Kuva: Tutkimusta kentällä: tutkijat käyttävät kaasunaamareita purkauskaasujen vuoksi (Islannin yliopisto / Bergur H. Bergsson).
Tärkeimmät tapahtumat päivittäin
Alla listatut lukuarvot ovat vain virallisista lähteistä, pääosin Islannin yliopiston Geotieteiden instituutista ja Islannin ilmatieteen laitokselta. Puuttuvat tiedot lisätään pian.
Ke 11.3.:Purkaus on loppunut.
Ti 10.3.:Purkaus on loppunut.
Ma 9.3.:Purkaus on loppunut.
Su 8.3.:Purkaus on loppunut.
La 7.3.:Purkaus on loppunut.
Pe 6.3.:Purkaus on loppunut.
To 5.3.:Purkaus on loppunut.
Ke 4.3.:Purkaus on loppunut. Tutkijat nousivat ensimmäistä kertaa purkausaukon reunamille; raportti (islanniksi)
Ti 3.3.:Purkaus on loppunut. Kalderan järistysaktiivisuus hiipuu entisestään mutta intruusiossa järistysaktiivisuus on kiihtynyt (johtuen kanavan jäähtymisestä ja paineen laskusta).. Lauantain jälkeen mitattu vain yksi yli M2 järistys. Lähivuorilla muutamia satunnaisia järistyksiä. Pinta ei GPS-paikantimien datan perusteella vaikuta enää liikkuvan. Purkauskaasuja havaittavissa yhä laavakentän yllä ja lähialueilla. Asutuilla alueilla ei havaittu kohonneita pitoisuuksia. Lentoliikenteen varoitustaso keltaisella.
Ma 2.3.:Purkaus on loppunut. Tänään suurin M2,3 (ensimmäinen yli M2 sitten 28.2.). Purkauskaasuja yhä laavakentän yllä.
Su 1.3.:Purkaus on loppunut. Intruusion suurin järistys M1,6. Viereisessä Landsat-satelliittikuvassa näkyvät purkausalue höyrypilvineen (oikealla ylhäällä) ja Bardarbungan tulivuori (vasemmalla alhaalla). Huomaa myös pienet painaumat tulivuoren kalderan reunamilla.
La 28.2. :Purkaus on loppunut. Kaasumittauksia jatketaan, purkauskaasuja voi vapautua vielä pitkään suuriakin määriä. Niitä kulkeutunee lähinnä etelälounaaseen.
Pe 27.2. :Näkyvyys on yhä huono, mutta purkaus vaikuttaa loppuneen. Tarkistuslennolla purkausaukosta ei havaittu enää tuoreen laavan aiheuttamaa loistetta. Ilman SO2-pitoisuus oli tarkistuslennolla 0.5 ppm ja pinnan tasolla 0.4 ppm. Laavan lämpötila enimmillään 560°C (aiemmin 1200°C); myöhemmin laskelmien perusteella tehdyn arvion mukaan purkaus lienee loppunut aikaisin aamulla. Lentoliikenteen varoitustaso on laskettu nyt keltaiselle, mutta liikkumiskieltoalue tulivuoren ja purkausalueen ympäristössä pidetään toistaiseksi ennallaan. Laavakentän laajuus on pysynyt samana helmikuun puolestavälistä (ks. viereinen kartta). Purkauspilvi tänään kaakossa ja lounaassa.
To 26.2. :Näkyvyys purkauspaikalla on huono. Purkaus vaikuttaa hiipuvan. Alueellinen vajoama kohti vuorta jatkuu, osoittaen magman pumppautuvan yhä sieltä pois. Tänään suurin järistys M2,5. Yli M3 järistys viimeksi 21.2. ja yli M5 8.1. Lähivuorilla muutamia pieniä satunnaisia järistyksiä.
Ke 25.2. :Näkyvyys purkauspaikalla on huono. Purkaus ennallaan? Vähän ja vain pieniä järistyksiä. Purkauspilvi luoteessa.
Ti 24.2. :Näkyvyys purkauspaikalla huono. Laavan virtaus vaikuttaa vähentyneen huomattavasti. Kalderan vajoama n. 5 cm/vrk (korjattu aiemmasta 2 cm/vrk arviosta jään valumisen vuoksi). Haitallisia purkauskaasumääriä ei ole mitattu asutuilla alueilla sitten helmikuun alkupäivien; Viereisessä kuvassa näkyvät asutuilla alueilla mitatut rikkidioksidipitoisuudet koko purkausajalta. Purkauspilvi länsilounaassa.
Ma 23.2. :
Su 22.2. :
La 21.2. :Purkaus ennallaan. Suurin järistys M3,7. Yksi syvä järistys (16 km).
Pe 20.2. :Purkaus ennallaan. Yksi syvä järistys (19 km).
To 19.2. :
Ke 18.2. :
Ti 17.2. :
Ma 16.2. :
Su 15.2. :
La 14.2. :
Pe 13.2. :
To 12.2. :
Ke 11.2. :
Ti 10.2. :
Ma 9.2. :
Su 8.2. :
La 7.2. :
Pe 6.2. :
To 5.2.:
Ke 4.2:Purkaus ennallaan. Purkauspilvi idässä.
Ti 3.2.:Purkaus ennallaan. Järistysaktiivisuus kohonnut hieman, suurin M4,0. Purkauspilvi idässä.
Ma 2.2.:Purkaus ennallaan. Kalderassa nyt 20-30 järistystä per vrk, suurin M4,1. Viimeisin yli M5 järistys tapahtui 8.1.2015. Intruusiossa alle 10 järistystä, kaikki alle M1. Purkauspilvi Holuhraunilla sekä sieltä itäkaakkoon.
Su 1.2.:Purkaus ennallaan. Suurin järistys M4,4. Kaksi pientä M1,2 järistystä Grímsvötnillä Vatnajökull-jäätikön alla.
La 31.1. yhteenveto:Purkaus ennallaan. Purkauspilvi eteläkaakossa. Hörnissä mitattiin 2,3 mg/m3 SO2-pitoisuus.
Pe 30.1. yhteenveto:Purkaus ennallaan. Suurin järistys M4,1. Lähivuorilla muutamia järistyksiä, Herðubreiðartöglillä alkoi pienten järistysten parvi. Purkauspilvi etelälounaassa. Järistykset alkoivat tänään 167 vrk sitten ja purkaus 152 vrk sitten. Uuden ennusteen mukaan purkaus kestänee vielä 4-15 kk, ja kalderan vajoama 5-16 kk - mikäli aktiivisuuden kehitys jatkuu ennallaan eikä muutu radikaalisti. Ennuste on kuitenkin epävarma; tilanne voi tasaantua pienemmälle purkaustahdille jopa vuosiksi, tai loppua piankin. Kalderapurkaus on yhä mahdollinen.
To 29.1. yhteenveto:Purkaus ennallaan. Merkittävä kymmenien järistysten parvi kalderassa; mukana kolme yli M4 järistystä (suurin M4,6). Intruusion varrella yhä tasaiset 10 pientä alle M2 järistystä per vrk. Lähivuorilla muutamia järistyksiä.
Ke 28.1. yhteenveto:Purkaus ennallaan. Suurin järistys M4,3. Lähivuorilla muutamia järistyksiä. Purkauspilvi liikkuu kaakosta lounaaseen. Purkauspilven korkeus 1,3 km.
Ti 27.1. yhteenveto:Purkaus ennallaan. Ilmeisesti ei yli M4 järistyksiä. Purkauspilvi koillisessa.
Ma 26.1. yhteenveto:Purkaus ennallaan. Suurin järistys M4,3.
Su 25.1. yhteenveto:Purkaus ennallaan. Suurin järistys M4,6. Lähivuorilla pieniä järistyksiä, mikä on ollut tavallista ajoittain koko Bárðarbungan purkausjakson ajan.
La 24.1. yhteenveto:Purkaus ennallaan. Suurin järistys M4,9. Purkauspilvi idässä.
Pe 23.1. yhteenveto:Purkaus ennallaan. Suurin järistys M4,7. Muutamia hyvin pieniä järistyksiä havaittu intruusion varrella lähellä Bárðarbungan päävuorta ja myös lähivuorilla. Purkauspilvi koillisessa ja idässä.
To 22.1. yhteenveto:Purkaus ennallaan, mutta hiipunut viime viikkoina hitaasti. Laavakenttien pinta-alat nyt 84,3 + 0,4 km2. Kalderassa n. 40 järistystä/vrk, niistä suurin tänään M4,7. Viimeinen yli M5 järistys sattui 2 vk sitten. Intruusion varrella 15-25 järistystä päivässä, kaikki alle M2. Purkausalueella on sijoitettu uusia kaasu- ja säätilamittareita.
Ke 21.1. yhteenveto:Purkaus jatkuu, mutta on selkeästi vaimentunut jopa viimeisen muutaman viikon aikana. Purkausaukon laavajärven pinta ei kupli ja pärski yhtä paljon kuin aiemmin, ja järven pinnan taso on laskenut aiempaa matalemmalle. Virtaus laavakentän laavakanavissa vaikuttaa laantuneen merkittävästi. Kalderan vajoama nyt 1,7 - 1,8 km3, syvin kohta on vajonnut 61 m. Kalderan lähellä olevat, pohjasta sulavat painanteet ovat suurentuneet hieman viime viikkoina. Laavakentän tilavuudeksi varmistunut (hieman alle) 1,4 km3. Ajanjaksolla 30.12.-21.1. purkaustahti on ollut hieman alle 100 m3/s. Purkauspilvi lännessä ja pohjoisessa. Julkisten raporttien mukaan rikkidioksidipitoisuusennätys on mitattu tänään purkauspaikalla: n. 42 ja 87 mg/m3.
Ti 20.1. yhteenveto:Purkaus ennallaan. Suurin järistys M4,7. Muutamia pieniä järistyksiä lähivuorten lähellä (Tungnafellsjökull, Askja, Herðubreið). Vatnajökullin jäätikön GPS-asemista useita pois käytöstä, korjausoperaatio on käynnissä. Purkauspilvi liikkuu luoteesta pohjoiseen.
Ma 19.1. yhteenveto:Purkaus ennallaan. Suurin järistys M4,3. Myrsky haittaa maanjäristysten havainnointia.
Su 18.1. yhteenveto:Purkaus ennallaan. Laavakentän laajuus 84,6 km2. Suurin järistys M4,8.
La 17.1. yhteenveto:Purkaus ennallaan. Purkauspilvi etelässä. Purkaukseen liittymätön hieman noin 12 järistyksen parvi havaittu Torfajökull-vuorella Landmannalaugarin seudulla; suurin M2,5 (liittynee seudun kuumien lähteiden toimintaan).
Pe 16.1. yhteenveto:Purkaus ennallaan. Laavan purkautumistahti on laskenut 50 - 70 kuutiometriin sekunnissa. Järistyksiä sattuu kalderassa noin 50 kpl/vrk (tänään suurin M4,5), intruusion varrella taas noin 10 kpl/vrk (kaikki alle M2). Pieniä järistyksiä sattuu satunnaisesti lähivuorilla (Tungnafellsjokullilla, Herðubreiðilla ja Herðubreiðartöglilla), kuten koko aktiivisuuden ajan on tapahtunut. Kalderan GPS-mittaukset ovat jälleen keskeytyneet. Purkauspilvi etelässä.
