Samantha sai espressoa

Su, 05/03/2015 - 17:21 By Jari Mäkinen
Päivitys 3. toukokuuta: Ensimmäiset painottomuuskupilliset avaruusespressoa nautittiin tänään. Maku on kuulemma erinomainen! Video (italiaksi) tapahtumasta on täällä.

Alkuperäinen juttumme huhtikuun 15. päivältä:

Eräs eilisillan onnistuneen laukaisun jälkeen avaruusasemalle matkaavan Cygnus-avaruusrahtarin kuljetettavista laitteista on italialaistekoinen espressokone – ensimmäinen laatuaan avaruudessa.

Tällä haavaa avaruusasemalla juotava kahvi on pakastekuivattua murukahvia, ja vaikka se saattaakin laihaan litkuun tottuneita amerikkalaisia viehättää, eivät hyvästä kahvista nauttivat voi pitää sitä erityisenä.

Eräs näistä kahvin ystävistä oli italialaisastronautti Luca Parmitano, joka kertoi puolivuotisen lentonsa jälkeen vuonna 2013 kaivanneensa Maasta oikeastaan vain hyvää espressoa. Nyt asemalla oleva toinen italialainen, Samantha Christoforetti, on valitellut samaa.

Samantha saa kuitenkin kunnian toimia tämän ensimmäisen avaruuskäyttöön suunnitellun espressokoneen käyttäjänä ja avaruusespresson maistajana. 

Koneen on tehnyt Torinossa majaansa pitävä avaruusruokiin ja -tekniikkaan erikoistunut yhtiö Argotec yhdessä Lavazza-kahviyhtiön kanssa.

Jos jo maanpäällisissä kahvikoneissa joskus paineen ja kahvin jauhatuksen kanssa on ongelmia, niin avaruusespressokeittimen kehittämisessä on ollut varsin suuria hankaluuksia. Näistä olennaisin on turvamääräysten pitkä lista; laitteen sisällä on suuri paine ja kuumaa vettä, joten se on pitänyt tehdä erittäin luotettavaksi ja moninkertaisesti varmennetuksi.

Niinpä esimerkiksi laite kestää 400 barin sisäisen paineen ja sen massa on 20 kiloa. Laitetta testattiin vuoden päivät ja se oli itse asiassa valmis menemään avaruuteen jo Lucan lennolle vuonna 2013, mutta lähtö lykkääntyi lisätestien vuoksi.

Mikroaaltouunin kokoisen laitteen käyttäminen tapahtuu siten, että siihen laitetaan vettä avaruusasemalla käytössä olevalla pussilla. Sitten laitetaan kahvikapseli ja painetaan nappia. Juoma tulee sen jälkeen ulos toiseen pussiin.

ISS-espressokuppiToinen ongelma on kahvin juominen painottomuudessa, sillä nyt aluksi käytetty juomapussisysteemi ei kuulemma ole espressolle sekä sen cremalle hyvä. Siksi työn alla on nyt erityinen espressokuppi, missä pintajännitys pitää kahvin paikallaan, sekä sitä varten omanlaisensa suutin. Näitä ei tosin vielä ole hyväksytty avaruudessa käytettäviksi, joten Samantha joutuu nyt tyytymään pussiespressoon.

Espressokupit ovat amerikkalaista tekoa ja perustuvat aikanaan avaruusasemalla astronautti Don Pettitin tekemiin kokeisiin nesteiden pintajännityksestä. Kupista voi juoda luonnollisesti muitakin nesteitä ja yllättäen kupin kehittäminen on tuottanut jo uusia ideoita yleisesti nesteiden käsittelyyn painottomuudessa. Tästä on iloa esimerkiksi rakettimoottorien polttoaineensyöttöjärjestelmää suunniteltaessa.

Virallisesti espressokone on edelleen koelaite, sillä laite vaatii suhteellisesti varsin paljon tilaa vieviä kahvikapseleita ja tuottaa runsaasti jätettä verrattuna pusseissa olevaan purukahviin. Espressokeittimen mukana meneekin nyt asemalle vain 30 kapselia, joten makuun varmasti pääsevät astronautit vaativat varmasti pian lisää – mutta haluavatko avaruusjärjestöt käyttää raha niiden laukaisuun, on toinen asia.

Ja muuten: avaruusespresso ei ole espressoa, vaan ISSpressoa