Suorana labrasta on tällä viikolla Andøyassa rakettia laukaisemassa

Ti, 09/15/2015 - 07:21 By Jari Mäkinen
Andøya

Suorana labrasta -twitterhanke oli viikolla 38 hieman erikoisemmassa laboratoriossa: Andøyan tutkimusasemalla Pohjois-Norjassa Lofooteilla. Sieltä laukaistiin niin sanottu luotausrakettia, joka nousi juuri ja juuri avaruuden puolelle, mutta putosi sieltä saman tien takaisin alan.

Tällaisilla raketeilla tehdään normaalisti tieteellistä tutkimusta Maan ilmakehästä, lähiavaruudesta tai kauemmasta avaruudesta. Joillain lennoilla tehdään myös painottomuustutkimusta, koska raketin sisällä vallitsee parhaimmillaan parinkymmenen minuutin kestävä mikropainovoima.

Laukaisuvuorossa oli nyt CARE II -niminen raketti, jonka tarkoituksena oli tutkia lähiavaruuden pölyä ja plasmaa, eli varautuneita hiukkasia. Se lähetti tietojaan lennon aikana suoraan laukaisupaikalle, ja näitä tietoja otettiin vastaan muun muassa Ilmatieteen laitoksen ja Sodankylän geofysikaalisen observatorion radiovastaanottimella. Sitä hoitamassa Andøyassa olivat Tomi Teppo SGO:sta ja Johannes Norberg IL:lta. He raportoivat tapahtumista viikon aikana kun ennättivät.

Laukaisu piti tehdä silloin kun ionosrääri oli sopivan voimakas, mutta samalla sääolosuhteet raketin laukaisemiseksi sopivat. Tätä odoteltiin yhdeksän päivän ajan, ennen kuin keskiviikkona illalla CARE II voitiin ampua matkalleen.

Viikko oli lopulta vähäviestinen, mutta toimintaa täynnä! Andøyasta – ja avustajilta ympäri maailman – tulleita viestejä täydennettiin keväältä 2012 olleilla arkistokuvilla. Siksi joissain kuvissa on lunta, vaikka nyt sitä ei laukaisupaikalla vielä ollut.

Alla viikon twiitit Storify-tarinana: