Apple esitteli vihaamansa kynän, ison iPadin ja muita uutuuksia

Ke, 09/09/2015 - 22:48 By Anonyymi (ei varmistettu)
Apple Stylus

Applen nyt illalla pitämä lehdistötilaisuus San Franciscossa toi odotettuja uutisia, mutta mukaan mahtui myös yllätys.

Apple Watch sai päivityksen kellon käyttöjärjestelmään. Se tuo mukanaan uusia kellotauluja ja kolmansien osapuolien ohjelmia suoraan tauluun. Lisää sovelluksia, kuten Facebook Messanger on tulossa ja myös uusia rannekkeita, esimerkiksi nahkarannekkeita tunnetulta muotitalo Hermekseltä, on myös luvassa.

Nykyiset iPadit saivat isoveljen: uusi iPad Pro on jättikokoinen tablettilaitteeksi, sillä sen näyttö on 12,9-tuumainen ja siinä sanotaan olevan 5,6 miljoonaa pikseliä. Tehoa tällä pro-mallilla  luvataan olevan enemmän kuin 80 prosentissa tavallisissa kannettavista tietokoneissa on nykyisin.

Uusi malli on 6,9 millimetriä paksu, joten ero tavallisen iPad Air -malliin (6,1 mm)  on pieni. Dollarihinnaksi ilmoitettiin 799 – 1079 dollaria mallista riippuen, ja toimitukset alkavat marraskuussa.

Uudelle tehomallille on kehitetty myös uusi erillinen näppäimistö ja Apple-kynä.

Näppäimistö kiinnittyy magneetilla uudentyyppiseen liitäntään laitteen sivulla ja sen kanssa laite muistuttaa hieman samantyyppisellä litteällä näppäimistöllä varustettuja Windows Surface -tablettitietokoneita.

Kynä tunnistaa paineen lisäksi myös kulman, jossa sitä käytetään, joten piirtoviivan leveys on käyttäjän hallinnassa. Uudelle kynälle on jo saatu sitä tukevia ohjelmistoja, ja tilaisuudessa lavalle marssikin ehkä hieman yllättävästi Microsoftin edustaja näyttämään miten kynä toimii Office-ohjelmistojen kanssa.

Myös Adobe on kehittänyt ohjelmia, jotka tukevat uutta kynää.

Kynä toimii vain iPad Pron kanssa ja hintaa sillä on 99 dollaria. Euroissa tyypillisesti hinnan ovat samanlaisia.

Kylä on pieni yllätys siinä mielessä, että Applen legendaarinen perustajajohtaja Steve Jobs ilmoitti aikanaan inhoavansa kynää – ainakin siinä muodossa, missä sellaisia yleensä on tuotu tablettien, tietokoneiden ja älypuhelimien mukana. Tehokäytössä ja etenkin sen graafissa sovelluksissa ei kuitenkaan pelkkä sormella tökkiminen riitä, joten kynä on ehdottomasti tarpeellinen ja olennainekin lisä iPad Pro -tabletille.

Myös iPad mini päivitettiin. Tämä iPad Mini 4 on yhtä tehokas kuin nykyinen iPad Air 2 ja hinnaksi kerrottiin tulevan 399 dollaria.

Tämän jälkeen ilmestyi odotettu, uudistettu Apple TV lavalle.

Jännittävintä siinä on mukana tuleva uusi kaukosäädin, jossa on kosketuslevy. Sormella voi liikkua paitsi valikoissa, mutta sillä voi pikahypätä myös esimerkiksi elokuvassa haluttuun kohtaukseen.

Ääniohjaus käyttää avustaja Siriä ja siltä voi pyytää vaikkapa tietyn näyttelijän elokuvia, tai esimerkiksi uusia komedioita. Siri lienee edelleen kielirajoitteinen: kaikkia kieliä se ei ymmärrä ja nähtäväksi jää miten siltä luontuu härmän kielen ymmärrys.

Siriltä voi kysellä myös kesken katsomisen kaikenlaista säätiedotuksista urheilutuloksiin. Se on tietysti kesken elokuvan katsomisen melko tolkutonta, mutta siis mahdollista.

