Yllätysten joulukalenteri 2024: Banaanit ovat radioaktiivisia
Tässä tulee jymyuutinen: banaanit ovat radioaktiivisia, koska niissä on paljon lievästi radioaktiivista kaliumia. Tosin sitä on muissakin elintarvikkeissa, ja ympäristössämme on muitakin radioaktiivisia aineita. Jopa sinä säteilet!
Julkaistu: 14.12.2024 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Yllätysten joulukalenteri 2024: Pilvi painaa miljoona tonnia
Kaunis sinitaivaalla leijuva pilvi näyttää kevyeltä hattaralta, mutta sen massa saattaa olla tuhansia tonneja. Mutta miten se pysyy taivaalla ja näyttää niin kevyeltä?
Julkaistu: 12.12.2024 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Yllätysten joulukalenteri 2024: Myös kasvit hengittävät happea
Kasveista tulee helposti mieleen vihreät lehdet, yhteyttäminen ja hapen tuotto. Usein jopa sanotaan, että kasvit hengittävät happea ulos ja hiilidioksidia sisään – eli aivan täysin päinvastoin kuin me! Mutta eivät ne kasvit suinkaan elä tuottamalla happea, vaan kyllä ne myös hengittävät happea takaisin sisäänsä, aivan kuten me eläimetkin. Hengitys on olennainen osa kasvien elintoimintoja ylläpitävää tasapainoa.
Julkaistu: 11.12.2024 / Kirjoittanut Jarmo Korteniemi
Yllätysten joulukalenteri 2024: Dinosaurusten huippukausi oli toisella puolen galaksia
Kun dinosaurukset temmelsivät Maan päällä, missä maapallo oli tuolloin?
Julkaistu: 10.12.2024 / Kirjoittanut Jani Ahosola
Yllätysten joulukalenteri: Mikä on maailman pisin eläin?
Kaikkein pisimpiä otuksia kannattaa etsiä merestä. Ainakin nykyisin.
Julkaistu: 06.12.2024 / Kirjoittanut Jarmo Korteniemi
Yllätysten joulukalenteri 2024: Tiesitkö tämän talviunesta?
On maanantai ja pimeä vuodenaika. Monet meistä ovat horroksessa, jotkut jopa unessa – mutta harva lukijoistamme on kuitenkin talviunessa.
Julkaistu: 02.12.2024 / Kirjoittanut Mari Heikkilä
Merten pohjissa on kuin uusi maailma – tule mukaan syvänmerensukellukselle
Atlantin keskellä on vuorijonot, joka on meren pohjassa. Keski-Atlantin selänne on itse asiassa maailman pisin vuorijonot, ja kenties kiinnostavin, koska siellä merten syvyyksissä on muun muassa kuumia lähteitä. Niiden ympärille on muodostunut omalaatuisia ekosysteemeitä, joissa energianlähteenä on yhteyttämiseen sijaan kemiallinen energia.
Tällä videolla kerrotaan näistä ”mustista savuttajista” ja sukeltamisesta merten syvyyksiin Nautile-sukellusveneellä.
Julkaistu: 26.02.2024 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Fagradalsfjall purkautuu Islannissa
Islannissa on pitkästä aikaa käynnissä tulivuorenpurkaus. Se alkoi 19.3.2021 klo 20.45 paikallista aikaa. Olemme seuranneet tapahtumia Facebook-sivullamme, mutta tässä tiivistelmä tapahtumista.
Julkaistu: 16.04.2021 / Kirjoittanut Jarmo Korteniemi
Tiedetöppäysjoulukalenteri 19: Agakonnat tuholaistorjujina
Hyvää tarkoittava biologinen tuholaistorjunta aiheuttaa joskus itsessäänkin merkittäviä ympäristöongelmia. Näin kävi agakonnien kanssa Australiassa ja vähän muuallakin.
Julkaistu: 19.12.2019 / Kirjoittanut Jarmo Korteniemi
Tiedetöppäysjoulukalenteri 17: Nylanderin jäkäläpäähänpinttymä
Simon Schwendener (1829 – 1919) oli sveitsiläinen kasvitieteilijä, joka esitti ensimmäisenä kunnollisen ja oikeaksi osoittautuneen selityksen jäkälistä. Hän ei ole tämän tarinan päähenkilö.
