Ma, 10/14/2013 - 23:24 By admin

Täsmälleen kymmenen vuotta sitten, lokakuun 15. päivän aamuna klo 9 paikallista aikaa Kiinan luoteisosassa sijaitsevassa Gansun provinssissa, Gobin autiomaassa, suuri kantoraketti heräsi henkiin. Pitkä Marssi -raketti nousi taivaalle Jiuquanin laukaisukeskuksesta, nokassaan Shenzhou 5 -avaruusalus. Miehittämättömien koelentojen jälkeen nyt kiinalaistekoisen miehitetyn avaruusaluksen sisällä oli ihminen, Kiinan kansanarmeijan hävittäjälentäjä Yáng Lìwěi – ensimmäinen taikonautti, kiinalainen avaruuslentäjä.

Yáng kiersi aluksellaan Maan 14 kertaa ja palasi takaisin noin vuoronautta myöhemmin. Alus kopsahti laskuvarjojen varassa Kiinan Mongolian laajalle ruohikkotasangolle noin klo 7 paikallista aikaa.

Lennon myötä Kiinasta tuli kolmas omalla avaruusaluksellaan oman avaruuslentäjänsä kiertoradalle laukaissut maa, ja siten se nousi samaan sarjaan Yhdysvaltain ja Venäjän kanssa.

Shenzhou 5:n jälkeen Kiina on tehnyt neljä miehitettyä avaruuslentoa lisää ja laukaissut kiertoradalle myös oman pienen avaruuslaboratorion. Viimeisillä lennoilla Shenzhoun kyydissä on ollut kolme taikonauttia – myös naisia.

Taikonauteista ja Kiinan tiestä avaruuteen kerrottiin enemmän Tiedetuubissa viime kesäkuussa Shanzhou 10 -lennon yhteydessä: Taikonauttien tie taivaalle.