Kiina julkisti huiman määrän kuukulkijansa ottamia kuvia


Suuri määrä kaksi vuotta sitten Kuun pinnalle laskeutuneen Chang'e 3 -aluksen ja sen Yutu-kuukulkijan ottamia kuvia on nyt katsottavissa netissä. Kiinalaisessa kuukuva-arkistossa on myös mainioita aiempien kuuluotaimien ottamia kuvia.


30.01.2016

Joulukuun ensimmäisenä päivänä vuonna 2013 laukaistu ja kahta viikkoa myöhemmin Kuun pinnalle pehmeästi laskeutunut kiinalainen Chang’e 3 -alus oli ensimmäinen Kuun pinnalle laskeutunut ihmisen tekemä laite sitten vuoden 1976. Sen mukana Kuuhun saapui pieni Yutu-niminen (kirjaimellisesti Jade-kaniini) kulkija, joka ajeli vähän aikaa laskeutujan luona, kunnes se pysähtyi paikalleen.

Sekä laskeutuja että kulkija ovat kuitenkin edelleen toiminnassa ja lähettelevät välillä kuvia sekä tietoja Maahan.

Laitteiden lähettämästä tieteellisestä annista ei ole tarkkaa tietoa, mutta niiden kuvia on nyt saatavilla suuri määrä. Kuvien julkaisu liittyy Kiinan kuututkimusohjelman aikomukseen lisätä yleisön kiinnostusta ja osallistumista tuleviin kuulentoihinsa. Seuraavana ovat vuorossa vuonna 2018 Chang'e 4 -laskeutuja ja kulkija, jotka on tarkoitus lähettää Kuun Maahan näkymättömälle takapuolelle.

Tammikuun alussa Kiina julkisti myös kilpailun yleisölle tutkimuslaitteesta, joka voitaisiin asentaa mukaan aluksien tietoja Maahan välittävään luotaimeen. Kilpailu on avoin vain kiinalaisille, mutta myös muiden maiden osallistuminen on mahdollista – kunhan vain hankkeet tehdään yhteistyössä kiinalaisten kanssa.

Kiinan kuukuva-arkisto on osoiteessa moon.bao.ac.cn, mutta sen käyttäminen on varsin hankalaa, koska se on kiinaksi. Englanninkielistä versiota ei ole.

Sen sijaan Planetary Societyn aina aktiivinen Emily Lakdawalla on koonnut lataamistaan kuvista kaksi kiinnostavaa sivustoa:

- Chang'e 3:n Yutu-kulkijan panoraamakameran kuvat, jotka on julkaistu 20. tammikuuta 2016 mennessä
Chang'e 3:n maisemakameran samaan päivään mennessä julkaistut kuvat

Kiinalaiset ovat tehneet myös oman koostesivunsa Chang'e 3:n ja Yutun kuvista. Vaikka sivun tekstit ovat kiinaksi, ovat kuvat selvästi nähtävissä sekä katsottavissa suurempinakin.

Myös aiempaa materiaalia on hyvin saatavissa nykyisin verkossa.

Kuuta kiertäneiden luotainten Chang'e 1:n ja Chang'e 2:n kuvia on omissa arkistoissaan, ja niistä on tehty myös vapaasti luettavia e-kirjoja: 

- Chang'e 1:n kuvakartasto (kiinaksi ja englanniksi)
Chang'e 1:n topografinen kuuatlas (kiinaksi ja englanniksi)
Chang'e 2:n korkearesoluutiokuvia (vain kiinaksi)

 

Maa ja Kuu Chang'e 5:n kuvaamana

Chang'e 4 suuntaa Kuun takapuolelle

Seuraava Kiinan kuulento tulee siis olemaan Chang’e 4, jonka on itse asiassa Chang’e 3:n varaversio. Näillä näkymin se laukaistaan matkaan vuoden 2018 lopulla.

Koska Kuun Maahan näkymättömältä puolelta ei voi olla suorassa radioyhteydessä Maahan, on yhteydenpitoa varten suunnitteilla erityinen tietoliikennesatelliitti. Kyseessä on Chang’e 2 -kuuluotaimeen perustuva laite, joka asetetaan Maasta katsoen Kuun takana sijaitsevan L2-pisteen tienoille. Sieltä se voi olla suorassa yhteydessä niin laskeutujaan kuin Maahankin samanaikaisesti.

Tarkoitus on lähettää tämä matkaan kesällä 2018.

Edellinen kiinalaisalus Kuun luona testasi tätä L2-pisteeseen lentämistä. Kokeellinen Chang’e 5 -alus otti yllä olevan kuvan Maasta ja Kuusta lokakuun 28. päivänä vuonna 2014.

 

Päivitys 2.2.2016 klo 22.45: Tarkennettu kuvausta L2-pisteestä. Se ei sijaitse Maan ja Kuun välissä, kuten aiemmin kerroimme.