-
Julkaistu: 17.12.2019 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Merissä miljoona kertaa enemmän mikromuovia kuin aiemmin arvioitu
Tutkijat perehtyivät ensimmäistä kertaa merten kaikkein pienimpiin muovihiukkasiin. Aiemmin lähes täysin huomiotta jäänyt kokoluokka saattaakin olla kaikkein merkittävin mikromuovien kokoluokka maailman merissä.
Julkaistu: 06.12.2019 / Kirjoittanut Jarmo Korteniemi
Filippiinien edustalta löytyi yllättäen jättimäinen tulivuoren kaldera
Tutkijat perehtyivät Filippiinienmeren pohjaan tuliperäisellä alueella Filippiinien itäpuolella. Tarkka kaikuluotaus paljasti planeettamme suurimman kalderan. Aiemmin tuntematon rakenne sijaitsee lähellä Manilaa ja muuta pääkaupunkiseutua.
Julkaistu: 26.11.2019 / Kirjoittanut Jarmo Korteniemi
Islannissa meneillään kaksi erillistä maanjäristysparvea
Islannissa on havaittu suuri määrä maanjäristyksiä sekä meressä saaren edustalla että maan keskiosassa, suuren Askja-tulivuoren läheisyydessä.
Julkaistu: 16.11.2019 / Kirjoittanut Jarmo Korteniemi
Amazoniasta löytyi tieteelle uusi jättilehtinen norsunkorvakasvi
Brasilialaistutkijat ovat löytäneet Amazonin sademetsästä outoja puita, joilla on ihmistä suuremmat lehdet. Uuteen lajiin kuuluvat puut saattavat olla vaarassa kadota luonnosta.
Julkaistu: 14.11.2019 / Kirjoittanut Jarmo Korteniemi
Ilmianna painajaisten allergiakasvi tutkijoille
Syksyn viimeiset siitepölyallergian puuskat voivat johtua Pohjois-Amerikan allergisoivimmasta kasvista, marunatuoksukista. Turun yliopiston tutkijat haluavat nyt kansan apua selvittääkseen joko tuo riesa lisääntyy Suomessa. Kasvi on helppo tunnistaa, ja ensisijaisen tärkeä pitää poissa maastamme.
Julkaistu: 05.09.2019 / Kirjoittanut Jarmo Korteniemi
Video: Vuoden 2018 sää yhdessä videossa
Jo perinteiseen tapaan sääsatelliittien keräämät kuvat on laitettu yhteen ja niistä on koottu koko edellisen vuoden säätila.
Julkaistu: 03.03.2019 / Kirjoittanut Toimitus
Planeettaa vavisutti outo monotoninen tärinä - syy vielä epävarma
Outo tärinä vavisutti marraskuussa maapalloa. Sen alkuperä on vielä tuntematon, mutta kyse lienee tuliperäisestä toiminnasta Afrikan itäpuolella.
Julkaistu: 29.11.2018 / Kirjoittanut Jarmo Korteniemi
Evoluutio pienentää lohia Utsjoen keskustan tuntumassa - latvavesien kalat ennallaan
Tuoreen tutkimuksen mukaan Tenojoen lohien evoluutio tekee niistä aiempaa pienempiä. Muutos koskee ilmeisesti kuitenkin vain tiettyjä lohipopulaatioita joen varrella.
Julkaistu: 15.11.2018 / Kirjoittanut Jarmo Korteniemi
"Nyt toimintaa, idiootit!"
Tänään julkistetun hallitustenvälisen ilmastopaneelin tuoreen raportin tiimoilta voisi sanoa kuten Greenpeacen Kaisa Korhonen totesi BBC:n jutussa: "Tutkijat kenties haluaisivat kirjoittaa isoilla kirjaimilla 'TOIMIKAA NYT, IDIOOTIT', mutta heidän täytyy sanoa sama tosiasioin ja numeroin".
Julkaistu: 08.10.2018 / Kirjoittanut Toimitus
Islannin Katla-tulivuori valmistautuu purkaukseen - ilmassa ennätysmääriä hiilidioksidia
Tutkijat havaitsivat erään Islannin etelärannikon suurimman tulivuoren tupruttelevan yllättävän suuria määriä erilaisia kaasuja. Käytöksen arvellaan ennakoivan purkausta lähitulevaisuudessa. Alueella liikkuvia kehoitetaan erityiseen varovaisuuteen.
