Viisi aurinkomyrskyä peräkkäin iskeytymässä maapalloon ensi viikonloppuna - mistä on kyse?

Järeän avaruusmyrskyn isku maapalloon on vain ajan kysymys. Se on kuin Kalifornian odotettu suuri maanjäristys, paitsi että se olisi paljon isompi ja vaarallisempi: tiedämme, että sellaisia on ollut, tilastollisesti sellaisen olisi pitänyt jo tapahtua, ja on varmaa, että sellainen tulee.

Videon julkaisun aikaan (9.5.2024) on Auringossa todella suuri auringonpilkkuryhmä, joka on roihauttanut miltei suoraan kohti maapalloa useita purkauksia. Viikonlopun 10.-12.5. kuluessa kaikkiaan viisi (videon tekemisen aikaan oletettiin olleen "vain" kolme) Auringosta lähtenyttä massapurkausta osuu maapalloon.

Euroopan avaruusjärjestön avaruussääosaston johtaja Juha-Pekka Luntama ehti keskustelemaan tästä Jari Mäkisen kanssa, ja hän kertoo tällä videolla mm. sen, millaisen varoituksen hän lähetti Euroopan maiden johtajille torstaina 9. toukokuuta.

8.4.2024 täydellinen auringonpimennys Texasissa 360°-videona

48 suomalaista tähtiharrastajaa oli huhtikuun 2024 alussa Texasissa Tiedetuubin ja Ursan Tähdet ja avauus -lehden järjestämällä matkalla.

Haastavasta pilvitilanteesta huolimatta matkalaiset onnistuivat näkemään pimennyksen ja etenkin sen täydellisen vaiheen. Tällä videolla on pimennys autenttisena ja normaalinopeudella 360°-videona, eli se kannattaa katsoa VR-laseilla.

Tunnelmia 8.4.2024 täydellisestä auringonpimennyksestä

48 suomalaista tähtiharrastajaa oli huhtikuun 2024 alussa Texasissa Tiedetuubin ja Ursan Tähdet ja avauus -lehden järjestämällä matkalla.

Haastavasta pilvitilanteesta huolimatta matkalaiset onnistuivat näkemään pimennyksen ja etenkin sen täydellisen vaiheen. Tällä videolla on kuvia pimennyksestä Clarksvillessä, Texasissa, ja on myös matkalaisten kommentteja kokemastaan.

Mikä on täydellinen auringonpimennys?

48 suomalaista tähtiharrastajaa oli huhtikuun 2024 alussa Texasissa Tiedetuubin ja Ursan Tähdet ja avauus -lehden järjestämällä matkalla.

Haastavasta pilvitilanteesta huolimatta matkalaiset onnistuivat näkemään pimennyksen ja etenkin sen täydellisen vaiheen. Tällä videolla matkan toinen vetäjä Jari Mäkinen kertoo pimennyksistä yleisesti ja muistelee videon lopussa kahta aikaisempaa pimennystä (joista on tunnelmalliset videot).

Missä SpaceX:n Starshipin kolmas koelento meni pieleen? Tässä kattava katsaus jättirakettiin.

SpaceX teki Starship-raketillaan torstaina 14.3.2024 kolmannen täysimittaisen koelennon, ja vaikka raketin ensimmäinen vaihe ja Starship-avaruusalus tuhoutuivat lennon lopuksi, se oli suuri askel eteenpäin hankkeessa.

Kumpikin osa olisi tuhoutunut tällä koelennolla lopuksi joka tapauksessa, mutta ei tällä tavalla ja tässä lennon vaiheessa.

Lisäksi lennolla oli muutamia muitakin vastoinkäymisiä, vaikka kokonaisuutena se oli pääosin onnistunut koelento. Yhtiö olettaa, että tarvitaan viisi koelentoa raketin saamiseksi toimimaan täysin.

Jari Mäkinen kertoo tällä videolla paitsi yksityiskohtaisesti mitä lennolla tapahtui, niin myös kertoo Starshipistä laajemminkin. Kyseessä on 20-minuuttinen järkäle, joten älä emmi hyppiä videolla eteenpäin, jos siltä tuntuu!

Satelliittien törmäys oli todella lähellä – kolarit kiertoradalla ovat suuri uhka

28. helmikuuta 2024, kaksi satelliittia oli vähällä törmätä toisiinsa. Venäläinen ja yhdysvaltalainen satelliitti ohittivat lopulta toisensa, mutta alle 20 metrin etäisyydeltä.

