Video: Sisunautti, majuri Tim ja avaruuskonkari Juri palasivat maahan

Kansainvälisen avaruusaseman 47. miehistö palasi tänään puolelapäivin Maahan oltuaan avaruudessa 186 vuorokautta. NASAn suomalaissukuisen "sisunautti" Tim Kopran, Euroopan avaruusjärjestön brittiastronautin Tim Peaken ja kolmikkoa kuljettaneen Sojuzin komentajana toimineen Juri Malenshenkon paluu tapahtui täysin suunnitellulla tavalla.

 

 

Kahta Timiä ja Juria kuljettanut Sojuz TMA-19M kopsahti laskuvarjon varassa Kazakstanin arolle klo 12.15 Suomen kesäaikaa ja päätti näin heidän puolivuotisen avaruuslentonsa.

 

 

Yllä olevat videot näyttävät kuinka avaruuslentäjät menivät aluksensa sisälle, lähtivät asemalta ja saapuivat lopulta Maahan. Alla oleva Venäjän avaruusjärjestön Roskosmoksen Twitterissä julkaisema kuva puolestaan näyttää hyvin sen, miten Sojuz-aluksen laskeutumista hidastavat rakettimoottorit syttyvät juuri ennen maahanpaluukapselin osumista maan pintaan – kuvan perusteella voisi helposti ajatella aluksen syttyvän tuleen, mutta kaikki käy kuvasarjassa juuri kuten on suunniteltu.

Sojuz osuu Maahan

Avaruusasemalle jääneet Jeff WilliamsAleksei Ovshinin ja Oleg Skriposhka saavat seuraa kolmesta uudesta miehistönjäsenestä heinäkuun 7. päivänä ja syyskuun alussa on heidän vuoronsa palata Maahan.

Alkuvuoden aikana tiedotusvälineissä on kerrottu varsin paljon kahdesta Timistä, mutta miehistön kolmas jäsen on jäänyt vähemmälle huomiolle. Hän on kuitenkin sisunauttiin ja brittien "Majuri Timiin" (David Bowien "Space Oddity" -laulussa olleen Major Tomin mukaan) verrattuna konkari, sillä tämän lennon jälkeen hän on toiseksi pisimpään avaruudessa viettänyt ihminen. Hän on lentänyt niin Sojuz-aluksilla kuin avaruussukkulalla, ollut Mir-asemalla ja nykyisellä kansainvälisellä avaruusasemalla, ja tehnyt kaikkiaan kuusi avaruuskävelyä. Nyt päättynyt lento oli hänen kuudes avaruuslentonsa.

55-vuotias Malenshenko on kiinnostava myös siksi, että hän on mennyt naimisiin avaruudessa ollessaan: samaan aikaan kun hän itse oli avaruusasemalla Maan kiertoradalla, oli hänen vaimonsa Jekaterina Dmitrieva Houstonissa sijaitsevassa lennonjohdossa. He sanoivat "tahdon" 10. elokuuta 2003 Jurin lentäessä silloin Uuden Seelannin päällä.

Videot: NASA-TV (ja ESA sekä Roskosmos)

Tim ja Tim tulossa takaisin Maahan

La, 06/18/2016 - 10:22 By Jari Mäkinen

Kuvan kuusikko on nyt enää kolmikko, sillä kolme avaruusasemalla olleista astronauteista on parhaillaan matkalla kotiin lähes puoli vuotta kestäneen avaruuslentonsa päätteeksi. Yksi heistä on "sisunautti" Tim Kopra.

Suomensukuinen astronautti on potretissa kaikkein vasemmanpuoleisin. Hänestä myötäpäivään katsottuna muut ovat Oleg Skriposka ja Aleksei Ovshinin, Jeff Williams, Juri Malenshenko ja viimein alimmaisena oleva Euroopan avaruusjärjestön brittiastronautti Tim Peake.

Kahden Timin kanssa palaava Malenshenko lähtivät Sojuz-aluksellaan Kansainväliseltä avaruusasemalta aamulla klo 7.52 Suomen aikaa ja suunnitelman mukaan laskeutuminen Kazakstanin arolle tapahtuu klo 12.14 Suomen aikaa.