To 15.1. yhteenveto:Purkaus ennallaan. Laavakenttien laajuus nyt yhteensä 84,3 km2. Suurin järistys M4,6.
Ke 14.1. yhteenveto:Purkaus ennallaan. Muutamia pieniä järistyksiä Herðubreið- ja Herðubreiðartögl-vuorten tienoilla.
Ti 13.1. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Purkaus on laantunut, mutta yhä voimakas. Kalderassa sattuu suurehkoja (yli M4,0) järistyksiä n. 5 kpl/vrk ja hieman pienempiä M3-M4 järistyksiä saman verran, vaikkakin määrä vaihtelee päivittäin. Magmajuonen alueella sattuu 5-10 järistystä/vrk, kaikki ovat pieniä (alle M2). Tungnafellsjokull-jäätikön ja Herdubreid-vuoren seuduilla on myös sattunut järistyksiä viime viikkoina, suurimmat magnitudiltaan M2-M3. Jäätikön vajoama ennallaan, hidastunut hieman. Väestön keskuudessa on havaittu hengityselinsairauksien ja -ongelmien kasvua, mutta vakavilta tapauksilta on vielä vältytty. Rikkidioksidin määrä on yhä paikoin korkea (Jökuldalissa mitattiin viikonlopun aikana 7,8 mg/m3, Höfnissä 3,4 mg/m3 ja Reydarfjordurissa 1,0 mg/m3). Purkauspilvi lounaassa.
Ma 12.1. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Suurin järistys M4,5.
Su 11.1. yhteenveto: Purkaus ennallaan.
La 10.1. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Suurin järistys M4,7. Kentän laajuus 84,1 km2. Purkauspilvi idässä, lännessä ja lounaassa.
Pe 9.1. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Kalderan vajoama 10-15 cm/vrk. Purkauspilvi pohjoisessa ja koillisessa.
To 8.1. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Kentän kokonaislaajuus nyt 83,8 km2. Suurin järistys M5,1.
Ke 7.1. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Purkauspilvi pohjoisessa.
Ti 6.1. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Purkautuneen laavan tilavuudeksi varmistunut 1,15 km3. Laavakentän laajuus on nyt 83,4 km2 (83,0 + 0,4 km2). Järistysaktiivisuus (määrä, kokonaisenergia) on edelleen mittava, mutta selvästi hiipunut viimeisten viikkojen aikana (suurin tänään M4,4). Myös Vatnajökull-jäätikön alueellinen vajoama kohti Bárðarbunga-vuorta jatkuu, vaikkakin myös sen tahti on hidastunut. Bárðarbungan kalderan GPS-asema toimii jälleen. Kalderan pohja vajoaa nyt n. 13 cm/vrk. Purkauspilvi pohjoisessa.
Ma 5.1. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Suurin järistys M4,9.
Su 4.1. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Suurin järistys M4,5.
La 3.1. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Suurin järistys M4,5. Laavakenttien yhteiskoko 83,1 km2.
Pe 2.1. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Suurin järistys M4,6.
To 1.1. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Suurin järistys M4,6.
Ke 31.12. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Suurin järistys M4,7. Purkauspilvi koillisessa.
Ti 30.12. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Suurin järistys M5,0. Laavakentän koko varmistunut 82,8 km2:ksi. Laava virtaa yhä suljetussa kanavassa laavakentän itä- ja pohjoisreunoille. Kentän paksuudesta ja tilavuudesta uusia (alustavia) arvioita tutkamittausten perusteella:
- Kenttä on paksuudeltaan idässä keskimäärin 10 m, keskellä 12 m ja lännessä 14 m.
- Paksuimmillaan kenttä on purkausaukkojen lähellä, noin 40 m.
- Tarkin tilavuusarvio on tällä hetkellä 1,1 km3.
- Kentän pituus on kasvanut 200 metrillä, ensimmäisen kerran sitten syyskuun.
Bárðarbungan kaldera on joulukuun aikana vajonnut noin 25 cm/vrk; vajoama on nyt 59 m. Purkauspilvi pohjoisessa ja idässä.
Ma 29.12. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Suurin järistys M4,1.
Su 28.12. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Suurin järistys M4,6. Laavakentän laajuudeksi arvioitu 82,8 km2. Purkaukseen liittymätön suurehko M4,4 järistys Kolbeinseyn saaren pohjoispuolella.
La 27.12. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Suurin järistys M4,6. Purkaukseen liittymätön järistysparvi 10 km Geysirin alueelta pohjoiseen on hiljentymässä (enää 5 kpl/vrk).
Pe 26.12. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Purkaukseen liittymätön järistysparvi 10 km Geysirin alueelta pohjoiseen on kenties hiljentymässä (noin 30 kpl/vrk).
To 25.12. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Suurin järistys M5,0. Purkaukseen liittymätön järistysparvi lähellä Geysirin aluetta jatkuu (noin 80 kpl/vrk, suurin M3,2).
Ke 24.12. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Suurin järistys M4,5. Laavakenttien yhteislaajuus 81,0 km2. Purkaukseen liittymätön järistysparvi on meneillään Langjökull-jäätikön eteläpuolella (noin 50 järistystä/vrk, suurin M2,5, syvyys 2-3 km).
Ti 23.12. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Purkauspilvi lounaassa.
Ma 22.12. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Suurimmat järistykset 2 x M4,3. Purkauspilvi kaakossa.
Su 21.12. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Suurin järistys M4,5.
La 20.12. yhteenveto: Purkaus ennallaan. 26 tunnin periodi ilman yli M4 järistyksiä. Laavakenttä kasvaa jälleen kohti pohjoista ja koillista. Laavavirta kulkee suurimman osan yli 15 km matkasta jähmettyneen kannen alla. Purkauspilvi kiertelee Holuhraunilla ja siirtyy pohjoiseen.
Pe 19.12. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Suurin järistys M4,8. Purkauspilvi kaakossa.
To 18.12. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Laavakentän laajuus 79.8 km² (79,4 + 0,4 km²). Kalderan vajoaman syvyys nyt 56 m, tilavuus n. 1,7 km2.
Ke 17.12. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Laavakentän laajuus 79,4 km². Suurin järistys M5,3, tuntui Akureyrissä asti. Purkauspilvi koillisessa.
Ti 16.12. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Laavakenttä laajenee hieman pohjoiseen ja luoteeseen. Alueellinen vajoama kohti päävuorta jatkuu, mutta hidastuu. Purkauspilvi pohjoisessa ja luoteessa. Julkaistu analyysi aktiivisuudesta kertoo tilanteen hitaasta laantumisesta. Tungnafellsjökullilla järistysparvi (n~20), suurin M2,5.
Ma 15.12. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Suurin järistys kalderassa M5,4. Aktiivisuus palasi totutun kaltaiseksi tämän suuren järistyksen jälkeen.
Su 14.12. yhteenveto: Huono sää estänyt purkauksen suoran havainnoinnin. Aktiivisuus jatkuu lievästi kiihtyneellä tahdilla. Neljä yli M4 järistystä 24 tunnin aikana (tilanne klo 12).
La 13.12. yhteenveto: Purkaus ennallaan, hienoista aktiivisuuden kiihtymistä havaittu sekä intruusion järistysten osalta että purkauksen intensiteetissä. Suurin järistys M4,8, viikko edellisestä yli M5 järistyksestä. Magmaintruusion varrella ei oole sattunut yli M2 järistyksiä yli kuuteen viikkoon. Purkauspilvi pohjoisessa ja koillisessa.
Pe 12.12. yhteenveto: Huono sää estänyt purkauksen suoran havainnoinnin. Laavakentän pinta-ala nyt 78,6 km². Satelliittikuvassa erottuu selvästi Bardarbungan kalderan painauma sekä etenkin sen kaakkoispuolella olevat vajoamat jäätikössä. Alueellinen painuma kohti Bardarbungaa jatkuu. Purkauspilvi etelässä, myöhemmin idässä ja pohjoisessa.
To 11.12. yhteenveto: Huono sää estänyt purkauksen havainnoinnin. Suurin järistys M4,6. Purkauspilvi etelässä.
Ke 10.12. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Laava on vihdoin alkanut peittämään pientä "kuiville jäänyttä" saareketta laavakentän keskellä. Islannin yli kulkeva myrsky vaikeuttaa järistysten ja purkauksen havainnointia. Suurin järistys M4,4. Purkauspilvi etelässä.
Ti 9.12. yhteenveto: Purkaus on jatkunut tasan 100 päivää (yhteenveto tapahtumista: linkki). Laavan peittämä alue on vielä hyvin pieni verrattuna Islannin suurimpiin laavakenttiin (ks. kartta vieressä). Purkaus ennallaan. Suurin järistys M4,9. Purkauspilvi idässä ja koillisessa.
Ma 8.12. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Purkauspilvi etelässä ja idässä, illalla pohjoisessa ja luoteessa.
Su 7.12. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Suurimmat järistykset M4,4 ja M4,5.
La 6.12. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Purkauspilvi idässä.
Pe 5.12. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Kolme M4,3 järistystä ja yksi M5,1. Purkauspilvi kaakossa. Korkeista SO2-pitoisuuksista huolimatta viranomaisten tietoon ei ole tullut yhtään vakavaa tervedentilan muutoksta purkauskaasujen vuoksi.
To 4.12. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Tutkimuslennolla selvisi, että purkautuva magma lienee viileämpää kuin aiemmin mitattu, eikä purkauspaikan yllä ole enää yhtä suurta konvektiota. Kalderan vajoama jatkuu entisellään. Suurin järistys M4,4. Purkauspilvi idässä.
Ke 3.12. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Purkauspilvi koillisessa. Koko aktiivisuusajan yhteenvetoa:
- Laavapurkaus: Hyvin suuri ja epätavallisen tasainen laavantuottotahti. Purkaus alkoi 31.8. ja nyt laavakentän ala on n. 76 km2. Tilavuus arvioidaan nyt n. 1,0±0,3 km3:ksi. Purkaustahti on laskenut syyskuun 200 m3:sta marraskuun 100 m3:iin. Suurin purkaus Islannissa sitten Lakin (1783), maailmassa luultavasti top-3:ssa samana aikana. Laavan tyyppi on Bárðarbungan rakosysteemille tyypillinen primitiivinen basaltti 9-20 km syvyydeltä.
- Kalderan vajoaminen: Jää on vajonnut koko aktiivisuusajan. Aluksi vajoamistahti oli jopa 80 cm/vrk, mutta hidastui ja on nyt n. 25 cm/vrk. Kulhoa muistuttava vajoama myötäilee kalderan muotoa ja on syvimmillään (50 m) sen keskellä.
- Maankuoren liikkeet: Intruusion edetessä pinta leveni (tilavuus n. 0,5 km3) aina purkauksen alkuun saakka. Samalla maa vajosi Bárðarbungan kohdalla; tämä vajoaminen on hidastunut mutta jatkuu yhä.
- Maanjäristykset: Aktiivisuus yhä voimakasta. Suurimmillaan se oli syyskuun alkupuoliskolla ja on hidastunut siitä lähtien. Magmaintruusion alueella järistyksiä oli eniten juonen etenemisvaiheessa elokuun loppupuoliskolla ja hiljeni purkauksen alettua. Nyt intruusion varrella havaitaan vain pieniä järistyksiä. Aktiivisuusvaihe on kokonaisuudessaan yksi merkittävimmistä maapallolla ikinä mitatuista.
