Huiman nopeaa mobiiliverkkoa rakennetaan Otaniemeen Toimitus Ma, 26/10/2015 - 12:58
Antenneja
Antenneja

Otaniemeen ollaan rakentamassa tulevaisuuden mobiilitietoliikenteen huippunopeaa 5G-verkkoa. Myöhemmin testiverkko laajenee kaupunkialueelle.

Entistä nopeampaa ja äärimmäisen luotettavaa tiedonvälitystä lupaava 5G on tulossa markkinoille vuosikymmenen vaihteessa, ja suurin osa sen kehitystyöstä tehdään lähivuosina. 

"5G tulee muuttamaan langatonta tiedonsiirtoa merkittävästi", povaa professori Raimo Kantola Aalto-yliopiston Tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitokselta.

"Erittäin luotettava 5G mahdollistaa uudenlaisia käyttötapoja. Pilviteknologia pienentää kustannuksia ja lisää palvelukilpailua. Kyseessä on valtakunnallinen pilotti, jonka tavoitteena on luoda kokeiluympäristö uudelle teknologialle."

Teoriassa 5G-verkossa voidaan välittää tietoa noin 30 gigabittiä sekunnissa siinä missä nykyisin käytössä oleva 4G kykenee 123 megabittiin sekunnissa. Käytännössä 5G:n tiedonsiirtonopeus tulee olemaan alempi, noin 10 gigaa sekunnissa hyvissä olosuhteissa ja normaalikäytössä noin 3,5 Gbps. Suurimmat nyt tarjolla olevat kiinteät laajakaistayhteydet ovat 1 Gbps.

Aalto-yliopisto on mukana tutkimustyössä monilla eri 5G:n osa-alueilla ja on nyt rakentamassa yritysten kanssa Tekesin  TAKE-5 -projektin puitteissa yhdessä alan yritysten kanssa 5G-testiverkkoa Otaniemeen Espooseen.

"Tämä hanke on ainutlaatuinen", kertoo tutkija ja projektikoordinaattori Jose Costa-Requena

"Se kannustaa kumppaneita ja kehittäjiä mukaan rakentamaan verkkoa, joka pystyy vastaamaan tulevaisuuden äärimmäisiin ja moninaisiin vaatimuksiin. Hanke auttaa tekemään 5G:stä todellisuutta, jossa kumppanimme voivat maksutta käyttää yhteistä testausverkkoa, testata komponenttejaan ja sovelluksiaan täysin uusien ratkaisujen tutkimiseksi eikä heidän tarvitse investoida omien järjestelmien perustamiseen. Hanke tulee edistämään innovointia esimerkiksi opiskelijoiden, startup -yritysten ja pk-yritysten keskuudessa ja tulee siten luomaan ainutlaatuisen ekosysteemin, jossa kaikki osapuolet voivat menestyä".

Aalto-yliopisto tekee yhteistyötä johtavien laitevalmistajien ja tunnettujen sovelluskehittäjien kanssa. Myös uudet 5G:n ja tulevaisuuden teknologioiden kehittämisestä kiinnostuneet kumppanit ovat tervetulleita mukaan.

5G rakentuu vaihe vaiheelta

Projektissa hyödynnetään tietoliikenne- ja tietoverkkotekniikan laitoksella tehtyä vuosien tutkimustyötä.

"Käytämme Otaniemessä jo olemassa olevaa testiverkkoa sekä sen rinnalle rakennettavaa kokonaan uutta 5G-radioverkkoa, joiden päälle rakentuu vaihe vaiheelta 5G-runkoverkko pilviteknologiaa hyödyntäen", Kantola jatkaa. 

"Uskomme, että vaihe vaiheelta eteneminen takaa parhaimman lopputuloksen."

5G testiverkon tavoitteena on laajentua myös kaupunkialueelle, jossa liikkuvuus ja peittoalueet ovat erittäin haasteelliset esimerkiksi katutunneleissa.

TAKE-5 on Tekesin rahoittama projekti, jonka kesto on kolme vuotta. Projektissa ovat mukana Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto sekä Tampereen teknillinen yliopisto. Yrityksistä mukana ovat tällä hetkellä Nokia, Ericsson, Huawei, Coriant Oy, Efore, EXFO, ECE, ECE, Rugged Tooling ja Magister. Aalto-yliopisto kutsuu mukaan uusia kumppaneita osallistumaan uuden teknologian ja liiketoimintamallien kehittämiseen 5G tekniikkaa hyödyntäen.

