13. päivä

Kärsitkö tietämättäsi eilen paraskavedekatriafobiasta?

La, 01/14/2017 - 13:56 By Jari Mäkinen
Perjantai 13. päivä

Eilen oli perjantai 13. päivä, ja koska monet pitävät päivää huonon onnen päivänä, on parasta kirjoittaa siihen liityvistä asioista vasta tänään, seuraavana päivänä. Näin paraskevidekatriafobiasta kärsiville ei tule vaikeuksia.

Sivistyssananimi tulee kreikan kielen sanoista paraskeví (Παρασκευή, eli perjantai), dekatreís (δεκατρείς, eli kolmetoista) ja fobia on sama fobia (φόβος eli pelko) kuin monissa muissakin lääketieteellisesti nimetyissä pelkotiloissa, ja tällä pitkällä sanalla tarkoitetaan pelkoa, jota jotkut todellakin kokevat perjantaita 13. päivää kohtaan.

Selityksiä sille, miksi päivästä on muodostunut taikauskoisten pahan onnen päivä, on useita.

Erään selityksen mukaan keskiajalla joku keksi, että päivän pitää olla huono, koska Jeesuksen viimeisellä illallisella kiirastorstaina oli 13 henkilöä läsnä ja päivä oli 13. päivä juutalaisen kalenterin nisan-kuuta, ja seuraavana päivänä, perjantaina, Jeesus ristiinnaulittiin.

Päivä ja sen laskeminen riippuvat tietysti käytettävästä kalenterista, ja todennäköisesti Jeesuksen ristiinnaulitsemispäivä oli keskiviikko – mikäli koko tarinaan nyt haluaa uskoa sellaisenaan – mutta joka tapauksessa tässä oli riittävästi syytä pitää perjantaita huonon onnen päivänä ja numeroa 13 samoin.

Ja kun nämä taikauskot ympättiin yhteen, oli tuloksena epäonninen perjantai 13. päivä.

Toinen selitys juontaa juurensa Ranskaan: kuningas Filip IV lähetti kaikkiin maansa tärkeimpiin kaupunkeihin kirjeen, joka oli sallittua avata vasta 13. lokakuuta 1307. Kirjeessä kuningas syytti temppeliherroja saatananpalvonnasta ja määräsi herrat vangittavaksi sekä roviolla poltettavaksi. Heille tuo päivä oli siis todellakin epäonnen päivä.

Populaarikulttuuriin päivän kyseenalaisuus nousi vasta 1800-luvun lopussa. Nähtävästi siihen vaikutti osaltaan myös se, että suosittu oopperasäveltäjä Gioachino Rossini kuoli marraskuussa 1968 perjantaina 13. päivä ja siitä uutisoitiin laajalti.

Päivän mainetta edelleen avitti amerikkalaisen liikemieskirjailija Thomas Lawsonin vuonna 1907 julkaisemasta romaanista Friday the Thirteenth, missä hän kertoo pörssimeklarista, joka käyttää perjantain 13. päivän pelkoa hyväkseen Wall Streetillä.

Nyt suurin osa ihmisistä onneksi suhtautuvat päivään enemmänkin huumorilla, mutta silti joitakin päivä haittaa enemmän kuin huvittaa. Se, että päivän pelolle on keksitty oma  tieteellinen nimensä, ei siis ole vain pelkkä vitsi.

Keskimäärin muuten perjantai 13. päivä on kerran vuodessa, mutta niitä voi olla jopa kolme. Tänä vuonna niitä on kaksi, sillä eilisen lisäksi toinen on luvassa lokakuussa. Myös vuosina 2018, 2019 ja 2020 on kaksi perjantaita 13. päivää, mutta vuonna 2021 on vain yksi.

Kenties merkillisin päivän nostattama uutinen jo useana vuotena peräkkäin on ollut Finnairin lento 666, joka lähtee noin klo 13 paikallista aikaa Kööpenhaminasta ja kohteena on Helsinki. Tässä pahan ilman luku 666 yhdistyy vielä Helsinki-Vantaan kirjaintunnukseen HEL, joka on yhtä l-kirjainta vaille "helvetti" englanniksi.

Tänä vuonna sattumalta reitin lentänyt A320-lentokone oli lisäksi 13-vuotias. 

J-11 / "Joulupukki matkaan jo käy..."

Pe, 12/13/2013 - 14:05 By Markus Hotakainen

 

...mutta toivottavasti ei junalla. Tänä vuonna se ei ehkä ole niin riskaabelia, mutta viime vuonna 13. joulukuuta osui perjantaiksi. Taikauskoinen kavahdus tätä viikonpäivän ja päivämäärän yhdistelmää kohtaan on suhteellisen tuore, sillä ensimmäiset kirjalliset dokumentit siitä ovat vasta 1800-luvulta. Sen sijaan sekä perjantaita että lukua 13 on erikseen pidetty epäonnen enteinä vähintään satojen vuosien ajan, ehkä pidempäänkin - ja siten 13. päivä ei ole otollinen, vaikka olisi lauantaikin. Näiden yhdistelmän aiheuttamaa pelkoa kutsutaan friggatriskaidekafobiaksi. Nimitys juontuu skandinaavisen taruston Frigga-jumalattaresta, josta englannin kielen sana "Friday" eli perjantai on peräisin, ja triskaidekafobiasta, joka tarkoittaa luvun 13 pelkoa ("tris" = kolme, "kai" = ja, "deka" = kymmenen).

Huono onni kohtasi aivan muuna viikonpäivänä ja toisella päivämäärällä Granvillen ja Pariisin väliä liikennöinyttä pikajunaa. Tiistaina 22. lokakuuta 1895 juna ei pysähtynytkään matkansa päätteeksi Montparnassen asemalle, vaan rymisteli paksun seinän läpi alempana kulkevalle kadulle saakka. Onnettomuuden varsinaisena syynä oli huonon onnen sijasta jarruvika ja liian suuri tilannenopeus. Kuin ihmeen kaupalla viittä loukkaantunutta eli junan lämmittäjää, kahta konduktööriä ja kahta matkustajaa lukuun ottamatta kyydissä olleet 136 ihmistä selvisivät pelkällä säikähdyksellä. Junaturman ainut kuolonuhri oli sitäkin epäonnisempi: Marie-Augustine Aguilard jäi kadulla junan romahduttaman tiiliseinän alle.