Laiteen käyttöjärjestelmä on kehitetty iOS-käyttöjärjestelmästä ja se on saanut nimekseen tvOS. Uusi järjestelmä tuo sovellukset laitteeseen, joten Apple odottanee samankaltaista app-vyöryä mitä iOS sai aikanaan aikaan mobiilipuolella. Lavalla nähtiinkin jo pelejä jotka on tehty Apple-TV:lle.

Ja mitäpä televisio ei olisi ilman tv-shoppailua. Uuteen laitteeseen on tungettu myös shoppailuohjelmisto kotisohvan ostoksia varten.

Laite sisältää 64-bittisen A8-suorittimen ja Bluetooth 4.0 -yhteyden. Hinnaksi ilmoitettiin 149 dollaria 32 gigatavun muistilla tai 199 dollaria, kun muistia on tuplasti. Myyntiin laite tulee ensin lokakuussa joihinkin maihin ja vuoden lopulla myynti laajenee muualle.

iPhone 6S -mallit

Myös Applen i-luuri sai odotetusti päivitykset. iPhone 6S ja 6S Plus ovat saaneet uudet kuoret, jotka tehdään uudesta kestävämmästä alumiiniseoksesta ja lasia on vahvistettu entisestään.

Kosketusnäyttö on nyt ”3D-kosketus”, joka tunnustaa myös kosketuspaineen. Näin käyttäjän kosketuksen voimakkuus voi tuoda näyttöön erilaisia asioita. Tämä on erittäin kiinnostava ominaisuus, koska se tuo ensimmäistä kertaa haptisen käyttöliittymän (rajoitetussa muodossa) kännykkään. Applen kello käyttää jo tätä tekniikkaa ja siinä se on osoittautunut jännittäväksi ja lupaavaksi.

Uusi A9-prosessori on 70 % nopeampi ja grafiikka toimii Applen mukaan 90 % aiempaa nopeammin. Sormenjälkitunnistimen luvataan toimivan kaksi kertaa aiempaa nopeammin.

Kuten odotettua, on kamerana  on uusi 12 megapikselin kamera, ja pikselien lisäämisen ohella on myös kuvakenno aivan uusi. 

Teräväpiirtovideoiden lisäksi laitteella voi tallentaa vieläkin tarkempaa 4K-videota. Kamera tukee myös aiempaa näyttävämpiä hidastuskuvia.

Myös etupuolen Facetime-kamera on uusittu (5 megapikseliä), ja nyt näyttö toimii ”salamana” tarvittaessa etupuolen kameraa käytettäessä.

Uusi Live Photos -toiminto tekee kuvista eläviä: kun kuvaa näytöllä painaa, herää se herää hetkeksi henkiin. Tämä syntyy siten, että kännykkä tallentaa kuvaa otettaessa itse asiassa videota hieman ennen ja jälkeen.

Mitä yhteysnopeuksiin tulee, niin nyt LTE-yhteys tukee jopa 300 megabitin nopeutta. Siihen verrattuna tavallinen kotinetti on hidas ja harmittava.

Hinnoiksi luvataan sama kuin edellisellä 6-mallilla, eli huippumallien hinnat ovat näytön koosta riippuen (ilman operaattorien kytkykauppaa) tuhannen euron luokkaa. Uudet puhelimet ovat saatavana osassa maita 25. syyskuuta, muualla vuoden lopulla.

Samalla ilmoitettiin uuden iOS-käyttöjärjestelmän olevan saatavilla 16.9 alkaen.

Uudet iLuurit

Ti, 09/16/2014 - 17:39 By Jari Mäkinen

Apple esitteli viime viikolla uudet versiot iPhonesta. Hieman nykyistä suuremmalla näytöllä varustettu iPhone 6 ja vielä isompinäyttöinen iPhone 6 Plus olivat lopulta hyvin pitkälti sellaisia mitä huhujen perusteella oletettiin.

