Tieteentekijöiden kuka kukin on - retrohenkinen taistelupeli

Pe, 04/01/2016 - 13:38 By Jarmo Korteniemi
Kuvakaappaus pelistä

Science Kombatissa selvitetään miten kävisi kuuluisten tutkijoiden kuvitteellisissa mittelöissä. Tämä ei ole aprillipila.

Kiinnostaako tietää, voittaisiko Alan Turing tappelussa Charles Darwinin? Tai voisiko Albert Einstein ehkä rökittää Stephen Hawkingin? Nyt asiaa on mahdollista testata. Ei tietenkään oikeasti, vaan viihdyttävän (ilmaisen) Science Kombat -retropelin muodossa.

Pelin on kehittänyt brasilialainen kuvittaja ja pelisuunnittelija Diego Sanches. Viime viikkoina hän on markkinoinut peliä levittämällä nettiin taistelijoiden erikoisliikkeiden animointeja. Pythagoras hyökkää suorakulmaisesti ja Isaac Newton tuikkaa vastustajaa prismalla silmään tai tiputtaa omenan tämän päähän. Valtaosa liikkeistä on mietitty ajatuksella, viitaten tutkijoiden kuuluisimpiin löytöihin. Poikkeuksena sääntöön on Marie Curie, ainoa naispuolinen peliin kelpuutettu tieteilijä. Vaikka radioaktiivisuutta toki onkin vaikea kuvata, tästä tekijälle siis isoa miinusta.

Kuvakaappaus pelistä

Peli löytyy Super Intressanten sivuilta, ja se on portugalinkielinen. Ei kuitenkaan haittaa, vaikka kyseinen kieli olisikin hieman ruosteessa, sillä pelin käynnistäminen on varsin intuitiivista. Ensin valitaan joko turnaus tai yksittäinen taistelu, sitten pelaajan hahmo sekä vastustaja, ja sitten eikun hommiin.

Pelistä on aiemmin tehty humanistisempi versio, jossa voi kokeilla vaikkapa Karl Marxin ja Paul Sartren mittelöä. Sartren apuna on Simone de Beauvoir, joten kisa voi olla epätasainen.

Kumpi voittais jos Teris ja Hulk tappelis oli ainakin minun nuoruudessani koulupihoilla käytyä spekulointia. Eihän siinä tietenkään mitään järkeä ollut. Tässä sitä on hitunen, sillä pelin tiimellyksessä mukaan voi tarttua yleistietoa tieteestä. Mutta viihdettä tässä on paljon.

Lisäys klo 15.00: Mikäli joku osaava innostuu tekemään jotain vastaavaa suomalaisista tieteentekijöistä, tämän jutun kirjoittaja on kiinnostunut osallistumaan projektiin.

Kuvat ovat kuvakaappauksia pelistä.

Päivän kuva 24.11.2013: Lajien synty ja ns. kehitys

Su, 11/24/2013 - 00:47 By Jari Mäkinen

Tänään 24. marraskuuta vuonna 1859, siis 154 vuotta sitten, brittiläisen luonnontieteilijän Charles Darwinin kirjoittama luonnonvalintaa käsittelevä tietokirja On the Origin of Species by Means of Natural Selection, or the Preservation of Favoured Races in the Struggle for Life julkaistiin ensimmäisenä 502-sivuisena versionaan. Kirjasta tuli saman tien niin sanotun kehitysopin nimikkokirja ja sen avulla Darwinin esittämä ajatus lajien synnystä luonnollisen valinnan kautta, eli luonnon suosimien rotujen säilyminen taistelussa olemassaolosta, levisi ympäri maailman. Ensimmäisessä paikoksessa oli 1 250 kappaletta, jotka myytiin loppuun muutamassa päivässä – osin kirjan aikaansaaman kohun ansiosta: julkisuudessa kerrottiin parjaavasti miten Darwin väitti ihmisen polveutuneen apinasta, mikä monille oli iljettävä ajatuskin.

Kyseessä on siis evoluutioteorian (mistä on hassua käyttää sanaa teoria, sillä se on hyvin todistettu) perusteos ja sitä on käännetty monille kielille, muun muassa suomeksi. Ensimmäinen, Aarno Rafael Koskimiehen suomentama versio julkaistiin monena vihkona vuonna 1913. Anto Leikola suomensi vuonna 1979 Richard Leakeyn kirjasta tekemän lyhennelmän, mikä onkin nykyisin kirjan käytetyin versio. Siinä nimi on myös lyhentynyt muotoon he Origin of Species (eli Lajien synty). Viimeisin kirjan suomennos, Pentti Rannan käännös vuodelta 2009, sen sijaan perustuu alkuteoksen ensimmäiseen laitokseen (missä sanaa evoluutio ei ollut kirjoitettuna, vaan Darwin lisäsi sen vasta kuudenteen painokseen).

Kuvassa on kirjan ensilehden yksityiskohta sekä netissä kiertävä piirros, missä evoluutio esitetään hieman eri tavalla. Piirroksessa on totuuden siemen...