Su, 02/14/2016 - 13:14 By Jari Mäkinen


Viime torstaina tapahtunut roihupurkaus Auringossa heitti avaruuteen sähköisesti varattua kaasua, ja osa siitä saapuu tänään illalla maapallon kohdalle. Luvassa on pieni avaruusmyrsky ja kenties revontulia. Koko Suomi on kuitenkin aika tiiviisti pilvien alla, joten tämä näytelmä jäänee näkemättä. Sen sijaan Auringossa oleva suuri korona-aukko saanee aikaan revontulia myös koko alkuviikoksi – ainakin Lappiin.


Auringossa oleva pilkkuryhmä AR2497 on ollut viime päivinä eläväinen. Ensin se tuotti viime torstaina yhden keskiluokkaa olleen purkauksen ja röyhäytti uudelleen hieman voimakkaammin perjantaina. Silloin tuloksena oli M1-luokan roihupurkaus. Vähitellen Auringon sivupuolelle täältä Maasta katsottuna kääntyvä pilkkuryhmä on edelleen aktiivinen ja jatkaa ennusteen mukaan pienten purkausten päästelyä, mutta mitään isompaa näytelmää se tuskin enää tuottaa.

NOAAn avaruussäätä ennustava toimisto arvelee M-luokan purkausten todennäköisyyden olevan 35% ja voimakkaampien X-luokan vain 5%.

Sen sijaan sen kohti Maata sysäämä kaasupilvi saapuu tänne tänään ja saa mahdollisesti aikaan revontulia keskisen Suomen päällekin, kenties etelämmäksikin. Sääennuste on kuitenkin varsin synkkä, joskin kenties huomenna etenkin lounais-Suomessa voi olla taivaskin näkyvissä. Hyvällä onnella revontulia on silloin näkyvissä.

NOAA povaa korkeille leveysasteille suurta revontuliaktiivisuutta seuraaviksi päiviksi ja myös keskikorkeuksille (kuten Etelä-Suomeen ja vastaaville alueille) selvästi kohonnutta aktiivisuutta: tämän päivän todennäköisyys revontulille on 35% ja huomisen 40%. Tosin on mahdollista, että suurin aktiivisuus osuu siihen aikaan, kun Suomessa on päivä.

Ilmatieteen laitoksen avaruussääennuste päivitettäneen vasta huomenna, mutta sen Auroras Now -lupaa hieman kohonnutta geomagneettista aktiivisuutta. 

Joka tapauksessa lähipäivien iltoina kannattaa pitää silmät kohti taivasta.

Kuten yllä oleva NASAn SDO-satelliitin äärimmäisen ultraviolettisäteilyn alueella ottama kuva näyttää, on Auringossa parhaillaan varsin suuri ns. korona-aukko. 

Korona on Aurinkoa ympäröivä kuuman kaasun kehä, joka muuttuu kauemmaksi Auringosta tultaessa vähitellen aurinkotuuleksi, avaruuteen puhaltavaksi harvaksi hiukkasvirraksi. Auringon pinnalla oleva magneettikenttä (tai itse asiassa monimutkainen magneettikenttien verkosto) hillitsee yleensä kaasun pääsyä avaruuteen, mutta toisinaan tilanne pinnalla on sellainen, että koronassa on ikään kuin aukko, mistä aurinkotuuli pääsee suihkuamaan suoraan avaruuteen.

Tällaisia repeytymiä on aina silloin tällöin, keskimäärin kerran kuukaudessa, eikä tilanne ole nytkään mitenkään erityinen, paitsi että aukko on hieman pitkäikäisempi ja juuri nyt se on varsin "avoimena".

Se on syöttänyt jo jonkun aikaa keskimääräistä enemmän ainetta aurinkotuuleen ja siksi olosuhteet pohjoisessa ovat olleet aika suotuisia näyttäville revontulille. Niitä ei kuitenkaan ole näkynyt juurikaan etelämpänä. 

Viikonlopun avoimet aurinkotuuliovet saanevat aikaan pientä avaruusmyrskyä 16. ja 17. helmikuuta, eli tiistain-keskiviikon tienoilla, kun nyt avaruuteen syöksyvä aine saavuttaa maapallon.

Otsikkokuvassa on revontulia Suomesta Nellimistä Natalia Robban kuvaamana.