Onko retroautojen jälkeen nyt myös retrotietokoneiden vuoro?

Su, 06/28/2015 - 12:28 By Jari Mäkinen

Tässä tekstissä on vahva henkilökohtainen sävy: oma ensimmäinen kunnollinen kannettava tietokoneeni oli IBM ThinkPad. Näiden klassisten kannettavien merkiksi muodostui (tosin vasta uudemmissa versioissa) sininen enter-näppäin, seitsenrivinen näppäimistö ja keskellä näppäimiä ollut punainen, sormella (erittäin hankalasti) käytettävä osoitin. Siinä oli lämpimästi hohtavat LED-valot kertomassa siitä, että kone oli päällä ja kun kovalevy toimi. 

Koneessa oli 50 MHz:n prosessori, 4MB:n keskusmuisti, 120MB:n kovalevy ja  10,4-tuumainen näyttö, jonka resoluutio on 640x480 pikseliä. 

En todellakaan kaipaa konetta, kun kyse on tekniikasta, mutta sen muoto on paitsi klassikko, niin myös mustan tyylikäs verrattuna suurimpaan osaan nykyisistä tietokoneista – myös verrattuna tähän  omenakoneeseen, jolla tätä kirjoitan.

Richard SapperSiinä missä nykyisten Applen tuotteiden takana on design-guru Jonathan Ive, vastasi ThinkPadien muotokielestä minimalistisesta suunnittelustaan tunnettu Richard Sapper (kuva oikealla). 

Saksalainen, vuonna 1932 syntynyt, italiassa suurimman osan urastaan tehnyt Sapper (ja hänen toimistonsa) erikoistui liikennevälineisiin, liikuteltaviin käyttöesineisiin ja mm. valaisimiin, ja tietotekniikkajätti IBM yllättäen palkkasi hänet vuonna 1980 konsultikseen. Hän auttoi suurten tietokoneiden muotoilussa, mutta ThinkPadista tuli hänen päätyönsä IBM:llä. 

Koneista ensimmäinen oli vuonna 1992 esitelty ThinkPad 700C, joka oli mullistus paitsi tietokoneissa yleisesti, niin myös siksi, että se rikkoi IBM:n asiallisen harmaan tietokonetyylin totaalisesti. 

Sapper kertoi aikanaan, että hänen ajatuksenaan oli tehdä koneesta kuin japanilainen bento-lounaslaatikko, joka olisi ulkoa musta laatikko, mutta paljastaisi avattaessa herkullisen, värikkään sisältönsä. Toinen innoittaja oli kuulemma sikarilaatikko, jonka sisältä löytyisi miellyttävä yllätys.

Koneet olivat 1990-luvun hittejä ja niitä näki joka puolella. Parhaimmissa ja kalleimmissa ThinkPadeissa oli perhosen siipien tapaan laajeneva näppäimistö, ja koneet olivat suorituskykyisempiä ja parempia kuin suurin osa kilpailijoistaan. Samalla koneista oli edullisia perusversioita, joita mm. myytiin kohtuullisella alennuksella opiskelijoille - sellainen oli myös oma höyryversioni, joka on varmastikin edelleen tallessa jossain.

2000-luvulle tultaessa ThinkPad menetti asemiaan ja samalla IBM alkoi karsiutua eroon kuluttajatietokoneista. Se myi lopulta ThinkPad-koneet ja niiden tuotemerkin kiinalaiselle Lenovolle toukokuussa 2005.

Nyt Lenovon koneiden suunnittelusta vastaava David Hill paljastaa pohtivansa uutta huippuläppäriä, joka toisi alkuperäisen ThinkPadin muotoilun takaisin. 

”Tutkimme mahdollisuutta tehdä hyvin erikoisen ThinkPad-mallin, missä on kaikki se, mitä nykyisellä tietokonetekniikalla voidaan tehdä, mutta missä olisi kaikki alkuperäiset suunnittelun yksityiskohdat mahdollisimman tarkasti mukana.”

Hän kutsuu konetta ”Retro-ThinkPadiksi” ja alla on Hillin hahmotelma koneesta:

Koneessa olisi IBM-tyyliin tehty alkuperäisen kaltainen, värikäs ThinkPad -logo, sama näppäimistön asettelu, samanlaiset äänenvoimakkuusnäppäimet, punainen sormihiiri keskellä ja musta, kuminen pinta.

Koneesta tuskin tulee niin kevyttä kuin parhaimmista uusista koneista, mutta siitä huolimatta tämä kone voisi olla paras design-vaihtoehto Applen koneille.

Toistaiseksi kone on siis hahmotelma, mutta on varsin todennäköistä, että se tulee pian tuotantoon – ja kenties aloittaa uuden retrotietokonetrendin. 

Mikä olisikaan parempi kone heille, jotka ajavat uudella Minillä tai Kuplan nykyversiolla?

