nobel-juhlallisuudet

Video: Gravitaatioaallot hyvin tyhjentävästi (Fysiikan Nobel-esitelmät 2017)

Vuoden 2017 Nobel-juhlallisuudet Tukholmassa päättyivät eilen sunnuntaina palkintojen jakoseremoniaan ja suureen juhlaillalliseen. Palkitut saapuivat kuitenkin paikalle naapurimaahamme jo edeltävällä viikolla, ja perinteiseen tapaan he pitivät silloin myös esitelmät aiheista, joista palkinnot heille myönnettiin.

Fyysiikan palkinto meni gravitaatioaaltojen löytäjille – aivan aiheesta, sillä kyseessä on mullistus tähtitieteessä pitkiin aikoihin. Vaikka gravitaatioaaltojen olemassaoloa on ennustettu jo pitkään, ei niitä ole onnistuttu havaitsemaan varmasti. 

Yllä olevalla videolla Kip Thorne, kolmesta palkitusta kenties nimekkäin, selittää mistä oikein on kyse. Alla ovat myös kahden muun palkitun, Rainer Weissin ja Barry Barsihin esitelmät.Esitelmät pidettiin perjantaina 8. joulukuuta Tukholman yliopiston juhlasalissa.

Video: Miten sisäinen kellomme toimii? (Lääketieteen Nobel-esitelmät 2017)

Vuoden 2017 Nobel-juhlallisuudet Tukholmassa päättyivät eilen sunnuntaina palkintojen jakoseremoniaan ja suureen juhlaillalliseen. Palkitut saapuivat kuitenkin paikalle naapurimaahamme jo edeltävällä viikolla, ja perinteiseen tapaan he pitivät silloin myös esitelmät aiheista, joista palkinnot heille myönnettiin.

Lääketieteen palkinto oli tänä vuonna täysi yllätys, sillä sen saivat Jeffrey Hall, Michael Young ja Michael Rosbash saivat sen niin sanotun sirkadiaanisen rytmin tutkimuksistaan. Kyseessä on meilläkin oleva sisäinen kello, joka säätelee erilaisia toimintoja kehon lämpötilasta liikkumiskykyyn, mielialaan ja aivotoimintaan.

Palkinto meni siis tällä kerralla puhtaalle perustutkimukselle, jolla tosin on hyvin suoria ja konkreettisia yhteyksiä arkiseen elämäämme. Tämä ei suinkaan koske vain ihmisiä, sillä kaikilla eläimillä ja kasveilla on solutason mekanismeja, jotka huolehtivat siitä, että biologinen kello toimii.

Yllä olevalla videolla Jeffrey Hall kertoo tutkimuksen taustoista ja juuri siitä, mikä merkitys yleisesti ottaen on perustutkimuksella. Ja miten siitä yllättäen tuleekin hyvin jänniä ja tärkeitä tuloksia.

Alla puolestaan Michaelit Young ja Rosbash kertovat sisäisestä kellosta ja sen merkityksestä tarkemmin.

Video: Solut näkyviin paremmin kuin koskaan! (Kemian Nobel-esitelmät 2017)

Vuoden 2017 Nobel-juhlallisuudet Tukholmassa päättyivät eilen sunnuntaina palkintojen jakoseremoniaan ja suureen juhlaillalliseen. Palkitut saapuivat kuitenkin paikalle naapurimaahamme jo edeltävällä viikolla, ja perinteiseen tapaan he pitivät silloin myös esitelmät aiheista, joista palkinnot heille myönnettiin.

Kermian palkinnon saivat Richard Henderson, Jacques Dubochet ja Joachim Frank, jotka pitivät esitelmänsä hieman lääketieteenkin puoleen kallistuvasta työstään solujen salaisuuksien löytämisessä: he kehittivät elektronimikroskoopia käyttäviä menetelmiä, jolla voidaan tutkia biologisia rakenteita paljon aikaisempaa tarkemmin ja paremmin.

Hendersonsin esitelmä on ylimpänä, ja Dubochet sekä Frank alla.

Video: Nobelin taloustieteen palkintoesitelmä 2016

Tuskin kukaan Suomessa on jäänyt pimentoon siltä, että Nobelin tämänvuotisen taloustieteen palkinnon sai suomalainen Bengt Holmström. Paitsi että hän jakaa palkinnon yhdessä Oliver Hartin kanssa, Holmström on asunut ja työskennellyt jo pitkään Yhdysvalloissa ja itse asiassa kyseessä ei ole Nobelin palkinto, vaan Ruotsin valtionpankin myöntämä palkinto Alfred Nobelin kunniaksi.

Yhtä kaikki, palkinto on suuri tunnustus. 

Parhaillaan Tukholmassa vietetään Nobel-viikkoa, jonka aluksi eilen ja tänään tuoreet nobelistit pitävät esitelmiä palkinnon tuoneista tutkimusaloistaan. Tänään iltapäivällä oli vuorossa taloustiede, ja tuolloin Hart ja Holmström nousivat estradille. Aiheena heillä oli lyhyesti palkinnon määritelmä, eli "for their contributions to contract theory".