- Purkauskaasut: Ensimmäistä kertaa 150 vuoteen purkauskaasuilla on ollut merkittävä vaikutus Islantiin. Rikkidioksidia purkautuu arviolta jopa 1300 kg/s, mutta ensimmäisen purkauskuukauden aikana määrä oli vain 400 kg/s. Mittaus on epätarkkaa ja virherajat ovat suuret. Oletus on, että kaasun määrä vähenee laavan purkautumistahdin mukana, mutta mittaukset eivät vielä tue tätä ideaa. Asuttujen alueiden korkeat SO2-pitoisuudet ovat johtuneet paitsi purkauksesta, myös paikallisesta säätilasta.
- Tulevaisuus: Jos purkaus jatkuu ennallaan, Bárðarbungan aktiivisuus jatkuu muutamia kuukausia. Tilanne voi kuitenkin muuttua, myös jäätikön alla tapahtuva purkaus on yhä mahdollinen.
Ti 2.12. yhteenveto: Purkaus näkymättömissä säätilan vuoksi. Purkauspilvi koillisessa. Suurin järistys M5,4, lisäksi M4,4.
Ma 1.12. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Suurimmat järistykset M5,2, M4,4 ja M4,3. Purkauspilvi koillisessa.
Su 30.11. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Laavakenttien laajuus 75,3 km2. Kaksi M4,5 järistystä kalderassa, ja järistystahti on jälleen kiihtymässä.
La 29.11. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Suurin järistys M4,5, järistykset ovat jälleen hieman hiipuneet (mikä ei kuitenkaan tarkoita toiminnan loppumista). Purkauspilvi idässä.
Pe 28.11. yhteenveto: Purkaus ennallaan, huolimatta ryöpsähtelevyydestä. Suurin järistys kalderassa M5,1. Purkauspilvi pohjoisessa. Uusia SO2-pitoisuuksia kuvaavia kameroita on otettu testikäyttöön alueella.
To 27.11. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Kaksi yli M4 järistystä. Purkauspilvi koko Pohjois-Islannin yllä.
Ke 26.11. yhteenveto: Purkaus on muuttunut ryöpsähtelevämmäksi. Laavaa pulppuaa nyt 2-3 min ajan kestävissä ryöpyissä joka 5-10 min välein. Laavakentän laajuus 74 km2. Suurimmat järistykset M4,0, M4,1, M4,8. Kalderan vajoama on nyt 50 m syvä ja tilavuudeltaan 1,4 km3 (ks. viereinen kartta). Vajoaminen on hidastunut n. 130 m3/s:iin. Vajoamaa mittaavan GPS-aseman tietoja ei enää saada, sillä laite on painunut kalderan reunavallien alapuolelle eikä siitä tulevaa signaalia pystytä enää havaitsemaan. Purkauspilvi koillisessa.
Ti 25.11. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Kalderan vajoamaa mittaava GPS-asema poissa käytöstä. Suurimmat järistykset M4,2 ja M4,4. Purkauspilvi pohjoisessa.
Ma 24.11. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Se kuitenkin vaihtelee aiempaa enemmän: tahtia lyövät kaksi päällekäistä sykliä, joista toinen on tuntien ja toinen 10-20 sekunnin mittainen. M5,4 järistys kalderassa. Järistykset vaikuttavan syntyvän noin 3 km syvyydellä. Kalderan vajoama jatkaa syvenemistään.Purkauspilvi pohjoisessa ja idässä.
Su 23.11. yhteenveto: Purkaus ennallaan. M5,1 järistys kalderassa; ensimmäinen yli M5 viikkoon. 14 yli M4 järistystä.
La 22.11. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Suurin järistys M4,4. Pientä järinää havaittu myös Herðurbreiðissa ja Lokin harjanteella. Purkauspilvi lännessä.
Pe 21.11. yhteenveto: Purkaus on suurelta osin ennallaan. Laavan tuotto on hieman vähentynyt syyskuun puolestavälistä ja virtaus vaikuttaa hieman vaihtelevalta. Suurin järistys M4,5. Purkauspilvi pohjoisessa.
To 20.11. yhteenveto:Purkaus ja kalderan vajoama ennallaan. Järistysten määrä intruusion varrella hieman kasvanut. Muutamia M1,5-M2,0 järistyksiä on sattnut etenkin pitkällä jäätikön alla - alueella, joka ei ole ollut seismisesti aktiivinen sitten purkauksen alkamisen. Lisäksi pientä järinää ympäröidillä seuduilla (Herðurbreið, Askja, Tungnafellsjökull, Lokin harjanne). Purkauspilvi pohjoisessa.
Ke 19.11. yhteenveto:Purkaus ennallaan. Maanjäristysten määrä on pysynyt samana sekä intruusion alueella että kalderassa. Suurin järistys M4,6. Kalderan vajoama ennallaan. Purkauspilvi pohjoisessa.
Ti 18.11. yhteenveto:Purkaus ennallaan. Suurin järistys M4,6. Pientä järinää Herðubreiðin seudulla. Purkauspilvi idässä, koillisesa ja pohjoisessa.
Ma 17.11. yhteenveto:Purkaus ennallaan. Pientä järinää Herðubreiðin ja Tungnafellsjökulin seuduilla. Kalderan vajoaman syventyminen on hidastunut hieman, mutta vain keskiosiltaan. Magmasäiliöstä kulkeutuvan sulan kiven määrä on pysynyt ennallaan. Purkauspilvi idässä, koillisesa ja pohjoisessa.
Su 16.11. yhteenveto:Laavakentän koko nyt 71,9 km2 (71,5 + 0,4 km2). Suurimat järistykset M5,4 ja M4,8.
La 15.11. yhteenveto:Suurimmat järistykset M4,1 ja M4,5. Purkauspilvi luoteessa.
Pe 14.11. yhteenveto:Purkaus ennallaan, laava virtaa yhä purkausaukosta idän suuntaan. Rikkidioksidin tuotto vaikuttaa olevan tasaista. Suurin järistys M5,4. Bárðarbunga kalderan koko alueen vajoama on ennallaan, vaikka aivan syvimmän kohdan tahti onkin hidastunut hieman. Seudun järistykset yhä voimakkaita mutta yli M5 järistysten väli on pidentynyt. Ympäröivien alueiden GPS-mittaukset osoittavat vaakasuuntaisen liikkeen hidastuneen. Pientä järinää Herðubreiðin seudulla ja Askjan itäpuolella. Purkauspilvi lännessä.
To 13.11. yhteenveto:Purkaus oletettavasti (infraäänien perusteella) ennallaan. Suurimmat järistykset M4,9 ja M4,8. Purkauspilvi lännessä. Purkauksen alusta lähtien sadeveden happamuus (pH) on vaihdellut Islannisa 3,2 ja 7,5 välillä. Happosateita on siis ollut n. 40 % sateista. Vain alle 1 % on ollut erittäin hapanta sadetta (pH < 4). Erittäin happamia näytteitä on saatu säännöllisin väliajoin asemilta Borgir, Reykjahlíð, Írafoss, Hitardalur ja Hjarðarland. Kaiken kaikkiaan näyteasemia on 18 ympäri maata, ja näytteitä on otettu viikottain. Normaalin sadeveden pH on Islannissa n. 5,6. Happosateiden syy on suurimmaksi osaksi Holuhraunin purkaus, mutta muitakin syitä on (mm. meriveden nouseminen ilmaan, geoterminen aktiivisuus, haihtuminen ja kivipöly).
Ke 12.11. yhteenveto:Purkaus ennallaan. Purkausaukolla kupliva laavajärvi tyhjenee itään ja etelään n. 3 - 5 km leveällä alueella. Kalderan vajoama ennallaan. Purkauspilvi lännessä.
Ti 11.11. yhteenveto:Purkaus ennallaan. 60 järistystä / vrk, tänään suurin M4,7. Purkauspilvi länsiluoteessa ja pohjoisessa (korkein SO2-pitoisuus 2,5 mg/m3). Kalderan vajoama ennallaan. GPS-aseman huollon vuoksi laitetta täytyi nostaa 1,5 metriä ettei se peity heti uudelleen lumeen. Tiistaina järistysparvi Tungafellsjökullin seudulla, suurin järistys M2,8.
Ma 10.11. yhteenveto:Purkaus ennallaan. Järistyksiä 70 kpl/vrk, suurin M5,2. Purkauspilvi lännessä.
Su 9.11. yhteenveto:Purkaus ennallaan. Laavakentän koko 69,9 km2 (69,5+0,4 km2). Vuorokaudessa 90 järistystä, suurin M5,2, tuntui pohjoisrannikolla asti. Kalderan GPS-lähettimen yhteysvika korjattu, vajoaman tahti ennallaan. Korkein SO2-pitoisuus tänään lounaassa: 1,4 mg/m3.
La 8.11. yhteenveto:Kalderan keskellä oleva GPS-asema poissa käytöstä, ilmeisesti lumen peittämä. Vajoamisen hidastumisesta saadut tiedot kenties virheellisiä? Etelä-Islannissa SO2-pitoisuus oli hetkellisesti 2,8 mg/m3.
Pe 7.11. yhteenveto:Purkaus ennallaan. Suurin järistys M5,4. Bárðarbungan kalderan vajoaminen on hidastunutut, mutta magman virtaus on yhä ennallaan. Purkauspilvi lännessä ja lounaassa. Kallion sivuttaisliike kohti Bárðarbungaa vähentynyt hieman.
To 6.11. yhteenveto: Vuorokaudessa 65 järistystä. Uusi kaasuhavainnoista kertova www-sivu avattu. SO2-pitoisuus koholla lounaassa (1,3 mg/m3).
Ke 5.11. yhteenveto:Keskiylängön olosuhteet huonontuneet (syinä säätila, keli, lumi), havaintojen tekeminen vaikeutunut. Purkaus ennallaan. Suurin järistys M4,8. Kalderan vajoama ennallaan, sen tilavuus on 1,1 - 1,2 km2 ja syvyys 44 m. Alueellinen kallion sivuttaisliike kohti Bárðarbungaa vähentynyt hieman. SO2-pitoisuus nousi 8,4 mg/m3:aan Húsavikissä.
Ti 4.11. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Vuorokaudessa 90-100 järistystä, suurin M4,8. Kalderan lähellä olevien ja pohjasulamisesta johtuvien painaumien syvyys kasvanut 5-8 metrillä 11 vrk:ssa. Sulamisteho on muutamia satoja megawatteja ja sulamistahti 2 m3/s. Tarkistuslento erittäin hyvässä ja tyynessä säässä. Purkauspilven kaasut jäävät leijumaan kahdelle korkeudelle (700 m ja 1500 - 2500 m). Purkauspilvi leviää ympäri saarta tuulten laantuessa. SO2-pitoisuudet koholla useassa paikassa: pohjoisessa 1,9 mg/m3, koillinen 4,0 mg/m3, itä 3,9 mg/m3, lounas 2,3 mg/m3). Purkauspaikan läheisyydessä mitattiin 10,8 mg/m3.
Ma 3.11. yhteenveto: Purkaus ja kalderan vajoama ennalllaan. Suurimmat järistykset M4,0 - M4,7 (6 kpl). Purkauspilvi lounaassa, SO2-pitoisuudet alueella nousussa (0,3 - 1,1 mg/m3).
