ISON etääntyy Auringosta
30.11.2013

...ja samalla sen kirkkaus pienenee. Oheisessa Tiedetuubin kokoamassa kuvasarjassa näkyy komeetan kehittyminen seitsemän tunnin aikana. SOHO-luotaimen LASCO/C3-instrumentti on ottanut ensimmäisen kuvan (vasemmanpuoleisin) 29.11. kello 18.30 (Suomen aikaa) ja viimeinen ruutu on kuvattu 30.11. kello 1.30.

Komeetta liikkuu selvästi tähtien suhteen – kuten odottaa sopiikin – ja samalla se näyttää himmenevän. Pyrstöt pysyvät jokseenkin ennallaan, mutta valkoisena valoläikkänä näkyvä komeetan pää hiipuu hitaasti. 

Ahkerimmin tietoja päivittävä Sky&Telescope-lehden sivusto kertoo komeettaekspertti John Bortlen vertaavan ISONia vuonna 1962 näkyneeseen toiseen auringonhipojaan, komeetta Seki-Linesiin. ISONin tavoin se katosi juuri perihelin eli Auringon lähimmän ohituksen aikaan, vaikka siitä odotettiin selvästi kaikkia planeettoja kirkkaampaa kohdetta. 

ISONin kaksiosainen, viuhkaa muistuttava pyrstö on ulkomuodoltaan samantapainen kuin "jälleensyntyneen" Seki-Linesin pyrstö periheliohituksen jälkeen, jolloin sen todettiin koostuvan hyvin erikokoisista pölyhiukkasista. Bortlen mukaan ISONille saattaa vielä kehittyä kohtuullisesti erottuva pyrstö, mutta hänen omien sanojensa mukaan kyseessä on toistaiseksi iso "jos".