Monilla markkinoilla (mutta ei Suomessa) iPhone 6:t olivat tilattavissa jo viime perjantaina ja ensimmäiset toimitukset tapahtuvat tämän viikon lopussa 19. syyskuuta. Suomessa tilaaminen onnistuu syyskuun 26. päivästä alkaen.

Keskisessä Euroopassa puhelimiin on päässyt kuitenkin jo nyt tutustumaan: ne ovat jälleen edellisiä parempia ja edelleen tyylikkäitä puhelimia, jotka eivät Apple-käyttäjää varsinaisesti säväytä, mutta jotka varmasti menevät kaupaksi niin aina uusimpia tuotteita haluaville kuin vanhempia malleja uusiin korvaaville. Apple kertoo uusia puhelimia tilatun jo neljä miljoonaa kappaletta.

iPhone 6 ja sen isoveli ovat hyviä ja tyylikkäitä laitteita, joita iPhone-käyttäjä himoitsee sen verran, että mieli kehittelee jo varmasti mitä erilaisimpia tekosyitä niiden ostamiseen. Vain järki sanoo vastaan, sillä iPhone 4 on monelle edelleen täysin riittävä laite. Ja toisten ekosysteemien kilpailijoilla on varsin hyviä vaihtoehtojakin!

Monet Android- ja Windows-puhelimien käyttäjät ovat irvailleet iPhonen monia ”uutuuksia”, jotka ovat olleet heidän huippumalleissaan jo nyt. Tosin esimerkiksi NFC-mobiilimaksutoiminto on ollut niissä lähes turha, koska sitä ei ole voinut käyttää juuri missään. Muiltakin osin suurin osa puhelimen käyttäjistä ei ole osannut arvostaa mahdollisesti parempia ominaisuuksia.

Jos jossain Apple on tullut selvästi kilpailijoitaan jäljessä, on se näyttöjen koko: yhtiö ei halunnut tehdä niitä alun perin, ja otti yleisön kysynnän korviinsa vasta parin vuoden pohtimisen jälkeen. Se, minne isonäyttöiset puhelimet asettuvat käytössä pienten iPad-tablettien kanssa, jää vielä nähtäväksi.

Isot näytöt

Näkyvimmät uudistukset ovat siis näyttö ja koko. Samalla muotoa on viritetty hieman uudelleen edelliseen version verrattuna: reunat ovat pyöreitä ja rajat eri materiaalien välillä aiempaa saumattomampia.

Uudet puhelimet ovat myös edelleen ohuempia. Siinä missä 5s oli 7,6 mm paksuja, on iPhone 6 vain 6,9 mm paksu ja iPhone 6 Plus 7,1 mm. Tarkalleen ottaen molempiin pitää laskea lisää millin osia, koska kameran linssisuojus törröttää nyt hieman ulospäin. Siitä lisää myöhemmin.

Nyt iPhone 5:n näyttö on kooltaan neljä tuumaa (kulmasta kulmaan mitattuna) ja ”perusversio” iPhone 6 venyttää tätä hieman 4,7 tuumaan. iPhone 6 Plus saa jopa puolitoista tuumaa lisää, eli sen näytön koko on 5,5 tuumaa. Isommassa näytössä on pikseleitä tiheämmässä kuin pienemmässä, sillä Plussassa niitä on 401 tuumassa ja toisessa 326. iPhone 6 ja iPhone 5 ovat siis tässä suhteessa samanlaisia, joskin Apple kutsuu kumpaakin uutta näyttöä ”Retina HD” -nimellä. Pikseleinä näyttöjen koot ovat 1334×750 ja 1920×1080.

Apple lupaa, että näytöt ovat aiempia parempia kontrastiltaan ja katselukulmaltaan sekä ne näkyvät paremmin myös kirkkaassa auringonvalossa. Pikaisesti sisätiloissa katsottuna näytöt ovat yhtä hyviä kuin aikaisemminkin, mutta mittauksissa varmasti erot näkyvät.