Su 2.11. yhteenveto: Purkaus ja kalderan vajoama ennalllaan. Suurin järistys M5,4.
La 1.11. yhteenveto: Purkaus ja kalderan vajoama ennalllaan. Laavakenttä 66,9 km2. Uusi järistysten kokonaistaulukko on julkaistu. Suurimpia (M5,0 tai yli) järistyksiä on tapahtunut tähän mennessä 61 kpl. Purkauspilvi lännessä ja pohjoisessa.
Perjantain 31.10. yhteenveto: Purkaus ja kalderan vajoama ennalllaan. Vajoaman syvyys 42 m. Kalderan laidalla olevien pienet painaumat syvenevät edelleen, jäätikön pohjalla tapahtuvan sulamisen tehon arvioidaan olevan muutamia satoja megawatteja ja vettä sulaa n. 2 m3 sekunnissa. Määrä ei näy Skjálfandafljót- ja Jökulsá á Fjöllum -jokien virtaamassa. Laavakenttä 65,7 km2. Suurimmat järistykset M5,0 ja M5,3. Tiedemiehet toivovat että myös SO4- eli sulfaattihiukkasten määrää voitaisiin alkaa mittaamaan lähitulevaisuudessa. Purkauspilvi lännessä. Uuden laavakentän nimi on vielä auki, ja nimitystoimikunta ottaa yhä vastaan ehdotuksia.
Torstain 30.10. yhteenveto: Purkaus ja kalderan vajoama ennalllaan. Purkauspilvi lännessä. Torstain suurimat järistykset olivat kumpikin M4,6. (Ei tähän purkaukseen liittyvää tietoa: Reykjanesin niemimaalla Kleifarvatnin järven lähellä sattui järistysparvi, suurin M3,2.)
Keskiviikon 29.10. yhteenveto: Purkaus ja kalderan vajoama entisellään. Yli M5,0 järistyksiä on ollut aktiivisuusaikana jo n. 50 kpl. Suurimmat järistykset tänään M4,8 ja 2 x M4,6. Purkauspilvi kiertää tänään Kaakkois-Islannista etelärannikon kautta saaren länsiosiin. Hveragerðissä, Hvaleyrarholtissa ja pääkaupunkiseudulla 1,4 - 1,5 mg/m3 SO2-pitoisuuksia, jotka ovat kuitenkin paljon pienempiä kuin viime päivien lukemat.
Tiistain 28.10. yhteenveto: Valvontalento tehty alueen yllä. Laavakenttien koot nyt 64,6 + 0,4 km2. Suurimmat järistykset tänään M5,1 ja M5,0. Purkauspilvi etelässä. Tiedelehti Nature julkaisi uutisen purkauksesta.
Maanantain 27.10. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Suurin järistys kalderassa M5,3, intruusion alueella vain pieniä järistyksiä. Kalderan vajoama on nyt 40 m syvä, jatkaa entisellä tahdilla. Bárðarbungan kaakkoispuolen jäätikössä oleva linjamainen vajoama on syventynyt 25 metrillä kuukauden sisällä. On epäselvää onko edellisestä havainnosta kuukausi, vai onko muutos ollut jatkuvaa. Asiasta raportoidaan nyt ensimmäistä kertaa. Vajoaman oletetaan johtuvan kuuman veden liikkeistä jäätikön alla. Vesi voi helposti lämmetä päästyään kalderan rakojen kautta lähemmäs magmasäiliötä tai -intruusiota. Purkauspilvi tänään kaakossa ja idässä. Höfnin ja Skaftafellin alueella mitattu 1,8 mg/m3 SO2-pitoisuuksia, Suðursveitissä ja Mýrumissa 2,2 mg.
Sunnuntain 26.10. yhteenveto: Sunnuntain suurin järistys M5,3. Ensimmäisen kerran purkauksen aikana mitattu erittäin vaarallisia purkauskaasupitoisuuksia: Höfnissä ja Hornafjörðurissa sekä niiden ympäristössä tänään ajoittain 9 - 21 mg/m3 SO2-pitoisuuksia. Kirkjubæjarklaustrissa 1,4 - 3,3 mg.
Lauantain 25.10. yhteenveto: Purkaus ei tänään näkyvissä säätilan vuoksi. Suurin järistys M5,2. Herðubreiðillä 20 järistyksen parvi. Purkauspilvi kiertää päivän aikana pohjoisesta koillisen kautta kaakkoon.
Perjantain 24.10. yhteenveto: Purkaus ja kalderan vajoama ennallaan. Laavakentän ala nyt 63 km2. Suurin järistys M5,0. 48 tunnin aikana 15 yli M4,0 järistystä. Intruusion varrella suurin järistys M1,9. Purkauspilvi pohjoisessa ja koillisessa.
Torstain 23.10. yhteenveto: Laavakentän koko 62,6 + 0,4 km2. Purkauspilvi Pohjois-Islannissa. Torstain suurin järistys M4,8. Herðubreiðillä 10 - 15 järistyksen parvi, suurin M3,0.
Keskiviikon 22.10. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Laavavirta suuntautuu edelleen itään. Suurimmat järistykset M4,8 ja M4,9. Kahden päivän aikana 10 yli M4,0 järistystä. Purkauspilvi siirtyi tänään Pohjois-Islantiin. SO2-pitoisuudet Mývatn-järven seudulla 1 mg, Húsavíkissä 2 mg, Höfnissä 6 mg kuutiometrissä.
Tiistain 21.10. yhteenveto: Purkaus ennallaan, intruusion varrella n. 20 maanjäristystä/vrk. Kaldera vajoaa entiseen tahtiin maanjäristysten saattelemana (n. 70 kpl/vrk). Suurin järistys tänään M5,3. Purkauspilvi Kaakkois-Islannissa. SO2-pitoisuudet nousivat hälyttäviksi Höfnissä (yöllä 3,0 - 5,4 mg/m3, aamulla 3,4 mg/m3, illalla 6,1 mg/m3) sekä Kirkjubæjarklaustrissa ja Landbrotissa (iltapäivällä 2,6 mg/m3).
Maanantain 20.10. yhteenveto: Purkaus ja kalderan vajoama ennallaan. Suurin järistys M5,0. Purkauspilvi Itä-ja Kaakkois-Islannissa.
Sunnuntain 19.10. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Laavakentän koko on nyt 60,7 km2 (60,3 + 0,4 km2). Purkauspaikalla tänään huono näkyvyys matalien pilvien vuoksi. Sunnuntain suurin järistys kalderassa M5,2. Purkauspilvi siirtyy päivän aikana Pohjois- ja Itä-Islantiin.
Lauantain 18.10. yhteenveto: Lauantain suurin järistys kalderassa M5,4. Tungnafellsjökull-vuoren eilinen aktiivisuus on hiljentynyt. SO2-pitoisuudet Hveragerðissä ja Hellisheiðissä nousivat hetkellisesti 0,5 - 1,5 mg/m2 tasolle. Näkyvyys purkauspaikalla tänään huono näkyvyys matalien pilvien ja räntäsateen vuoksi.
Perjantain 17.10. yhteenveto: Laavakentän yhteispinta-ala on nyt 59,1 km2 (58,7 + 0,4 km2. Tungnafellsjökull-vuorella aivan Bárðarbungan länsipuolella sattui tänään tiheä järistysparvi. Purkauspilvi edelleen Länsi-Islannissa. Liikkumiskieltoalueesta ja mahdollisesti vaarallisesta alueesta julkaistiin tänään yksityiskohtainen riskiselvitys (ks. kartta).
Torstain 16.10. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Kalderan vajoama ennallaan. Suurin järistys M5,0. Purkauspilvi edelleen Länsi-Islannissa. Maan lounaisosissa mitattiin tänään ja eilen toistuvia 1,0 - 2,0 mg/m3 SO2-pitoisuuksia, jatkuvammin 0,1 - 0,5 mg/m3. Aamuyöllä Reykjavikissa mitattiin 3,4 mg/m3 "ennätys".
Keskiviikon 15.10. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Intruusion varrella noin 30 järistystä / vrk. Bárðarbungan järistystahti on kasvanut viimeisen vuorokauden aikana (130 kpl/vrk), eikä eilen oletettu säätilan paraneminen riitä selittämään asiaa. Suurin purkaus M5,4 tuntui yli 100 km päässä Akureyrissä asti. Holuhraunin alueella kuultiin keskiviikon suuren maanjäristyksen aikoihin toistuvia tömiseviä tai jymiseviä ääniä, joiden alkuperästä ei ole selvyyttä. Voi olla, että ne olivat peräisin järistyksestä, ehkä lähivuorilla tapahtuneista kivivyöryistä (joista ei kuitenkaan löytynyt merkkejä) tai alueen yllä lentäneistä lentokoneista. Kalderan vajoama on 30 - 40 cm/vrk, keskittyen kalderan koillisosiin. Vajoaman tilavuus on n. 0,75 km3. Purkauspilvi kiertelee päivän aikana koko läntisen Islannin yllä.
Tiistain 14.10. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Intruusion varrella sattuu yksinomaan pieniä järistyksiä, mutta havaintojen määrä on palannut n. 50 kpl/vrk tasolle. Lokakuun alkupuolella havaittu järistystahdin vaimeneminen johtunee säätilasta - tuulet kun haittaavat pienten järistysten havaitsemista. Kalderan järistystahti ennallaan, tänään suurimmat viisi järistystä M4,5 - M4,8. Purkauspilvi tänään Keski-Islannissa, alueen länsilaidalta on mitattu noin 1 mg/m3 SO2-pitoisuuksia.
Maanantain 13.10. yhteenveto:Purkaus ennallaan. Kalderan GPS-asema korjattu. Kalderan vajoamistahti ennallaan. Kalderassa sattui tänään neljä M4,4 - M4,8 järistystä. Purkauspilvi Pohjois-Islannissa.
Sunnuntain 12.10. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Suurin järistys M5,2. Purkauspilvi Etelä- ja Lounais-Islannissa.
Lauantain 11.10. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Intruusion pohjoisosissa edelleen n. 20 järistystä vuorokaudessa. Kalderan vajoama ennallaan, mutta mittaukset ovat keskeytyneet GPS-aseman sähköongelmien vuoksi. Kalderassa sattuu n. 80 järistystä / vrk. Suurin järistys lauantaina M5,0. Purkauspilvi laajalla alueella Etelä-Islannissa. Purkauksen loppuu ehkä vasta ensi vuoden maaliskuussa, ennustaa arvostettu vulkanologi Haraldur Sigurðsson blogissaan.
Perjantain 10.10. yhteenveto: Purkaus ja kalderan vajoama ennallaan. Laavakenttien pinta-alat nyt 55,45 km2 ja 0,37 km2. Purkauspaikalla ja muualla intruusion varrella hyvin vähän järistyksiä. Kalderassa suurimmat järistykset tänään 2 x M4,8, M4,7 ja M4,5. Purkauspilvi Etelä-Islannissa. SO2-pitoisuudet nousivat tänään lounaassa suuriksi: Þjórsárdalurissa mitattiin 2,6 mg/m3, Reykjavíkin Nordlingaholtissa 1,0 mg/m3. Tänään tehtiin uusi tarkistuslento, jolla mitattiin paitsi laavakentän koko, myös Dyngjujökull-jäätikölle elo-syyskuun vaihteessa syntyneet painaumat.
