Tässä tulevat Suomen ensimmäiset 5G-verkon demolaitteet

To, 02/09/2017 - 13:55 By Toimitus
5G-tekniikkaa laboratoriossa

Nokia on toimittanut Oulun yliopiston Centre for Wireless Communications -tutkimusyksikölle sekä VTT:lle Suomen ensimmäiset 5G-teknologiaan perustuvat esikaupalliset radiolaitteet.

Kyseessä ovat siis esikaupalliset, eli vielä kehitysvaiheessa olevat, mutta jo tutkimusversioihin verrattuna edistyneet 5G-verkon radiolaitteet.

Niillä voidaan tutkia tämän uudenlaisen huippunopean mobiiliyhteyden vaatimia sovelluksia ja palveluita sekä demonstroida 5G:n tarjoamia mahdollisuuksia yrityksille ja muille kumppaneille.

Jo nyt Oulun yliopiston Linnanmaan kampuksen kattaa 5G-testiverkko, joka on rakennettu yhteistyössä yliopiston langattoman tiedonsiirron keskuksen ja VTT:n kanssa. Verkkoteknologiaa on kehitetty pääosin Nokian kanssa, mutta mukana on myös joukko pienempiä teknologiayrityksiä Oulun seudulta.

Suuren kaistanleveyden ansiosta järjestelmä yltää jopa useiden gigabittien sekuntinopeuksiin. Uudet 5G-radiot supistavat lisäksi viiveen päätelaitteen ja tukiaseman välillä muutamaan millisekuntiin, mikä mahdollistaa uudet teknologiset ratkaisut.

Jatkossa testiverkkohankkeen painopiste on siirtymässä 5G-teknologian ja sen mahdollistamien palveluiden tutkimiseen, kehittämiseen ja kokeilemiseen mahdollisimman todenmukaisessa ympäristössä.

5G-demoradiot yhdessä 5G-testiverkon kanssa toimivat tutkijoille ja yhteistyökumppaneille testiympäristönä, joka tarjoaa suuren datanopeuden ja lyhyen viiveen. Tämän ansiosta tutkijat ja palvelunkehittäjät voivat kehittää entistä vaativampia langattomia sovelluksia.

Oulun lisäksi 5G-tekniikkaa ja sen käyttöä tutkitaan voimakkaasti myös mm. Otaniemessä ja Tampereella.

5G-antenni
Korkeaa radiotaajuutta käyttävä 5G ei läpäise seiniä, joten verkko vaatii sisätiloihin sijoitettuja tukiasemia ja antenneja. Linnanmaan kampusalueen kattava antenniverkko on laatuaan ensimmäinen alueellista yhteisöä palveleva 5G-tietoliikenneverkko maailmassa.

Juttu perustuu Oulun yliopiston tiedotteeseen. Kuvat: Oulun yliopisto.

Onnea 40-vuotias Microsoft!

La, 04/04/2015 - 14:43 By Jari Mäkinen
Microsoft vuonna 1978

Edelleen maailman suurin ohjelmistoyhtiö Microsoft perustettiin tänään 40 vuotta sitten. Nyt yhtiössä on yli 125 000 työntekijää, se on maailman kolmanneksi arvokkain yhtiö ja sen käyttöjärjestelmä on liki 90% maailman tietokoneista, mutta vuonna 1975 se oli vain yksi monista elektroniikka- ja tietokoneyhtiöistä, joita Yhdysvalloissa perustettiin uuden ajan kynnyksellä.

Yhtiön perustivat kaksi yliopisto-opintonsa keskeyttänyttä nörttiä, Bill Gates ja Paul Allen. Gates toimi vuoteen 2000 yhtiön toimitusjohtajana, minkä jälkeen hän on jatkanut yhtiössä “neuvonantajana”. Hän, kunten Allenkin, ovat keskittyneet pääasiassa säätiöidensä ja yhtiöidensä kautta hyväntekeväisyyteen ja kiinnostavien start-upien rahoittamiseen. 

Gates on luvannut antaa 95% valtavasta omaisuudestaan pois hyväntekeväisyyteen ennen kuolemaansa, ja on jo rahoittanut pääosaa hankkeista hallinnoivaa Bill & Melinda Gates -säätiötä 28 miljardilla dollarilla.