Video: Nobelin kemian palkintoesitelmä 2016

Käynnissä olevan Nobel-viikon olennainen osa ovat esitelmät, joita palkittavat ovat pitäneet tänään torstaina ja eilen keskiviikkona.

Tässä esitelmässä kemian palkinnon voittaneet Jean-Pierre Sauvage, Sir Fraser Stoddart ja Bernard Feringa kertovat molekyylikoneista; esitelmän tarkka otsikko on "The design and synthesis of molecular machines".

Juhlallisuudet huipentuvat lauantaina 10.12., kun palkinnot jaetaan.

Video: Nobelin fysiikan palkintoesitelmä 2016

Tukholmassa juhlitaan parhaillaan Nobel-viikkoa, joka huipentuu palkintojen jakotilaisuuteen ensi lauantaina. Perinteiseen tapaan sitä ennen palkinnon saajat pitävät esitelmiä, jotka on lähetetty myös netissä.

Tässä on tämän vuoden fysiikan palkinnon saajien esitelmä. Palkinto jaettiin siten, että puolet siitä sai David Thouless, ja toisen puolikkaan jakoivat Duncan Haldane ja Michael Kosterlitz. Aiheena esitelmässä on sama, mikä oli palkinnon perusteena, eli "theoretical discoveries of topological phase transitions and topological phases of matter". 

Nobel-viikko 2014

Su, 12/07/2014 - 20:42 By Jari Mäkinen
Nobel-palkinto

Tämänvuotinen Nobel-viikko on jo täydessä vauhdissaan, sillä tuoreiden nobelistien perinteiseen tapaan pitämät juhlaesitelmät alkoivat viikonloppuna. Viikko huipentuu keskiviikkona pidettävään juhlalliseen palkintojenjakotilaisuudeen ja illalliseen.

Esimakua tulevasta voi saada esimerkiksi katsomalla Tiedetuubin viime vuonna tekemän koosteen esitelmistä ja juhlallisuuksista.

Nobelistit ovat olleet Tukholmassa jo perjantaista alkaen. He kerääntyivät kaikki lauantaina Vanhassa kaupungissa olevaan Nobel-museoon, ja lauantain sekä sunnuntain aikana on ollut lehdistötilaisuuksia, lounaita, illallisia ja vastaanottoja. He tapasivat myös ns. suurta yleisöä ja jakoivat nimikirjoituksia Nobel-museossa.

Lauantaina pidettiin myös ensimmäiset Nobel-luennot, kun lääketieteen palkinnonsaajat kipusivat esitelmöimään.

Lääketieteen Nobel-palkinto jaettiin tänä vuonna May-Britt Moserin ja Edvard I. Moser sekä John O’Keefen välillä. Nobel-säätiön jakaman tiedotteen mukaan brittiprofessori O’Keefe on Tukholmassa vaimonsa, professori Eileen O’Keefen ja kahden poikansa kanssa. Norjalaiset Moserit ovat pariskunta ja ovat tulleet paikalle kahden tyttärensä kanssa.

Kirjallisuuden palkinnon voittanut ranskalainen Patrick Modiano piti esitelmänsä sunnuntaina; hän on Tukholmassa vaimonsa Dominique Modianon ja kahden tyttärensä kanssa.

Luennot jatkuvat maanantaina aamulla fysiikan, kemian ja taloustieteen palkittujen esitelmillä. Niitä voi seurata suorina nettilähetyksinä Nobel-säätiön nettisivuilta, missä niistä on jälkikäteen myös tallenteet.

Fysiikan palkinnon jakavat tänä vuonna japanilaiset Isamu Akasaki, Hiroshi Amano ja nykyisin yhdysvaltalainen Shuji Nakamura valodiodien kehittämisestä. Nobel-säätiön tiedotteen mukaan professori Akasaki on Tukholmassa vaimonsa Ryoko Akasakin ja kahden tyttärensä sekä heidän perheidensä kanssa. Professori Amanon seurana on vaimo Kasumi Amano sekä tytär, poika ja myös äiti. Professori Nakamuran muana on vaimo Yuki Nakamura ja heidän kolme lastaan.

Kemian palkinnon saivat Eric Betzig, Stefan W. Hell ja William E. Moerner fluoresenssimikroskopian kehittämisestä. Yhdysvaltalainen tohtori Betzig on Tukholmassa vaimonsa, tohtori Na Jin ja neljän lapsen (2-, 4-, 15- ja 21-vuotiaat) kanssa. Saksalainen, mutta Romaniassa syntynyt professori Hell tuonut myös mukaan juhlimaan vaimonsa, professori Anna Hellin sekä 5-vuotiaan tyttärensä ja 9-vuotiaat kaksospojat. Yhdysvaltalainen professori Moerner on saapunut vaimonsa tohtori Sharon Stein Moernerin ja pariskunnan pojan kanssa.

Fysiikan ja kemian palkinnoista, palkituista ja heidän töistään voi lukea Tiedetuubissa lokakuussa julkaistusta jutusta.

