1
min read
A- A+
read
Havaintovinkki: Katse länteen päin!
11.03.2013

Iltataivaalla viilettää parhaillaan kohtalaisen kirkas komeetta, PanSTARRS. Kummallisen nimensä se on saanut Havaijilla sijaitsevalta Panoramic Survey Telescope and Rapid Response System -kaukoputkelta, jolla komeetta löytyi viime vuoden kesäkuussa. Komeetta pysytteli pitkään eteläisellä taivaanpallon puoliskolla, mutta viime viikolla se siirtyi pohjoiselle taivaalle ja kipuaa vauhdilla yhä ylemmäs.

Komeetta oli lähimpänä Aurinkoa eli ratansa perihelissä 10. maaliskuuta, jolloin sen etäisyys Auringosta oli noin 45 miljoonaa kilometriä, vajaa kolmannes Maan ja Auringon välisestä etäisyydestä. Kirkkaimmillaan komeetta on näinä päivinä, samalla kun se ilmestyy näkyviin Suomen horisontissakin – edellyttäen, että selkeät säät suosivat. Kirkkautta sillä on suunnilleen saman verran kuin Otavan kirkkaimmilla tähdillä.

PanSTARRS on kuitenkin lähellä Aurinkoa, joten se näkyy vain tovin auringonlaskun jälkeen vaalealla läntisellä taivaalla. Viereiseen kuvaan on merkitty komeetan paikka neljänä peräkkäisenä iltana 45 minuuttia auringonlaskun jälkeen. Taivas on silloin vielä valoisa, mutta kiikarilla komeetta kyllä erottuu, kirkkautensa puolesta paljain silminkin.

PanSTARRSilla on selvä pyrstö, mutta vaalealla taivaalla ja hyvin lähellä horisonttia se ei välttämättä erotu. Kun komeetta ilmestyy näkyviin hitaasti tummuvalla taivaalla, se on vain muutaman asteen korkeudella. Ellei näkymä ole täysin esteetön horisonttiin saakka, komeetta ei näy lainkaan. Komeetan etsintään kannattaa käyttää tavallista 7x50-kiikaria, jonka näkökentän koko on merkitty kuvaan ympyränä. 12. maaliskuuta komeetta on lähellä vajaan vuorokauden ikäistä Kuuta. Hyvin kapean kuunsirpin löytäminen taivaalta voi kuitenkin olla vielä vaikeampaa kuin komeetan bongaaminen.

Viereisen kuvan (laajempi ja suurennos) on ottanut Markus Hotakainen 16. maaliskuuta 2013 Espoossa. Lisää kuvasta ja komeetan näkymisestä erillisessä artikkelissa PanSTARRS näkyy paljain silmin.