Komea kangastus hämmästytti Kiinassa - tai ainakin netissä

Ma, 10/19/2015 - 19:09 By Jarmo Korteniemi
Kuva: Zhongtian news CH52

Kaakkois-Kiinassa ihmeteltiin lokakuun alussa (9.10.?) outoa taivaallista kaupunkia. Tummanpuhuvat jättimäiset pilvenpiirtäjät pilkistelevät pilvien lomasta ja näyttävät leijuvan selvästi paikallisen taivaanrannan yläpuolella.

Raporttien mukaan ilmiötä todistivat sadat ihmiset ainakin Jiangxin ja Foshanin alueella. Näyn ei sinällään sanota kestäneen kuin minuutteja, mutta siltikin nettiin on lokakuun aikana ilmestynyt ilmiöstä jonkin verran kuvia ja uutisia.

* Epätavallista ilmiötä on länsimediassa uutisoitu näyttävänä kangastuksena, ja ainakin IFL Sciencen mukaan se on Fata Morgana -tyyppiä. Kun ylempänä oleva ilmamassa on alempaa lämpimämpi, sen tiheyskin on radikaalisti erilainen. Kohteesta tuleva valo taittuu voimakkaasti ilmamassojen rajapinnassa (tai oikeastaan rajapinnoissa), ja siksi kohde näyttää olevan korkeammalla kuin todellisuudessa onkaan.

* Fata Morganat tai muutkaan kangastukset eivät kuitenkaan nouse yleensä kovin korkealle horisontista. Videolla pilvenpiirtäjät kuitenkin näyttävät leijuvan ylettömän korkealla, joten kyse voisi periaatteessa olla kameralla tehdystä rankasta zoomauksesta. Sellaisen avulla kun kaukaisetkin kohteet saa helposti näyttämään jättimäisiltä ja lähellä olevilta - etenkin jos kuvaan ei jää mitään lähempänä olevaa vertailukohtaa. Toisaalta pilvenpiirtäjät näyttävät paljon selvemmiltä kuin tyypilliset Fata Morgana -kangastukset, joten kyse voi olla muustakin. Vihjeen antaa se, että talot horisontissa ovat pilvikaupunkia pienempiä, ja eri kulmassa.

* Harrastajien ja ammattilaisten tekemän analyysin perusteella kyse voi hyvin olla myös pelkästä heijastuksesta (kuvaajan takana olevat pilvenpiirtäjät heijastuvat edessä olevasta ikkunasta) tai tarkoituksellisesta väärennöksestä.

Yksi asia on kuitenkin varma: Kyse ei ihan varmasti ole NASAn tai Kiinan hallituksen teknologiakokeilu, portaali toiseen ulottuvuuteen, eikä mikään muukaan salaliittoteoreetikkojen netissä vatvoma mysteerinen asia.

Tässä Kiinasta napattu näyttävä video:

Päivitys 21.10.: Juttuun lisätty lisätty kommentti mahdollisesta väärennöksestä. Tähdellä (*) merkittyjä kappaleita ja otsikkoa muokattu. Alkuperäisessä uutisessa kerroimme, että kangastus oli todistettu.

Otsikkokuva: kuvakaappaus Zhongtian news CH52:n videolta.