Nokia Asha 205, pätevä peruspuhelin
10.03.2013

Tämä ei ole mikään Lumia eikä se koreile ominaisuuksillaan, mutta siinä on kolme asiaa, mitkä tekevät siitä varmastikin monen mielestä kiinnostavan: näppäimistö, helppous ja hinta.

Näinä aikoina, kun melkein kaikilla on jo älypuhelimet, on Nokian fyysisellä näppäimistöllä varustettu peruspuhelin yllättävän kiinnostava. Se ei koita ollakaan mitään enempää kuin se on, mutta se on oma itsensä rohkeasti: värivalikoimassa on varsin näyttäviä vaihtoehtoja ja se kääntää yksinkertaisuuden edukseen. Yksinkertaisuuden myötä puhelinta ei tarvitse ladata yhtenään, sillä periaatteessa sähköä riittää peräti 37 päiväksi.

Nokia mainostaa puhelintaan äärimmäisenä sosiaalisen median puhelimena, koska siinä on erityinen Facebook-näppäin ja eBuddyksi nimetty ohjelma, joka mahdollistaa jutustelun muiden kanssa Bluetooth-yhteyden kautta ilman internetiä. Vakiona on myös Twitter ja sähköpostiohjelma, joka tukee automaattisesti Gmail-postia.

Sovellusten vähäisyys voi toki häiritä joitain, mutta samalla se on tehnyt mahdolliseksi sen, että tämä pelkällä hitaalla GSM-yhteydellä (2G) varustettu puhelin hoitaa nettiliikenteen yllättävän nopeasti. Se siirtää vain olennaista tietoa, ei suuria kuvamääriä. Tämä pienentää selvästi nettiyhteyden hintaa, jos maksu määräytyy siirretyn tiedon määrän mukaan.

Näppäimistö ei ole markkinoiden paras QWERTY-näppäimistö, mutta kun ottaa huomioon puhelimen vain noin 50 euroa olevan hinnan, on näppäimistö oikein hyvä. Fyysinen näppäimistö tuntuu älypuhelinten näyttönäppäimistöjen jälkeen yllättävän mukavalta, mutta se toki lisää puhelimen kokoa, mikä puolestaan vaikuttaa siihen, että näyttö on pieni. Tai suhteellisen pieni, sillä pitkälti tekstipohjaisessa peruskäytössä ei enempää kaipaakaan.

Näyttö ei ole myöskään huipputarkka, vaan "ainoastaan" 2,4-tuumainen nestekidenäyttö, jonka koko on 320 x 240 pikseliä. Myös kamera on vaatimaton VGA-tasoinen, peruskamera, jonka kuvan koko on 640 x 480 pikseliä. Jälleen: numeroina ei mitään huimaavaa, mutta täysin riittävää moneen käyttöön.

Puhelimessa on 64 MB sisäistä muistia ja paikka microSD -kortille, jonka koko voi olla maksimissaan 32 GB. Ashassa ei ole WLAN-yhteyttä tai USB-liitäntää, mutta siinä on Slam-niminen uusi tapa jakaa tietoa muiden käyttäjien kanssa: Slam toimii Bluetooth-yhtyden kautta ja sen avulla voidaan siirtää nopeasti tietoja, kuvia ja videoita muiden Slam-yhteydellä varustettujen puhelinten välillä. Asha 205:n lisäksi Nokia 206 käyttää Slamia.

Luurin mukana tulee myös Nokia Life+ -toiminto, joka avustaa käyttäjäänsä elämään terveellisesti. Lisäksi puhelimen ostaja saa ladata ilmaiseksi 40 peliä EA Games -palvelusta. Käyttöjärjestelmä on Symbian 40, joten monet Nokia Storessa olevat sovellukset toimivat myös luurissa.

Asha 205:een saa myös kaksi SIM-korttia, joten esimerkiksi työpuhelut ja omat soitot voidaan pitää erillään toisistaan, eikä mukana tarvitse kantaa kahta kännykkää.

Nokian halpapuhelin on selvästi vastaisku älypuhelimille, sillä se on edullinen ja kyvykäs laite, joka on omiaan niin peruspuhelinta kaipaavalle kehittyneen maailman asiakkaalle kuin myös kehittyvissä maissa lähes kaikille: monissa maissa, kuten Intiassa ja Afrikassa, on puhelin monien ainoa yhteys internetiin.

Hinta on pystytty saamaan edulliseksi tekemällä puhelin muovista, käyttämällä halpoja osia ja kokoamalla ne Kiinassa. Puhelimen kuminen reuna ei kestä välttämättä kauaa ja kokonaisuutena laite näyttää halvalta. Mutta jälleen, kun muistaa että se maksaa noin 50 euroa, sitä voi pitää jopa yllättävän hyvän näköisenä.

Pikatestin perusteella T-Tuubi antaa puhelimelle kolme pistettä:

Lue Asha 205:n tarkat tekniset tiedot Nokian nettisivuilta.