Yllätysten joulukalenteri: Lähdetään Lontooseen (virtuaalisesti)!
Kaipaatko pientä taukoa joulunaluskiireisiin? Lähde Lontooseen tutustumaan kuuluisaan The Science Museumiin, kenties maailman parhaimpaan tiede- ja teknologiamuseoon! Käynti siellä tapahtuu kätevästi tietokoneen ja internetin ystävällisellä avustuksella.
Julkaistu: 16.12.2024 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Oletko Pariisissa tai menossa sinne? Käy katsomassa nämä viisi paikkaa.
Pariisi on nyt esillä ja monet ovat siellä paikan päälläkin.
Julkaistu: 01.08.2024 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Cherbourgin La Cité de la Mer on täynnä sukellusveleitä ja sukeltamista
Sukellusteema jatkuu: nyt vieraillaan Cherbourgin upeassa merimuseossa, joka on erikoistunut pinnan alla oleviin laitteisiin ja maailmaan.
Julkaistu: 03.03.2024 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Kylässä Carl von Linnén kesämökillä
Hurraa! Nyt mennään Ruotsiin, tarkemmin sanottuna Uppsalaan ja sen luona olevaan kylään nimeltä Hammarby. Näitä kahta paikkaa yhdistää Ruotsin kenties merkittävin tiedemies Carl Linnaeus, joka tunnetaan kenties paremmin aatelisnimellään Carl von Linné.
Julkaistu: 13.12.2018 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Norskipaatti, jolla tehtiin napatutkimuksen historiaa
Fram on kuuluisa norjalainen tutkimusalus, jonka sanotaan olevan maailman kauimpana etelässä ja pohjoisessa käynyt puurakenteinen laiva. Fridtjof Nansen ja Roald Amundsen käyttivät alusta vuosien 1893 ja 1912 välillä napatutkimusmatkoillaan, ja nyt tämä kovia kokenut alus on esillä napatutkimusta laajemminkin esittelevässä todella kiinnostavassa museossa Oslossa.
Julkaistu: 12.12.2018 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Museu do Amanhã – Brasilia katsoo tulevaisuuteen
Moni muistaa Rion olympiakisoista, sambasta tai rantaelämästä, mutta on siellä muutakin: muun muassa Museu do Amanhã, kerrassaan upea tiedemuseo, sekä brasilialaisen lentäjälegenda Santos Dumontin kotitalo.
Julkaistu: 10.12.2018 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Jules Verne näytti miten kirjoituspöydällä voi matkata maailman ääriin
Jules Verne hämmästyttää edelleen. Vaikka ihminen on jo käynyt kuussa ja tunkeutunut jo merten syvyyksiinkin, niin Vernen 1800-lukuiset tieteiskertomukset elävät vielä edelleen. ”Sen minkä joku pystyy kuvittelemaan, joku pystyy joskus tekemään”, sanotaan Vernen sanoneen, ja se kannattaa pitää mielessä vielä nyt 190 vuotta mestarin syntymän jälkeen; kaikkea hänen kuvittelemaansa ei vielä ole tehty!
Julkaistu: 09.12.2018 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Maailman upein dinosaurusmuseo
Tiedemuseoita esittelevä sarja jatkuu dinosauruksilla. Maailman parhaaksi mainostaminen voi olla hieman liioiteltua, mutta Fukuin prefektuurin dinosaurusmuseo Japanissa on varmasti eräs huippupaikoista – ainakin paras tiedossamme oleva.
Julkaistu: 08.12.2018 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Maanjäristyksiä Zürichissä
Tiedemuseosarjassa palataan nyt Eurooppaan: vuorossa on Zürichissä oleva focusTerra. Futuristisessa museossa on upea mineraalinäyttely sekä ainutlaatuinen maanjäristyssimulaattori.
Julkaistu: 07.12.2018 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Eläintarha, jossa on esillä miljoonia eläviä
Jos olet käymässä Amsterdamissa, kannattaa suunnata eläintarhaan, koska siellä on jotain ainutlaatuista: mikrobien maailmaa esittelevä museo, joka on erinomaisesti toteutettu katsaus silmin näkymättömään eliökunnan osaan. Micropia sopii myös meille, jotka kuvittelevat tietävänsä jonkin verran bakteereista, homeista, levistä ja muista mikrobeista...
