Edisonin ensimmäinen hehkulamppu

Ke, 01/27/2016 - 12:19 By Markus Hotakainen
Edison ja hehkulamppu

”Menlo Parkin velho” eli Thomas Alva Edison (1847–1931) sai 27. tammikuuta 1880 patentin hehkulampulleen. Se oli ainoastaan yksi Edisonin yli tuhannesta patentista, mutta hyvin merkittävä: hehkulamput hallitsivat valaistus- ja valaisinmarkkinoita pitkään.

Päivän kuva

Edison ei suinkaan ollut ensimmäinen, joka kehitteli hehkulamppua eikä edes ensimmäinen, joka sai sellaisen toimimaan. Aikaisemmat yrittäjät eivät kuitenkaan onnistuneet luomaan lamppua, joka olisi palanut pitkään, ollut riittävän edullinen tai ollut kuluttamatta kohtuuttoman paljon sähköä.

Ensimmäisissä lamppukokeiluissaan Edison käytti hiililankaa, mutta siirtyi sitten platinaan ja muihin metalleihin. Ne eivät kuitenkaan täyttäneet tiukkoja vaatimuksia, joten Edison turvautui lopullisessa versiossaan tuttuun hiileen. Ensimmäinen onnistuneesti sujunut testi oli lokakuussa 1879, ja marraskuussa Edison haki lampulleen patenttia, joka siis myönnettiin tammikuussa 1880.

Omalaatuisia kasvilamppuja

Pe, 05/09/2014 - 20:07 By Jari Mäkinen
"Vase & Leuchte", Miriam Aust. Kuva: Tanja Evers.

Tieteen, tekniikan ja taiteen rajamaastossa liikkuva verkkojulkaisu Art and Science Journal esittelee säännöllisesti arkipäivän esineitä, jotka ovat löytäneet uuden käytön niille hieman epätavallisemmassa ympäristössä tai joutuneet hyvällä tavalla väärinkäytetyiksi. Kuten esimerkiksi kasvit ja lamput artikkelissa Flower 'Bulps' (mikä onkin mainio sanaleikki, koska 'bulb' tarkoittaa niin hehkulamppua kuin kukkasipulia).

Kyse ei ole kasvilampuista, vaan lampuissa olevista kasveista kasveissa olevista lampuista.

Tätä jälkimmäistä kategoriaa edustaa otsikkokuvassakin olevan saksalaisen muotoilijan Miriam Austin pöytälamppu, joka ei ole vain taideteos, vaan käyttöesine, joka on vaasi ja valaisin. Kun sekä lamput että kasvit laitetaan samoihin astioihin, on tuloksena lämmintä, epäsuoraa valoa sekä laboratoriomainen tunnelma. Keskeltä kasveja hohtava valo myös auttaa kasveja kasvamaan sekä näyttää niiden rakenteen kuin läpivalaistuna, koska näinhän juuri tapahtuu. Lisäksi kasveista tulee ympäröivään huoneeseen epätäsmällisiä, orgaanisia varjoja, jotka muuttuvat vedessä olevan konvektion vuoksi.

Tämä "Vase & Leuchte" on myös tuotannossa ja ostettavissa itselle.

Yllä oleva japanilaisen Yuma Kunon työ noudattelee samaa kaavaa. paitsi että nyt kasvit laitetaan lamppujen sisään. Tämän jälkeen tosin hehkulamppu ei toimi, eikä sen ole tarkoitustaan, sillä nyt kyseessä on taideteos. Kun Japanin hallitus kehotti vuonna 2007 siirtymään perinteisistä hehkulampuista energialamppuihin (samaan tapaan kuin Euroopassa on tapahtunut), Kuno keksi käyttää hylättyjä hehkulamppuja omiin tarkoituksiinsa: leikkaamalla lamppuun reiän, täyttämällä syntyneen tilan vedellä ja laittamalla hehkulankaa hyväksi tukena käyttäen lampun sisälle kasvin, on tuloksena kauniita pieniä vaaseja.

Tässä voisi olla myös hyvä toimintavinkki alkavalle viikonlopulle! Leikitään lampuilla ja kasveilla – mutta muistetaan pitää sähkövirta ja vaaseissa oleva vesi kaukana (tai hyvin eristettynä) toisistaan!

Kuvat:

- "Vase & Leuchte" (2011), Miriam Aust. Kuva: Tanja Evers.

- Yuma Kunon hehkulamppukasvivaaseja. Kuva: Satoru Ikegami.