Julkaistu: 14.09.2018 / Kirjoittanut Jarmo Korteniemi
Lehtiapinoille ei maistu makea
Japanilaisryhmän tutkimustulos on kuin huono vitsi. ”Miksi lehtiapinat syövät mauttomia lehtiä? Ne eivät tiedä niiden olevan mauttomia.”
Julkaistu: 10.09.2018 / Kirjoittanut Markus Hotakainen
Superhelteen jännä seuraus: polttavan kuuma sade
Lämpötilaltaan 50°C oleva vesi ei saa aikaan palovammoja, mutta kuumalta se tuntuu. Miltä tuntuisi saada niin kuumaa vettä sateena niskaan?
Julkaistu: 10.08.2018 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Seksiä kesäyössä – lähetä havaintosi kiiltomatoryhmälle
Kesäyössä vihreää valoa hohtava tuikku on kiiltomatonaaras, jonka pariviikkoisen aikuiselämän ainoa tarkoitus on lisääntyä. Anna-Maria Borshagovski tutkii näitä valolla puolisoa houkuttelevia kovakuoriaisia ja reissaa pitkin eteläistä Suomea mittaamassa niiden valaisutehoa.
Julkaistu: 07.08.2018 / Kirjoittanut Toimitus
Ensilöytö: hurrikaanien aiheuttama luonnonvalinta kasvatti liskojen varpaita
Tutkijat havaitsivat, että lyhytjalkaiset ja isovarpaiset anolisliskot selviytyvät hirmumyrskyistä pitkäkoipisia paremmin. Tämä on ensimmäinen konkreettinen esimerkki siitä, kuinka myrsky on aiheuttanut suoraan valintapainetta johonkin eläimen ominaisuuteen niin että se on voitu mitata.
Julkaistu: 27.07.2018 / Kirjoittanut Jarmo Korteniemi
Viimeisimmät geologiset ajanjaksot lyöty lukkoon - antroposeeni ei vielä mukana
Kansainvälinen stratigrafian komissio on juuri hyväksynyt maapallon kolme nuorinta geologista aikayksikköä. Todisteita niistä löytyy ympäri planeettaa. Samalla Maan geologinen kehitys on jälleen piirun verran selvempi.
Julkaistu: 24.07.2018 / Kirjoittanut Jarmo Korteniemi
Tuli kivi tyhjästä
800… 900… Kilometri. Possakkonevan ja Pehkosaarennevan välistä metsäkaistaletta halkovan hiekkatien laidassa on vanha kyltti, jossa komeilee valkoisella pohjalla iso numero 1. Oikea paikka ei olisi voinut löytyä helpommin.
Julkaistu: 08.07.2018 / Kirjoittanut Markus Hotakainen
Hyvää aphelia! Miksi Aurinko on tänään kaukana Maasta?
Aurinko on tänään kaukana, koska Maapallo kiertää Aurinkoa lievästi soikean muotoisella radalla. Tänään ollan radan kaukaisimmassa pisteessä.
Julkaistu: 06.07.2018 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Etsintäkuululus: oletko nähnyt tätä jäärää? Ilmoita havaintosi heti!
Suomen luonnossa liikkuu haitallisia vieraslajeja. Luonnonvarakeskus pyytääkin kaikkia ilmoittamaan havainnoistaan, jos eteen sattuu joku 37 listatusta lajista. Erityisesti havaintoja kaivataan jättipalsamista ja piisamista.
Julkaistu: 23.05.2018 / Kirjoittanut Toimitus
Joukossa turvallisuus tiivistyy – paitsi kirahveilla
Yleisen käsityksen mukaan eläinten muodostamien ryhmien koko kasvaa, jos petoeläimet uhkaavat niitä. Suuremmissa laumoissa saaliiksi joutumisen riski on pienempi ja silmäpareja on enemmän tarkkailemassa mahdollisia saalistajia. Kirahvit eivät tästä käsityksestä piittaa.
Julkaistu: 22.05.2018 / Kirjoittanut Markus Hotakainen
Karttaperhonen, osa I
Yksi ja sama perhonen, kaksi erilaista sukupolvea. Karttaperhosen ulkonäkö riippuu siitä, milloin sen näkee lentelemässä.
