Kun SpaceShip1 teki ensimmäisen lentonsa avaruuteen kesäkuun 21. päivänä 2004, oli tapausta kerääntynyt seuraamaan Mojaven lentokentälle, Mojaven autiomaahan yli 27 000 ihmisen väkipaljous. Syrjäinen lentokenttä nousi hetkeksi uutisiin ympäri maailman, vaikkakin noilla seuduilla on tehty suuria uutisia monta kertaa aikaisemminkin.
Sinne pääsee parhaiten, kun ajaa Los Angelesin pohjoispuolelle ja ottaa siellä sijaitsevien vuorten vierestä tien numero 14 ylös Mojaven autiomaan läntiseen osaan. Tie mutkittelee vuorien keskellä laaksoissa, kunnes eteen avautuu laaja tasanko, joka itse asiassa on sekin "vain" suuri laakso vuorien välissä. Se on Antelope Valley, Antilooppilaakso, joka on saanut myös lisänimen Ilmailulaakso, Aerospace Valley.
Siellä rikottiin aikanaan ensimmäisenä äänivalli, sieltä ovat lentäneet ylös äreät X-15 -rakettikoneet, mustanpuhuvat Blackbirdit ja siellä tehtiin taannoinen ensimmäinen yksityinen avaruuslentokin. Avaruussukkulat on rakennettu siellä ja sieltä kurotetaan pian myös avaruuteen SpaceShip2:lla.
Ykkösestä kakkoseen
Kakkosen edeltäjä SpaceShip1 oli ilmailulegenda Burt Rutanin luomus, mutta ei ensimmäinen hänen tekemänsä erikoinen ennätyskone. Hänen kynästään on muun muassa pitkäsiipinen Voyager-ennätyskone, joka lensi yhdellä tankkauksella ilman välilaskua maapallon ympäri vuonna 1986. Hän teki kuuluisan pikkusuihkarin James Bondille elokuvaan Octopussy ja hänen suunnittelemansa on myös Beechcraft -yhtiön futuristinen Starship-työntöpotkurikone.
Vuonna 1999 esitellyt Proteus-tutkimuskone ja pieni rakettimoottorilla varustettu koekone olivat näin jälkikäteen katsottuna jo selvää valmistautumista avaruusprojektiin, sillä SpaceShip1:n emoalus White Knight muistuttaa paljon Proteusta ja rakettikoneella testattiin rakettikäyttöisen avaruusaluksen lento-ominaisuuksia.
Sen jälkeen, Rutanin avaruusprojekti julkistettiin keväällä 2003, lensivät White Knight ja SpaceShip1 hyvin tyypillisen koelento-ohjelman, jossa varovaista ensilentoa seurasi askel askeleelta lentoja hieman pitemmälle, korkeammalle ja kauemmin.
Ensin White Knight lensi ilman mahansa alla olevaa avaruusalusta, ja sen jälkeen sen kanssa, jotta niin SpaceShip1:n kuin kaksikon yhteinenkin käyttäytyminen saatiin selville. Tämän jälkeen avaruusalus lennettiin korkealta takaisin maahan ilman rakettivoimaa ja sitten moottori käynnistettiin; ensin vähäksi aikaa, sitten lennettiin jo korkeammalle, kunnes nyt oli vuorossa ensimmäinen lento avaruuteen.
Seuraava askel eteenpäin on otettu vasta sitten, kun koneet ovat läpäisseet edellisen askeleen tehtävät tyydyttävästi. Koska kesäkuisen avaruuslennon aikana kohdattiin muutamia yllättäviä ongelmia - moottori sammui vähän aikaisemmin kuin oli suunniteltu ja paluun aikana ohjauslaitteissa oli pieni toimintahäiriö - ei seuraavia lentoja tehdä, ennen kuin ongelmien syyt on selvitetty. Näin on edetty myös SpaceShip2:n tapauksessa.
Pitkän aikaa kulisseissa
Rutanin Scaled Composites -yhtiö on osallistunut jo aikaisemmin avaruuden valloittamiseen, mutta vain taustalla. Yhtiö on suunnitellut aerodynaamisesti lentokoneen siiven alta laukaistavan Pegasus-raketin, jonka hiilikuituisia osia yhtiö myös valmistaa. Pegasuksen tekemisestä, markkinoinnista ja rakettien laukaisemisesta vastaa Orbital Sciences -yhtiö, jonka laukaisukone Lockheed L-1011 on tuttu näky Mojaven lentokentällä.
2000-luvun alussa Mojaven kentän reunalla oli myös suurelta suolasirottimelta näyttänyt kokeellinen avaruusalus, Roton. Sen oli aikomus nousta avaruuteen pystysuorasta asennosta kuin kantoraketti ikään, mutta palata takaisin Maahan vapaastipyörivän roottorin avulla. Viimeiset hetket ennen laskeutumista roottoria pyöritettäisiin lapojen päihin asennettujen rakettimoottorien avulla, jolloin laite laskeutuisi pehmeästi kuin helikopteri.
Laitteella tehtiin muutamia koelentojakin vuonna 1999, vain roottorien avulla ilmassa pysytellen, mutta Rotary Rocket -yhtiön rahat eivät riittäneet laitteen jatkokehittelyyn. Rutan oli mukana myös tässä: Scaled suunnitteli avaruusaluksen aerodynamiikan ja valmisti suuren koekoneen, joka suoritutui hyvin sille suunnitelluista koelennoista ilmakehässä. Nyt Roton on esillä Mojaven lentoaseman edessä pienessä puistossa.
Lähimmäksi oikean avaruusaluksen tekemistä Scaled pääsi X-38 -koekoneen valmistamisessa. Laitteesta suunniteltiin avaruusaseman pelastusalusta ja sillä tehtiin pudotuskokeita vuosina 1999-2000, jolloin koekone pudotettiin lentokoneesta vapaaseen lentoon ja se liisi itsenäisesti suolajärven pinnalle ensin vapaasti ja lopulta suuren liitovarjon avulla. Scaled oli rakentanut koekoneen rungon ja olisi osallistunut myös lopullisten alusten tekemiseen, ellei projektia olisi keskeytetty ennenaikaisesti vuonna 2000.
SpaceShip1 ei ole siis Rutanin ensimmäinen loikkaus ilmailusta avaruuteen, vaikkakin ensimmäinen Scaled-yhtiön omissa nimissään tekemä. Ja nyt SpaceShip2:n valmistautuessa ensimmäisiin avaruuslentoihinsa, kannattaa muistaa mitä Rutan sanoi heti ensimmäisen SpaceShip1:n avaruuslennon jälkeen: "Suuntaamme ylös kiertoradalle nopeammin kuin uskottekaan. Nyt kävimme vain nopeasti avaruuden rajalla, mutta emme aio jäädä vain siiden."
Suunnitelmissa on kunnollinen avaruusalus, joka lentäisi sukkulan tapaan avaruudessa, mutta harppaus avaruuspomppauksia tekevistä pienistä turistialuksista sellaiseen on suuri, koska uusi alus vaatii kunnollisen lämpökilven ja kehittyneemmät ohjausjärjestelmät. SpaceShip2 on yksi askel lähemmäksi sellaista.