Maailman suurin tähtikuva
21.10.2015

Bochumin yliopiston tähtitieteilijät ovat koostaneet Rolf Chinin johdolla kaikkien aikojen suurimman tähtikuvan. Siinä on kaikkiaan 46 miljardia pikseliä, kun perusdigipokkarilla otetuissa kuvissa pikseleitä on 10–20 miljoonaa.

Linnunradan mosaiikki rakentuu 268 yksittäisestä kuvaa, jotka on otettu Bochumin yliopiston observatorion kaukoputkilla Atacaman autiomaassa Chilessä. Kaikkiaan kuvia on otettu viiden vuoden aikana huomattavasti enemmän, sillä samalla kerättiin tietoa kohteista, joiden kirkkaus muuttuu. 

Samoja taivaanalueita kuvattiin usean päivän välein, jolloin osa tähdistä ehti kirkastua tai himmentyä. Kun eri öinä otettuja kuvia vertailtiin, saatiin listattua kirkkaudeltaan vaihtelevat tähdet. Tähän mennessä kuvista on löydetty jo yli 50 000 muuttuvaa kohdetta, joita ei ole missään aikaisemmissa luetteloissa. 

Listalle on kertynyt sekä muuttuvia tähtiä, joiden kirkkaus oikeasti vaihtelee, pimennysmuuttujia, joissa kaksoistähden osapuolet peittävät säännöllisesti toisensa näkyvistä tai tähtiä, joiden editse kulkee niitä kiertäviä eksoplaneettoja aiheuttaen vähäisen himmenemisen.

Koko kuvan tarkastelu onnistuu "online-työkalulla", jolla voi zoomata haluamaansa kohtaan tai etsiä hakutoiminnolla tähtitaivaan kohteita. Otsikkokuvassa on Jousimiehen tähdistössä näkyvä Messier 8 eli Laguunisumu, joka nousee eteläisessä Suomessakin vain muutaman asteen korkeudelle horisontista. 

Alla on Eta Carinae, tähti ja sitä ympäröivä kaasupilvi, joka ei näy lainkaan Suomen leveysasteilta. Kuvien vihertävä värisävy johtuu kuvauksessa käytetyistä suotimista. Todellisuudessa kummankin sumun vetykaasu säteilee pääosin punaista valoa. 

Mammuttikuvasta kerrottiin Bochumin yliopiston (Ruhr-Universität Bochum) uutissivuilla.

Kuvat: Lehrstuhl für Astrophysik, RUB