Nyt on tarjolla taas tiedettä koko kansalle! Tieteen päivät on Suomen laajin suurelle yleisölle suunnattu tiedetapahtuma, joka on ilmainen ja avoin kaikille. Tapahtuma järjestetään 7.–11.1.2015 Helsingin yliopiston päärakennuksessa. Oheistapahtumia on Kampissa, Porthaniassa ja ympäri Kruununhakaa.
Tieteen päivät on kaikki tieteenalat kattava tiedetapahtuma, jossa eri alojen tutkijat kertovat tieteestä ja tutkimuksesta sekä tieteen mahdollisuuksista. Ohjelma koostuu luennoista, paneeleista, väittelyistä, erikoisseminaareista, näyttelyistä, uutuuskirjojen julkaisuista ja planetaarioesityksistä.
Ohjelman runkona toimii vuoden teeman, "Sattuman", ympärille rakentuvat luennot, joissa valittua teemaa lähestytään eri tieteenalojen näkökulmista. Tiede mielletään usein rationaaliseksi ja laskelmoivaksi toiminnaksi. Teema tuo kuitenkin esiin inhimillisen elämän ennakoimattomuuden.
Oheisohjelma levittää tiedettä ympäri kaupunkia. Koneen säätiön rahoittama "Tiesitkö tämän? Tiedettä Kampissa" järjestetään toista kertaa Kampin kauppakeskuksessa. Kampin keskusympyrässä kuullaan kahden päivän ajan (7.–8.1) tutkijoiden puheenvuoroja arkisista esineistä tieteen näkökulmasta.
Lisäksi lavalla nähdään Pop-up Heurekan show ja kauppakeskuksessa kiertelevät mystiset tohtorit. Tapahtuman aikana kävijöillä on ilmainen sisäänpääsy Luonnontieteelliseen museoon sekä Amos Andersonin taidemuseoon.
Tieteiden yönä (8.1) tiedeluennot jatkuvat Kruununhaassa puolille öin. Tiedekirjoja pääsee ostamaan ja näyttelyitä katsomaan tavallista myöhempään. Ohjelmassa on myös musiikkia ja tietovisoja. Tieteiden yön tapahtumia järjestävät mm. Tieteiden talo, Tiedekulma, Svenska Litteratursällskapet ja Kansallisarkisto.
Perjantaina (9.1) on Nuorten päivä, jolloin Porthaniassa on työpajoja, tiedeluentoja sekä Heurekan tiedetemppuja. Nuorten päivä on suunnattu erityisesti yläaste- ja lukioluokille. Mukana on myös Helsingin kirjamessuilta tuttu ohjelmanumero "Hyvä vai huono tiedeuutinen".
Viikonloppuna on tarjolla kieli- ja todennäköisyysklinikoiden palveluita. Lauantaina klo 13.00–14.00 Todennäköisyysklinikka on avoinna Päärakennuksen salissa 12 ja sunnuntaina klo 14.00–15.00 Kieliklinikka Päärakennuksen salissa 13, molemmat 3. kerroksessa. Lauantaina asiantuntijat vastaavat yleisön kysymyksiin todennäköisyyksistä ja todennäköisyyslaskennasta, ja sunnuntaina voi kysyä suomen ja Suomen kielistä, niiden tulevaisuudesta ja menneisyydestä. Kysymyksiä voi esittää myös suomen sanojen alkuperästä, kielenhuollon periaatteista ja yksityiskohdista sekä suomen kielen sattumista ja omituisuuksista. Kysymyksiä voi lähettää etukäteen osoitteeseen info@tieteenpaivat.fi.
Tieteen päivien koko ohjelma löytyy täältä. Tieteen päiviä voi seurata Facebookissa ja Twitterissä (@Tieteenpaivat), ja kahden suurimman luentosalin (Sali 1 ja Pieni juhlasali) ohjelmaa myös suorana netistä! Linkit löytyvät osoitteesta http://www.tieteenpaivat.fi/fi/ajankohtaista.
Tieteen päivien järjestäjiä ovat Tieteellisten seurain valtuuskunta, Suomen Tiedeseura, Suomalainen Tiedeakatemia, Teknillisten Tieteiden Akatemia, Svenska Tekniska Vetenskapsakademien i Finland ja Suomen Kulttuurirahasto. Tieteen päiviä tukevat myös Helsingin yliopisto, Koneen Säätiö ja Tieteen tiedotus ry.
Tieteen päivillä ilmestyy tapahtuman virallinen kirja Kaikkea sattuu, joka esittelee kiehtovia sattumia eri aloilta. Suomalaiset tieteentekijät pohtivat, miksi ymmärrämme toistemme puhetta, kuinka mausteiden ansiosta on löydetty uusia maailmoja ja miksi taitavinkin pokerinpelaaja joskus häviää. Teoksessa selvitetään myös sattuman osuutta esimerkiksi parinvalinnassa, addiktoitumisessa, viikonlopun säässä, kirjailijan inspiraatiossa ja unissa.
Teos julkaistaan yhteistyössä Tieteellisten seurain valtuuskunnan kanssa. Kirjan ovat toimittaneet Ilari Hetemäki, Pauliina Raento, Hannu Sariola ja Tuomas Seppä. Kirja on myynnissä Tieteen päivillä sekä myöhemmin Gaudeamuksen ja Tiedekirjan myymälöissä. Tammikuun ajan kirjaa saa alennettuun 15 euron hintaan.