Torstain 9.10. yhteenveto: Purkaus ja kalderan vajoama ennallaan. Päivän suurin järistys kalderassa M5,0. Purkauspilvi yhä Lounais- ja Etelä-Islannissa. Kaasupilvi värjäsi Reykjavikin varhaisaamun syvänpunaiseksi.
Keskiviikon 8.10. yhteenveto: Purkaus ja järistystahti ovat ennallaan. Intruusion varrella vain muutamia pieniä järistyksiä. Laavakentän pinta-ala määritettiin eilen tarkasti: 53 km2. Päivän suurin järistys kalderassa M5,2. Purkauspilvi Länsi- ja Lounais-Islannissa. Uusi tilasto maanjäristysten yhteismäärästä (koko aktiivisuusajalta, 16.9. - 8.10.) kertoo, että varmistettuja järistyksiä on sattunut jo 8900 kpl. Niistä 160 kpl oli suurempia kuin M4,0 ja 45 kpl yli M5,0:n. Islannin valtio on maksanut purkauksen valvomisesta jo reippaasti yli 656 000 euroa.
Tiistain 7.10. yhteenveto: Purkaus ennallaan. Intruusion varrella edelleen vain vähän järistyksiä. Kalderan suurimmat järistykset M5,5 ja M5,0. Laavakentän koko nyt 52,3 km3, toinen pieni laavakenttä syyskuun alusta 0,4 km2. Purkauspilvi toista päivää lännessä.
Maanantain 6.10. yhteenveto: Purkaus jatkuu ennallaan. Laava virtaa tällä hetkellä itään ja koilliseen, Jökulsá á Fjöllum -joen uomaan. Kalderan pohja vajoaa edelleen n. 40 cm/vrk. Suurin järistys kalderassa tänään M5,1. Intruusion alueella vain vähän järistyksiä. Purkauspilvi tänään lännessä, mm. pääkaupunki Reykjavikin ympäristössä. Siellä on mitattu n. 0,5 - 1,0 mg/m3 -pitoisuuksia.
Sunnuntain 5.10. yhteenveto: Purkaus jatkuu ennallaan. Intruusion varrella sattuu nyt päivässä vain 20 järistystä, jotka ovat pääsääntöisesti alle M2,0. Kalderassa sattui aamun aikana harvinaisen tiheä M3 - M4 järistysparvi. Suurin järistys M5,0. Purkauspilvi liikkuu Pohjois- ja Länsi-Islannissa. (Bárðarbungaan liittymätön havainto: pohjoisen järistysparvi jatkuu, tosin voimakkaasti laantuneena.)
Lauantain 4.10. yhteenveto: Purkaus on ennallaan, vaikkakin näkyvyys purkausalueella on tänään varsin heikko. Kalderan järistykset ennallaan (50 kpl/vrk), suurin M4,8. Vaikka lähes viikkoon ei ole sattunut > M5 järistyksiä, > M4 sattuu nyt hieman aiempaa enemmän. Vajoama jatkaa entistä tahtia. Tuulet puhaltavat purkauspilveä koilliseen, pohjoiseen ja luoteeseen. (Bárðarbungaan liittymätön havainto: Uusi, hieman torstaista heikompi järistysparvi sattui lauantain aikana Tjörnesin rakovyöhykkeellä Pohjois-Islannin rannikolla.)
Perjantain 3.10. yhteenveto: Kalderan järistysmäärä on ennallaan (50 - 100 järistystä per vrk), mutta suurimpien järistysten magnitudi on ollut viikon hieman matalampi. Tänään suurin M5,0. Intruusion varrella sattuu enää vain hyvin vähän järistyksiä, jotka kaikki ovat pieniä, alle M1,5. Lähivuorilla tapahtuu edelleen hyvin satunnaisia pieniä (< M2,0) järistyksiä. Arvioiden mukaan päivässä vapautuu 35 000 tonnia SO2:a. Tuulet ovat tänään pitäneet purkauspilven ensin pohjoisessa, sitten idässä. Suuria yli 2 mg/m3 SO2-pitoisuuksia mitattu Djúpavogurissa, Breiðdalsvíkissa ja Fárskrúðsfirðissa. Uuden laavakentän nimeksi on ehdotettu "Nornahraun" eli "noidan laava[kenttää]".
Torstain 2.10. yhteenveto: Purkaus on ilmeisesti ennallaan. Intruusion maanjäristykset ovat vaimentuneet ja vähentyneet huomattavasti aiemmasta. Kalderassa toiminta (vajoama ja järistykset) ennallaan; suurimmat järistykset tänään 2 x M4,8. Tuuli kevenee ja puhaltaa eteläkaakosta. Ilmansaasteet kulkevat pohjoiseen ja pitkälle länteen, illalla siirtyvät itään. (Bárðarbungaan liittymätön havainto: Uusi tiheä järistysparvi Öxarfjörðurissa / Axarfjörðurissa Pohjois-Islannissa. Tjörnesin rakovyöhykkeellä on sattunut muutamia kymmeniä, ehkä satoja järistyksiä, suurin on ollut M3,3. Parvi laantui torstain aikana.)
Keskiviikon 1.10. yhteenveto: Purkaus ja kalderan vajoaminen jatkuvat ennallaan. Järistysten määrä intruusion varrella on hiipunut (alle 50 kpl/vrk). Pienten järistysten määrän väheneminen voi kuitenkin olla näennäistä ja johtua kovasta tuulesta. Kalderassa sattuu edelleen ~50 järistystä per päivä, tänään suurimmat M4,6 ja M4,8. Koko 1,5 kk aktiivisuuden aikana maanjäristysten kokonaismäärä on 8500-24000. Näistä 39 kappaletta on ollut magnitudiltaan 5,0 - 5,8. Purkauspilvi haitannut etenkin Mývatn-järven seutua tiistai-illasta lähtien. Alueella erittäin suuret SO2-pitoisuudet koko päivän, max. 5,8 mg/m3. Tuuli pitää pilven pohjoisessa. Viranomaiset antavat tarkkoja yhteenvetoraportteja tästä eteenpäin vain kolmesti viikossa.
Tiistain 30.9. yhteenveto: Purkaus ja kalderan vajoama jatkavat entisellään. Laavakentän kokonaislaajuus on nyt 48,2 km2 (47,8 ja 0,4 km2), uusi laajennus suuntautuu koilliseen vanhan kentän itäreunalla. Intruusion järinä edelleen vähemmän kuin aiemmin (kenties johtuu kovasta tuulesta), kalderassa tahti ennallaan. Suurin järistys kalderassa M4,8. Muutamia hyvin pieniä järistyksiä lähivuorilla. Purkauspilvi pohjoisessa.
Maanantain 29.9. yhteenveto: Purkaus ja kalderan vajoama entisellään. Järistystiheys tasangolla intruusion varrella entistä pienempi (<50 kpl/vrk, voi johtua kovasta tuulesta, haittaa seismometrien havaintoja). Laavakentän koko 46 km2, uusi alue muodostumasa itäreunan jatkoksi joen uomaan. Suurin järistys kalderassa M5,5; järistystahti entisellään. Purkauspilvi pohjoisessa ja koillisessa, tuulet varsin kovia.
Sunnuntain 28.9. yhteenveto: Ei merkittäviä muutokisia. Järistystahti Holuhraunilla ja Dyngjujökullin alla kenties laskussa. Kalderan alueella 50 - 100 järistystä, näistä suurin M5,2. Laavakentän koko 44,2 km2 (26.9.). Tuulet työntävät purkauspilveä itään, illalla pohjoiseen.
Lauantain 27.9. yhteenveto: Tilanne toistaiseksi ennallaan. Erittäin huono näkyvyys jatkuu purkauspaikalla. Rikkidioksidipilvi liikkuu länteen saaren keski-, pohjois-, ja jopa länsiosien ylle. Suurin järistys tänään M5,2.
Perjantain 26.9. yhteenveto: Kaikki aktiivisuus ennallaan, järistystahti intruusion varrella hiipunut hieman. Suurin järistys M5,2. Laava on katkaissut nyt yhden tien suoraan pohjoiseen purkauspaikalta, ja uhkaa nyt toista. Purkauspaikalla huono näkyvyys päivän aikana. Purkauspilvi itärannikolla.
Torstain 25.9. yhteenveto: Kaikki aktiivisuus ennallaan. Suurimmat järistykset M5,2 ja M5,0. Virtaava laava uhkaa nyt katkaista erään Keski-Islannin läpi menevistä teistä. Purkauspilvi itärannikolla.
Keskiviikon 24.9. yhteenveto: Järistykset, purkaus ja kalderan vajoama jatkuvat entisellään. Suurin maanjäristys tänään M5,2. Kalderan vajoama 27 - 28 m. Eilen julkistetun kartan mukaan laavakentän laajuus nyt 40 - 41 km2. Purkauspilvi suuntautuu tänään pohjoiseen purkauspaikalta. Hälyttävän korkeita SO2-arvoja mitattiin Myvátn-järvellä (2,0 mg/m3) ja Reyðarfjörðurissa (2,6 mg/m3).
Tiistain 23.9. yhteenveto: Aktiivisuuspaikat, -tahti ja -suuruusluokat entisellään. Suurin järistys M5,2. Laava on leventänyt laavakenttää runsaasti itään ja pohjoiseen 3 - 5 kilometrin päässä purkausaukosta. Kalderan vajoama 0,6 km3. Purkauspilvi idässä ja koillisessa, illasta kaakossa.
Maanantain 22.9. yhteenveto: Aktiivisuus ennallaan. Suurin järistys M4,8, poikkeuksellisesti kalderan kaakkoisosissa (muutoin pohjoisreuna yhä aktiivisempi). Laavakentän paksuus mitattu 12 paikassa: etenkin pohjoisreunalla reunat 8 m, keskiosat paksumpia; purkausaukkojen läheisyydessä 18 - 22 m, jopa 30 m. Keskimääräinen paksuus 14 m. Laavakentän pinta-ala 37 km2, tilavuus 0,5 ± 0,1 km3. Laavan purkaustahti 230 - 350 m3/s. Purkauspilvi koillisessa.
Sunnuntain 21.9. yhteenveto: Laavan purkautumistahti ennallaan, sula kivi virtaa nyt suurin piirtein kentän keskiosissa. Kentän pinta-ala 37 km2. Bárðarbungan kalderan vajoaminen jatkuu entistä tahtia (n. 50 cm/vrk). Kalderassa sattunut viimeisen 24 tunnin aikana jälleen n. 20 suurta yli M3,0 järistystä. Suurin M5,5 sattui juuri ennen puoltapäivää. Purkauspaikalta etelään sattuu yhä pääosin pieniä järistyksiä. SO2-päästöistä valtaosa (n. 90 %) tulee suoraan purkausaukosta, loput laavakentältä. Purkauspaikan läheltä löytynyt kuolleita lintuja. Purkauspilven vaikutuksia havaittu ympäri Islantia, tänään se suuntautuu lähinnä pohjoiseen purkauspaikalta. Viranomaiset ovat täydentäneet ilmansaasteiden mittausverkkoa ympäri Islantia.
