästi teleläsnäoloa, mitä on tarkoitus tarjota myös suurelle yleisölle internetin kautta. Koskaan aikaisemmin avaruuslentoa ei ole voinut seurata yhtä realistisesti kuin nyt.

Pitkillä avaruuslennoilla olevat astronautit antavat jatkuvasti näytteitä ja heitä mitataan yhtenään, jotta avaruuden olosuhteisiin sopeutumista pystytään tutkimaan ja sen negatiivisia vaikutuksia voidaan torjua. Lyhytkestoisen lennon aikana tähän tietoon ja näihin näytteisiin saadaan erinomaista vertailumateriaalia.

Lennon aikana Andreas tekee myös mm. materiaalifysiikkaan liittyviä kokeita. Kaikki tarvittavat tutkimuslaitteet ovat jo valmiina avaruusaseman eurooppalaisessa Columbus-laboratoriossa.

Lyhyen lennon erinomainen piirre on myös se, että näytteet saadaan toimitettua pikaisesti Maahan lennon päätteeksi.

Lentonsa aikana Andreas tulee pitämään päällään hyvin "avaruudelliselta" näyttävää, lähes ihonmyötäistä spandex-vaatetta, jonka venyvä kangas on muotoiltu siten, että se puristaa haluttuja lihaksia jokseenkin samalla tavalla kuin painovoima tekisi Maan pinnalla.

Ennen Andreasia seuraava eurooppalainen avaruusasemalla on saksalainen Alexander Gerst, jonka puolivuotinen lento alkaa ensi keväänä. Italialainen Samantha Cristoforetti seuraa häntä loppuvuodesta 2014. Andreasin jälkeen matkaan pääsee britti Tim Peake, jonka lento alkaa joulukuussa 2015.

Kun vuonna 2009 valituista astonauteista ensimmäisenä lennolleen päässyt Luca Parmitano on parhaillaan avaruusasemalla, on ainoa toistaiseksi ilman lentoa oleva kuusikon jäsen ranskalainen Thomas Pesquet. Tuskin hänkään joutuu odottamaan lentonimitystään enää pitkään.

Andreas bloggaa lentoonsa valmistautumisesta tanskaksi osoitteessa videnskab.dk/profil/andreas-mogensen ja hänen twitter-nimensä on @astro_andreas.

ESA tulee Tiedetuubiin

Ensi viikosta alkaen ESAn, ja siten myös Andreasin, avaruuskuulumisia voidaan seurata myös täällä Tiedetuubissa, sillä sivustomme aloittaa yhteistyön Euroopan avaruusjärjestön kanssa. ESAn tuella tuotettu materiaali tulee olemaan sivustolla omalla osastollaan, selvästi toimituksellisesta aineistosta erillään. Sivuilla mm. ESAssa olevat suomalaiset kertovat työstään ja hankkeista, joissa he ovat mukana.