haltia

Pohjoismainen planetaarioväki kokoontui Suomessa

To, 09/10/2015 - 18:03 By Markus Hotakainen
Heurekan planetaario

Planetaariot eivät ole enää pitkään olleet pelkkiä puolipallon muotoisia tiloja, joiden kattoon heijastetaan tähtiä ja planeettoja kuvastavia valopisteitä. Ohjelmatarjonta on tekniikan kehittyessä monipuolistunut ja monet planetaariot ovat käytännössä elokuvateattereita, joiden kattoon projisoidaan digitekniikalla tuotettuja spektaakkeleita.

Viime viikonvaihteessa Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla järjestettiin Pohjoismaisen planetaarioyhdistyksen NPA:n (Nordic Planetarium Association) kokous. 30 vuotta sitten perustettu yhdistys järjestää yleiskokouksensa kahden vuoden välein ja tällä kertaa kokoonnuttiin siis Suomeen. 

Kolmipäiväisessä kokouksessa oli mukana pohjoismaisten osanottajien lisäksi väkeä myös Baltian maista ja Puolasta. Kokousväki pohtikin, pitäisikö "pohjoismaisuus" laajentaa käsittämään koko Itämeren alue. Myös Saksasta on kyselty mahdollisuutta osallistua NPA:n toimintaan.

Koko maailman kattavana organisaationa on IPS eli International Planetarium Society, mutta olisi luontevaa, jos Itämeren maissa yhdistettäisiin voimat. NPA:lla on edustaja myös IPS:ssä ja suurempi jäsenmaiden määrä antaisi enemmän painoarvoa pohjoiseurooppalaisille ajatuksille.

Perjantain kokousohjelma keskittyi tiedekeskus Heurekan planetaarioon. Fulldome- eli puolipallon muotoiseen kupoliin projisoitavien elokuvien tuottajat esittelivät ohjelmistoaan. Spitziltä oli näytillä Solar Superstorms ja Bufolta ensimmäinen Suomessa tuotettu fulldome-elokuva Kilpisjärvellä. Mirage 3D esitti trailerin tulevasta elokuvastaan Life Under The Arctic Sky. Lisäksi Pohjankonna ja Bufo esittelivät uusia hankkeitaan.

Päivä päättyi illalliseen Helsingin observatoriossa, missä jatkettiin lauantaiaamuna. Kun Heurekassa oli keskitytty planetaariossa esitettäviin elokuviin, observatorion sessioissa oli esillä uutta tekniikkaa ja ohjelmaideoita. 

 

Japanilainen Goto ja ranskalainen RSA-Cosmos esittelivät planetaarion esitystekniikkaa ja laitteistokokonaisuuksia, ruotsalainen Sciss puolestaan Uniview-ohjelmistoaan, jossa on mallinnettu koko lähiavaruus eksoplaneettoja myöten.

Lauantain ohjelmasta sai suitsutusta erityisesti Tuukka Perhoniemen esitys Observatorion planetaariossa. Liveshow hyödynsi perustekniikkaa tavalla, joka usein unohtuu hulppeiden fulldome-elokuvien aikakaudella. Monissa planetaarioissa onkin jo huomattu, että yleisö tuntuu kaipaavan tietokoneen massamuistista tulevan kuvan, äänen ja selostuksen rinnalle perinteistä elävää ja vuorovaikutteista esitystä. 

Suomen kokoukselta toivottiin tietenkin mahdollisuutta saunomiseen ja uimiseen. Se onnistui Nuuksion Pitkäjärven rantamaisemissa. Kokouksen virallinen ohjelma jatkui lauantaina iltapäivällä Nuuksion kansallispuiston kupeessa sijaitsevassa luontokeskus Haltiassa. 

Työpajassa sai esimerkiksi osallistua hauskan animaation tekemiseen. Lego-palikoita käyttämällä tehtiin animaatio siitä, miten tanskalaisen astronautin Andreas Mogensenin matka kansainväliselle ISS-avaruusasemalle taittui.

 

Planetaarioväki ryhmäkuvassa

Ohjelman epävirallinen osuus sijoittui Solvallan urheiluopiston rantasaunaan ja Haltian suureen kotaan, jossa paistettiin nuotiolla klassisesti makkaraa ja tarjottiin grilliruokaa. Iltapäivän sateinen sää muuttui myöhemmin illalla sumuiseksi ja kansallispuiston maisemien piiloutuessa vähitellen usvaan kokousväki palasi pääkaupunkiin.