Lauantain 20.9. yhteenveto: Purkaus jatkunee ennallaan. Kalderan vajoaminen jatkuu ennallaan. Tarkistuslennolla pystyttiin tänään arvioimaan laavakentän laajentuma itäänpäin: sen laajuus lienee ~8 km2. Intruusiossa olevan magman määrä on kenties kasvanut hieman. Järistystahti ennallaan (100 - 200 kpl/vrk), noin puolet intruusion pohjoisosissa ja puolet kalderassa. Kalderan pohjoislaidalla on jatkunut voimakkaiden järistysten parvi, suurimmat M5,0 ja M5,1. Askja-, Herðubreið-, Herðubreiðartögl- ja Tungnafellsjökull-tulivuorten alueella muutamia heikkoja alle M2,0 järistyksiä. SO2-pilvi liikkuu tänään Itä-Islannissa.
Perjantain 19.9. yhteenveto: Magma on peräisin yli 10 km syvyydeltä. Kalderan vajoaminen jatkuu ennallaan. SO2-pilvi liikkuu pohjoiseen ja koilliseen purkauspaikalta. Järistystahti ennallaan intruusion alueella, tahti 100 - 200 kpl/vrk. Kalderan pohjoispuolella muutamia M3,2 - M4,7 järistyksiä, muutoin jonkin verran aiempaa hiljaisempaa. Herdubreidin ja Herdubreidartoglin alueella järistykset kenties loppumassa?
Torstain 18.9. yhteenveto: Järistystahti ennallaan. Noin 50 järistystä intruusion pohjoisosissa, kaikki alle M2,0. Saman verran järistyksiä kalderan pohjoisreunalla, suurin M5,3. Muutama kymmenen järistystä Herðubreiðin ja Herðubreiðartöglin alueella pohjoisessa, kaikki alle M2,0. Purkautuneiden kaasumäärien arviot viimeisen viikon ajalta: 250 - 700 kg/s hiilidioksidia (CO2), 200 - 600 kg/s sikkihappoa (SO2), 2 - 6 kg/s vetykloridia (HCl), 3 - 8 kg/s vetyfluoridia (HF), alle 1 kg/s häkää (CO). Määrät ovat luultavasti alakanttiin todellisesta, ja tulevat tarkentumaan lähiaikoina.
Keskiviikon 17.9. yhteenveto: Päivän aikana järistystahti on pysynyt ennallaan (100 - 200 kpl/vrk). Kalderassa yksi M5,2 ja muutamia yli M4 järistyksiä. Purkaus jatkuu entisellään (kuten sunnuntaina), samoin kalderan vajoaminen (n. 50 cm/vrk). Vajoaman kokonaissyvyys 24,5 m. Kalderan vajoama on alustavan (ja epätarkan) arvion mukaan tilavuudeltaan sama kuin Holuhraunille purkautuvan määrän tilavuus. GPS-mittaukset kertovat kallion oudoista liikkeistä viime päivien aikana, kenties magmakanavat ovat muuttumassa. Ilmeisesti ei purkausta jäätikön alla, vesinäytteiden sähkönjohtavuudessa ei normaalista poikkeavia arvoja. Tuulen odotetaan puhaltavan purkauspilven pohjoiseen ja länteen ke-to aikana.
Tiistain 16.9. yhteenveto: Päivän aikana kalderassa sattui neljä suurta järistystä, kaksi M4,8, M5,2 sekä M5,4. Muutoin järistykset ennallaan, hieman yli 100 kpl/vrk. GPS-mittauksissa kallion liikkeissä epäselvyyksiä. Purkaus jatkuu kuten sunnuntaina, samoin kalderan vajoaminen (50 cm/vrk). Purkauspilvi liikkunut koilliseen.
Maanantain 15.9. yhteenveto: Purkaus jatkuu kuten sunnuntaina, samoin kalderan vajoaminen (50 cm/vrk). Huono sää vaikeuttanut tutkimuksia. Järistystahti ennallaan, 100 - 200 kpl/vrk, suurin osa intruusion pohjoispäässä. Edellispäivistä poiketen muutamia keskittyi myös vanhan purkauspaikan läheisyyteen. Muutamia järistyksiä kalderassa, suurin M5,4 aamulla. Heikkoja järistysparvia Herðubreiðin, Herðubreiðartöglin ja Drekin alueella. Purkauspilvi tänään purkauspaikalta katsottuna koillisessa.
Sunnuntain 14.9. yhteenveto: Purkaus ennallaan, mutta laavan virtaustahti kentällä hidastunut edellisistä päivistä. Laavaa leviää nyt enemmän virran sivuille (itä-kaakkoon ja länsi-luoteeseen) kuin kulkeutuu aivan päätyyn. Suurin levennys itään 300 m leveä ja 2 km pitkä. Kalderan vajoaminen jatkuu, tahti 50 cm/vrk, painauma nyt -23 metrissä. Järistystahti sama tai hieman harvempi kuin edellisinä päivinä, 100 - 200 kpl/vrk, suurin osa sijoittuu purkauspaikalta etelään aina 6 km jäätikön alle. Järistysten magnitudi alueella laskenut hieman. Kalderassa yksi M5,0 järistys, lisäksi useita pienempiä. Dreki-vuorella (itään Askjalta) sattui pieni sarja mikrojäristyksiä. Purkauspilvi nousee 4 km korkeuteen mutta laskeutuu lähelle pintaa kauempana. Suuria ilmansaastepitoisuuksia Mývatnin alueella (pohjoiseen purkauspaikalta), korkein piikki 1,25 mg SO2/m3 ilmaa. Kelduhverfi, Tjörnes, Húsavík, Aðaldalur ja Reykjahverfi myös SO2-pilven vaikutusalueella.
Lauantain 13.9. yhteenveto: Purkaus vaimenemassa hieman. Purkausraon ympärille on muodostunut jo pitkään laavakartioita, ja nyt enää suurin, "Baugur", on aktiivinen. Ajoittain myös yksi pohjoisempi kartio. Muiden pohjalta räiskyy yhä laavaa, mutta roiskeet eivät enää yllä kartion laitojen yli. Laavakentän pinta-ala nyt 24,5 km2 ja purkautuneen laavan määrä 200 milj. m3 eli 0,2 km3. Järistyksiä hieman yli 100 kpl/vrk, suurin osa intruusion pohjoispäässä, muutamia lähivuorilla. Kalderassa M4,9 järistys aamulla, samalla pinta romahti 25 cm. Kaldera vajoaa noin 50 cm/vrk. SO2-pitoisuudet korkeita Itä-Islannissa, Egilsstaðirin ja Reyðarfjörðurin tienoillla. Aamulla Reyðarfjörðurissa mitattiin hetkellisesti ~4 mg SO2 / m3 ilmaa. Purkautuvan SO2:n määrä on arviolta 750 kg/s.
Perjantain 12.9. yhteenveto: Laavapurkaus jatkuu ennallaan. Laavavirran pää kääntynyt hieman itään yön aikana ja kaventunut, voi piakkoin padota joen. Järistystahti kenties hieman laskenut. Matalataajuinen tärinä jatkunut mutta vaimeampaa kuin aiemmin. Ilmanlaatu Itä-Islannissa huononee lähiaikoina. SO2-pitoisuudet noussevat suurimmiksi Héraðissa perjantain aikana. Kohonneita arvoja odotettavissa myös seuraaville alueille: Fljótsdalur, Jökuldalur, Vopnafjörður, kenties myös muualla. Aiemmin annetut varoitukset ulkona liikkumisesta ja raskaasta ulkotyöstä voimassa. Purkauspaikalla myrkkykaasujen pitoisuudet ovat suurempia ja paikoin hengenvaarallisia. Bárðarbungan yli tehty tarkistuslento, ei merkittäviä muutoksia alueella. Kalderaan sijoitettiin myös mittausasemia, joilla saadaan reaaliaikaista tietoa pinnan liikkeistä. Maanjäristystahti kalderassa on pysynyt ennallaan, suurin purkaus M4,7.
Torstain 11.9. yhteenveto: Purkaustahti Holuhraunilla on ennallaan ja laavan tulo jatkuu tasaisena. Laavamäärää on arvioitu uudelleen 0,15 km3:ksi, ja se peittää 20 km2 alueen. Laavavirran päämassa jatkaa jokiuomaa pitkin, mutta laavakenttä levenee hieman pohjoisessa. Alueella tuntuu yhä matalataajuinen jatkuva tärinä, joka kertoo magman nousevan maan alta. Intruusion pohjoisosissa järisee yhä, mutta tahti on hiipunut hieman entisestä. Purkauspilvestä tulevan rikkidioksidin määrän odotetaan lähiaikoina nousevan Itä-Islannissa (alueet: Fljótsdalur, Hérað, Jökuldalur ja Vopnafjörður, kenties muuallakin). Bárðarbungan kaldera jatkaa vajoamista vajoaa, ja siellä on jälleen sattunut voimakkaita järistyksiä, suurimmat olivat M5,4 aamuyöllä ja M5,2 illalla. Pohjoisessa Askjan ja Herðubreiðartöglin seudulla järinä on vähentynyt lähes normaaliin. Ilmaliikenteen varoituskoodi on laskettu Askjan osalta vihreälle.
Keskiviikon 10.9. yhteenveto: Purkaus jatkuu ennallaan. Laava virtaa nyt joenuomaa pitkin. Magmaintruusion varrella on järissyt edellispäivien tahtiin, ja alueella on tuntunut matalataajuista tärinää kuten ennenkin. Pohjoisessa Askjan ja Herðubreiðartöglin tienoilla sekä järistystahti että -voimakkuus on hiipunut päivän aikana. Bárðarbungan kalderassa on jälleen ollut kaksi suurta järistystä (M5,5 ja M4,9). Reyðarfjordurissa 100 km päässä purkauksesta mitattiin päivän aikana myrkyllisen suuria rikkidioksidimääriä: tyypillinen arvo oli 1,5 mg SO2 / m3 ilmaa, mutta hetkittäin pitoisuus nousi 2,6 mg:aan. Etenkin hengityselinongelmista kärsiviä kehoitetaan sulkemaan ikkunat ja ovet ja välttämään ulkona liikkumista.
Tiistain 9.9. yhteenveto: Dyngjujökull-jäätikön reuna-alueelta on löytynyt kolmas jäätikönalaisen purkauksen aiheuttama painauma. Maanjäristyksiä tapahtuu tahdilla 100 - 300 per päivä. Keskittymiä sattuu Bárðarbungan kalderassa (tänään suurin M5,2), Dyngjujökull-jäätikön ja Holuhraunin rajakohdassa, sekä Herðubreiðartögl-vuorella pohjoisessa. Sekä rakopurkaus että matalataajuinen magman liikkeistä kertova tärinä jatkuvat ennallaan. Purkauksessa vapautuvan rikin katku kantautuu Norjan rannikolle asti, ja kohonneet pitoisuudet näkyvät piikkinä myös Suomen mittauksissa. Itä-Islannissa on satanut hienoa ruskehtavaa pölyä. Viranomaiset valmistautuvat nyt myös purkaukseen Bárðarbungan kalderasta, vaikka se onkin yhä varsin epätodennäköistä.