Julkaistu: 05.12.2018 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Video: Le Mansin 24 tunnin ajon museossa on kilpa-autoilun historiaa, helikopterin turbiinimoottorilla varustettu auto ja maailman ensimmäinen etuveto
Kaikki kilpa-autoilua tuntevat tietävät varmasti Le Mansin 24 tunnin ajon. Le Mansissa kuuluisan kilparadan vieressä on nykyisin museo, missä katsotaan kilpailun historiaan ja kerrotaan samalla autoilun tarinaa.
Julkaistu: 04.12.2018 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Maailman vanhin museo
Oxfordin Broad Streetiltä, Trinity Collegea vastapäätä, löytyy maailman vanhin museokäyttöön pystytetty rakennus. Siinä toimii nykyään Oxfordin yliopiston alainen Museum of the History of Science eli tieteenhistorian museo.
Julkaistu: 03.12.2018 / Kirjoittanut Markus Hotakainen
Kuuluisa sohva, eli kallonkutistajan luona Wienissä
Miksi psykoanalyytikoilla on aina sohva, jolla potilas istuu ja selittää tuntemuksiaan? Ja miksi – etenkin stereotypioissa – heillä on aina parta ja sikari? Koska Sigmund Freudilla oli. Päivän tiedeteemainen museo on kuuluisan kallonkutistajan kotimuseo Wienissä.
Julkaistu: 01.12.2018 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Yllättävä kummallisuus: karttakoordinaatit ovat vanhentumassa
Pohjana kaikessa karttoihin liittyvässä on karttajärjestelmä – tai useammat sellaiset. Niiden suhteen on tullut eteen ongelma: nykyiset koordinaattijärjestelmät eivät pysty ottamaan maankuoren liikkeitä ajantasaisesti huomioon. Siksipä työn alla on uusi, entistä joustavampi koordinaattijärjestelmä.
Julkaistu: 11.09.2018 / Kirjoittanut Toimitus
Nyt myös Vaasa saa huippuluokan tutkimuskeskuksen: Wärtsilä perustaa Smart Technology Hubin
Kerroimme viime viikolla Kajaaniin perustettavasta data-analytiikan kiihdyttämöstä. Nyt uutinen kertoo Wärtsilän rakentavan Vaasan Vaskiluotoon uuden tutkimus-, tuotekehitys- ja tuotantokeskuksen. Hienoa!
Julkaistu: 21.08.2018 / Kirjoittanut Toimitus
Video: Tällaista on syvällä luolassa kallion sisällä
Thaimaassa on meneillään mittava pelastusoperaatio, kun nalkkiin jäänyt jalkapallojoukkue koetetaan saada turvallisesti ulos luolasta. Mutta millaista luolassa oikeasti on?
Julkaistu: 08.07.2018 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Museoviikolla Lenin kohtaa ilmatorjunnan
Tänään perjantaina 18. toukokuuta on kansainvälinen museopäivä ja tämä koko viikko on Suomessa museoviikko. Se huipentuu huomenna lauantaina, jolloin monissa paikoissa vietetään museoiden yötä. Kannattaa mennä mukaan – ellei muuta niin siksi, että usein sisään pääsee ilmaiseksi!
Julkaistu: 18.05.2018 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Bakteerit syövät Titanicin hylkyä
BBC Earth kertoo kiinnostavassa artikkelissaan metallia syövistä bakteereista, jotka pistävät juuri nyt myös eeppisen Titanicin hylkyä pieniin poskiinsa*. Kenties jo 20 vuoden kuluttua hylky on tuhoutunut.
Julkaistu: 14.05.2018 / Kirjoittanut Toimitus
Turussa kaivetaan taas ja ohikulkijatkin laitetaan lapiohommiin
Turkulainen Aboa Vetus & Ars Nova -museo jatkaa pihamaallaan viime kesänä aloitettuja arkeologisia tutkimuksia. Kaivauksiin ja arkeologiseen tutkimukseen liittyy tänä vuonna myös vapaaehtoistoimintaa.
