Houstonin yliopiston tutkijan Nimesh Patelin johdolla on selvitetty, mitä silmässä oikein tapahtuu painottomuudessa.
Ilmiölle on annettu nimilyhenne SANS (Space flight-Associated Neuro-ocular Syndrome) ja sitä on tutkittu jo pitkään. Nyt siitä on saatu uutta ja entistä tarkempaa tietoa OCT-kuvauksen (Optical Coherence Tomography) keinoin.
"Tutkimme 15 ISS-astronauttia ennen ja jälkeen lennon, ja totesimme heidän silmiensä rakenteessa todella tapahtuneen muutoksia", Patel.
Kaikkien tutkittujen näkökyky oli hyvä sekä ennen lentoa että sen jälkeen, mutta monilla oli silti havaittavissa rakenteellisia muutoksia silmissä.
Tutkimuksessa käytetyllä OCT-tekniikalla saadaan poikkileikkauskuvia silmästä, tässä tapauksessa verkkokalvosta. Patelin kehittämällä ohjelmistolla kuvista saatiin selvitettyä, että pitkien lentojen seurauksena silmissä tapahtuu kolmenlaisia muutoksia.
"Tutkimuksessa kävi ilmi, että pitkään jatkuva oleskelu mikrogravitaatiossa saa aikaan muutoksia Bruchin kalvossa olevan näköhermon aukon sijainnissa, verkkokalvon paksuuden kasvua näköhermon läheisyydessä ja suonikalvon lisääntynyttä poimuttuneisuutta", Patel listaa.