Netissä on vuotanut julkisuuteen Gatesin Microsoftin työntekijöille lähettämä kirje, missä hän kertoo yhtiön perustamisesta ja kehottaa ylväästi Microsoftia ponnistelemaan edelleen ns. paremman elämän puolesta.

“Viekää teknologian voima kaikkien saataville, yhdistäkää ihmisiä keskenään ja tehkää henkilökohtainen tietojenkäsittely mahdolliseksi kaikkialla”, kirjoittaa Gates.

Vaikka yhtiö on viime aikoina rimpuillut tuotteissaan ja yrityksissään luoda uusia menestyksiä, on se osoittanut merkkejä piristymisestä uuden toimitusjohtaja Satya Nadellan aikana. Yhtiöllä on myös erityinen maine monien suomalaisten mielessä, koska sen huomassa makaavat nykyisin Nokian matkapuhelimet.

Gates on otsikkokuvana olevassa Microsoftin henkilökuntaa vuonna 1978 esittävässä potretissa alhaalla vasemmalla, Allen keskellä oikealla. (Kuva: Microsoft) Alla on esimerkki siitä, että yhtiön alkuaikoina koodaamiseen ei suhtauduttu täysin vakavamielisesti.

Jolla ja Nokia tabletilla

To, 11/20/2014 - 00:04 By Jari Mäkinen

Tänään päättynyt Slush-tapahtuma toi mukanaan ilmoitukset kahdesta uudesta suomalaisesta tietotekniikan kuluttajatuotteesta, joihin jotkut asettavat suuria toivoja, mutta jotka kuitenkin vaikuttavat varsin valjuilta. Sekä Nokia että Jolla esittelivät tablettitietokoneet, Nokia tiistaina ja Jolla tänään keskiviikkona.

Nokia N1 on yhtiön ensimmäinen kuluttajatuote sen jälkeen kun puhelimet myytiin Microsoftille, joka pudotti puolestaan juuri nyt syksyllä tulleista uusista laitteista Nokia-nimen kokonaan pois. Eroa Microsoftiin tekee myös laitteen käyttöjärjestelmä, sillä Nokia-tabletti käyttää Android 5.0 Lollipop -käyttöjärjestelmää ja Nokian omaa Z-käynnistysohjelmaa sen kanssa.

Sisältä löytyy 2,3GHz:n Intel Atom -suoritin, PowerVR-grafiikkaprosessori, 2GB:n RAM, 32 GB käyttömuistia, 8 megapikselin kamera takana ja 5-megapikselinen kamera edessä. Yhteydet ulkomaailmaan hoituvat Bluetooth 4.0:n ja 802.11a/b/g/n/ac:n avulla. Näyttö on 7,9-tuumainen korkearesoluutionäyttö.

Kiinnostavinta kenties N1:ssä on sen muoto, joka on melkein identtinen Applen iPad Minin kanssa. Tablettityyppinen kone toki on vaikeaa tehdä kovin erikoiseksi, sillä kyseessä on periaatteessa vain hieman näyttöruutua suurempi lituska laite, mutta N1:ssä kulmien pyöreys, värisävyt, nappien sijainnit ja ulkomuoto, kaiuttimien paikat ja tyyli sekä liitäntäjohdon (USB-C) paikka ovat melkein identtisen iPadin kanssa. Näyttää siltä, että Nokia ei ole viitsinyt edes yrittää löytää laitteeseensa jotain persoonallista, omaa suunnittelua, vaan se on kopioinut markkinajohtajan laitteen kiinalaistyyliin melkein suoraan. Laitteen tekee Nokialle Foxconn ja se tulee maksamaan pari sataa euroa kunhan saapuu kauppoihin ensi vuoden alussa.

Jos ulkomuodosta tulevan hämmästyksen peittää, on 318 g painava (iPad mini painaa vain kuusi grammaa vähemmän) laite ihan pätevän tuntuinen. Verrattuna Samsungin vastaaviin Android-laitteisiin se pärjää ihan hyvin, mutta ei tuo silti erityistä lisäarvoa - ainakaan lyhyellä näppäilytuntumalla.