Julkaistu: 03.05.2018 / Kirjoittanut Toimitus
Alma on aivan sumussa – todellisuus näyttää aivan toiselta kuin kauniit kuvat
Chilessä Atacaman autiomaassa sijaitsee Alma-radioteleskooppi. Yleensä siitä näytetään kauniita kuvia, joissa tähtitaivas loistaa kauniina tai antennit loistavat näisti metallihohtoisina. Toisinaan todellisuus on toisenlainen, kuten näissä kuvissa.
Julkaistu: 16.04.2018 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Video: Tällainen on Hollannin upein tuulimylly sisältä
Taas ihmetellään: nyt käydään katsomassa Leidenissä, Alankomaissa, olevaa De Valk -tyylimyllyä. Siis tuulimyllyä, joka on oikeasti mylly.
Julkaistu: 12.04.2018 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Viimeistä viedään: avaruusasema WeeGee avoinna 1.4. saakka
Suomi 100 -satelliitin avaruusrekan kiertue päättyy lopullisesti 1.4., kun Espoossa näyttekykeskus WeeGeessä ollut Avaruusasema WeeGee sulkee ovensa. Tiedetuubi on paikalla näyttelyssä sunnuntaina 1.4.
Julkaistu: 01.04.2018 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Maailmanlopun kestävä kallioluola on yksi hurjimmista ihmiskunnan tekemistä paikoista
Huippuvuorilla sijaitsena siemenholvi on tänään huomion kohteena ainakin Huippuvuorilla ja Norjassa, sillä tämä todella omalaatuinen ja tärkeä luola täyttää kymmenen vuotta. Juhlallisuuden alkoivat tänään ja niiden kunniaksi kannattaa katsoa mitä luolassa nykyisin on.
Julkaistu: 25.02.2018 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Video: Miten tiede auttoi tekemään Charlie Chaplinista elokuvan ensimmäisen supertähden?
Chaplinin tuntevat kaikki, mutta miksi? Koska hän oli oikeaan aikaan oikeassa paikassa ja osasi hyödyntää hyvin aikansa uuden, ihmeellisen mediamuodon olemusta yhdistäen sen suosittuun vaudevilleen.
Julkaistu: 15.02.2018 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Video: Kun olet Pariisissa, hakeudu katsomaan metriä.
Uusi videosarja alkaa: ihmetellään asioita. Ensimmäisessä osassa aiheena ovat Pariisissa seiniin laitetut metrit ja ihmeteltävänä on yksi, aivan Luxembourgin puiston vieressä oleva, aivan alkuperäinen metri.
Julkaistu: 12.02.2018 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Video: Jäähdytyslaitteisto keksittiin täällä, kuumassa Australiassa
Jäähdytystä jo vuodesta 1851!
Julkaistu: 23.01.2018 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Tuorlan observatoriosta tulee ainutlaatuinen Tiedekeskus Tuorla
Tuorlan observatorio on ollut suomalaisen tähtitieteen merkkipaikka, joten viime vuonna tullut uutinen sen sulkemisesta oli hurja. Nyt paikka on saamassa uuden elämän: siitä tulee varsin ainutlaatuinen tiedekeskus.
Julkaistu: 18.01.2018 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Etelänapa siirtyi taas – ja alastomat tutkijat juoksivat sen ympärillä
Perinteet ovat tärkeitä. Yksi tällaisista korvaamattomista traditioista tapahtuu maantieteellisellä etelänavalla näin tammikuussa, kun napaa siirretään hieman koilliseen.
Julkaistu: 14.01.2018 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Video: Täällä syntyi psykoanalyysi
Nyt niitä tulee: Jari Mäkisen aikanaan Prisma Studioon tekemiä pikkujuttuja saadaan Tiedetuubiin. Ensimmäisenä vuorossa on sarja tieteenhistorian tärkeistä paikoista.