Julkaistu: 17.05.2018 / Kirjoittanut Markus Hotakainen
Vihreä, myrkyllinen liskonveri voi olla ratkaisu malariaan
Australian pohjoispuolella on Uusi-Guinea, vaikeakulkuinen pääosin viidakon peittämä saari, missä on monenlaisia, omituisia kasveja ja eläimiä. Eräs niistä on Prasinohaema prehensicauda, lisko, jolla on vihreää, myrkyllistä verta. Nyt siitä ollaan kehittämässä lääkettä ihmisille.
Julkaistu: 17.05.2018 / Kirjoittanut Toimitus
Epätavallinen helle voi tuoda rajuja ukkosia tullessaan
Painostavan helteisenä päivänä taivaalle voi alkaa kasautua uhkaavan näköisiä pilviä. Ne kasvavat korkeutta ja tummuvat tummumistaan. Aurinko katoaa niiden taakse ja tuulenpuuskat alkavat riepottaa puita. Ukkonen tekee tuloaan.
Julkaistu: 14.05.2018 / Kirjoittanut Markus Hotakainen
Valtava aalto havaittu Etelämerellä
Toukokuun 8. päivänä Uuden-Seelannin ilmatieteen laitoksen asentama yksinäinen mittauspoiju Etelämerellä sai todella kyytiä: siihen iski 23,8 metriä korkea aalto.
Julkaistu: 11.05.2018 / Kirjoittanut Toimitus
Evira: Alkuvuonna paljon salmonellaa ympäri Suomen
Salmonella tappoi epätavallisen paljon pikkulintuja vuoden 2018 kylmimpinä kuukausina, kerrotaan Evirasta. Huono hygienia ruokintapaikoilla näytteli merkittävää osaa epidemiassa.
Julkaistu: 07.05.2018 / Kirjoittanut Jarmo Korteniemi
Hevonen tunnistaa ja muistaa ihmisen ilmeet
Hevosen itsesuojeluvaistossa näyttää olevan keskeisenä tekijänä kyky tunnistaa ja muistaa ihmisen tunnetilasta kertova ilme. Sillä tavoin eläin voi päätellä, onko ihminen uhaksi.
Julkaistu: 29.04.2018 / Kirjoittanut Markus Hotakainen
Västäräkistä enää ihan vähäsen
Simo siltoja tekevi, Martti maita vahvistaapi, jalaksilla jonkuroipi, Nikolai nivoopi kiinni.
Julkaistu: 23.04.2018 / Kirjoittanut Markus Hotakainen
Kadonneeksi luultu kengurotta olikin vain piileksinyt yli 30 vuotta
Tutkijat ja luonnonsuojelijat ovat löytäneet Baja Californiasta Meksikon pohjoisosista sanquintininkengurotan (Dipodomys gravipes), jonka luultiin jo kuolleen sukupuuttoon.
Julkaistu: 21.04.2018 / Kirjoittanut Markus Hotakainen
Sateenkaaren värit kertovat valon luonteesta ja kirkkaus sadepisaroiden koosta
Sateisena päivänä pilvien jo hiljalleen hajaantuessa taivaalle voi leimahtaa upea sateenkaari. Silloin aurinko pilkahtaa pilvien raosta ja paistaa väistyvän sateen langettamiin pisaroihin.
Julkaistu: 20.04.2018 / Kirjoittanut Markus Hotakainen
Dinosaurukset kulkivat 166 miljoonassa vuodessa katastrofista katastrofiin
Vallitsevan käsityksen mukaan dinosaurukset katosivat, kun Maahan osui 66 miljoonaa vuotta sitten iso asteroidi. Tai ainakin se oli viimeinen naula jättiläisten arkkuun.
Julkaistu: 17.04.2018 / Kirjoittanut Markus Hotakainen
Huima syöksynopeus auttaa muuttohaukkaa sieppaamaan saaliin
Muuttohaukka on maailman nopein eläin, sillä syöksyssä sillä voi olla vauhtia melkein 400 kilometriä tunnissa. Se ei kuitenkaan estä petolintua tekemästä nopeita liikkeitä, pikemminkin päinvastoin.
Julkaistu: 16.04.2018 / Kirjoittanut Markus Hotakainen
Pärskiminen & niiskuttelu tulee kuukauden myöhässä
Varma kevään merkki on säännöllisten siitepölytiedotuksen alkaminen. Tänä vuonna siitepölykausi tulee noin kuukauden myöhässä keskivertovuoteen nähden.