Jolla sen sijaan on koittanut tehdä laitteestaan omintakeisen niin ulkomuodoltaan kuin käyttöjärjestelmältään. Jolla Tablet ei ole aivan tavallinen myös julkistukseltaan: yhtiö aikoo tuottaa sen joukkorahoittamalla ja tuoda myyntiin toivottavasti ensi toukokuussa. Aikakin Slushissa laite sai positiivisen vastaanoton, sillä parin tunnin aikana laite sai rahoitusta 300 000 euron edestä.

Ensimmäisille tuhannelle tilaajalle laite luvataan 150 euron hintaan, seuraaville tuhannelle 160 eurolla ja lopullinen hinta olisi 200 euroa. Laite tulee ainakin aluksi myyntiin Euroopassa, Venäjällä, Intiassa ja Hong Kongissa.

Entisten nokialaisten perustaman yhtiön juju on sen entiseen nokialaiseen MeeGo-käyttöjärjestelmään perustuva Sailfish OS -käyttöjärjestelmä (joka muuten esiteltiin kaksi vuotta sitten Slushissa), ja myös tabletti toimii sen avulla. Kyseessä on tosin uusin 2.0 -versio, jonka aseina Androidia, Applen iOS:ä ja Microsoftin Windows Phonea vatsaan on Jollan toimitusjohtaja Mark Dillonin mukaan turvallisuus, yksityisyys, helppokäyttöisyys ja moniajokyky.

Teknisesti Jollan tabletti on samaa tyyppiä kilpailijoidensa kanssa: 7,8-tuumainen tarkka näyttö, 32GB käyttömuistia, 2GB RAM-muistia ja Intelin 1,8GHz:n Intel-suoritin. Kamera tosin on hieman vaatimattomampi kuin iPadissa tai N1:ssä, sillä takakamera on viisi megapikseliä ja etukamera vain kaksi. Muistia voi tosin lisätä microSD-kortin avulla, mikä on erittäin hyvä ominaisuus. Massaa laitteella on 384 grammaa, eli se on hieman enemmän kuin kilpailijoilla. Erotus tuskin tulee akun koosta, sillä se on 4300mAh, kun N1:llä tämä on 5300mAh ja iPad Minillä 6471mAh.

Androidilla ryyditetty Nokia

Ma, 02/24/2014 - 10:15 By Jari Mäkinen
Nokia X

No niin, heti kun MIcrosoft sai Nokian hallintaansa, yhtiö pullauttaa esiin kauan huhutun Andoir-puhelimen. Aiemmin Googlen pohjustamalla käyttöjärjestelmällä toimivaa puhelinta kartettiin kuin ruttoa, kun Nokia siirtyi käyttämään luureissaan Microsoftin Windows Phonea.

Jo jonkin aikaa huhuttu julkistus tehtiin nyt maanantaiaamuna Barclonassa alkaneilla Mobile World Congress -messuilla.

Puhelimista on kolme versiota: Nokia X, Nokia X+ ja Nokia XL. Näistä X ja X+ käyttävät 4-tuumaista näyttöä, kun taas XL:ssa nimensä mukaisesti on suurempi viisituumainen näyttö. X:n ja X+:n erot rajoittuvat muistin määrään ja SD-korttipaikkaan jo valmiiksi laitettuun 4GB:n microSD-korttiin.

Käyttöjärjestelmänä puhelimissa on siis avoimen lähdekoodin Android. Sen suuri sovellusten määrä ja koko ekosysteemi olikin Nokian takinkäännön syy. Windows Phone ei ole saanut kaikesta yrityksestä huolimatta rakennettua (ainakaan vielä) ympärilleen niin suurta liikettä, että siihen olisi saatavilla lähellekään niin paljon sovelluksia kuin Androidiin tai Applen iOS -laitteisiin.

Androidin ongelma on kuitenkin se, että yhden kaikkien käyttämän Androidin monet puhelinvalmistajat ovat tehneet siitä omat versionsa. Myös Nokian Adroid on erilainen, tosin se perustuu Android 4.1.2 -versioon. Esimerkiksi puhelin on liitetty Microsoftin pilvipalveluihin Googlen sijaan ja niissä on lukuisia Nokian ja Microsoftin sovelluksia. Mukana on myös Skype, mihin luvataan rajoittamaton määrä kansainvälisiä puheluita datayhteyttä käytetäessä. Myös puhelimen käyttöliittymä on räätälöity näyttämään Windows Phonelta, missä tosin on Androidin käyttöpalkki yläosassa ja muita pieniä yksityiskohtia.