My ride home: Soyuz TMA-19M looking as good as the day she was launched into orbit. #Soyuz #spacecraft

A photo posted by Tim Peake (@astro_timpeake) on

Sojuz on erittäin luotettava alus, joten paluun turvallisuudesta ja onnistumisesta ei kannata olla huolissaan. Sen sijaan usein aikaisemmin on huomattu, että paluu on kaikkea muuta kuin mukava ennen kaikkea pitkille ja kookkaille avaruuslentäjille. Avaruudessa ollessa ihminen "pitenee" kun painottomuudessa selkäranka ei painaudu kasaan, ja vaikka tämä pituuden lisäys otetaan huomioon esimerkiksi avaruusaluksen istuimien muotoa suunniteltaessa, voi kyyti olla silti epämukava. Tästä kenties äärimmäisin esimerkki on ollut ESAn italialaisastronautti Paolo Nespoli, iso mies, joka tunsi olevansa koko laskeutumisen ajan epämukavaan asentoon vääntyneenä ja hänen päänsä jyskytti pienen aluksen seinään joko rajun laskeutumisen ajan.

Sojuz ei ole sisätiloiltaan suurempi kuin pikkuauton etupenkit, mutta siihen on pakkautunut kolme ihmistä pulleissa avaruuspuvuissaan. Alus syöksyy avaruudesta ilmakehän yläosiin noin 25-kertaisella äänen nopeudella, jonka jälkeen nopeus hidastuu voimakkaasti ilmanvastuksen vuoksi. Kitkakuumennus hellii aluksen ulkopintaa huimalla noin 1500°C:n lämpötilalla. Kun ensimmäinen laskuvarjoista avautuu, tuntevat avaruuslentäjät kovan nykäisyn, mutta kun varsinainen päälaskuvarjo avautuu, on tunne kuin benji-hyppääjällä. 

Laskeutuminen Maan pinnalle parhaimmillaankin on kuin kaupunkinopeudella ajettu autokolari. Se tuntuu varsin huimalta rauhallisen laskuvarjon alla tapahtuneen leijumisen jälkeen.

Kaiken tämän jälkeen kolmikkoa odottaa painottomuuden jälkeen erittäin voimakkaalta tuntuva normaali painovoima. Että tervetuloa takaisin!

Yllä olevassa kuvassa avaruuslentäjät ovat Cygnus-rahtialuksen sisällä. Se kuljetti asemalle noin 3,5 tonnia ruokaa, varusteita, vaatteita ja tarvikkeita, joita etenkin tulevat miehistöt tarvitsevat.

Asemalle jäänyt kolmikko joutuu olemaan yksistään avaruudessa vain pari viikkoa, ennen kuin seuraava kolmikko lähtee matkaan. Anatoli IvanishinKate Rubins ja Takuya Onishi nousevat Sojuz-aluksellaan asemalle heinäkuun 7. päivänä. Seuraava eurooppalainen avaruudessa on ranskalainen Thomas Pesquet, jonka lento alkaa tämänhetkisen suunnitelman mukaan marraskuun 15. päivänä.

Mitä tulee vielä laskeutumiseen, niin alla on varsin seikkaperäinen sitä selittävä video:

Harvinainen suora yhteys "sisunautti" Tim Kopraan Heurekasta ensi viikolla

Ke, 05/18/2016 - 12:51 By Jari Mäkinen

Perjantai-iltana 27.5. tiedekeskus Heurekasta otetaan NASAn kautta yhteys Kansainväliselle avaruusasemalle. Suomalaissukuinen astronautti Timothy Kopra vastailee sieltä yleisön kysymyksiin.

Heurekassa pääsee keskustelemaan "sisunautti" Kopran kanssa videoyhteyden kautta, sillä hän kiertää paraikaa maapalloa kansainvälisellä avaruusasemalla. Hän on asemalla kuuden kuukauden lennolla ja toimii juuri nyt kuusihenkisen miehistön komentajana.

"Idea tapahtuman järjestämiseen tuli Tim Kopralta itseltään", kertoo Heurekan elämysjohtaja Mikko Myllykoski.