Sisällä uudet Apple A8 ja M8 -piirit

Uusiin puhelimiin on laitettu ymmärrettävästi ja yhtiön aiempaa linjaa jatkaen uusi prosessori, Apple A8, sekä uusi versio esimerkiksi liikeseurantaa tekevästä apupiiri M8:sta.

Numeroina Apple kertoo A8:n olevan A7:ään verrattuna 25% nopeampi tavanomaisessa toiminnassa ja jopa 50% vauhdikkaampi grafiikan käsittelyssä. Sähköä se käyttää kuitenkin 50% vähemmän. iPhone 6:n käyttöaika on kuitenkin samaa luokkaa nykyisten puhelimien kanssa, koska esimerkiksi suuri näyttö vievät enemmän energiaa; iPhone 6 Plus toimii olennaisesti pitempään, mutta sen valtti on suurempi koko ja siten mahdollisuus käyttää suurempaa akkua.

Uutuutena puhelimiin on laitettu painemittari, mistä on erityisesti iloa ulkoilu- ja urheilusovelluksissa.

Hymyile, kamera on parempi!

Jos kaipaat lisää pikseleitä, niin uudet puhelimet ovat pettymys: kamera on sama 8 megapikseliä kooltaan kuin iPhone 5s:ssä. Samoin kuvakennon koko on pysynyt samana, joskin kenno on valmistustavaltaan täysin uusi. Samoin etukameran koko (1,2 megapikseliä) on pysynyt samana, mutta kenno on uusi ja optiikkaa on uudistettu siten, että kameran aukko on kasvanut hieman. Etukameraa käytetään pääasiassa videopuheluihin ja omakuvien ottamiseen, joten siihen tämä riittää mainiosti – etenkin kun nyt kuvia voi ottaa myös sarjassa.

Kameroiden luvataan myös tarkentavan olennaisesti aiempaa nopeammin uusien kennojen ansiosta.

Näiden lisäksi uusi A8 -mikropiiri on sen verran tehokkaampi, että sen avulla voidaan kohinaa kuvista poistaa paremmin ja erilaiset tunnistustoimet (kasvot, hymy) onnistuvat nopeammin.

Videopuolella hidastuskuvaa voi ottaa jopa 230 kuvan sekuntinopeudella ja nyt myös time-lapse -kuvaus on mahdollista.

Suurin yksittäinen kameraparannus on iPhone 6 Plus -versiossa, missä on digitaalisen sijaan ”kunnollinen” optinen kuvanvakain. Pienempään ja ohuempaan versioon tilaa enemmän vievää tekniikkaa ei saatu mahtumaan.

Apple Pay

Verkkoon vauhdikkaammin, rahat pois nopeammin

Uudet puhelimet on viritetty luonnollisesti välittämään tietoa taas hieman nopeammin. 4G-yhteys voi olla nyt 150 megabittiä sekunnissa, luurit tukevat VoLTE-puheluja ja 802.11ac-standardin WiFi on teoreettisesti jopa kolme kertaa aikaisempaa nopeampi.

Suurin huomiota herättänyt uudistus tällä puolella on tuki NFC-lähiyhteystekniikalle. Tätä voidaan käyttää esimerkiksi maksamiseen, ja niinpä Apple esitteli puhelimien kanssa samalla uuden Apple Pay -maksujärjestelmän. Kyseessä on tosin hyvin kotimarkkinapainotteinen hanke, sillä se toimii aluksi vain Yhdysvalloissa muutamien maksukorttiyhtiöiden (Amex, Visa ja MasterCard) kanssa ja systeemin saaminen maailmanlaajuiseksi – tai edes Eurooppaan – kestänee pitkään.

Apple Pay on varmasti kätevä tapa maksaa ilman kortteja tai käteistä, ja tullee valtaamaan alaa samaan tapaan kuin iTunes musiikin sekä elokuvien kaupassa, mutta siinä on kaksi ikävää asiaa: Apple nappaa maksukorttiyhtiöiden ohella oman pienen sirkamansa maksusta ja iPhonen NTC-piiri on sidottu toimimaan ainoastaan Apple Payn kanssa. Sovelluskehittäjät eivät siis pysty hyödyntämään lähiyhteystekniikkaa muihin tarkoituksiin, mikä on todella ikävää.

