Tutkijat selvittivät napanöyhdän salaisuuden

Oletko koskaan kaivanut napaasi ja miettinyt, että mistä sinne kerääntyvä nöyhtä oikein tulee?

27.11.2024

Spoiler alert: Napanöyhtää syntyy mahan karvoituksen vuoksi yleisimmin miehillä. Mahan karvoitus ohjaa paidan kuituja napaan, jossa päivän mittaan kerääntynyt aines tiivistyy nöyhdäksi. Kuitujen mukana napaan kulkeutuu myös muovia.

Sukelletaan aiheeseen kuitenkin syvemmälle.

Australialainen ABC -uutiskanava teki kyselytutkimuksen tohtori Karl Kruszelnickin (Dr. Karl) juontamaan radio-ohjelmaan tulleen visaisen kysymyksen vuoksi: ”Miksi napanöythäni on sinistä ja mistä se tulee?”

ABC:n kyselytutkimukseen vastasi 4 799 henkilöä, joista 58,1% identifioitui miehiksi ja 41,9% naisiksi.

Vastaajista yllättäen vain 66% kertoi löytävänsä navastansa nöyhtää. Miehien osuus napanöyhdän löytäjistä oli 73% ja 27% oli naisia. Tuloksien mukaan nöyhdän määrä yleistyy henkilön vanhetessa.

Napanöyhdän syntymisen todennäköisin syy on mahan karvoitus.

Napanöyhtää löytäneistä vastaajista 97% kertoi omaavansa mahassa karvoitusta. Loput kolme prosenttia vastaajista oletettavasti piti liian tiukkoja vaatteita.

Myös niin sanotulla ”satiaisten polulla” on vaikutusta napanöyhdän kertymiseen, sillä 80% napanöyhtää löytävistä kertoi omaavansa häpyalueelta  napaan johtavan karvoituksen.

Nature-tiedelehdessä vuonna 2018 julkaistu tutkimusartikkeli tukee väittämää mahan karvoituksen merkityksestä napanöyhdän syntyyn.

Tutkimuksen mukaan mahan karvoitus irroittaa hengityksessä tapahtuneen liikkeen myötä puettujen vaatteiden kuituja irtoaa. Mahakarvoituksen karkea pinta ja niiden napaan päin suuntautuneisuus kuljettaa mahaan kosketuksissa olevia kuituja napaan, jossa kuidut tiivistyvät käsin kosketeltavaksi nöyhdäksi.

Napanöyhtäpallon keskimääräinen paino on 1,82 milligrammaa. Kuitujen lisäksi napanöyhtä sisältää muun muassa pölyä, hikeä ja kuollutta ihosolukkoa.

Medical hypotheses-lehdessä julkaistun tutkimusartikkelin mukaan napanöyhtää syntyy vähemmän vanhoja paitoja käyttävillä kuin uusia vaatteita kuluttavilla.

Käytettyjen vaatteiden väri yleensä vastaa myös napanöyhdän väritystä.

Navasta vuoden aikana 0,5 grammaa muovia

Tutkimukset eivät suoraan kerro, että kuinka paljon napanöyhdän koostumuksesta on muovikuituja tai muuta synteettistä materiaalia.

Arvioiden mukaan vaatetekstiileissä käytetään keskimäärin jopa 60% synteettisiä materiaaleja, kuten polyesteria ja nylonia. Näin olleen voidaan olettaa, että napanöyhdän kuiduista suunilleen yhtä suuri osa on muovikuituja.

Tarkistimme toimittajamme napanöyhdän koostumuksen mikroskoopin avulla. Näytteestä löytyi nöyhdän seasta ulkonäölltään polyesteriin viittaavia kuituja.

Napanöyhtää mikroskoopissa

Toimittajalla oli päivän aikana päällänsä kiinassa valmistettu Tommy Hilfigerin sininen puuvilla-kasmirsekoitteesta valmistettu villaneule. Kuitujen alkuperä ei voida varmuudella sanovan olevan kyseisestä villaneuleesesta, eikä näiden kemiallista koostumusta testattu tämän tarkemmin.

Laskennallisesti keskimääräisen napanöyhtäpallon keskimääräinen muovin osuus on jopa 1,1 milligrammaa. Mikäli napanöyhtää kertyy päivittäin ja sen koostumus pysyy samanlaisena, niin vuoden aikana muovijätettä navasta löytyy lähes puoli grammaa.

Kymmenen vuoden aikana muovin määrä voi olla jopa 5 grammaa, joka vastaa suunilleen A4 paperiarkin painoa.

Modernit tekstiiliteollisuuden polyesterit tuotetaan petrokemiallisesti fossiilisista polttoaineista. Polyesteri on edullista tuottaa, ja on yksi ultrapikamuodin pääraaka-aineista.

Tekstiileistä syntyvät mikromuovipäästöt ovat useimmiten polyesterikuiduista peräisin.

Heylion-tiedelehden mukaan jopa 90 prosenttia jäteveden puhdistamoille päätyvästä muovista on peräisin kuiduista. Vaateteollisuuden muovikuidut tuottavat suurimman osan merien muovisaasteesta.

Näyte ennen tutkimusta