Kopra vieraili Heurekassa vuonna 2010, ja toivoi saavansa uudelleen nyt yhteyden suomalaisiin tieteen ystäviin suoraan avaruudesta.

NASAn aikataulun vuoksi tapahtuma järjestään illalla. Heurekan ovet avautuvat kello 20, ja kävijät voivat virittäytyä tunnelmaan tiedekeskuksen näyttelyissä ja planetaariossa. Suomalaisia avaruusasiantuntijoita haastatellaan kello 21.45 alkaen, ja Kopran kanssa keskustellaan noin 22.30.

Mukana on myös Tiedetuubin Jari Mäkinen.

Yhteys avaruuteen otetaan NASAn Houstonissa sijaitsevan lennonjohdon kautta, ja sieltä välitetään linkki Heurekaan. 

Mitä sinä haluaisit kysyä sisunautilta? 

Tim Kopralle voi lähettää kysymyksiä etukäteen osoitteeseen kysymykset@heureka.fi.

Niitä voi myös esittää paikan päällä Heurekassa, ja niihin vastaillaan niin kauan kuin aikaa riittää. Paikalla on myös alan suomalaisia asiantuntijoita, jotka voivat tulkata ja vastailla myös kysymyksiin.

Timothy Kopraa on kutsuttu sisunautiksi hänen suomalaisten sukujuurtensa vuoksi. Hänen isoisänsä oli kotoisin Karjalan Valkjärveltä ja muutti Yhdysvaltoihin vuonna 1910. Timothy Kopran isä puhui vielä sujuvaa suomea, mutta hän itse osaa vain muutaman sanan.

Hän on ollut avaruudessa aiemminkin, ja tällä kertaa hänellä on mukanaan erityisesine: Jean Sibelius -juhlaraha, jonka hän sai tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä. Kopra twiittasi hiljattain avaruudesta otetun kuvan Suomesta.

Kysy Kopralta – sisunautti vastaa –tapahtuma järjestetään perjantaina 27.5. kello 20.00–23.30. Aikuisten lippu tilaisuuteen maksaa 10 euroa ja alle 18-vuotiailta 5 euroa. Lipun tilaisuuteen voi ostaa ennakkoon täältä tai kello 20.00 alkaen ovelta, jos paikkoja on vielä jäljellä.

Tulijat pääsevät myös tutustumaan Heurekan näyttelyihin. Ulkopuisto Galilei on suljettu. Vapaaliput ja muut erityisliput eivät oikeuta tämän tapahtuman sisäänpääsyyn. Keskustelua pääsee seuraamaan Heurekan auditorioon, planetaarioon tai aulaan.

*

Otsikkokuvassa Kopra tekee silmämittauksia avaruusasemalla; näköön liittyvät tutkimukset ovat tärkeitä, kun seurataan ihmisen sopeutumista painottomuuteen sekä avaruuden olosuhteisiin.

Teksti perustuu Heurekan tiedotteeseen.

Kopra ja Kelly avaruusjoulukävelyllä

Ma, 12/21/2015 - 23:11 By Jari Mäkinen
Kopra ja Scott avaruuskävelyllä

Astronautit Scott Kelly ja Tim Kopra piipahtivat tänään iltapäivällä Suomen aikaa avaruuskävelyllä Kansainvälisen avaruusaseman ulkopuolella. 

Kuten kerroimme jo viikonloppuna, tuli tarve tälle avaruuskävelylle yllättäen, kun avaruusaseman pitkän keskusmaston kyljessä olevalla raiteella kulkeva automaattinen kuljetuslavetti jysähti paikalleen. Lavettia käytetään esimerkiksi robottikäsivarren siirtämiseen paikasta toiseen ja se on olennainen aseman huoltotoimien kannalta.

Lavetteja on keskusmastossa kaksi, joista vain toinen oli nyt ongelmissa. Vikana näyttää olleen – aivan kuten oletettiin ennalta – lavetin käsikäyttöisen jarrun loksahtaminen jostain syystä paikalleen.

