Ke, 08/05/2015 - 23:21 By Eero Mäkinen
Samsung Gear S

Kun puhutaan älykellosta, tulee ensinnä mieleen rannekellon kaltainen laite, josta katsotaan kellonaikaa ja saadaan näyttöön erilaisia aikaan liittyviä tietoja kuten maailman aikavyöhykkeet sekä erilaisia ajanmittaustoimintoja, kuten ajanottokello väliajoilla, kalenterit, päiväykset ja niin edelleen.

Todellisuus on kuitenkin aivan toisenlainen: älykellothan ranteessa pidettäviä tietokoneita, joissa on pikkuriikkinen näyttö!

Testatulla  älypuhelimella, Samsungin Gear S:llä, voi tehdä paljon enemmän mitä useimmat  osaavat tehdä tietokoneella. ”Kelloa” voi käyttää puhelimena, sillä voi lähettää ja vastaanottaa sähköposteja ja tekstiviestejä, käyttää kalenteritoimintoa ja asettaa hälytyksiä.  Laite on myös apuna suunnistuksessa karttoineen ja se on sykemittari kuntoiluun sekä elämäntapojen hallintaan.

Tämä kaikki myös näkyy päällepäin. Kello on iso ja silmiinpistävä. Paperilla 40 x 58 x 12 millimetrin ja kahden tuuman näyttö ei kuulosta paljolta, mutta ranteessa se näyttää paljolta.

Nopeasti ladattava virtasyöppö

Sellaiselle, joka ei ole perillä tällaisten laitteiden käytöstä, on ehkä yllätys, että laitteen rinnalla pitää olla käytössä jokin Samsungin uusimmista puhelinmalleista. 

Kellon käyttöönotto on varsin yksinkertaista ja siinä auttaa pakkauksessa mukana oleva pikaohje, missä on selvät vihjeet.  Pakkauksessa on kello muovisella rannekkeella varustettuna. Rannekkeessa oleva lukituslaite on helppo säätää ja lukita. Lisäksi pakkauksesta löytyy paksu ”mutikka”, joka ohjeen selvityksen mukaan on puhelimen lataustelakka. Latausta varten tietenkin on virtajohto.

Lisäksi paketista löytyy ihmeellinen piikki, jonka tarkoitus selvisi kyllä myöhemmin.

Ensin täytyi ratkaista kuinka lataustelakka saadaan paikalle. Laitteeseen pitää saada virtaa, jotta käyttöönoton seuraavat askeleet voidaan toteuttaa.

Laitteen latausaika on mukavan lyhyt. Ongelma on tosin siinä, että lataus pitää tehdä aika usein, etenkin jos käyttää useita ohjelmia saman aikaisesti. Pelkkä kello ei virtaa kuluta juuri lainkaan ja vain sitä käyttämällä on käyttöaika parikin vuorokautta.

Jos sen sijaan pitää aktiivisuusohjelmaa, puhelinta ja sähköpostia päällä, ja etenkin kun käyttää niitä koko ajan, niin laite pitää laittaa piuhaan varsin usein. Lataustelakalla on se hyvä puoli, että sillä saa kellon akkua ladattua ilman verkkolaturia aina 50 % asti. Näin voi pelastaa tärkeimmät tiedot  ja pääsee verkkovirran äärelle.

Mutta takaisin käyttöönottoon: älykellon lataustelakkaan asentamisen jälkeen matkapuhelimeen ladataan Gear Manager -sovellus, minkä jälkeen kello asentaa itse itsensä käyttökuntoon.

Gear S:n Tizen- käyttöjärjestelmä perustuu Androidiin ja sitä on selkeä käyttää. Ohjelmat avautuvat ja sulkeutuvat pyyhkäisyillä ja painettava kotinäppäin palauttaa aina aloitusnäkymään.

Toimii myös itsenäisesti

Uusinta uutta on älykellossa oleva paikka 3(4)G nano-SIM-kortille. SIM-kortin pesä on pieni ja sen kannen avaamista varten on paketissa se pieni piikki, jolla voidaan kansi kammeta auki.

Tosi tarpeellinen työkalu.

Matkapuhelinverkkoyhteyden tarkoitus on tehdä älykellosta puhelinriippumaton. Tämä tarkoittaa sitä, että kello voi itse hakea tietoa verkosta tai jopa toimia puhelimena, jos kännykkä on sammuksissa tai bluetoothin kantomatkan ulottumattomissa.

Gear S:n puhelintoiminnallisuudella onnistuu puheluiden soittaminen ja vastaanottaminen. Ääni tulee kellon reunassa olevasta kaiuttimesta ja kellolle jutellaan kuin 70- ja 80-luvun agenttileffoissa ikään. Puhelimessa jutustelu onnistuu mallikelpoisesti jos ympäristö ei ole kovin meluisa. Liikenteen melu kaupungilla on jo liikaa.

Vaikka 3G-yhteys tarjoaa kellolle mahdollisuutta toimia ilman puhelinta, ei luurista kuitenkaan pääse eroon. Kellon sovellukset asennetaan yhä puhelimen hallintasoftan kautta.