Julkaistu: 02.01.2018 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Turku roihusi 190 vuotta sitten mutta myytit elävät yhä
Pohjoismaiden suurin kaupunkipalo sattui Turussa vuonna 1827. Alle vuorokauden kestäneessä roihussa suurin osa turkulaisista menetti kotinsa.
Julkaistu: 04.09.2017 / Kirjoittanut Jarmo Korteniemi
CERN nähtynä nelikopterin kyydistä
Euroopan hiukkastutkimuskeskus CERN sijaitsee Genevessä, Sveitsissä – ja itse asiassa myös vähän Ranskan puolella.
Julkaistu: 02.08.2017 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Helsingin keskustassa on evoluutiopuu
Harva tulee huomanneeksi, että aivan Helsingin ydinkeskustassa – siinä ihan rautatieaseman kupeessa – on upea kasvitieteellinen puutarha. Kaisaniemen puutarha sopii paitsi kasvitieteelliseen ihmettelyyn ja luonnon tutkiskeluun, niin myös yksinkertaisesti rauhoittumiseen. Se on keidas hälinän ja menon keskellä. Kaisaniemen puutarha on tosin ollut viime aikoina remontissa, mutta nyt ensi lauantaina 17. kesäkuuta se avautuu uudistettuna.
Julkaistu: 14.06.2017 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Missä Suomi oli sata vuotta sitten?
Suomi on kulkenut satavuotisen historiansa aikana pitkän matkan. Matkaa on tehty sekä hyvin hitaasti että erittäin nopeasti. Eikä nyt puhuta kulttuurista, taloudesta tai poliittisista muutoksista, vaan todellisesta liikkeestä.
Julkaistu: 20.01.2017 / Kirjoittanut Jarmo Korteniemi
Video: Kevyt rekiretki Etelämantereella
Tässä on kaunis rekiretkivideo talvipäivän iloksi! Tai kesäpäivän, kun kyse on Etelämantereesta, missä on nyt suvi.
Julkaistu: 25.12.2016 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Tämä origamikartta vääristää maailmankuvaa perinteisiä karttoja vähemmän
Palkittu japanilainen maailmankartta soveltuu moneen tehtävään. Kartta on joustava, eikä se vääristä mantereiden pinta-aloja kuten perinteiset kartat.
Julkaistu: 04.11.2016 / Kirjoittanut Jarmo Korteniemi
Erikoinen kartta pakottaa miettimään etelää ja pohjoista
Erikoinen yksiulotteinen maailmankartta näyttää sijainnit tavalla, jota et varmaankaan ole ennen nähnyt. Uskotko tietäväsi, kuinka pitkälle pohjoiseen ja etelään paikat ulottuvat? Tarkista tästä pitävätkö käsityksesi kutinsa!
Julkaistu: 24.09.2016 / Kirjoittanut Jarmo Korteniemi
Halley VI on kaikkein erikoislaatuisin tutkimusasema Etelämantereella
David Baillie on palkittu TV-ohjaaja ja -kuvaaja, ja eräs hänen työmaistaan oli brittien Etelämantereella sijaitseva tutkimusasema Halley VI. Hän kuvasi siellä materiaalia BBC:n dokumenttiohjelmaan ja koosti aineistosta tämän pienen videon.
Julkaistu: 30.08.2016 / Kirjoittanut Toimitus
Helmi Helsingissä: Tekniikan museo
Tieteellisteknisesti kiinnostavien paikkojen esittelymme ovat olleet pääasiassa ulkomailla, mutta nyt katsotaan Suomeen. Eräs pääkaupunkimme puolisalaisista helmistä on Tekniikan museo. Siellä on avautunut juuri uusi näyttely viestintäteknologian kehityksestä.
Julkaistu: 24.08.2016 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Teleskooppimuseoiden kamppailu Middelburgissa
Leidenin Boerhaave-museon jutun innottamana lukija kyseli lisää mahdollisesta museosta paikassa, missä kaukoputki keksittiin. Tässä tulee – tuplasti!