Niinpä Kopra ja Kelly onnistuivat vapauttamaan jarrun nopeasti ja lavetti lähti taas liikkeelle. Ongelmana oli se, että vaikka lavetti oli lukittunut itsekseen paikalleen, se ei ollut varmuudella lukossa paikallaan, jolloin se olisi saattanut lähteä itsekseen liikkeelle aseman muuttaessa asentoaan.

Asennonsäätöjä voidaan joutua tekemään koska tahansa, mutta sellainen on suunnitelmissa ensi keskiviikkona, kun tänään matkaan laukaistu venäläinen Progress-rahtialus saapuu asemalle.

Kelly oli käyttänyt jarrua viime marraskuun alussa avaruuskävelyllään ja mahdollisesti tuolloin se jäi lukitsematta paikalleen. Nyt hän joutui nykimään kahvaa pari kertaa edes takaisin, kunnes se napsahti kiltisti oikeaan asentoon.

"Se näyttää liikkuvan nyt – sepä kävi helposti", sanoi Kelly pukunsa radion kautta. 

Tämän jälkeen lennonjohdossa annettiin lavetille käsky liikkua ja se lähti saman tien liikkeeseen. Testin jälkeen lavetti ohjattiin menemään oikealle paikalleen ja se teki niin. Ja nyt myös sen oikeat jarrut ja lukko menivät paikalleen kuten pitikin. 

Kuva: Kopra ja takanaan Kelly avaruusaseman Quest-ilmalukon sisällä valmiina lähdössä ulos. 

 

Avaruuskävelyt ovat harvinaisia, ja joka kerta kun astronautit lähtevät ulos asemalta, he tekevät samalla myös muita, vähemmän tärkeitä tehtäviä. Tällä kerralla Kopra ja Kelly sijoittivat aseman ulkona olevia kaapeleita uudelleen sekä järjestelivät avaruuskävelyillä käytettäviä työkaluja, jotta vastaisuudessa siihen ei täydy käyttää turhaa aikaa. 

Suomensukuiselle "Sisunautti" Kopralle tämä oli toinen avaruuskävely ja varmasti yllättävä kokemus, sillä hän saapui vasta viime viikolla asemalle, eikä ollut varautunut avaruuskävelyyn näin pikaisesti. Mutta kuten huomattiin, se onnistui erinomaisesti. Kellylle tämä oli kolmas avaruuskävely.

Kaksikko oli aseman ulkona kolme tuntia ja 16 minuuttia.

Nyt he voivat hyvillä mielin jäädä odottamaan aatonaaton joululahjakuljetusta (on Progress-aluksen mukana toki paljon muutakin).

"Sisunautti" Kopra joutunee tekemään yllättävän avaruuskävelyn

La, 12/19/2015 - 11:29 By Jari Mäkinen
Kansainvälinen avaruusasema

Viime tiistaina kansainväliselle avaruusasemalle saapuneen miehistön työrupeama on alkanut jännittävästi.

Ensin heidän telakoitumisensa asemalle vaati komentaja Juri Melenshenkon väliin puuttumisen, kun automaattiohjaus oli viemässä Sojuz-alusta sivuun suunnitellulta reitiltään. Tässä sinällään ei ollut mitään traagista, sillä miehistö harjoittelee runsaasti erilaisia epänormaaleita tilanteita varten, ja siirtyminen käsiohjaukseen kävi kätevästi. Mikäli alus olisi jatkanut itsekseen, eikä mikään turvamenetelmistä olisi toiminut, se olisi tosin saattanut törmätä asemaan.

Tapausta voi toki paisutella mielessään koko aseman turvallisuutta uhanneeksi katastrofiksi, mutta sitä se ei ollut: Sojuz-alusten pienet toimintahäiriöt tosin herättävät huolta.

Nyt miehistöllä on edessään toinen välitöntä reagointia vaativa tilanne, joka tosin ei ole mitenkään traaginen.

Avaruusaseman pitkässä keskusmastossa oleva, raiteilla sen pinnalla pituussuunnassa liikkuva huoltotöissä käytettävä robottialusta on jumiutunut paikoilleen. Koska se on tällä hetkellä jumissa, mutta ei asianmukaisesti lukittuna paikalleen, on olemassa vaara, että kun avaruusasema tekee asennonmuutosta, pääsisi se irralleen ja voisi olla harmiksi. 