Lähimaksaminen on kuitenkin odottanut tekniikkaa, mikä tekee siitä kätevää ja käytännöllistä, ja todennäköisesti Apple on nyt onnistunut kehittämään siitä sellaista . . . etenkin kun sen yhdistää Apple Watch -älykelloon.

Mitä maksaa?

Uudet luurit tulevat maksamaan jotakuinkin saman verrankuin iPhone 5s -puhelimet nyt, eli edullisin iPhone 6 maksaa 699 euroa. Isompi iPhone 6 Plus maksaa 799 euroa ja enemmän. Edullisimmat hinnat ovat 16 GB muistilla varustettuja versioita, ja hinta kasvaa noin 100 euroa per muistiversio siitä ylöspäin.

Nyt kuitenkin muistia saa samaan hintaan enemmän, sillä tarjolla olevat muistikapasiteetit ovat 16, 64 ja 128 gigatavun mallit. Näin ollen uuden iPhone-malliston huipputuote iPhone 6 Plus 128 GB maksaa 999 euroa.

Operaattorien kautta subventoituna hinnat ovat luonnollisesti edullisemmat.

Edullisempia versioita kaipaaville tarjolle jäävät iPhone 5s ja iPhone 5c.

Tarkat tekniset tiedot ovat Applen sivuilla.

Kirjoittaja on käyttänyt Applen puhelimia ensimmäisestä iPhonesta alkaen, mutta ei luokittele itseään mitenkään Apple-faniksi (etenkään kun yhtiö rajoittaa laitteidensa käyttöä aiheettoman paljon).

iPhone lyö hynttyyt yhteen auton kanssa

Ma, 03/03/2014 - 12:34 By Toimitus
CarPlay

Kuten ennakolta huhuttiin, Apple julkisti tänään systeemin, jolla iPhone -älypuhelimen voi linkittää auton tieto- ja viihdejärjestelmän aivoiksi. CarPlay -nimen saanut systeemi perustuu siihen, että autossa on kosketusnäyttö ja muut vermeet, joilla iPhonen käyttö onnistuu paremmin ja turvallisemmin kuin puhelimen näpelöinti ajamisen aikana.

Eikä vain puhelimen käyttö, vaan puhelin integroituu parhaimmillaan (tai pahimmillaan) koko auton kanssa ja ottaa hallintaansa sen kaikki laitteet.

Applen robottiääninen automaattiassistantti Siri on tässä olennaisessa osassa. Käyttäjä voi siis ohjata laitteistoa äänellään ja se vastaa puheella, jolloin "hands free" -toiminnasta päästään "eyes free" -toimintaan – laitteistoa käytettäessä ei siis edes tarvitsisi katsella näyttöä, saati että sitä pitäisi kosketella. Siri kertoisi tulevista viesteistä, selittäisi millaiset ovat olosuhteet edessä olevalla tiellä ja toimisi kartanlukijana navigaatio-ohjelman avustamana. Sille voisi sanella sähköposteja, pyytää soittamaan halutulle henkilölle tai pyytää musiikkia ajamisen iloksi. Oikeastaan kaikki perusasiat (ja hieman enemmänkin) voisi siis hoitaa puhumalla.

Aivan tietoisesti huhuja systeemistä leviteltiin viime viikolla Barcelonan mobiilimessuilla ja laitteisto esitellään nyt alkavilla Geneven automessuilla.

Ensimmäisinä CarPlay tulee Ferrariin, Mercedes-Benziin ja Volvoon, mutta näitä seuraavat myöhemmin hieman edullisemman luokan menopelit. Toistaiseksi kiinnostuneiden listalla ovat mm. Nissan, Opel, KIA, Peugeot-Citroën, Toyota, Subaru, Ford, Jaguar Land Rover, BMW ja Mitsubishi.