Julkaistu: 11.04.2018 / Kirjoittanut Toimitus
Jättimäinen ichthyosaurus oli kaikkien aikojen suurimpia eläimiä
Aivan äskettäin tämä "kalalisko" ei elänyt, sillä pari vuotta sitten löytynyt leukaluu kuului 205 miljoonaa vuotta sitten meressä asustaneelle yksilölle.
Julkaistu: 10.04.2018 / Kirjoittanut Markus Hotakainen
Video: Aleksin mukana tappajatulivuoren kraatteriin
Tiedetuubi on kertonut usein tulivuorista ja niiden tempauksista, mutta tämä juttu on vertaansa vailla: pääsemme AntroBlogin mukana matkalle Tamboran luokse.
Julkaistu: 10.04.2018 / Kirjoittanut Anonyymi
Hiiri muuttaa kesyyntyessään ulkonäköään
Ihmisten kesyttämät ja jalostamat eläimet hevosista sikoihin ja koirista lampaisiin ovat erinäköisiä kuin villit esivanhempansa. Ulkonäköseikat eivät ole pelkästään lajikohtaisia, vaan samanlaisia muutoksia on tapahtunut useilla lajeilla.
Julkaistu: 25.03.2018 / Kirjoittanut Markus Hotakainen
Rajut menetelmät käyttöön: tutkijoiden villi ajatus napajäätiköiden sulamisen hidastamiseksi
Napa-alueiden jäätiköiden sulamista ja merenpinnan nousua voitaisiin hidastaa geotekniikan avulla ja sen soveltamista tulisi tutkia vakavasti, ehdottaa kansainvälinen tutkimusryhmä Nature-lehden kommenttiartikkelissa.
Julkaistu: 14.03.2018 / Kirjoittanut Toimitus
Suomalaisen sinivalaan tarina
Vajaat 76 vuotta sitten Suomen Porista löydettiin planeetan suurimman eläimen jäänteitä. On kuitenkin yhä mysteeri, kuinka ne päätyivät Satakunnan rannoille.
Julkaistu: 13.03.2018 / Kirjoittanut Jarmo Korteniemi
Uusi palvelu tietää, millaista ilmaa hengität hetken päästä
Pääkaupunkiseudulle on kehitetty uusi reaaliaikainen kartta, joka kertoo, millaista ilmaa hengität juuri nyt ulkona. Kartta myös ennustaa, miten ilmanlaatu muuttuu lähituntien aikana. Kartta on saatavilla Helsingin seudun ympäristöpalvelujen verkkosivuilta osoitteesta hsy.fi/ilmanlaatukartta.
Julkaistu: 10.03.2018 / Kirjoittanut Toimitus
Linnunpoikanen 127 miljoonan vuoden takaa voi olla avain evoluutioon
Jo kauan sitten sukupuuttoon kuollut Enantiornithes-niminen esihistoriallinen lintujen alaluokka eleli maapallolla mesotsooisella maailmankaudella eli 250–65 miljoonaa vuotta sitten. Linnunpoikanen oli siis "hirmuliskojen" aikalainen ja se saattaakin olla avain lintujen kehittymiseen dinosaurusten rinnalla.
Julkaistu: 06.03.2018 / Kirjoittanut Markus Hotakainen
Kovien pakkasten seuraus: Suomi on nyt jään ympäröimä
Sodankylän Arktisessa avaruuskeskuksessa vastaanotetaan muun muassa NASAn satelliitissa olevan MODIS-instrumentin kuvia, ja ne ovat viime päivinä näyttäneet konkreettisesti, miten Suomea ympäröivät merialueet ovat jäätyneet. Ilman jäänmurtajia maamme olisi nyt motissa.
Julkaistu: 03.03.2018 / Kirjoittanut Toimitus
Nyt tiedetään, miksi kuolleet ankylosaurukset ovat maha ylöspäin – laksoosi-intolerantit voivat aavistaa syyn
Anylosauruksia on löydetty varsin paljon maha ylöspäin, mikä on herättänyt ihmetystä. Kanadalaistutkijat ovat nyt simuloineet asiaa ja löytäneet selityksen: paisutus ja kelluminen eivät ole hyvä yhdistelmä.
Julkaistu: 27.02.2018 / Kirjoittanut Jari Mäkinen