Avaruusasema joutuu tekemään asennonmuutoksia viimeistään ensi viikolla, kun seuraava rahtialus on tulossa asemalle. Venäläinen Progress MS -alus on tarkoitus laukaista maanantaina ja se telakoituu suunnitelman mukaan asemaan keskiviikkona. Silloin aseman asentoa joudutaan muuttamaan, jotta asema on sopivassa asennossa telakoitumista varten.

Lisäksi avaruusasema voi joutua tekemään ratamuutoksen koska tahansa esimerkiksi yllättäen havaitun avaruusromun väistämiseksi. 

Siksi avaruusasemalla valmistaudutaan nyt suunnittelemattomaan avaruuskävelyyn, jonka tekisivät aseman komentaja Scott Kelly ja asemalle juuri saapunut "sisunautti" Timothy Kopra. Avaruuskävely tehdään näillä näkymin joko maanantaina tai tiistaina, ja sen aikana ESAn brittiastronautti Tim Peake jää vastuuseen aseman "läntisestä osasta" ja avustaa toimissa aseman sisältä.

Heidän tehtävänään on katsoa mikä lavettia jumittaa ja koettaa saada se jälleen liikkumaan. Todennäköisesti yksi lavetin käsikäyttöisistä jarruista on napsahtanut päälle jostain syystä ja sen avaaminen on periaatteessa hyvin yksinkertaista.

Kaikki avaruusasemalle lähtevät astronautit on koulutettu yllättäviä korjaustoimia ja avaruuskävelyitä varten, joten tilanne ei ole vaarallinen. Avaruuskävelyt vaativat kuitenkin aina erikoisjärjestelyjä ja ovat mahdollisesti vaarallisia, joten ulos lähetetään aina vähintään kaksi astronauttia, jotka voivat avustaa tarpeen tulleen toisiaan. Kolmas avaruuslentäjä tarkkailee ja avustaa heitä aina sisällä, nykyisin yleensä aseman kupolissa, mistä näkee hyvin laajalle aseman ympärillä.

Liikkuva lavetti, eli Mobile Transporter, on aseman 110 metriä pitkässä keskusmastossa oleva laite, jonka tehtävänä on liikuttaa avaruusaseman robottikäsivartta koko maston pituudella, eli lavetin avulla robottikäsi voidaan viedä minne tahansa maston kohtaan. Etäohjattuna 20 erilaisen moottorin voimin toimivia lavetteja on mastossa kaksi kappaletta, ja ne ovat kriittisiä aseman ylläpidon ja huoltamisen kannalta. Robottikäsivarsien – ja samalla lavettien – avulla avustetaan avaruuskävelyitä ja niiden avulla liitetään asemalle saapuvia rahtialuksia asemaan kiinni.

Nyt jumiutunut lavetti oli liikkeessä viimeksi keskiviikkona, jolloin lennonjohto Maassa ohjasi sen siirtymään paikasta toiseen. Normaalisti se laittaa uudelle asemapaikalleen saavuttuaan jarrut päälle ja lisäksi lukittaa itsensä raiteisiinsa, jotta se ei vahingossakaan liikkuisi radallaan jos ja kun asema tekee asennonmuutoksia.

Scott Kelly käytti tätä kyseistä lavettia nyt marraskuussa tehdyllä avaruuskävelyllä, jolloin hän avasi ja sulki sen käsikäyttöisiä jarruja varmistaakseen, että ne pysyivät poissa työskentelyalueelta ja varmasti suljettuina. Lavettia ei ole käytetty avaruuskävelyn jälkeen ennen kuin nyt keskiviikkona, joten on todennäköistä, että ongelma on juuri näissä käsikäyttöisissä jarruissa.

Lennonjohto tutkii parhaillaan asiaa ja päättää lopullisesti huomenna sunnuntaina avaruuskävelyn tekemisestä, mutta näillä näkymin on todennäköistä, että Kelly ja Kopra lähtevät joulukävelylle alkuviikosta. Ulkoilu kestänee vain noin kolme ja puoli tuntia.