Artikkeli perustuu Aalto-yliopiston tiedotteeseen.

Jolla ja Nokia tabletilla

Tänään päättynyt Slush-tapahtuma toi mukanaan ilmoitukset kahdesta uudesta suomalaisesta tietotekniikan kuluttajatuotteesta, joihin jotkut asettavat suuria toivoja, mutta jotka kuitenkin vaikuttavat varsin valjuilta. Sekä Nokia että Jolla esittelivät tablettitietokoneet, Nokia tiistaina ja Jolla tänään keskiviikkona.

Nokia N1 on yhtiön ensimmäinen kuluttajatuote sen jälkeen kun puhelimet myytiin Microsoftille, joka pudotti puolestaan juuri nyt syksyllä tulleista uusista laitteista Nokia-nimen kokonaan pois. Eroa Microsoftiin tekee myös laitteen käyttöjärjestelmä, sillä Nokia-tabletti käyttää Android 5.0 Lollipop -käyttöjärjestelmää ja Nokian omaa Z-käynnistysohjelmaa sen kanssa.

Sisältä löytyy 2,3GHz:n Intel Atom -suoritin, PowerVR-grafiikkaprosessori, 2GB:n RAM, 32 GB käyttömuistia, 8 megapikselin kamera takana ja 5-megapikselinen kamera edessä. Yhteydet ulkomaailmaan hoituvat Bluetooth 4.0:n ja 802.11a/b/g/n/ac:n avulla. Näyttö on 7,9-tuumainen korkearesoluutionäyttö.

Kiinnostavinta kenties N1:ssä on sen muoto, joka on melkein identtinen Applen iPad Minin kanssa. Tablettityyppinen kone toki on vaikeaa tehdä kovin erikoiseksi, sillä kyseessä on periaatteessa vain hieman näyttöruutua suurempi lituska laite, mutta N1:ssä kulmien pyöreys, värisävyt, nappien sijainnit ja ulkomuoto, kaiuttimien paikat ja tyyli sekä liitäntäjohdon (USB-C) paikka ovat melkein identtisen iPadin kanssa. Näyttää siltä, että Nokia ei ole viitsinyt edes yrittää löytää laitteeseensa jotain persoonallista, omaa suunnittelua, vaan se on kopioinut markkinajohtajan laitteen kiinalaistyyliin melkein suoraan. Laitteen tekee Nokialle Foxconn ja se tulee maksamaan pari sataa euroa kunhan saapuu kauppoihin ensi vuoden alussa.

Jos ulkomuodosta tulevan hämmästyksen peittää, on 318 g painava (iPad mini painaa vain kuusi grammaa vähemmän) laite ihan pätevän tuntuinen. Verrattuna Samsungin vastaaviin Android-laitteisiin se pärjää ihan hyvin, mutta ei tuo silti erityistä lisäarvoa - ainakaan lyhyellä näppäilytuntumalla.

Jolla sen sijaan on koittanut tehdä laitteestaan omintakeisen niin ulkomuodoltaan kuin käyttöjärjestelmältään. Jolla Tablet ei ole aivan tavallinen myös julkistukseltaan: yhtiö aikoo tuottaa sen joukkorahoittamalla ja tuoda myyntiin toivottavasti ensi toukokuussa. Aikakin Slushissa laite sai positiivisen vastaanoton, sillä parin tunnin aikana laite sai rahoitusta 300 000 euron edestä.

Ensimmäisille tuhannelle tilaajalle laite luvataan 150 euron hintaan, seuraaville tuhannelle 160 eurolla ja lopullinen hinta olisi 200 euroa. Laite tulee ainakin aluksi myyntiin Euroopassa, Venäjällä, Intiassa ja Hong Kongissa.

Entisten nokialaisten perustaman yhtiön juju on sen entiseen nokialaiseen MeeGo-käyttöjärjestelmään perustuva Sailfish OS -käyttöjärjestelmä (joka muuten esiteltiin kaksi vuotta sitten Slushissa), ja myös tabletti toimii sen avulla. Kyseessä on tosin uusin 2.0 -versio, jonka aseina Androidia, Applen iOS:ä ja Microsoftin Windows Phonea vatsaan on Jollan toimitusjohtaja Mark Dillonin mukaan turvallisuus, yksityisyys, helppokäyttöisyys ja moniajokyky.

