Kiinalainen raketti epäonnistui
09.12.2013

Kiinalaiset voivat olla tyytyväisiä kuuluotaimestansa menestykseen, mutta lähempänä Maata heillä oli epäonnea: tänään aamulla klo 5:26 Suomen aikaa laukaistu Pitkä Marssi 4B -kantoraketti epäonnistui viemään satelliittinsa kiertoradalle.

Raketin oli aikomus viedä 2,3 tonnia painanut kiinalais-brasilialainen kaukokartoitussatelliitti CBERS 3 Maan napojen kautta kulkevalle polaariradalle, mutta jokin meni laukaisussa pieleen. Kiinan valtiollinen tietotoimisto Xinhua julkaisi asiasta vain lyhyen uutisen ja totesi, että tapauksen syytä tutkitaan.

Brasilian kansallinen avaruustutkimusinstituutti INPE ennätti jo juhlimaan satelliitin pääsyä avaruuteen, mutta joutui pian toteamaan, että "kantorakettiin tuli laukaisun kuluessa toimintahäiriö, minkä vuoksi satelliitti ei päässyt aiotulle radalleen. Alustavien arviointiemme mukaan CBERS 3 on pudonnut takaisin Maahan".

Itse kiinalaistekoisen, myös brasilialaisia mittalaitteita sisältäneen satelliitin sanotaan kuitenkin toimineen laukaisun aikana normaalisti, joten siinä ei nähtävästi ole ollut vikaa.

Kyseessä on ensimmäinen Pitkä Marssi 4B -kantoraketin epäonnistuminen sitten vuoden 1999, jolloin raketti otettiin käyttöön. Laukaisuita on ollut 20 tätä ennen ja ne kaikki ovat onnistuneet. Viimeisin kiinalaisraketin epäonnistuminen ennen aamuista laukaisua oli elokuussa 2011, jolloin pienempi Pitkä Marssi 2C -raketti rikkoontui laukaisun aikana.

Kiina ja Brasilia aloittivat avaruusyhteistyön kaukokartoitussatelliittien saralla vuonna 1988 ja ne ovat laukaisseet kaksi yhteissatellittia sen jälkeen. Pikkuauton kokoisesta CBERS 3 -satelliitista piti tuleman yhteistyön kolmas, uusin ja tehokkain satelliitti. Sen eliniäksi oli aiottu kolme vuotta ja sen oli tarkoitus kiertää Maata 777 kilometrin korkeudessa radalla, jonka kaltevuus päiväntasaajan suhteen olisi ollut 98,5°.

Brasilialaisten mukaan satelliitin hinta oli 185 miljoonaa euroa, mistä maat olivat maksaneet kumpikin puolet.

Laukaisun epäonnistuminen tarkoittaa sitä, että laajan, harvasti asutun ja siksi runsaasti kaukokartoitusta käyttävän Brasilian pitää nyt hankkia satelliittikuvia kaupallisilta yhtiöiltä, eivätkä nämä kuvat ole räätälöityjä sen omiin tarpeisiin.