Taloustieteen palkinto, joka virallisesti on “Alfred Nobelin muistoksi myönnettävä Ruotsin valtionpankin taloustieteen palkinto”, annetaan tänä vuonna ranskalaiselle Jean Tirolelle markkinavoimien ja säätelyn analyyseistään. Hänkin on ottanut seuralaisekseen vaimonsa, Nathalie Tirolen, ja kolme lastaan.

Kaikilla palkinnonsaajilla on mukanaan myös lähisukulaisia, kollegoita ja ystäviä.

Maanantain ohjelma päättyy Tukholman konserttitalossa pidettävään Nobel-konserttiin: Andris Nelsons johtaa Tukholman kuninkaallista filharmoniaorkesteria. Konsertti on ollut mukana Nobel-viikolla kymmenen kertaa, ja nyt sen aikana kuullaan mm. Tšaikovskin Jevgeni Onegin, Rolf Martinssonin trumpettikonsertto ja Beethovenin 7. sinfonia.

Tiistaina nobelistit kokoontuvat Tukholman kaupungin konfrenssikeskukseen Nobel-viikon keskusteluun sekä siihen liittyviin tapahtumiin. Tilaisuus on avoin yleisölle ja siitä on lisätietoa mm. osoitteessa www.nobelweekdialogue.org.

Viikon kohokohta on keskiviikkona 10. joulukuuta, kun palkintojuhlallisuudet alkavat klo 16:30 Tukholman konserttitalossa ja sitä seuraa Nobel-banquetti klo 19:00 Tukholman kaupungintalolla. Sitä ennen aamupäivällä nobelistit ovat osallistuneet jo tilaisuuden harjoituksiin.

Torstaina vuorossa on perinteisen “Nobel-mielet” (Nobel Minds) -TV-ohjelman nauhoitus, nobelistien vierailuita Nobel-säätiöön sekä illallinen Kuninkaanlinnassa. TV-ohjelma on perinteiseen tapaan BBC:n tuottama ja sen juontaa Zeinab Badawi. Se nähtäneen Suomessakin televisiossa myöhemmin.

Perjantaina ja lauantaina ohjelma on jo huomattavasti vapaampi, ja nobelistit vierailevat yksitellen eri paikoissa Tukholman alueella ja pitävät seminaareja.

Nobel-juhlan kiinnostavia yksityiskohtia

Perinteisistä perinteisin osa Nobel-seremonioita on keskiviikkoinen Nobel-juhla, mihin on kutsuttu tänä vuonna 1570 vierasta. Heistä satakunta istuu salin edessä korokkeella: palkinnonsaajien ja heidän lähisukulaistensa lisäksi siellä on koko joukko Nobel-säätiön, Akatemian ja Ruotsin poliittisen johdon edustajia sekä kuningashuoneen jäseniä. Palkinnot jakaa itse kuningas Kaarle XVI Kustaa vieressään kuningatar Silvia. Heidän mukanaan tilaisuudessa ovat kruununprinsessa Victoria ja prinssi Daniel. Myös prinssi Carl Philip ja puolisonsa Sofia Hellqvist sekä prinsessa Madeleine ja hänen puolisonsa Christopher O’Neill osallistuvat juhlaan.

Musiikkia juhlaan tarjoaa Tukholman kuninkaallinen sinfoniaorkesteri, jota johtaa B. Tommy Andersson. Soloistina on laulaja Elin Rombo.

Nobel-juhlassa on nähty aina komeita kukka-asetelmia, ja niin tänäkin vuonna. Teemana ovat olleet viime vuodesta alkaen “vuodenajat, maanosat ja Nobel-palkinnot”, ja tänä vuonna vuorossa ovat maanosat. Kaksitoista floristia käyttää noin 20 000 erilaista kukkaa juhlasalin koristamiseen. 

Illallisen ruokatarjoilusta vastaavat tunnetut keittiömestarit Klas Lindberg ja Daniel Roos, joista Roos keskittyy jälkiruokiin. Illan menu julkistetaan vasta vieraiden istuessa pöytään, mutta ruokalistaa on Nobel-säätiön mukaan rakennettu jo kuukausien ajan. Annosten valmistamista varten on palkattu 43 kokkia, jotka ovat aloittaneet illallisvalmistelut jo tänään sunnuntaina. Tarjoilijoita on 260 ja astioina on Nobel-palkintojen 90-vuotisjuhlaan vuodelle 1991 tehdyt astiastot; 60 päydän kattamiseen tarvitaan 7000 lautasta, 5400 lasia ja 10 000 aterinta.

Kuninkaallisen baletin tanssijat käyvät viihdyttämässä illallisväkeä kolme kertaa illan kuluessa.

Juhlabanquetti päättyy noin 22:45, minkä jälkeen kaupungintalon yläkerran Kultainen sali on varattu tanssimiseen.

Kuvakaappaus Nobel-illalliselta tulleesta TV-lähetyksestä

Seuraa juhlallisuuksia ja katso esitelmät netissä: www.nobelprize.org