Maya-intiaanien koripallokenttä

Pe, 03/21/2014 - 17:47 By Toimitus
Maya-pallokenttä

Maxcanússa, Jukatanin niemimaalla sijaitsevan teknillisen yliopiston uuden koripallokentän rakennustyöt keskeytyvät ikävästi, kun rakentajat löysivät vanhan Maya-intiaanien raunioita. Kaivurit osuivat vanhaan kiveen, joka oli vaaleanpunaisen värinen ja selvästi hyvin vanha.

Tilanne ei ole mitenkään omituinen, sillä alueella on runsaasti raunioita, ja niinpä tavalliseen tapaan paikalle kutsuttiin arkeologi tutkiman löydön merkitystä.

Tällä kerralla tilanteesta teki mielenkiintoisen se, että koriskentän rakentajat olivat tekemässä omaansa täsmälleen samalle paikalle, missä intiaanit olivat pelanneet 2000 vuotta sitten omaa koripalloa muistuttavaa pallopeliään.

Mayojen pallopelikentän koko oli noin 19 x 7 metriä, ja päissä  olleiden korien sijaan pallot heitettiin sivuilla seinässä pystyssä olleiden vaaleanpunaisesta kivestä tehtyjen renkaiden läpi. Kivirenkaat on koristeltu Puuc-tyyliin ja tutkijoiden mukaan kenttä on tehty joskus 250 EAA - 600 vuotta ajanlaskun alun jälkeen, siis karkeasti noin 2000 vuotta sitten.

Peli, mitä ei kannattanut hävitä

Meksikon kansallisen arkeologisen laitoksen Eunice Uc kertoo, ettei pelin tarkkoja sääntöjä tunneta, mutta peliä pelattiin todennäköisimmin tönimällä palloa eteenpäin lanteella, joskin joissain muunnelmissa palloa sohittiin myös sauvoilla tai heiteltiin käsillä koripallon tapaan. Pallo oli 10-20 cm halkaisijaltaan ja saattoi painaa parista sadasta grammasta aina useaan kiloon.

Vaikka yksityiskohdat pelistä ovat hieman hämäriä, on selvää, että peli oli liittyi läheisesti uskonnollisiin rituaaleihin. Pahimmillaan hävinneen joukkueen kapteeni uhrattiin jumalille.

Guatemalasta löytyneissä kirjoituksissa mainitaan, että pelin taustalla on myyttisten kaksosten Hunahpun ja Ixbalanquen taistelu alamaailman valtiaita vastaan. Kaksoset voittavat, minkä vuoksi heidän isänsä muuttuu maissikuninkaaksi. Peli, ja pelikentän sijainti rikkaalla maalla kukkulan juurella, viittaakin sen tärkeyteen maanviljelyksessä.

Kaikkiaan 26 vastaavaa pelikenttää on löydetty eri puolilta Jukatanin niemimaata. Tämä oli tosin ensimmäinen Maxcanústa löydetty, ja vaikka siitä ollaan iloisia, joutuu yliopisto nyt etsimään koripalloa varten toisen paikan.

Lisää tietoa Maya-intiaanien pallopeleistä on mm. täällä mesoamerikkalaiseen kulttuuriin erikoistuneella sivustolla ja tarkemmin löydöstä kertoo mm. The History Blog jutussaan Basketball court builders find Maya Ball Game court.

Piirros pallopelistä