Kopralle kyseessä on toinen avaruuskävely; hän teki ensimmäisen sukkulalennolla STS-127 heinäkuussa 2009. Kyseessä oli avaruusaseman rakennuslento, ja silloin avaruuskävely kesti viisi ja puoli tuntia.

Kopra

Tim Kopra avaruuskävelykoulutuksessa.

Juuri oikeaan aikaan oikeassa paikassa: lentäjä kuvasi sisunautin laukaisun

Pe, 12/18/2015 - 16:09 By Jari Mäkinen

Joskus sitä sattuu olemaan juuri oikeassa paikassa oikeaan aikaan, kuten tämä Lufthansa-lehtoyhtiön lento matkalla Soulista Frankfurtiin. 

Lento LH 713 oli viime tiistaina 15. joulukuuta matkalentokorkeudessaan Venäjän päällä, noin 100 km itään Novosibirskistä, kun koneesta nähtiin taivaalla upea valoilmiö. Se oli kohti avaruutta kipuava Sojuz-kantoraketti, jonka kyydissä olivat ESAn brittiastronautti Tim Peake, NASAn suomalaissukuinen astronautti Tim Kopra ja kuvien ottohetkelläkin Sojuzin ohjaimissa ollut kosmonautti Juri Malenshenko.

Rakettilaukaisuiden aikaan lentoliikenne pidetään turvallisen matkan päässä kantoraketista, joten kukaan ei ollut lähelläkään vaaraa.

Näky oli kuitenkin hieno, sillä Sojuz oli koneesta katsottuna kirkas valopiste, joka kipusi ylöspäin taivaalla rakettimoottorien liekkien valaisema savuvana perässään. Vana on levinnyt, koska raketti oli jo ilmakehän yläosissa, missä moottorin suuttimesta pääsevät pakokaasut leviävät laajaksi hännäksi raketin taakse ohuessa ilmassa.

Koneen lentäjät Michael Schwarz ja Frank Barma onnistuivat nappaamaan nämä kuvat laukaisusta – ja vaikka heillä on työpaikallaan normaalistikin upeat maisemat, on avaruusraketin näkeminen näin hienosti varsin harvinaista!

Video raketin laukaisusta maanpäällisestä kuvakulmasta ja Sojuzin sisällä olleista kameroista on täällä.

Kaikki hyvin avaruusasemalla

Tim Peake vastasi tänään perjantaina toimittajien kysymyksiin suorassa lähetyksessä avaruusasemalta ja näytti jo sopeutuneen hyvin painottomuuteen. Ensimmäisen parin päivän aikana avaruudessa uusilla aseman miehistönjäsenillä ei ole paljoakaan työtehtäviä, jotta he voisivat totutella toimimaan avaruudessa. Kuvissa näki kuitenkin selväsi Timin naaman olleen hieman pullean, mikä on normaalia: painottomuudessa veri jakautuu tasaisesti kehoon ja saa pään näyttämään aluksi aiempaa suuremmalta ja punaisemmalta.

Tim esitti myös pyörimistä Columbus-laboratorion sisällä, mutta hieman tökkien. "Kuten näkyy, en ole vielä aivan sopeutunut, mutta katsotaan uudelleen viikon päästä."

Yllättävin asia avaruudessa on ollut Timin mukaan avaruuden musta väri.

"Näemme kuvissa aina maapallon ja sen kauneuden, mutta harvoin kuvissa katsotaan toiseen suuntaan – ylöspäin avaruuteen. Eikä silloinkaan mustasta saa oikeaa kuvaa. Avaruus näyttää todella mustalta."

"Katselin juuri eilen maisemia aseman kupolissa, ja kaikki näyttää todella kauniilta. Odotan todella sitä, että pääsen työskentelemään lentoni aikana myös aseman ulkopuolella avaruuskävelyllä, koska silloin näen kaiken paljon paremmin. Niin maapallon kuin mustan avaruudenkin."