CarPlay toimii ainakin nyt aluksi vain uusimmilla iPhone-malleilla, joissa on Lightning -liitäntä. Eli puhelimet ovat malleja iPhone 5, 5S, and 5C. Ohjelmallisesti kyseessä on lisäpalikka iOS 7 -käyttöjärjestelmään, joka liittää auton laitteet ja puhelimen toimimaan yhdessä. Sen jälkeen monet sovellukset toimivat sellaisinaan autokäytössäkin, mutta lisäksi tulossa on luonnollisesti koko joukko sovelluksia, joissa CarPlay huomioidaan erityisesti.

Otsikkokuvassa on autossa isokokoinen näyttö, joka toimii CarPlayn keskuksena, mutta minimalistisimmillaan systeemi on vain hands free -laitteisto, jonka ratissa olevaa nappia painamalla Siri alkaa kuunnella mitä asiaa käyttäjällä on. Puhelimen oma näyttö toimii silloin näyttönä. Toisessa ääripäässä suuri osa (ellei jopa kaikki) auton kojelaudan nappuloista, merkkivaloista ja näytöistä on kytketty keskustietokoneeseen, joka toimii yhdessä CarPlayn kanssa, jolloin Siriä voi pyytää vaikka laittamaan auton valon päälle tai lisäämään lämmitystä ohjaajan jalkatilassa.

Koko auton toimintoja voisi siis ohjata CarPlayn avulla – kunnes systeemi ottaa lopulta koko auton ajaakseenkin, ja voit itse vain keskittyä katselemaan elokuvaa, tekemää töitä tai ottamaan vaikka nokkaunet.

Kuva ja tiedot: Apple

Mitä iPhone olisi maksanut vuonna 1991?

Ke, 02/12/2014 - 12:01 By Toimitus
iPhone vuonna 1991

Se on aina mukanamme ja käytämme sitä koko ajan, eikä mieleemme tule lainkaan, että se on huima paketti huipputekniikkaa. Älypuhelin on kerrassaan ällistyttävä laite, kun sitä vertaa vaikkapa aivan lähimenneisyyteen.

TechPolicyDaily.com -nettisivu on tehnyt kiinnostavan laskelman siitä, mitä nykyaikainen iPhone olisi maksanut vuonna 1991. Ilman kameraa, sovelluksia ja käyttöjärjestelmää hinnaksi tulee huima 2,6 miljoonaa euroa!

Laskelma lähtee siitä, että yksi gigabitti flash-muistia, mikä oli uutta ja ihmeellistä vuonna 1991, olisi maksanut tuolloin 33 000 euroa sen sijaan, että nykyisin sen hinta on noin 40 senttiä. Näin ollen 32 GB olisi maksanut 23 vuotta sitten 1,06 miljoonaa euroa.

iPhone 5s:n mikroprosessori A7 on historiallisesti katsoen supertietokone. Siinä on noin miljardi transistoria ja se toimii 1,3 GHz:n kellotaajuudella. Vastaavan laskentatehon, noin 20 500 MIPS, eli 20 miljardia laskutoimitusta sekunnissa, prosessori vuonna 1991 olisi maksanut 454 800 euroa.

Olennainen osa nykyistä älypuhelinta on myös mobiili internet. Sitä ei ihan nykymuodossaan luonnollisestikaan ollut vuonna 1991, mutta silloin oli toki jo kännyverkon kautta mahdollisuus lähettää dataa. Nopeus tosin oli hidas ja hinta suolainen: siitä sai maksaa noin 75 euroa kilobitiltä sekunnissa. Jos tästä lasketaan 15 Mbps:n mukaan hinta, niin saadaan 1,1 miljoonaa euroa.

Yhteensä siis 2,6 miljoonaa euroa.

Lisäksi siis puhelimissa nykyisin on supertarkka kosketusnäyttö, grafiikkaprosessori, 4G-modeemi, WiFi, monen megapikselin kamera ja koko joukko liikeantuerita, kiihtyvyysmittareita ja GPS – suuri osa näistä on tekniikkaa, mitä vuonna 1991 ei edes ollut. Kun nappaan luurin seuraavan kerran käteesi, tätä kannattaa ajatella...ja pohtia, millaista kännyä käytämme 20 vuoden päästä!