Sovellusten lataaminen puhelimesta onnistuu maallikoltakin helposti, koska toiminnot on hyvin ohjattuja. Pahin ongelma on se, että kaikki näppäimet on pieniä ja kosketuksen tulee olla hellä ja tarkka. Vahvalla ja vapisevalla sormella tökkiminen ei tahdo onnistua. Tökkimisessä auttaa paljon sellainen kosketinnäyttökynä, jolla painellaan näppäimiä. Tällöin  kynä pitää olla aina mukana , koska ongelma on aina läsnä kun käyttää puhelimen numeronäppäimiä tai kirjainnäppäimiä. Sähköpostin tai tekstiviestin kirjoittaminen on tosi tarkkaa puuhaa.

Toki on mahdollista käyttää puheohjausta mutta silloin pitää olla hiljaisessa paikassa, koska melu ja häly sekoittavat ohjauskäskyt.

Health S

Terveysapuri ranteessa

Varmaankin kaikkein käytetyin ohjelma on aktiivisuusohjelma SHealth, joka onkin eri maata kuin kovan suosion saaneissa aktiivisuusrannekkeissa olevat omat sovellutukset.

Tämän ohjelman kanssa puhelinta voidaan käyttää sykemittarina. Laite pystyy mittaamaan pulssin ranteesta ilman sensorivyötä. Mittaus voi olla jatkuva tai mittauksen voi tehdä halutessa.

Askelmittari toimii aika tarkasti ja muistuttaa paljonko askelia puuttuu päivän tavoitteesta. Laite herättää ja muistuttaa jos olet ollut paikallaan tunnin. Pitämällä kello kädessä koko yön, voit katsoa aamulla graafisena esityksenä kuinka liikkumatta olet yöllä ollut ja onko unesi ollut levotonta. Laitteella voi myös mitata UV-säteilyn määrän.

Tärkeää on kuitenkin muistaa  varoitus joka tulee näkyviin kun SHealth sovellus latautuu: ohjelman tekijä ei vastaa tuloksien oikeellisuudesta eikä niitä voi käyttää ihmisen terveydentilan arviointiin. Mutta luonnollisesti ohjelmaa voi käyttää hyvänä apurina.

Jotta tulokset ja palaute olisi mahdollisimman täydellinen ja kohdennettu, kyselee ohjelma aika  yksityiskohtaisia tietoja käyttäjästä. Ikä, paino, jatkuva paikannustieto ovat myrkkyä niille jotka pelkäävät yksityisyytensä puolesta. Tosin vaadittava puhelin vaatii jo samoja tietoja.

Tietenkin musiikkia voidaan tallentaa ja kuunnella ilman kuulokkeita. Toiston laatu ei takaa kovin suurta musiikin kuuntelunautintoa. Ja taasen vaaditaan hiljaista ympäristöä.

Kannattaako hankkia?

Kelloa käyttäessään voi ajatella olevansa huippuosaaja tekniikan huipulla. Kun Faceboook-päivitystä kommentoidaan, taskussa kilisee ja ranteessa värisee. Jos satut vielä istumaan tietokoneen ääressä asiaa todistamassa, niin silloin on harvinaisen kyberneettinen olo.

Älykellon hankinnan ilmeisimpiä hyötyjä sähköpostien ja tekstiviestien seurannan ohella on sen käyttö askelmittarina ja kuntoiluun. Askelmittaritoiminto on mukava ja kannustaa liikkumaan.

Laitteeseen on sisällytetty mahdoton määrä erilaisia toimintoja, jotka meillä on jo valmiina vaadittavassa älypuhelimessa paljon helpommin käytettävissä.

Kelloksi tätä laitetta ei varmaankaan moni osta jo kovan hinnan vuoksi. Myös oheispuhelimen merkki- ja laatuvaatimus rajoittaa käyttäjäkuntaa. Myös suuri koko ranteessa pidettäväksi laitteeksi ei varmaankaan miellytä useita. Vähänkin tiukan hihansuun kanssa käyttö on vaikeaa.

Kellon mitatLopuksi

Yhteenvetona voidaan sanoa, että saatavilla on paljon erilaisia sovellutuksia, joista varmaan jokainen löytää itselle sopivan ja käyttökelpoisen.

Matkapuhelinominaisuus omalla SIM-kortilla mahdollistaa taskussa pidettävän puhelimen jättämisen kotiin ulkoillessa, jos ei tee monien tuntien harjoitusta. Esimerkiksi mahdollisuus soittaa esimerkiksi hätänumeroon on siis koko ajan olemassa – tai olla vain koko ajan tavoitettavissa. Pienet ja tarkat numero/kirjainnäppäimet ovat etenkin ikääntyneen käyttäjän kannalta hankalia, ja niiden käyttö saattaa olla esimerkiksi hätätilanteessa jopa mahdotonta.

Kellon kaareva pinta vaikeuttaa pyyhkäisytoiminnon käyttämistä; sen avulla ei ole aina helppoa saada oikeaa toimintaa esille.

Mielestäni laitteeseen on tungettu kaikki mahdolliset ominaisuudet mitä tällä hetkellä tunnetaan ja osataan. Tämä tekee laitteesta liian suurikokoisen ranteeseen. Niinpä valitsisin itse pienempikokoisen laitteen vaikka siinä olisi vähemmän toimintoja ja mieluimmin painonäppäimin toteutetut valikot.

Iäkkäille käyttäjille en suosittelisi tätä rannetietokonetta.

Tarkempia teknisiä tietoja löytyy osoitteesta www.samsung.com.