Ja mikä tärkeintä, Tim on oppinut jo tekemään avaruudessa teetä, mikä luonnollisesti saarivaltakunnan yleisölle on erittäin tärkeä tieto. Tästä kovin innostuneet britit ovat kuitenkin unohtaneet sen, että teestään myös ylpeät venäläiset ovat kehittäneet avaruudellisia teenvalmistusmenetelmiä jo 1970-luvulta alkaen ja avaruudessa juotiin teetä jo ennen kuin kahvia tai kolaa. 

"Itse asiassa tee on täällä erittäin hyvää!"

Sisunautti lähdössä avaruuteen majuri Timin kanssa

Ma, 12/14/2015 - 01:15 By Jari Mäkinen
Tim Peake, Juri Maleshenko ja Tim Kopra

Jokajoulukuinen miehistönvaihto kansainvälisellä avaruusasemalla on jälleen käynnissä, kun kolme avaruuslentäjää palasi viime perjantaina takaisin Maahan. 

NASAn Kjell Lindgren, Venäjän Oleg Kononenko ja japanilainen Kimiya Yui palasivat Sojuz-aluksellaan turvallisesti takaisin kotiplaneetan kamaralle oltuaan avaruudessa 141 päivää.

Avaruusasemalle jäivät vuoden mittaista lentoaan tekevät Scott Kelly ja Mihail Kornienko sekä syyskuussa asemalle saapunut Sergei Volkov.

Seuraava kolmehenkinen miehistö, järjestyksessään jo 47. avaruusaseman pysyvä miehistö, on parhaillaan Baikonurin kosmodromissa ja heidän kantorakettinsa rullattiin sunnuntaina laukaisualustalle. Tämä tarkoittaa sitä, että kolmikko laukaistaan matkaan tiistaina.

Sisunautin toinen lento

Tämä miehistö on suomalaisittain kiinnostava, koska yksi sen jäsen on suomensukuinen Timothy Kopra. Kun hän teki ensimmäisen avaruuslentonsa vuonna 2009, hänen lentoaan seurattiin aktiivisesti myös Suomessa ja häntä alettiin (hieman naurettavasti) kutsumaan sisunautiksi, vaikkakin hänen yhteytensä Suomeen ovat olleet varsin ohuet.

Kopran suku on kotoisin Karjalan Valkjärveltä, josta Timin isoisä Antti Kopra lähti vuonna 1910 Amerikkaan. Isä Lennart Kopra puhui vielä sujuvasti suomea, mutta Tim itse ei oppinut kuin muutamia sanoja. Hän on vieraillut Suomessa muutaman kerran.

Ensimmäisellä avaruuslennollaan Kopralla oli mukana Kalevala-mitali ja tällä kerralla hän ottaa mukaansa Sibelius-mitalin.

Siinä missä Kopran ensimmäinen avaruuslento kesti vain noin kaksi kuukautta ja hän lensi silloin asemalle sekä palasi sieltä avaruussukkulalla, on nyt hänellä edessään kyyti Sojuz-aluksella sekä puolivuotinen pesti avaruudessa.

Itse asiassa hänen oli tarkoitus lentää avaruuteen uudelleen jo vuonna 2011, mutta hän loukkaantui kaaduttuaan polkupyörällä ja joutui jättämään lennon väliin.

Britti nousee kiertoradalle

Suurimman huomion lennolla saanee kuitenkin Iso-Britannian ensimmäinen virallinen avaruuslentäjä Tim Peake. joka on yllä olevassa kuvassa päällään Lontoon maratonin juoksupaita; hän aikoo juosta maratinin ensi huhtikuussa samaan aikaan avaruusaseman juoksumatolla kuin tuhannet muut juoksevat Lontoossa. 

Brittimedia on jo nyt käymässä aivan ylikierroksilla Peaken lentonsa tiimoilta ja ensi viikolla on odotettavissa tästä paljon uutisia brittilähteitä seuraavissa tiedotusvälineissä ympäri maailman. 

Aivan ensimmäinen britti avaruudessa oli kuitenkin Helen Sharman vuonna 1990, jolloin hän kävi avaruudessa Mir-avaruusasemalla ikään kuin avaruusturistina, paitsi että hänet valittiin kilpailulla lennolle ja kaupallinen sponsori maksoi lennon kustannukset lähes kokonaan. Lisäksi avaruudessa on käynyt kolme syntyperältään brittiä, mutta amerikkalaistunutta astronauttia.

