Päivän kuva 20.11.2013: Saisiko olla oolong-teetä?

Kuvassa on erittäin hyvää ja kallista teetä, vuoden 2012 toisen sadon Darjeeling Oolongia Jungpanan alueelta Intiasta.

Darjeeling kaupunki Intiassa, Himalajan rinteillä, ja sen luona tuotetaan erästä maailman parhaimpiin teelaatuihin kuuluvaa teetä. Ensimmäiset teeplantaasit perustettiin alueelle jo 1860-luvulla, kun britit huomasivat alueen sopivan erinomaisesti teen kasvattamiseen.

Darjeeling-teelaaduista kenties parasta on nuorimmista lehdistä tehty first flush, mutta hieman vanhemmista lehdistä tehty tummempi second flush on lähes yhtä arvostettua.

Yleisesti ottaen Darjeelingin tee on aromikasta vaaleaa teetä teetä, joka luokitellaan kuitenkin mustaksi teeksi. Se on hieman hapetettua. Alueella tehtävä oolong, siis kuvan tee, on kuitenkin poikkeus: se on kiinalaistyyppitsä perinteistä puoliksi hapetettua teetä, jonka annetaan hapettua yleensä noin 2–3 päivää. Se on siten 30-70 % hapetettua.

Toistaiseksi oolong on Suomessa varsin tuntematonta, mutta esimerkiksi Kiinassa ja Japanissa sitä juodaan runsaasti ja se on keskisessä Euroopassa teeharrastajien suosiossa. Tee on yleensä varsin kallista, mutta toisaalta samoja teelehtiä voi normaalisti käyttää useaan kertaan. Siis vain kuumaa vettä lisäämällä ja maun mukaan hauduttamalla teetä voi tehdä monta kertaa samoilla lehdillä, ja useiden mielestä tee on parhaimmillaan vasta parin haudutuskerran jälkeen. Hyvä oolong-tee maksaa noin 20 euroa 100 grammalta.

Nimi oolong tulee alkuaan kiinalaisen nimen wūlóng englanninkielisestä ääntämyksestä ja parhaat oolongit tulevat Kiinasta Wuyi-vuorilta ja Taiwanista.