Mitä vuoteen 1991 tulee, niin GSM oli silloin vielä kunnolla tulossa: Nokian ja maailman ensimmäinen sarjavalmisteinen GSM-puhelin Nokia 1011 esiteltiin vasta seuraavana vuonna, vuoden 1992 lopussa. Klassikkoluurissa oli 2-rivinen mustavalkoinen nestekidenäyttö sekä 99-paikkainen numeromuisti, sen täydellä latauksella puhumaan 90 minuutin ajan ja valmiustilassa puhelin pysyi 12 tunnin ajan.

Sen seuraajasta Nokia 2110:sta tuli vuonna 1994 Nokian ensimmäinen todellinen hitti. 2100-sarjan puhelimia myytiin kaikkiaan noin 20 miljoonaa kappaletta – ja ne toivat maailmaan myös Nokia tune -soittoäänen.

 

 

Apple-paniikki päällä

Apple julkisti eilen uudet iPhone-mallit ja netti sekä tiedotusvälineet tuntuvat olevat pullollaan siitä asiaa. Yhdet kertovat kuinka hienoja uudet luurit ovat ja toiset ihmettelevät tätä Apple-huumaa. Pahimpia Apple-huumaa kritisoivia tuntuvat olevat kuitenkin ne, jotka ovat pitämässä asiasta suurinta ääntä. Heidän viestinsä on lyhyesti se, että Applet ovat huonoja, Apple ei innovoi, sen laitteet eivät ole teknisesti mitään ja niitä ostavat laumasieluja, jotka pulittavat rahat tiskiin kaikista mitä Apple tekee ja missä omena on painettuna. Tässä mielessä jo aiemmin kunnostautunut Tietokone-lehden blogisti Ossi Mäntylahti kuittasi kyllä pohjapisteet kirjoituksellaan IPhone 5S ja 5C uudistuivat fantastisesti! – ironia on vaikea laji!

Ennen kuin jatkan, kerron olevani "Apple-uskovainen". Olen käyttänyt yhtiön laitteita Apple 2:sta alkaen, välillä PC-puolelle hairahtuen, ja sitten jälleen 1990-luvun alusta alkaen. Minulla on iPad, iPhone ja kaikenlaista muuta Apple-kamaa. Mutta olen myös sekakäyttäjä: niin tietokoneissa kuin mobiililaitteissakin tunnen kyllä kilpailijat, mutta palaan mieluusti takaisin Applen karsinaan, koska ... siellä vain kaikki toimii niin hyvin. Syynä toki voi olla se, että olen vuosien varrella fiksaantunut Applen filosofiaan ja muiden käyttäminen tuntuu epämukavalta samaan tapaan kuin monet Applen laitteisiin vaihtaneet valittavat niiden epäloogisuutta. Tai sitten vain Applen systeemit ja laitteet on tehty ihmisille, jotka suhtautuvat tekniikkaan samalla tavalla kuin minä. Olen koittanut jopa puoliväkisin käyttää pääasiallisesti muita laitteita, kuten Nokia Lumiaa ja Windowsia, mutta palannut takaisin "kotiin".

Entä Applen ekosysteemi ja siellä harrastettu "sensuuri"? Olen aina pystynyt tekemään laitteilla sen mitä haluan, eikä minua haittaa lainkaan, jos iPhoneen ei saa kovaa pornoa sisältäviä sovelluksia. Sen sijaan olen erittäin iloinen siitä, että suurin osa sovelluksista ja ohjelmista toimii halutulla tavalla. Bugeja on Appleissakin, mutta paljon, paljon, vähemmän kuin Android-Windows -akselilla.