X-nokialaiset eivät käytä sovelluksien hankkimissen Googlen Play Storea, vaan Nokia Storea. Android-ohjelmat eivät nimittäin sellaisinaan toimi Nokiassa, vaan niistä pitää olla microsoftatut versiot. Nokian mukaan sovellusten kehittäjät voivat muuntaa helposti sovellukset Nokiaan sopiviksi ilmaisella ohjelmalla.

Jää nähtävksi, miten Nokia ja Microsoft hoitavat tulevaisuudessa Android-versionsa päivittämisen.

Hinnan suhteen uudet puhelimet ovat kiinnostavia: X:n hinta (ilman mahdollisia operaattorin tukiaisia) on 89 euroa ja XL:n noin 109 euroa. X+ sijoittuu siihen väliin 99 eurollaan. X-versio saatavissa lähes välittömästi kaikkialla muualla paitsi Yhdysvalloissa, Koreassa ja Japanissa. X+ ja XL tulevat kevään kuluessa. Väreinä ovat valkoinen, musta, sinivihreä, vihreä, punainen ja keltainen.

Nokia X -perhe on siis Androidin ja Windows Phonen halpa sekasikiö, ja voi olla, että juuri sitä Microsoft (ja siis myös ex-Nokia) nyt kaipaa. Kenties nämä onkin tarkoituksella tehty Troijan hevosiksi, joilla Androidiin tottuneet houkutellaan Windows-maailmaan. Ja samalla se on laite, millä Nokia koittaa pitää hiipuvan markkinaosuutensa halpapuhelimissa, kun kaikista puhelimista on tulossa enemmän tai vähemmän älykkäitä.

Juttua on päivitetty maanantaina 24.2. illalla, kun puhelimista oli saatavilla lisää tietoa.

Toisenlainen Nokia-uutinen: Lumia 1520

Ti, 09/03/2013 - 13:52 By Jari Mäkinen

Muistatteko, kun Stephen Elop lupasi aikaisemmin tänä vuonna "suuria Nokia-uutisia"? Kenties Nokian myynti Microsoftille oli tuolloin jo mielessä, mutta yhtä lailla suurikokoisesta asiasta on kyse Lumia 1520:ssa. Laite on kuvassa oikealla.

Kyseessä on huhuttu superkookas Nokia Bandit -nimelläkin tunnettu älypuhelin, joka olisi lähes tabletin kokoinen. Kenties tällä Nokia voisi härnätä iPad Miniä, ja joka tapauksessa laite olisi todennäköisesti suositumpi kuin Microsoftin Surface-tabletit. On mahdollista, että syyskuun lopussa suunniteilla olevassa tiedotustilaisuudessa Nokia / Microsoft julkisee tämän laitteen sekä mahdollisesti myös "oikeita" tabletteja; kenties mobiilimaailmassa karille moneen kertaan ajanut Microsoft pelastaa tämän liiketoimintansa suomalaislähtöisellä osaamisella.

Tänään evleaks-sivuston julkistamissa varmentamattomissa kuvissa näkyy kännykän näyttö, missä on Windows -käyttöjärjestelmän ikoneita koko ruudun täydeltä. Jos alunperin WIndows mobile oli yksinkertaisen kaunis ja pelkistetty, on tämä etääntynyt jo varsin kauas tuosta kauniista ajatuksesta...

Jäämme odottamaan parin viikon päästä tulevia uutisia, jotka todennäköisesti ja toivottavasti tuovat piristystä myös suomalaisarkeen, vaikka Nokian takana lurkkiikin nyt Microsoft.

Nokia Asha 205, pätevä peruspuhelin

Su, 03/10/2013 - 15:37 By Toimitus

Tämä ei ole mikään Lumia eikä se koreile ominaisuuksillaan, mutta siinä on kolme asiaa, mitkä tekevät siitä varmastikin monen mielestä kiinnostavan: näppäimistö, helppous ja hinta.

Näinä aikoina, kun melkein kaikilla on jo älypuhelimet, on Nokian fyysisellä näppäimistöllä varustettu peruspuhelin yllättävän kiinnostava. Se ei koita ollakaan mitään enempää kuin se on, mutta se on oma itsensä rohkeasti: värivalikoimassa on varsin näyttäviä vaihtoehtoja ja se kääntää yksinkertaisuuden edukseen. Yksinkertaisuuden myötä puhelinta ei tarvitse ladata yhtenään, sillä periaatteessa sähköä riittää peräti 37 päiväksi.