Julkaistu: 23.08.2016 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Hollantilaismuseo, missä laitetaan sikoja palasiksi
Tämä museo on todellinen helmi: vain pienen junamatkan päässä Amsterdamin kaikista turistiriennoista on yliopistokaupunki Leiden, missä monien muiden museoiden joukossa on Boerhaave. Siellä on monen tieteenalan historiaa niin kauniisti ja laajasti tarjolla, että kokenuttakin näkijää alkaa huimata.
Julkaistu: 21.08.2016 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Tässä museossa voi ihailla Ranskan presidentin lentotoilettia
Tiedehenkisten paikkojen listaus jatkuu elokuun loppuun saakka, ja pysytään vielä Ranskassa. Itse asiassa hyvin lähellä edellistä paikkaa, sillä Pic du Midin observatoriolta on vain parin tunnin ajomatka Toulouseen. Siellä sijaitsee Aeroscopia, Euroopan uusin ilmailumuseo.
Julkaistu: 17.08.2016 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Tämä on maailman ensimmäinen korkean paikan observatorio – ja siellä voi käydä
Pyreneiden huipulla, Ranskan eteläosassa lähellä Espanjan rajaa sijaitsee Pic du Midi. Se on eräs vuorijonon korkeimmista huipuista ja ensimmäinen, jolle aikanaan rakennettiin tähtitieteellinen observatorio. Nyt paikka elää uutta elämää turistikeskuksena, missä on edelleen tilaa myös tutkijoille.
Julkaistu: 12.08.2016 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Ikkunoita desingteollisuuteen
Kesäinen museokierros jatkuu ja nyt liikutaan tieteen, tekniikan ja taiteen rajalla: esittelyssä on Baselissa, Sveitsissä, sijaitseva Vitra-yhtiön museo ja näyttelytila.
Julkaistu: 02.08.2016 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Hiukkasen fysiikkaa Genevessä
Zürichin museon jälkeen suunnataan Sveitsin ranskankieliseen osaan, Geneveen. Kaupungissa on paljon kansainvälisiä organisaatioita, joista yksi on Euroopan hiukkastutkimuskeskus CERN. Sillä on aivan upea museo – tai itse asiassa kaksi sellaista.
Julkaistu: 31.07.2016 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Mitä tehdä Hong Kongissa? Mene avaruusmuseoon!
Nyt olen jälleen puolueellinen: Hong Kongissa on komea tiedemuseo, mutta suosittelen kaupungin kaikista lukuisista tiedekiinnostavista kohteista kuitenkin kohtalaisen pientä ja hieman huomaamatonta Avaruusmuseota.
Julkaistu: 28.07.2016 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Taivaallinen alus ja levitaatiojuna Shanghaissa
Aiemmin sanottiin, että Amerikassa kaikki on suurempaa ja komeampaa kuin muualla. Nykyisin sama tuntuu pätevän Kiinaan. Hyvä esimerkki tästä on Shanghai, missä tiedehenkiselle turistille riittää kovasti katsottavaa.
Julkaistu: 27.07.2016 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
10 knoppia Tokiossa jokaiselle tieteestä ja tekniikasta kiinnostuneelle
Julkaistu: 20.07.2016 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Toyotasi on oikeasti Toyoda ja se on täältä kotoisin
Julkaistu: 19.07.2016 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Arizonan suuri meteoriittikraatteri lisämausteilla
Julkaistu: 18.07.2016 / Kirjoittanut Jari Mäkinen
Apolloja niin että heikottaa!
Juuri nyt 47 vuotta sitten Apollo 11 kiisi kolme astronautti mukanaan kohti Kuuta. Lentoa voi seurata nyt reaaliajassa twitterissä mainiolla @ReliveApollo11 -tilillä, mutta paremmin ja konkreettisemmin Apollo-aikaan pääsee tutustumaan Yhdysvaltain lukuisissa avaruuslentoja esittelevissä museoissa. Niistä parhaat on tänään museosarjan esittelyssä.
Julkaistu: 17.07.2016 / Kirjoittanut Jari Mäkinen