Maailman pienin autokilpailu: tässä tulevat nanoautot

Kenties omituisin kilpa-autoilutapahtuma on huipentumassa, kun viisi tutkijaryhmää viidestä maasta valmistautuu ajamaan kilpaa nanokokoisilla autoillaan. Rata on myös nanokokoinen, sillä reitillä pujotellaan atomien välissä. Kilpailu on Toulousessa, Ranskassa ensi syksynä, mutta kilpailijat on nyt valittu ja heidän loppukirinsä kisaan voi alkaa.

 

Hyvän kuvan kilpailussa käytettävien autojen koosta saa sen kilparadasta, joka on pienenpieni mikroskoopin alla oleva kultalevy, joka on jäähdytetty 5 Kelvinin lämptilaan (-268°C) ja pidetään tyhjiössä.

Levyn pinnalle on rakennettu rata, jossa on viisi toisistaan kolmen nanometrin (0,000003 mm, kolme millimetrin miljoonasosaa) päässä olevaa atomia ja lähtö- sekä maaliviivana toimii kahden atomin välinen viiva, missä on vapaata tilaa välissä peräti neljä nanometriä.

Autoilla tulee ajaa (yllättäen) lähdöstä maaliin välissä olevien atomien välissä pujotellen. 

Vaikka radan pituus on varsin pieni, tulee ajonopeus olemaan varsin hidas: kisaan kuluu todennäköisesti kaksi päivää ja yö niiden välissä. Tai ainakin se on aika, jonka ylittäneet kilpailijat diskataan.

Paitsi että kisa on varsin hidasta katsottavaa, ei sitä pysty näkemään paljain silmin, vaan sitä seurataan Toulousessa CEMES-instituutissa olevalla tunnelointimikroskoopilla, joka pystyy kuvantamaan hyvin tarkasti ja kolmiulotteisesti atomin tarkkuudella tutkittavaa ainetta.

Jokaisella kilpailijaryhmällä on oma monitorinsa ja he voivat ohjata sen avulla autonsa kulkua radalla.

Voimanlähteinä autoissa voi olla esimerkiksi valo tai tunnelointimikroskoopin toimintaperiaatteenakin oleva elektronien ns. tunnelointiefekti, tai vaikkapa magneettikenttä. 

Autoihin saa koskea mekaanisesti vain alussa, jolloin ne asetetaan lähtöviivalle.

Taustalla kisassa on pelkän kilpa-ajamisen ilon lisäksi vakavampi tarkoitus: tarkoituksena on pyrkiä tekemään nanorakenteista yhä monimutkaisempia ja toiminnallisempia, ja kehittää samalla niiden tekemiseen sekä hallitsemiseen liittyviä tekniikoita. 

Tulevaisuudessa nanokokoiset laitteet voivat tehdä monia nykyisin uskomattomilta tuntuvia asioita, kuten esimerkiksi toimia ihmisen sisällä korjausrobotteina paikkailemassa vaikkapa ikääntymisen aiheuttamia vaurioita, tai kenties rakentaa meille itsekseen tietokoneiden osia.

Kilpailijat ovat:

NanoMobile club
CEMES-CNRS (Ranska) 

JPEG - 24.2 kb

Nanocar Team
Rice (USA) & Grazin yliopisto (Itävalta)

Nano-windmill Compagny
Dresdenin teknillinen yliopisto (Saksa)

JPEG - 21.4 kb

MANA-NIMS
Nano-Vehicle (Japani)

JPEG - 9.2 kb

JPEG - 38.8 kb

Ohio Bobcat nanowagon team
Ohion yliopisto (USA)

 

Lisätieoa kilpailusta on mm. CEMESin nanoautokilpailusivulla ja sitä voi seurata (jo nyt) sosiaalisessa mediassa avainsanalla #NanoCarRace