Hyvästit hammaslääkärin poralle! (ainakin useassa tapauksessa)
08.12.2015

Jutun voisi aloittaa myös toteamalla, että hammaslääkärit ovat hoitaneet hampaitasi väärin vuosikymmenien.

Nimittäin he ovat poranneet ja paikanneet pieniä reikiä heti kariesta havaittuaan.

Tuoreen australialaistutkimuksen mukaan suuri osa näistä pikkupaikkauksista ovat itse asiassa turhia, sillä karies saa aikaan haitallisen reiän ja syö ympärillä olevaa hammasta huomattavasti hitaammin kuin on oletettu.

“Paikkaaminen on useissa tapauksissa ollut tarpeetonta”, toteaa Wendell Evans Sydneyn yliopistosta.

“Tutkimuksemme näyttää selvästi, että hampaiden hoidossa kannattaisi ottaa uusi suunta pois tästä valtavirraksi muodostuneesta paikkaamisesta.”

Olennaisin asia tutkimuksessa on ollut reikien kehittymisen seuranta. Karieksen, eli hammasmädän on oletettu laajenevan aggressiivisesti ja vaarantavan nopeasti koko hampaan, joten reikäkohta on poistettu nopeasti ja täytetty paikka-aineella.

“Kariekselta kestää keskimäärin kahdeksan vuotta tunkeutua kiilteen läpi hammasluuhun. Tässä ajassa karies pystytään havaitsemaan ja hoitamaan usein jo ennen kuin se saa aikaan reikää, joka pitää paikata.”

Evansin ryhmän tutkimus on kestänyt seitsemän vuotta ja se julkaistiin Community Dentistry and Oral Epidemiology -lehdessä. Siinä on otettu huomioon havaintoja karieksen kehittymisestä kuitenkin yli 50 vuoden ajalta.

Artikkelissa tutkijat esittelevät CMS-nimisen karieksen hallintasysteemin (Caries Management System), joka on auttanut vähentämään poraamistarvetta 30% - 50% hoitoa saaneista potilaista.

CMS kattaa joukon kariesta kartoittavia menetelmiä röntgenkuvista visuaaliseen tarkkailuun, joilla alkuvaiheessa olevat vauriot voidaan löytää. Sen jälkeen karieksen ‘saastuttamia’ paikkoja hoidetaan mm. tujakalla fluoripinnoitteella.

Menetelmän havaittiin tutkimuksessa pysäyttämään karieksen etenemisen ja joissain tapauksissa kääntäneen haitallisen kehityksen paranemiseksi. Joka tapauksessa paikkaustarve on vähentynyt ja ainakin lykkääntynyt myöhemmäksi. 

“Hammasta tulisi porata ja paikata vasta silloin, kun siinä on selvästi reikä”, sanoo Evans.

Lisäksi kunnollinen hampaiden hoito ja harjaaminen on tärkeää, kuten aterioiden välissä syötävien välipalojen ja sokeripitoisten juomien välttäminen. Mutta tätä ei aussitutkimuksessa luonnollisestikaan keksitty: hyvä suuhygienia ja happohyökkäysten minimointi auttavat joka tapauksessa pitämään hampaat kunnossa.

 

Juttu perustuu Sydneyn yliopiston tiedotteeseen.

Otsikkokuva: John Twohig / flickr
Alla pilailukuva hammaslääkärikäynnistä.