Mitä tapahtui ja mitä olisi tapahtunut, jos satelliitit olisivat törmänneet? Miksi tällaiset tapaukset ovat suuri uhka avaruuden käyttämiselle? Jari Mäkinen selittää.

Suomalainen satelliitti putosi avaruudesta – miksi satelliitit syöksyvät ilmakehään?

Suomalaisen, maailmanmaineeseen nousseen Iceye-yhtiön ensimmäinen satelliitti ICEYE-X1 putosi avaruudesta viime viikolla. Yhtiön satelliitit ovat pienikokoisia ja suorituskykyisiä tutkasatelliitteja, jotka ovat sittemmin mullistaneet alan – kiitos X1:n ja sen avulla testatun uuden tekniikan.

Alkavalla viikolla (21.2.2024) putoaa avaruudesta huomattavasti suurempi tutkasatelliiti ERS-2, joka laukaistiin avaruuteen vuonna 1995.

Se ei ole toiminut sitten vuoden 2011, mutta sen avulla Euroopan avaruusjärjestö on testaamassa menetelmää, millä satelliitti ei jää vuosisadoiksi kiertämään Maata avaruusromuna.

Mistä avaruudesta putoaminen johtuu? Mitä silloin tapahtuu? Voisiko satelliitti pudota päähäsi?

Näistä enemmän tällä videolla.

Maapallon ohi meni juuri asteroidi läheltä ja niitä tulee lisää. Mistä on kyse? Onko niistä vaaraa?

Tänään maanantaina 12. helmikuuta 2024 sujahti pieni asteroidi ohi Maan ja läheltämme lentää tänä vuonna yli 200 muuta kappaletta.

Maahan on osunut historian hämyssä paljon isompia ja pienempiä kosmisia törmääjiä, ja osassa tapauksissa suuri osa maapallon elämästä on tuhoutunut. Voisiko niin käydä uudelleen? Pitäisikö nyt olla erityisen huolissaan?

Ei pidä, sillä aurinkokunnassa on valtavasti kappaleita. Mahdollisesti meille vaaralliset tunnetaan nykyisin hyvin ja asteroidien sekä komeettojen ohituksia seurataan tarkasti. Niitä voi katsoa muun muassa Euroopan avaruusjärjestön avaruustilannetietoisuuskeskuksen sivuilta osoitteessa https://neo.ssa.esa.int.

Jari Mäkinen kertoo videolla ohituksista ja ohittajista, ja lohduttaa, ettei huoleen ole aihetta.

Nasan Mars-helikopteri Ingenuity on lentonsa lentänyt – mikä sai sen hyytymään?

Punaisen planeetan ohuessa kaasukehässä toimimaan suunniteltu pieni helikopteri oli ensimmäinen ihmisen tekemä laite, joka nousi lentoon toisen planeetan pinnalla.

Sen piti tehdä vain viisi lentoa, mutta lopulta sillä lennettiin 72 kertaa lähes kolmen vuoden aikana. Muutoin sillä olisi voinut lentää vielä enemmänkin, paitsi että tammikuun alussa sen roottori rikkoontui.

Jari Mäkinen selittää tällä videolla mitä tapahtui ja kertoo enemmänkin Mars-helikopterista. Miksi se tehtiin, millainen se on ja millaisia suunnitelmia on tulevaisuudessa uusiksi koptereiksi?

Valkoinen lohikäärme on aerodynaaminen satelliitti, joka skannaa koko maailman pilvet

Euroopan avaruusjärjestön uusi EarthCARE -satelliitti on hyvin omalaatuinen satelliitti: se skannaa laserkeilaimellaan maapallon pilviä kolmiulotteisesti, mittaa ilmassa olevia aerosoleja ja tutkii sitä, kuinka paljon maapallo säteilee lämoöä avaruuteen.

Jotta se voi tehdä tätä hyvin, lentää se erittäin matalalla kiertoradalla, ja siksi se on valkoinen ja varsin aerodynaaminen. Virallinen nimi EarthCARE tuleekin sanoista Earth Cloud Aerosol and Radiation Explorer, mutta koska mukana hankkeessa on Japanin avaruustutkimuslaitos JAXA ja Japanissa on nyt lohikäärmeen vuoksi, ja etenkin kun satelliitti on vähän kuin 17 metriä pitkä lohikäärme, kutsutaan sitä myös "Valkoiseksi lohikäärmeeksi".

Jari Mäkinen kävi katsomassa satelliittia Airbusin avaruusyksikön tiloissa Saksassa, Friedrichshafenissa.