Teknisesti Jollan tabletti on samaa tyyppiä kilpailijoidensa kanssa: 7,8-tuumainen tarkka näyttö, 32GB käyttömuistia, 2GB RAM-muistia ja Intelin 1,8GHz:n Intel-suoritin. Kamera tosin on hieman vaatimattomampi kuin iPadissa tai N1:ssä, sillä takakamera on viisi megapikseliä ja etukamera vain kaksi. Muistia voi tosin lisätä microSD-kortin avulla, mikä on erittäin hyvä ominaisuus. Massaa laitteella on 384 grammaa, eli se on hieman enemmän kuin kilpailijoilla. Erotus tuskin tulee akun koosta, sillä se on 4300mAh, kun N1:llä tämä on 5300mAh ja iPad Minillä 6471mAh.

Ubuntu! Linux tulee kännyyn.

Barcelonassa helmikuun lopussa pidetyssä mobiilialan maailmankokouksessa paitsi esiteltiin uusia laitteita ja palveluita, niin myös vilauteltiin uutta tulokasta. iOS:n, Androidin ja Windows Median ohelle käyttöjärjestelmäksi on tulossa Ubuntu.

Ubuntu Touch -käytttöjärjestelmä sopii erilaisiin mobiililaitteisiin kännyköistä tabletteihin. Se ei ole vielä julkisesti saatavissa, mutta Ubuntu aikoo julkistaa vielä nyt maaliskuussa yhteistyökumppanin, jonka laitteet on räätälöity käyttämään uutta Linux-pohjaista systeemiä.

Barcelonan messuilla päästiin kuitenkin ottamaan jo tyyppejä Ubuntu Touchista. Se vaikuttaa pirteältä ja erittäin helppokäyttöiseltä: kuvaruudun jokaisesta reunasta saa esiin valikon (vasemmalta ohjelmat, ylhäältä asetukset, oikealta viimeksi käytetyt sovellukset ja alhaalta avoinna olevan sovelluksen hallinta), minkä lisäksi kuvaruudulla olevat kohteet paljastavat enemmän tietoa ja käytettävissä olevia toimenpiteitä vasta sitä kosketettaessa. Esimerkiksi viestiä napauttamalla pääsee vastaamaan siihen välittömästi. Ubuntu Touchin tunnistaa myös Ubuntuksi jo ensisilmäyksellä.

"Tämä on ollut Ubuntulle varsin pitkä tie", tunnusti Ubuntun taustalla olevan brittiyhtiö Canonicalin perustaja Mark Shuttleworth näyttelyssä. "Jos katsotaan Ubuntun historiaa vuodesta 2009 eteenpäin, niin voi nähdä miten nyt kaikki palaset alkavat olla viimein paikoillaan. Ubuntu toimii puhelimessa, tabletissa, tietokoneessa ja jopa televisioissa. Ubuntu Touch on tässä viimeinen, puuttuva rengas, joka yhdistää kokonaisuuden."

Virallisesti Ubuntulla ei ole vielä takanaan yhtään laitevalmistajaa tai verkko-operaattoria, mutta esimerkiksi Deutsche Telekom ja Orange kertoivat olevansa kiinnostuneita Ubuntun edistyksellisistä ominaisuuksista, jotka mahdollistavat helpon tavan maksaa ja välittää henkilötietoja turvallisesti matkapuhelimellaan.

HTML5-pohjaiset sovellukset toimivat sellaisenaan Ubuntu Touchissa, mutta tulossa on myös oma sovelluskauppa Ubuntu Software Centre sekä työvälineet sovellusten kehittämiseen. Samat sovellukset toimivat vastaisuudessa niin tietokoneissa kuin mobiililaitteissakin, joten käyttäjän ei tarvitse enää hankkia erillisiä sovelluksia ei laitteitaan varten; ne sopeutuvat automaattisesti eri kuvaruutuihin.

Jos olet sovelluskehittäjä, niin voit alkaa jo nyt tekemään sovelluksia Ubuntun sivuilla olevien ohjeiden mukaan.

Jos taas olet käyttäjä, niin tässä vaiheessa et voi muuta kuin odottaa: Canonical lupaa kiinnostavia uutuuksia vielä kevätkauden kuluessa!

Mutta jos olet sinut tietokoneiden ja näpräämisen kanssa, niin netissä on jo ohjeet miten Ubuntun saa pyörimään Galaxy Nexusissa tai Nexus 4:ssä.