Maanantain 8.9. yhteenveto: Purkaus on suurin Islannissa tapahtunut sitten 1800-luvun lopun. Pinnalle on tullut nyt pyöreästi 0,5 kuutiokilometriä laavaa ja merkittäviä määriä erilaisia kaasuja. Vanha purkauspaikka jatkaa entisellään. Sen laava peittää noin 19 km2 alueen, jonka pää on kosketuksissa Jökulsá á Fjöllum -joen kanssa. Kontaktissa ei ole vielä tapahtunut räjähdyksiä. Laavan pulppuaminen uudesta purkauspaikasta on lakannut, vaikka sieltä tuleekin yhä kaasuja ulos. Purkautuva laava on Islannille tyypillistä thoeliittista basalttia, jossa on mukana runsaasti rautaa, piidioksidia ja magnesiumia. Maanjäristykset ovat hieman harventuneet eilisestä. Suurin (M5,0) tapahtui jälleen Bárðarbungan kalderalla, jonka painuminen alaspäin on jatkunut. Matalataajuinen laavan noususta kertova tärinä jatkuu alueella. Mittausten mukaan magmaintruusion leventyminen on lähes loppunut. SO2-pitoisuuksien mittauspaikkoja on lisätty etenkin asutuilla seuduilla. Kaasu voi aiheuttaa ongelmia hengitystieongelmista kärsiville. Purkauspaikalla oleskelijoille on määrätty turvavarusteita ja he ovat ajoittain joutuneet poistumaan paikalta.
Sunnuntain 7.9. yhteenveto: Käynnissä kaksi purkausta. Vanhasta purkausraosta purkautuva laava etenee noin kilometrin päivässä ja peittää nyt noin 17 km2 alueen. Se on nyt saavuttanut Jökulsá á Fjöllum -joen 11 km purkausraosta koilliseen, mutta räjähdyksiä ei ole tapahtunut. Purkauksen tahti on sama kuin edellispäivinä, noin 100 - 200 m3/s. Uusi rakopurkaus etelämpänä on huomattavasti pienempi. Purkauksesta (sekä laavan ja joen kohtaamispaikasta) nousee valkoinen purkauspilvi noin 3 - 4 km korkeuteen ja on suuntautunut pohjois-koilliseen. Maanjäristysaktiivisuus on jo muutaman päivän ollut samalla tasolla, parisataa järistystä päivässä. Bárðarbungan kalderasta on jälleen havaittu sekä M4,6 että M5,4 järistykset. Tällä hetkellä intruusioon virtaa suurin piirtein saman verran magmaa kuin purkauspaikoista pulppuaa ulos.
Lauantain 6.9. yhteenveto: Kaksi Holuhraunin rakopurkausta jatkuvat ennallaan. Laava peittää 15 km2 alueen ja ulottuu lähes Jökulsá á Fjöllum -joelle, 10 km päähän purkauspaikasta. Järistysaktiivisuus on hidastunut, noin 200 per vuorokausi. Paikkoina ovat edelleen Bárðarbungan kaldera, Holuhraunin purkausraot, Dyngjujökull sekä Herðubreiðartögl-vuori pohjoisessa. Kalderasta mitattiin kolme kohtalaista järistystä (M4,3, M4,4 ja M5,0). Magman virtaus maan alla on edelleen tuottanut matalataajuista tärinää, mutta heikompaa kuin edellisinä päivinä. Bárðarbungan kalderaa peittävän jään pinnasta tehtiin perjantaina historiallisia lasermittauksia. Sen keskikohta on laskenut jopa 15 metrillä, tilavuus on muuttunut 0,25 km3:llä. Syynä on kalderan pohjan vajoaminen magmasäiliön muutosten vuoksi. Myös kaksi muuta vajoamaa havaittiin Dyngujökull-jäätiköllä intruusion varrelta: 10 ja 6 km jäätikön reunasta. Ne ovat kasvaneet viime päivinä, reunaa lähempi on 35 metriä syvä. Syinä ovat pienet jäätikön alla tapahtuneet purkaukset.
Perjantain 5.9. yhteenveto: Vanhan purkauspaikan laava peittää 14.8 km2 alueen. Kaksi uutta rakopurkausta aukeni aamulla noin kello 7 paikallista aikaa. Niiden laavasuihkut ovat pienempiä kuin vanhemmassa purkauksessa. Purkausaukoista nousee höyryä ja muita kaasuja (mm. merkittäviä SO2-määriä), ja leviävät lähinnä kaakon suuntaan. Aika ajoin alueella on havaittu matalataajuista tärinää, joka johtuu yleensä magman nopeista liikkeistä ja purkauksista. Tänään on tapahtunut 270 maanjäristystä, suurin osa intruusion pohjoispäässä, mutta edellisten päivien tapaan myös Dyngjujökull-jäätikön alla sekä pohjoisessa Herðubreiðartögl-vuorella. Bárðarbungan kalderan suurimmat järistykset ovat olleet M4,4 ja M5,3. Intruusion aiheuttama halkeama kalliossa ei vaikuta enää merkittävästi leventyvän. Dyngjujökull-jäätiköltä löydetty vajoama vaikuttaa syventyneen. Jökulsá á Fjöllum -joen veden sähkönjohtavuus on noussut hieman, mikä voi kertoa mukana olevasta vulkaanisesta materiasta.
Torstain 4.9. yhteenveto: Magmaintruusio on edelleen kasvanut, mutta hitaammin kuin edellispäivinä. Intruusioon virtaa enemmän magmaa kuin pääsee purkautumaan pinnalle. Purkaus jatkuu entisellään. Laava peittää nyt 10,8 km2 alueen ja virtaa edelleen koilliseen. Jäätikön alla ei vielä näytä olevan purkausta. Purkauspilvi on tänään pysytellyt lähinnä paikallaan, nousten enimmillään 6 km korkeuteen ja ajautuen hieman etelään. SO2-pitoisuudet ovat korkeat, mutta eivät nouse kauempana terveydelle vaarallisiin pitoisuuksiin. Matalataajuista tärinää on havaittu kuten eilenkin, mutta pienempänä kuin eilen. Järistyksiä tapahtuu nyt muutama sata vuorokaudessa, pääosin purkauspaikalla ja siitä etelään jäätikön alle. Bárðarbungan kalderassa on tapahtunut neljä keskisuurta, yli M4,0 järistystä. Suurin oli M4,8.
Keskiviikon 3.9. yhteenveto: Purkautunut laava peittää hieman yli 7 km2. Muutaman kilometrin korkeudelle yltävä purkauspilvi liikkuu koilliseen. Pilvi on yhä valkoinen, SO2-pitoisuudet ovat kasvussa, eikä siitä ole havaittu juurikaan tuhkaa. Maanjäristykset tapahtuvat edeltäviä päiviä harvemmin. Järistysten painopiste on yhä intruusion pohjoisosassa, mutta siirtynyt hieman etelämmäs Dyngjujökullin ja Holuhraunin rajalle. Samalta alueelta havaittiin noin kilometrin levyinen ja pitkälle jäätikön alle yltävä repeämälaakso eli graben. Vaikka purkaus ei näytä hiipumisen merkkejä, muutokset voivat olla merkkejä purkauspaikan tulevasta vaihtumisesta. Bárðarbungan kalderalla tapahtui aamuyöllä M5.5 järistys, minkä jälkeen järistykset intruusion varrella hetkellisesti lisääntyivät.
Tiistain 2.9. yhteenveto: Maanjäristysten tahti on lähes puolittunut maanantaisesta, mutta järistysten voimakkuudet ovat pysyneet samoina. Samalla myös magmaintruusion aiheuttama kallion sivuttaisliike on pienentynyt. Tämä on merkki siitä, että intruusioon virtaa magmaa yhtä paljon kuin sitä purkautuu pinnalle. Purkaustahti on laskenut hieman eilisestä. Purkausaukko on yhä noin 1,5 km mittainen, ja se sijaitsee 4,5 km pohjoiseen jäätiköstä. Laava peittää noin 5-6 km2 alueen. Purkauspilvi on väriltään valkoinen ja koostuu suureksi osaksi vesihöyrystä. Rikkidioksidin määrä on kasvanut eilisestä. Pilvi yltää noin 4,5 kilometrin korkeuteen ja 60 km etäisyydelle koilliseen. Hiekkamyrsky purkausalueella on lisännyt pilveen jonkin verran pölyä ja värjännyt sitä ruskehtavaksi. Bárðarbungan kalderassa tapahtui päivällä kaksi isohkoa järistystä (M4,3 ja M4,7).
Maanantain 1.9. yhteenveto: Päivällä tehtiin valvontalento purkausaukon yllä. Se on 1,5 km pitkä, ja laavaa pursuaa ulos sen puolessavälissä olevalta 600 - 800 metrin alueelta. Laavasuihkut yltävät muutaman kymmenen metrin korkeudelle. Raon eteläpäähän on muodostunut pieni yksittäinen kraatteri joskus aiemmin purkauksen aikana. Laavaa on virrannut 3,5 km päähän purkausraosta, suurimmillaan 1,6 km leveydeltä. Se peittää noin 4 km2 alan, ja arvioiden mukaan laavaa on purkautunut pinnalle yhteensä 20 - 30 milj. m3. Laavavirta kapenee loppua kohden. Laava ei vielä kosketa läheisiä aktiivisia jokiuomia. Purkaustahti on laskenut noin 100 kuutioon sekunnissa. Purkauspaikalta nousi aluksi kaasua ja höyryä muutaman sadan metrin korkeudelle. Pilvet hälvenivät jo noin 1,2 km päässä. Myöhemmin sieltä alkoi nousemaan noin 2 - 4,5 km korkeuteen valkoinen, alhaalta sinertävä pilvi. Se yltää noin 60 km päähän koilliseen. Järistystahti on pysynyt ennallaan, ehkä hieman pienentynyt. Suurin osa järistyksistä tapahtuu yhä magmaintruusion alueella jäätikön pohjoispuolella. Kaksi suurehkoa järistystä sattui Bardarbungan kalderalla aamupäivällä (M5,0 ja M5,3). Pohjoisessa, Herðubreiðartögl-vuorella sattui lähes 150 järistystä. Ne voivat johtua olla täysin paikallisia. Aiemmin löydetty vajoama jäätikössä ei ole muuttunut.
Sunnuntain 31.8. yhteenveto: Uusi rakopurkaus alkoi hieman perjantaista pidemmältä alueelta. Aluksi pinnalle pulppuavan laavan määräksi arvioitiin noin 1000 m3/s, myöhemmin purkaustahdiksi varmistui 300 - 500 m3/s. Purkautuneen laavan määrä on 15 - 25 miljoonaa kuutiota. Purkauksen alkaessa maanjäristysten määrä pieneni hieman. Bárðarbungan kalderan alueella tapahtui kolme kohtalaisen voimakasta järistystä. Ensimmäinen, voimakkuudeltaan M4,5 ollut järistys oli 02:35 paikallista aikaa, toinen, samalla alueella klo 06:18 tapahtunut järistys oli voimakkuudeltaan M4,2, ja järistyksistä kolmas oli peräti M5,4 ja se tapahtui kalderan kaakkoislaidalla klo 07:03. Pienimmät järistykset ovat tänään jääneet havaitsematta huonon säätilanteen vuoksi. Eniten järistyksiä sattuu edelleen edelleen intruusion pohjoisosissa. Askjan alueella on edelleen hyvin vaimeaa järinää. Lisäksi Herðubreiðartöglin vuorella Askjan koillispuolella on havaittu useita järistyksiä.