Nyt kun suhteeni Appleen on tehty selväksi, en ymmärrä lainkaan sitä huumaa, mikä mediassa yleensä on Applen esitellessä tuotteitaan. Yhtiöhän pitää vain tilaisuuden ja lähettää siitä tiedotteen etukäteen sekä kertoo tiedotuksessaan tilaisuuden jälkeen esitellyistä laitteista. Apple on tunnettu salaisuudestaan laitteidensa suhteen, mutta eivät kilpailijatkaan huutele ympäriinsä yleensä ennen esittelyjä omista uutuuksistaan. Tilaisuudet ovat hyvin organisoituja, tyylikkäitä ja niiden materiaali on korkeatasoista – ja kaikki on valmista sekä ammattimaista, päinvastoin kuin esimerkiksi monissa kilpailijoiden tilaisuuksissa. Muun muassa Nokia on viimeisiä puhelimiaan esitellessään kompastunut moniin aivan perustavaa laatua oleviin asioihin ja joutunut selittelemään jälkikäteen.

Eilenkin toimittajat kirjoittelivat kilvan juttuja uusista puhelimista, aivan oma-aloitteisesti ja usein ilman pienintäkään kriittisyyttä. Perussyy tähän on se, että niin monet käyttävät Applen tuotteita ja monet tulevat varmasti uutuuksia ostamaan, ja siten asia kiinnostaa yleisöä – mutta se ei oikeuta aivottomaan yhtiön viestin kopiointiin suoraan tiedotusvälineisiin. No, tätähän toisaalta suuri osa toimittamista nykyisin on: tiedotteiden kopiointia.

Sitten nousevat esiin "tietotekniikan ammattilaiset", joiden mielestä kaikki, mitä Apple tekee, on turhaa, teknisesti vanhentunutta ja pelkkää mediasirkusta. He kuitenkin jättävät huomiotta jatkuvasti Applen filosofian, mikä on yksinkertaisesti tehdä käyttäjäystävällisiä tuotteita. Tekniikka palvelee tätä, ei ole tavoite sinällään.

Kännykkäala on muutenkin mennyt jo niin pitkälle, että huimia älypuhelinuutuuksia ei esitellä enää kuin hyvin harvoin. Laitteet on pakattu jo täyteen ominaisuuksia, ne ovat kerrassaan mahtavia laitteita kaikki. Kuka ja mikä on edellisen kerran tehnyt jotain todella rajua? Apple, kun ensimmäinen iPhone esiteltiin. Muut seurasivat perässä. Entä mobiilissa tietojenkäsittelyssä? Apple, kun esitteli iPadin. Ja taas muut seurasivat perässä. Ne eivät olleet aivan ensimmäisiä kaltaisiaan laitteita, mutta ensimmäisiä, joita pystyi käyttämään kätevästi ja jotka olivat saatavissa.

Mitä tulee vielä iPhonen uutuuksiin 5C ja 5S, niin niissäkin on uutta: 5S tuo ensimmäisenä matkapuhelimiin 64-bittisen prosessorin (mistä hadcore-harrastajankin pitäisi olla erittäin iloinen!) ja sormenjälkitunnistuksen. Ne ovat oikeita uutuuksia, jotka leviävät varmasti pian kilpailijoidenkin laitteisiin. 5C puolestaan on edullinen versio iPhonesta, mikä tosin sekään ei ole huomiotaherättävän edullinen verrattuna muiden valmistajien laitteisiin. Oikeastaan tämä hintapolitiikka onkin suurin syy kritisoida Applea, mutta toisaalta mikä tahansa muu yhtiö tekisi samoin, jos ne vain voisivat: kapitalismin lakien mukaan kysyntä ja tarjonta tasapanottavat toisiaan, ja jos ihmiset haluavat laitteita joka tapauksessa, voidaan sille laittaa suurempi hinta. Jos kukaan ei Applea haluaisi, hintakin olisi varmasti edullisempi.

Itse tulen tilaamaan 5S:n heti ensi viikolla, mutta en siksi, että se on uutuus, vaan siksi, että olen pinnistellyt tähän saakka iPhone 4:llä – samoin seuraava iPad-versio on jo listalla, koska alkuperäinen klassiko alkaa olla jo ikääntynyt. Odottelen siten jo seuraavaa Applen tiedotustilaisuutta, milloin se sitten järjestetäänkään (todennäköisesti sopivasti ennen joulukaupan alkua).