Tai jos tarkkoja ollaan, niin onko tämä vanhin meteoriitti, jonka putoamisajankohta tunnetaan tarkasti?
On. Sen putoamispäivä tiedetään täsmälleen: 7. marraskuuta 1492 – samana vuonna kuin Kristoffer Kolumbus "löysi" Amerikan – nykyisessä Koillis-Ranskassa sijaitsevan Ensisheimin kaupungin muurien ulkopuolelle putosi taivaalta 127-kiloinen kivi.
Alla oleva kuva on Sebastian Brantin (1458–1521) julkaisemasta runomuotoisesta tekstistä, jossa hän kuvailee meteoriitin putoamista. Se nähtiin hyvin laajalla alueella, jopa 150 kilometrin päässä Ensisheimista. Tulipallo oli niin kirkas, että se näkyi helposti keskellä päivää.
Kaupungin asukkaat riensivät vehnäpellolle, jolle avaruuden kivi tömähti. Meteoriitti oli tehnyt noin metrin syvyisen kuopan, josta väki alkoi innolla nostaa sitä ylös ja pilkkoa palasiksi.
Paikalliset viranomaiset ehättivät nopeasti paikalle ja lopettivat nakuttelun lyhyeen. Kivi lahjoitettiin kuningas Maximilianille ja palanen siitä luovutettiin kardinaali Piccolominille, josta myöhemmin tuli paavi Pius III.
Ensisheimin meteoriitti on tyypillinen kondriitti eli kivimeteoriitti, jossa on pieniä jyväsiä. Kondriittien aines ei ole koskaan ollut osana niin isoa kappaletta, että se olisi sulanut. Meteoriitit ovat siten peräisin Aurinkokunnan syntyajoilta yli 4,5 miljardin vuoden takaa.
Meteoriitti on näytteillä Ensisheimin kaupungissa, 1500-luvulla rakennetussa Palais de la Régencessä, joka toimii nykyisin museona.
Samasta aiheesta