Peake on puolestaan yksi Euroopan avaruusjärjestön vuonna 2009 valituista uusista astronauteista ja vanhin tuolloin mukaan otetuista. Hän on syntynyt vuonna 1972 ja toimi ennen astronauttiuraansa helikopterikoelentäjänä, minkä seurauksena hän on sotilasarvoltaan majuri; siksi häntä kutsutaan etenkin saarivaltakunnassa usein nimellä “Major Tim”, viittauksena David Bowien laulujen Major Tom -astronauttihahmoon.

Kun Peake pääsee nyt avaruuteen, on vuoden 2009 euroastronauttiluokasta enää ranskalainen Thomas Pesquet vailla avaruuskokemusta. Hänen vuoronsa on ensi vuonna, jolloin nyt joulukuussa hän nousee puoleksi vuodeksi avaruusasemalle.

Sojuz TMA-19M

Kolmikon alus: Sojuz TMA-19M

Peaken ja Kopran kanssa matkaan lähteen venäläinen kosmonautti Juri Malenshenko, joka toimii myös Sojuz-aluksen komentajana. Malenshenko on ollut jo viisi kertaa aikaisemmin avaruudessa ja viettänyt siellä kaikkiaan 641 vuorokautta, viimeksi vuonna 2012.

Peake on puolestaan hänen “varamiehensä”, eli Peake on koulutettu  hallitsemaan itsenäisesti myös kaikki aluksen ohjaamiseen vaadittavat toimet ja hän avustaa matkalla Malenshenkoa.

Kolmikon alus kuljetettiin perinteitä noudattaen nyt sunnuntaina, kaksi päivää ennen laukaisua, kantoraketin kokoonpanohallista rautateitse laukaisualustalle, joka on Baikonurin alusta numero 1, eli sama, jolta Sputnik ja Gagarin lähetettiin aikanaan matkaan.

Tiistaina, eli 15. joulukuuta, on heidän vuoronsa nousta 40 metriä korkean ja 274 tonnia ajoaineita sisältävän raketin nokassa avaruuteen. Laukaisu tapahtuu klo 13:03 Suomen aikaa.

He pukeutuvat avaruuspukuihinsa noin neljä tuntia aikaisemmin ja nousevat alukseensa klo 10:33 Suomen aikaa.

Matka avaruuteen kestää alle kymmenen minuuttia, mutta nousu matalalta kiertoradalta avaruusasemalle vie kuutisen tuntia – jos kaikki sujuu hyvin. Mikäli nousun aikana tapahtuu jotain kummallista, vaihdetaan lentorata hitaammaksi noin kaksi vuorokautta kestäväksi.

Normaalitilanteessa avaruuslentäjät telakoituvat aluksellaan avaruusaseman venäläisosassa kohti maapalloa osoittavaan Rassvet-telakointimoduliin noin klo 19:23 Suomen aikaa.

Sen jälkeen telakointiportin ilmatiiviys tarkastetaan, minkä jälkeen noin puolentoista tunnin kuluttua telakoinnista luukut avataan ja avaruusasema saa uudet asukkaansa. 

Ohjelmassa on tämän jälkeen perinteinen videoyhteys Maahan, tiedotustilaisuus ja juttelu sukulaisten kanssa, minkä jälkeen he nauttivat ensimmäisen ateriansa avaruusasemalla.

Niitä he saavatkin sitten syödä yli 500 kertaa ennen kuin kolmikko palaa Maahan ensi vuoden toukokuussa.

Tim Peaken lento on saanut nimen Principia (Newtonin Naturalis Principia Mathematica -teoksen mukaan) ja siitä sekä sen tarkoituksesta kerrotaan enemmän ESAn Principia-sivulla.

 

Otsikkokuvassa poseeraavat Tim Peake (vasemmalla), Juri Malenshenko (keskellä) ja Tim Kopra Sojuz-simulaattorin edessä.