Sunnuntaina oltiin jälleen Helsingin observatoriossa. Lyhykäinen päivä päättyi minuutin (tai muutaman) mittaisiin päätöspuheenvuoroihin, joissa jokainen osanottaja sai kertoa, mitä kokous antoi vietäväksi omaan planetaarioon. 

NPA:n kokous pidetään joka toinen vuosi. Kahdessa vuodessa ehtii planetaarioalalla tapahtua paljon asioita, joten tiedon jakaminen eri toimijoiden kesken ja uusien kontaktien luominen on tärkeää. 

Kokouksen järjestelyistä vastasivat Helsingin observatorio, Helsingin yliopisto, Tähtitieteellinen yhdistys Ursa ja Tiedetuubi. Sessioiden puheenjohtajana toimi NPA:n puheenjohtaja Aase Jacobsen ja kokousisäntänä Kai Santavuori. Seuraavan kokouksen pitopaikkaa ei vielä päätetty, mutta vahvana ehdokkaana on Tanska. 

Kuvat: Timo Suvanto ja Markus Hotakainen

Uutta: Tiedetuubi aloittaa kokkikurssit

La, 02/15/2014 - 23:45 By Toimitus
gAstronominen Kokkikurssi

Keittiössä on tiedettä ja tekniikkaa, mutta ruoanlaiton kautta voi myös tutustua hauskasti ja maukkaasti moniin tieteellisiin asioihin. Kuten esimerkiksi tähtitieteeseen. Tiedetuubin ensimmäisellä kokkikurssilla tehdään oikeasti hyvää ruokaa gAstronomisen keittokirjan hengessä, mutta myös katsellaan tähtiä (mikäli sää on hyvä) ja tutustutaan konkreettisesti siihen, millaista ruonlaitto olisi painottomuudessa.

Kurssi pidetään Espoossa Nuuksion kansallispuiston kupeessa sijaitsevassa luontokeskus Haltiassa, missä on paitsi tähtitorni, niin myös hyvät tilat ruoanlaittoon. Oppaina ovat Sami Garam sekä Tiedetuubin Markus Hotakainen ja Jari Mäkinen. Garam on monessa sopassa keitetty tunnettu keittiömestari ja Hotakainen innokas kotikokki. Mäkinen puolestaan syö ja juo mieluusti hyvin. Kolmikkoa yhdistää halu tehdä jotain uutta ja jännää – ja tiedehenkinen kokkikurssi on juuri sitä!

Tiedetuubin gAstronominen Kokkikurssi

22. maaliskuuta 2014 luontokeskus Haltiassa klo 13 alkaen.

Iltapäivän aluksi tutustutaan päivän ruokalistaan ja käydään läpi tekniikat sekä tehdään alkuvalmistelut.

Sen jälkeen lähdetään makealle matkalle avaruuteen. Esityksessä käydään läpi maailmankaikkeuden olemusta ja Aurinkokunnan kohteita, kunnes lopuksi kierretään Maata avaruusasemalla. Avaruusosuuden päätteeksi tehdään pienet alkupalat avaruuskriteerien mukaisesti – aivan kuten painottomuudessa voitaisiin tehdä.

Noin klo 15 alkaen alkaa varsinainen ruoanlaitto. Olennainen osa sitä on sopivien ruokajuomien valinta. Aterian kypsyessä käydään tähtitornissa sekä pidetään yllä ruoanlaittohenkeä kokkaamalla komeettaytimiä ja tekemällä Mars-lennolle sopivaa ruokaa.

Iltapäivän lopuksi ruoat viimeistellään ja ateroidaan Haltian hämyisässä ilmapiirissä. Lopuksi tähtitorni on avoinna ja sen kaukoputkella voi tutustua tähtitaivaan salaisuuksiin; näkyvissä ovat mm. Andromedan galaksi, Jupiter, Orionin suuri kaasusumu sekä Plejadit.

Hinta ja ilmoittautuminen

Kurssin hinta on 150 euroa henkilöltä, sisältäen ruoat (kolme ruokalajia + makupaloja), ruokajuomat, opetuksen sekä gAstronomisen keittokirjan (arvo 32,90 euroa).

Tiedustelut ja sitovat ilmoittautumiset viimeistään 14. maaliskuuta sähköpostitse osoitteeseen kokkikurssi@scitube.net.

Toimi nopeasti, sillä tilaa on vain 14 hengelle! Kurssia ei järjestetä, jos ilmoittautuneita on vähemmän kuin kymmenen.