Juttusarjan kaikki osat: 1. Tuhoja tehneet meteoriitit. 2. Modernit meteoriittimyytit. 3. Suurimmat meteoriitit 4. TBD 5. TBD
Taivaalta putoaa meteoriitteja satunnaisesti ympäri planeettaa. Suurinta osaa niistä ei ikinä nähdä.
Useimmat tarinat ihmisiin tai omaisuuteen osuneista avaruuskivistä ovat joko vääristelyä tai erehdyksiä. Mutta ajoittain kivet kuitenkin todella osuvat yllättävänkin tarkasti.
Osumat autoon, koiraan ja ihmiseen
Yksi maailman kuuluisimmista meteoriiteista on toistuvasti hämminkiä aiheuttanut Nakhla.
Kesäkuisena aamuna vuonna 1911 Egyptin taivaalla nähtiin pitkä savuvana. Pian taivaalta ropisi sarja kiviä Niilin suistossa sijaitsevaan kylään. Kertomusten mukaan yksi palasista osui kadulla makoilleeseen koiraan, mutta osuman vaikutukset ovat epäselviä. Tarinasta on nimittäin kaksi versiota – toisessa koira paloi tuhkaksi, toisessa taas käveli pois – johtuen silminnäkijälausunnon monitulkintaisuudesta. Koiraosuman varmuutta ei saatane ikinä varmistettua.
Tutkimuksissa Nakhlan murikat osoittautuivat koostumukseltaan erilaisiksi kuin kaikki muut siihen mennessä löydetyt meteoriitit. Syykin selvisi useiden Mars-luotainlentojen jälkeen: kivet olivat saapuneet naapuriplaneetalta! Nakhla nousi uuteen kuuluisuuteen vielä vuonna 1999, kun näytteistä löydettiin muinaisten mikrobien kenties aiheuttamia piirteitä. Sensaatiouutisista huolimatta todennäköisyys on kuitenkin elottomien prosessien puolella.
Carancasin yksinäinen meteoriitti taas räjäytti lähes 15-metrisen kraatterin maailmankuulun Titicaca-järven rannalle Perussa vuonna 2007. Paineaalto rikkoi lähitalojen ikkunoita kilometrin päässä, ja yksi pyöräilijäkin kaatui. Monin tavoin oudosta ja ainutlaatuisesta tapauksesta kerrotaan enemmän aiemmassa jutussamme "myrkyllisestä meteoriitista".
Ainakin yksi auto on saanut meteoriittiosuman. Kiven ilmalento ikuistettiin baseball-fanien toimesta, sillä vihertävänä etenevä tulipallo komeilee usean USAn itäosan perjantaisen otteluvideon taustalla. Lopulta kivi päätyi New Yorkin Peekskilliin parkkeeratun auton alle, lävistettyään ensin sen takakontin (katso otsikkokuva). Punaisen vm 1980 Chevrolet Malibu -henkilöauton omistaja myi sekä kiven että auton nopeasti sievoisella voitolla. Uudet omistajat ovat kierrättäneet autoa näytteillä ympäri Yhdysvaltoja.
Ihmiseen meteoriiti on tiettävästi osunut vain kerran. Sylacaugan meteoriitiksi ristitty kivi rysähti alabamalaisen talon katon läpi vuonna 1954 osuen lopuksi Ann Hodges -nimisen naisen kylkeen. Nyrkinkokoinen kivi aiheutti hänelle pahat ruhjeet sekä antoi muutaman kuukauden kestäneen maailmankuuluisuuden.
Toinen palanen samaa kiveä tipahti läheiselle pellolle. Sitä viljellyt mies löysi sen seuraavana päivänä, myi kiven ja osti rahoilla talon ja auton.
Suomalaiset osumat
Suomalaisista meteoriiteista kuuden putoaminen on nähty. Useimmiten kyse on ollut vain savuvanan näkemisestä tai äänen kuulemisesta, ja itse kivet on löydetty vasta hieman myöhemmin. Yleisin löytöpaikka on aukea, kuten talvinen jäinen vesialue (Luotolax, Bjurböle) tai pelto (Hvittis, St Michel).
Marjalahden tapauksessa nähtiin myös lopullisen maahan osuminen. Laatokan pohjoisrannalla (joka tuolloin kuului Suomen suurruhtinaskuntaan) silminnäkijä kertoi nähneensä kipinäparven, kun taivaalta syöksyvä kivi osui rantakallioihin.
Ainoan aineellisen tuhon Suomessa sai aikaan Haverön meteoriitti. Se putosi Turun lähisaareen keskellä kirkasta päivää elokuussa 1971. Kivi lävisti kalastajan vajan katon. Lähellä leikkinyt pikkupoika huomasi rysäyksen, ja kiveä päästiin siksi etsimään saman tien.
Meteoriitti nökötti kiltisti verkkolaatikossa, kannen säleiden keskellä.
Muista lukea juttusarjan muutkin osat! Seuraavassa jaksossa käydään läpi oikeita ja vääriä uskomuksia meteoriiteista
Otsikkokuva: American Museum of Natural History, New York