Perjantain 29.8. yhteenveto: Noin 600 metrin pituinen rakopurkaus alkoi torstain ja perjantain välisenä yönä puoliltaöin paikallista aikaa (03 Suomen aikaa) jäätikön pohjoispuolella Holuhraun alueella. Purkausrako sijaitsi noin 5 kilometriä Dyngjujokull-jäätiköltä pohjoiseen, jotakuinkin 15 kilometriä Askja-vuoresta etelään. Kameroiden ja seismisten mittausten mukaan purkaus oli voimakkaimmillaan klo 00:40 – 01:40 paikallista aikaa, ja se päättyi noin klo 4:00. Purkauksesta nousi ilmaan lähinnä vesihöyryä. Aamulla Bárðarbungan lentoliikenteelle aiheuttama riskiluokitus nostestettiin korkeimpaan varotilaan, punaiseksi, mutta se laskettiin takaisin oranssiksi, kun tuhkapilvestä ei ollut merkkejä. Lisäksi mahdollisen pilven oletettiin jäävän hyvin lähelle pintaa. Askja-vuoren riskiluokitus puolestaan nostettiin astetta ylöspäin, keltaiseksi.
Torstain 28.8. yhteenveto: Purkaus on mahdolliesti meneillään jäätikön alla Bárðarbungan kaakkoispuolella. Torstaiaamuna tehtiin uusi lento, jossa tämä löytö vahvistettiin. Sulavedet ovat virranneet etelään Grimsvötn-kalderassa olevaan järveen, jonka pinta on noussut 5 - 10 metrillä, mikä vastaa painaumista poistunutta vesimäärää. Vatnajökull-jäätiköltä virtaavissa joissa ei ole havaittu juurikaan virtausmäärien kasvua. Järistystahti on hieman alle sata tunnissa. Jäätikön on havaittu halkeilleen voimakkaasti Bárðarbungan eteläpuolella. Aamuyöllä sattui kaksi (tai kolme?) noin M4 järistystä Bárðarbungan kalderalla. Aamulla sattunut M5.0 tuntui noin 100 kilometrin päässä Akureyrissä. Magmaintruusio on saavuttanut Askjan rakoiluvyöhykkeen.
Islannin Kriisikoordinointikeskus on otettu käyttöön Skógarhlíðissa Reykjavikissa. Siviilisuojeluviraston johtaja Víðir Reynisson kertoi televisiohaastattelussa keskiviikkoiltana, että lisätietoja saadaan tutkijoiden perehdyttyä löytöihin paremmin. Reynisson ei halunnut vielä keskiviikkona arvioida onko purkaus todella alkanut vai ei. "Tilanne on vaikea ja monimutkainen. Ja niin olivat myös lento-olosuhteemme. Nyt löydettyjä muodostumia ei kuitenkaan ollut vielä lauantaina, se on varmaa." Ilmeisesti edellinen tarkastuslento tehtiin juuri lauantaina.
Keskiviikon 27.8. yhteenveto: Järistystahti intruusion kärjessä on kiihtynyt eilisestä. Aamuyöllä Bárðarbungan kalderalla tapahtui jälleen kaksi suurta järistystä, magnitudiltaan 5,3 ja 5,2. Myös pohjoisessa, Askjan kalderan itäreunalla, sattui iso M4,5 järistys. Askjan tapahtumasta voi lukea englanniksi Islannin yleisradion uutisesta. Magmaintruusion kärki yltää nyt 12 kilometriä pohjoiseen jäätikön reunasta.
Jäätiköltä Bárðarbunga-vuorelta kaakkoon (64,58°N, 17,36°W) löydettiin suuri vajoama, joka on syntynyt parin viime päivän aikana. Syy on joko purkaus tai hydroterminen aktiivisuus. Toistaiseksi suurin haitta on tulvauhka. Satoja metrejä paksu jäätikkö on vajonnut, kun sen pohjaa on sulanut. Kyse on joko vastikään tapahtuneesta tai yhä meneillään olevasta purkauksesta, tai ehkä poikkeuksellisen runsaasta magman kuumentamasta vesimassasta. Vajoama ei ole muuttunut keskiviikon ja torstain välillä. Vajoaman leveys on noin kilometrin, pituus viisi kilometriä, ja se koostuu kolmen samankokoisen maljamaisen painanteen ketjusta. Keskimmäinen ja selvin painauma on noin 10-15 metrin syvyinen. Vajoamaketju sijaitsee vuoresta kurottuvan magmaintruusion alkupäästä hieman etelään. On poikkeuksellista, että tältä alueelta ei ole havaittu maanjäristyksiä juuri ollenkaan. Vajoamalinja havaittiin rannikkovartioston TF-SIF -koneella tehdyllä tarkistuslennolla. Havainnosta tiedotti ensimmäisenä Islannin yleisradio 00.34 Suomen aikaa. Epävirallisten tietojen mukaan myös Bárðarbungan kalderasta, Dyngjujökull-jäätiköltä (vuorelta koilliseen), ja/tai jäätikön pohjoispuolelta läheltä magmaintruusion kärkeä olisi löydetty muitakin halkeamia. Nämä huhut ovat kuitenkin vahvistamattomia, ja voivat osoittautua perättömiksi.
Tiistain 26.8. yhteenveto: Tiheään sattuvat järistykset jatkuvat. Mukana on ollut tänään erikoisuuksia. Runsaan viikon mittaisen tapahtumakejun suurin (M5,7) sattui Bárðarbungan kalderan eteläreunalla aamuyöstä. Voimakas M4,6 järistys tapahtui tiheän järistysparven keskellä intruusion kärjessä, ja tuntui pohjoisrannikolla Akureyrissa asti. Yksi M3,3 järistys taas tapahtui epätavallisen syvällä, noin 30 kilometrissä. Intruusio on edennyt kenties hieman hitaammin kuin edellisinä päivinä.
Maanantain 25.8. yhteenveto: Järistysten magnitudi on pienentynyt päivän aikana sunnuntaita edeltävälle tasolle. Suurin osa järistyksistä tapahtuu Bárðarbungan koillispuolella magmaintruusion kärjessä. Jäätikönalaisia järistyksiä on tuskin yhtään, edes päävuorella.
Sunnuntain 24.8. yhteenveto: Tarkemmat tutkimukset ovat osoittaneet, ettei purkausta ole tapahtunut. Eilinen Ilmatieteen laitoksen tulkinta oli väärä, mutta perusteltu ja oikeutettu. Maanjäristysten tiheys ja magnitudi on kasvanut: vajaat 1500 maanjäristystä havaittu alueella. Suurin osa on tapahtunut magmaintruusion kärjessä, 5-12 kilometrin syvyydellä. Sulan kiven täyttämä rako ulottuu nyt 4 kilometriä jäätikön reunan pohjoispuolelle; intruusion kärki ohitti reunan iltapäivällä Suomen aikaa. Bárðarbungan vuorella hiljaista, lukuunottamatta kahta varsin suurta järistystä. (M5.3 kalderan pohjoislaidalla ja M5.1 etelälaidalla). Niiden syynä ovat luultavasti kallion romahdukset magmasäiliön tyhjentyessä. Hälytystaso lasketaan takaisin oranssille. Keski-Islannissa on yhä liikkumiskieltoalue.
Netissä kiertävät "uutiset" ennennäkemättömän voimakkaasta purkauksesta perustuvat huhuihin ja väärinkäsityksiin. Tulivuoren laella olevan web-kameran kuvissa näkyvät "tuhkapilvet" olivat alueelle hyvin tyypillisen hiekkamyrskyn aikaansaamia. Islannin keskiosassa sijaitsee Euroopan suurin aavikko.
Viron geologian tutkimuskeskuksen seismologin Heidi Soosalun haastattelu YLEllä julkaistiin noin tunti sitten. Hänen(kään) mukaansa purkauksesta ei näillä näkymin koidu suurta vaaraa.
Geofyysikko Magnús Tumi Guðmundsson, eräs Islannin johtavista tulivuoritutkijoista, kertoi Islannin television haastattelussa ettei usko purkauksen alkaneen. Hänen mukaansa sulavesimäärien pitäisi olla paljon suurempia, tai ainakin jäähän olisi täytynyt muodostua edes jonkinlainen painauma. "Magma ei varmaankaan ole vielä saavuttanut maanpintaa", hän povaa, mutta kuitenkin tunnustaa että sen olevan periaatteessa mahdollista.
"Intruusio pitenee ja levenee. Se tarkoittaa, että magma liikkuu yhä. Ainoastaan aika näyttää tuleeko purkausta vai ei. Krafla-tulivuoren purkauksissa, jotka ovat olleet samankaltaisia, on yleensä monia intruusioita alussa, mutta purkaukset ovatkin sitten olleet paljon pienimuotoisempia. Emme tiedä tapahtuuko sama täällä, mutta meidän täytyy varautua. Alueelta on saatu turistit pois, joten on hyvä että aktiivisuus ei ole ollut tämän nopeatempoisempaa. Ja tietysti toivomme, että tästä ei edes tule purkausta, sillä se tarkoittaisi väistämättä myös tuhoja."
Lauantain 23.8. yhteenveto: Purkauksen oletettiin alkaneen noin kahdelta iltapäivällä (klo 17 Suomen aikaa). Harmonisten järistysten perusteella käynnissä olisi pieni rakopurkaus Dyngjujökull-jäätikön alla. Se alkoi noin M4,5 järistyksellä. Kohdalla ei ole varsinaista tulivuorta, vaan 150-400 metriä paksu jäätikkö Bárðarbunga- ja Kverkfjöll-vuorten välissä. Pinnalta ei ole havaittu purkauksen merkkejä: jäätikön pinta ei ole painunut, eikä sulaveden määrän ole lisääntynyt. Myös päätulivuorelta on mitattu tänään suuri 4.6 magnitudin järistys (kello 21.30 Suomen aikaa). Järistykset ovat nyt keskittyneet kahteen paikkaan: Bárðarbunga-vuoren 10-kilometrisen kalderan pohjoisreunalle sekä Dyngjujökull-jäätikön pohjoispäähän. Alueen yllä (matalalla) lentäminen on kielletty, hälytystaso on punaisella.
Edeltävien päivien 15.-22.8. yhteenveto: Islantilaisen Bárðarbunga-vuoren aktiivisuus on kasvanut. Tulivuori on yksi Islannin suurimpia ja sijaitsee Vatnajökull-jäätikön alla. Maanalainen magmakieleke lähtee etenemään kohti koillista maanjäristysten saattelemana. Maanjäristyksiä tapahtuu myös muualla päävuoren ympäristössä.
Lähteinä jutussa on käytetty lähinnä Islannin ilmatieteen laitoksen, Islannin yliopiston, sekä muiden viranomaisten tiedotteita. Lisätietoja on löytynyt myös sikäläisestä mediasta (Islannin yleisradio, Visir, Morgunbladid, News of Iceland, Reykjavik Grapevine, Iceland review, IceNews). Myös keskustelut muiden tulivuoritutkijoiden kanssa ovat tuoneet sisältöä juttuun.
Jarmo Korteniemi on planeettageologi Oulun yliopistolta. Hänen erityisalaansa ovat maankaltaisten planeettojen tuliperäinen toiminta, sekä vulkanismin vuorovaikutus veden ja jään kanssa sekä Maassa että Marsissa.