IBM ThinkPad 701C

Kuva: Eräs alkuperäisistä avattaessa laajenevalla näppäimistöllä varustetuista ThinkPad-versioista, 701C.

Tabletti peittoaa läppärin

Ke, 05/29/2013 - 00:06 By Toimitus
Tabletti peittoaa läppärin

Amerikkalainen tutkimusyhtiö International Data Corporation ennustaa tuoreessa katsauksessaan, että tablettitietokoneiden myynti ylittää vuonna 2015 perinteisten tietokoneiden myynnin. Jo nyt tämän vuoden aikana myytävien kannettavien tietokoneiden määrä on pienempi kuin tablettitietokoneiden.

IDC:n mukaan tablettien myynti kasvaa vuonna 2013 peräti 58,7% ja on lopulta noin 229,3 miljoonaa kappaletta. Viime vuonna tablettitietokoneita myytiin 144,5 miljoonaa kappaletta.

Kehitys ei ole mitenkään yllättävä, mutta nopeus on odotettuakin voimakkaampi. Monille tabletit riittävät mainiosti sähköpostin lukemiseen, surffaamiseen, musiikin- sekä elokuvien katsomiseen sekä moneen muuhun asiaan, mitä aikaisemmin tehtiin vain tietokoneella, joten on loogista, että näiden käytettävyydeltään parempien laitteiden suosio on kova. Tehon lisääntyessä, näyttöjen parantuessa ja sovellusten tullessa yhä paremmiksi, eiviät perinteiset tietokoneet jaksa enää kiinnostaa kuin ns. tehokäyttäjiä.

Vaikka tabletit tulevat paremmiksi sekä tehokkaammiksi, niiden keskimääräinen hinta putoaa: pudotus on vuonna 2013 arvion mukaan 10,8% ja laitteiden keskihinta Yhdysvalloissa 381 dollaria. Perus-PC maksaa siellä (kuten Suomessakin) noin tuplasti.

Vaikka Apple on edelleen iPadillaan tablettien markkinajohtaja, on sen rinnalle nousemassa – ja jo noussut – koko joukko Android-tabletteja. Niiden myötä kämmentietokoneiden kuvaruutukoko on pienentynyt, ja myös Apple esitteli kilpailijoidensa painostuksen jälkeen pienempikokoisen laitteen. IDC:n tutkimuksen mukaan jatkossa kaikkein suosituin näyttökoko tableteissa on alle 8 tuumaa.

Tablettien suosion vanavedessä älypuhelinten ja tablettien käyttö muuttuu yhä enemmän samankaltaiseksi, ja samalla niiden välinen raja tullee pian hämärtymään.

Microsoft Surface - läppäri vai tabletti?

La, 02/16/2013 - 12:14 By Jari Mäkinen
Microsoft Surface

Microsoftin Surface on viime aikojen kiinnostavin uutuus tietokonepuolella, koska se yhdistää viimein tabletin ja kannettavan tietokoneen. Mutta toimiiko symbioosi? Ja onko Surfacesta lopulta mihinkään?

Periaatteessa Microsoft Surface on juuri sellainen laite mitä nyt kaivataan. Vaikka iPad and miniläppärit ovat käteviä ja hyviä, olisi Windows-maailmassa pyörivä niiden kombinaatio kerrassaan mainio. Windows 8, kaikesta kritiikistä huolimatta, on uusi ja pirteä, ja ainakin periaatteessa se on omimmillaan juuri Surfacen kaltaisessa laitteessa.

Surfacen ensimmäinen, edullisempi versio Surface RT on nyt saatavissa Euroopassa, mutta valitettavasti se on pettymys. Se on kaunis ja uudenlainen, mutta hidas, hankala ja ylipainoinen. Siinä pyörii Windows 8:n sijaan "uusi" Windows RT, sen kosketusnäyttö tukee vain viittä samanaikaista kosketusta ja näyttö itsessään, 10,6-tuumainen sellainen, ei ole lähellekään sitä mitä odottaisi (vain 1366x768 pikseliä). Prosessorina on Nvidia Tegra 3.

Hyvinä puolina RT:ssä on muotoilun ja hyvien, lisävarusteena saatavien näppäimistöjen lisäksi muistikapasiteetti: sisäisen muistin (max 64 GB) lisäksi koneessa on paikka Micro SDSX -kortille sekä USB-liitin.

Surface RT ei ole ollut menestys, eikä sitä voi erityisesti suositella ostettavaksi, koska pian tulossa on Surface Pro. Se on toki selvästi kalliimpi (Yhdysvalloissa alkaen $899), mutta se tarjoaa paljon enemmän vastinetta rahalle.

Pro tuntuu paljon paremmalta kädessä. Se on RT-versiota painavampi ja paksumpi, ja sen näyttö on selvästi parempi. Microsoftin VaporMg-magnesiumpohjainen materiaali tuntuu hyvältä ja tukevalta.

