Kun tornado imaisi sateenkaaren...

Julkaistu: 30.06.2016 / Jari Mäkinen
Sateenkaarikuva, joka on huijausta

Tänään päivän kuva ei tulekaan tiedekeskuksesta, vaan internetin sopukoista. Netissä pyörii tällainen komea Yhdysvalloissa otetuksi väitetty kuva, jonka kerrotaan esittävän tornadoa, joka on niin voimakas, että se imee sateenkaaren myös sisäänsä. Yllätys: kuva on huijausta.

Päivän kuvaSateenkaari ei ole mikään fyysinen kappale, jonka pyörremyrsky voisi imaista sisäänsä. Vaikka tornado imisi pisaroita lähellään olevasta sadekuurosta, missä sateenkaari näkyy, eivät nuo pisarat käyttäydy tornadon sisällä eri tavalla kuin siellä mahdollisesti ja todennäköisesti olevat vesipisarat. 

Sateenkaari on optinen ilmiö, joka riippuu sadepisaroiden, Auringon ja katsojan sijainneista ja suunnista. Tyypillisesti kaari syntyy silloin, kun katsojan selän takana paistaa Aurinko (tai kuu) ja sadepilvi on jotakuinkin etupuolella – eli juuri kuvan esittämässä tilanteessa. Sillloin sateenkaaren keskipiste on täsmälleen vastakkaisella puolella horisonttia kuin Aurinko ja kaaren säde on 42°.

Lisäksi otollisissa olosuhteissa taivaalla voi näkyä sivu- ja interferenssisateenkaaria, mutta kuvassa olevaa pientä paikallista sateenkaarta pyörteen keskellä ei voi millään syntyä. 

Kuva on jälleen erinomainen esimerkki siitä, että "liian" komeat luontokuvat ovat yleensä kuvakäsitelyllä tehtyjä.