Nokia mainostaa puhelintaan äärimmäisenä sosiaalisen median puhelimena, koska siinä on erityinen Facebook-näppäin ja eBuddyksi nimetty ohjelma, joka mahdollistaa jutustelun muiden kanssa Bluetooth-yhteyden kautta ilman internetiä. Vakiona on myös Twitter ja sähköpostiohjelma, joka tukee automaattisesti Gmail-postia.

Sovellusten vähäisyys voi toki häiritä joitain, mutta samalla se on tehnyt mahdolliseksi sen, että tämä pelkällä hitaalla GSM-yhteydellä (2G) varustettu puhelin hoitaa nettiliikenteen yllättävän nopeasti. Se siirtää vain olennaista tietoa, ei suuria kuvamääriä. Tämä pienentää selvästi nettiyhteyden hintaa, jos maksu määräytyy siirretyn tiedon määrän mukaan.

Näppäimistö ei ole markkinoiden paras QWERTY-näppäimistö, mutta kun ottaa huomioon puhelimen vain noin 50 euroa olevan hinnan, on näppäimistö oikein hyvä. Fyysinen näppäimistö tuntuu älypuhelinten näyttönäppäimistöjen jälkeen yllättävän mukavalta, mutta se toki lisää puhelimen kokoa, mikä puolestaan vaikuttaa siihen, että näyttö on pieni. Tai suhteellisen pieni, sillä pitkälti tekstipohjaisessa peruskäytössä ei enempää kaipaakaan.

Näyttö ei ole myöskään huipputarkka, vaan "ainoastaan" 2,4-tuumainen nestekidenäyttö, jonka koko on 320 x 240 pikseliä. Myös kamera on vaatimaton VGA-tasoinen, peruskamera, jonka kuvan koko on 640 x 480 pikseliä. Jälleen: numeroina ei mitään huimaavaa, mutta täysin riittävää moneen käyttöön.

Puhelimessa on 64 MB sisäistä muistia ja paikka microSD -kortille, jonka koko voi olla maksimissaan 32 GB. Ashassa ei ole WLAN-yhteyttä tai USB-liitäntää, mutta siinä on Slam-niminen uusi tapa jakaa tietoa muiden käyttäjien kanssa: Slam toimii Bluetooth-yhtyden kautta ja sen avulla voidaan siirtää nopeasti tietoja, kuvia ja videoita muiden Slam-yhteydellä varustettujen puhelinten välillä. Asha 205:n lisäksi Nokia 206 käyttää Slamia.

Luurin mukana tulee myös Nokia Life+ -toiminto, joka avustaa käyttäjäänsä elämään terveellisesti. Lisäksi puhelimen ostaja saa ladata ilmaiseksi 40 peliä EA Games -palvelusta. Käyttöjärjestelmä on Symbian 40, joten monet Nokia Storessa olevat sovellukset toimivat myös luurissa.

Asha 205:een saa myös kaksi SIM-korttia, joten esimerkiksi työpuhelut ja omat soitot voidaan pitää erillään toisistaan, eikä mukana tarvitse kantaa kahta kännykkää.

Nokian halpapuhelin on selvästi vastaisku älypuhelimille, sillä se on edullinen ja kyvykäs laite, joka on omiaan niin peruspuhelinta kaipaavalle kehittyneen maailman asiakkaalle kuin myös kehittyvissä maissa lähes kaikille: monissa maissa, kuten Intiassa ja Afrikassa, on puhelin monien ainoa yhteys internetiin.

Hinta on pystytty saamaan edulliseksi tekemällä puhelin muovista, käyttämällä halpoja osia ja kokoamalla ne Kiinassa. Puhelimen kuminen reuna ei kestä välttämättä kauaa ja kokonaisuutena laite näyttää halvalta. Mutta jälleen, kun muistaa että se maksaa noin 50 euroa, sitä voi pitää jopa yllättävän hyvän näköisenä.

Pikatestin perusteella T-Tuubi antaa puhelimelle kolme pistettä:

Lue Asha 205:n tarkat tekniset tiedot Nokian nettisivuilta.