Ilman näppäimistöä laite on periaatteessa vain näyttö sekä Windows-logo, mikä toimii "kotinäppäimenä". Virtakytkin on yläkulmassa ja reunoilta löytyvät myös USB-portti, kuulokeliitäntä, voimakkuudensäädin, MicroSD-paikka, DisplayPort-näyttöliitäntä sekä virtajohdon liitin. Liitin muistuttaa hieman Applen magneetin avulla kiinni napsahtavaa MagSafe-liitäntää.

Myös näppäimistö kiinnittyy magneetilla (Applen iPad-suojan tapaan) laitteen reunaan ja toimii näyttösuojana. Microsoftin omia näppäimistöjä on kaksi, Touch Cover ja Type Cover, joista Touchissa on ohut, lähes tunnoton näppäimistö, kun taas Type on paksumpi ja enemmän "kunnollisen" näppäimistön kaltainen. Kummastakaan ei ole tiettävästi pohjoismaista versiota, joten ääkköset pitää näpytellä erikoismerkein.

Laitteessa on kaksi kameraa, edessä ja takana, ja ne pystyvät molemmat kuvaamaan 720p-laatuista videota. Lyhyen testin aikana niiden laadusta ei saanut selvyyttä. Ääni kuuluu hyvin, mutta ei ole erityisen laadukasta, kuten ei tabletista oletakaan.

Potkua Surface Prolle antaa 1,7GHz Intel Core i5-3317u -prosessori, iota avittaa siihen integroitu Intelin näyttöohjain. RAM-muistia on 4 GB ja sisäistä muistia Pro-versioissa on joko 64 GB tai 128 GB. Muistin määrää voi jälleen lisätä MicroSD-kortilla ja tarpeen vaatiessa mitä erilaisimmilla USB-laitteilla. Muistista puhuttaessa kannattaa muistaa, että esimerkiksi 64 GB:n versiossa käytössä on vain 29 GB esiasennettujen systeemin ja muun muistia vievän ohjelmiston jälkeen. Isommassa versiossa käytössä olevan muistin koko on 89 GB.

Surface Pro voi olla yhteydessä ulkomaailmaan WiFi-verkon kautta (ei 3G- tai 4G-mahdollisuutta) ja kuten yleensä tableteissa, on laitteessa kompassi, gyroskooppi, valosensori ja kiihtyvyysmittari. Laitteen mukana on myös paineen tunteva kynä, mistä on suuri apu piirrettäessä, mutta muutoin laitetta käytettäessä tai kirjoittaessa siitä ei ole olennaista iloa.

Testeissä RT:n akku on saatu kestämään normaalin työpäivän verran, mutta Pro ei edes näytön kirkkautta vähentämällä ja sähköä muuten säästämällä suostu toimimaan kuin nelisen tuntia.

Akun keston tosin antaa anteeksi, kun sitä ajattelee kannettavan tietokoneen kannalta, nimittäin tablettimaisesta olemuksestaan huolimatta Surface Pro käyttäytyy kuin täysiverinen Windows 8 -järjestelmällä varustettu kannettava tietokone. Tuntuu omituiselta käyttää tablettia, joka on kuin "normaali" tietokone.

Se, että laite käyttää Inter-prosessoria ja Windows 8 -käyttöjärjestelmää, tarkoittaa sitä, että se voi käyttää kaikkia normaaleita ohjelmia. RT ja sen Windows RT ovat tässä vajavaisia, eivätkä kaikki sovellukset toimi niissä. Käytössä Pro tuntuu myös nopealta ja näppärältä; pikakatsauksen perusteella se pärjää normaalikäytössä täysin useimmille ultrakevyille kannettaville.

Surface Pro on siis kuin kannettava tietokone, mutta kooltaan ja olemukseltaan kuin tabletti. Sitä voi myös käyttää kuin tablettia, mutta ainakin itsestäni se tuntuu hieman omituiselta. Tabletti ja kannettava ovat – ainakin toistaiseksi – mielessäni kaksi erityyppistä laitetta ja niiden käyttö on erilaista, mutta kenties se johtuu vain historiasta. Surface Pro voi olla edelläkävijä kehityksessä, joka vie kohti tietokoneen ja mobiililaitteiden yhtenäistymistä. Kaikki merkit viittaavat siihen, että myös Apple tulee lähentämään iOS- ja tietokonekäyttöjärjestelmiään, joten tämänkaltaisia laitteita tultaneen pian näkemään lisää.

Peruskäyttäjälle Surface Pro on kuitenkin jo nyt hyvä vaihtoehto, jolla voi korvata tabletin ja tietokoneen.

Arviot nopean testauksen perusteella:

Microsoft Surface RT

Microsoft Surface Pro