Robottipuutarhuri

Pe, 06/27/2014 - 14:06 By Toimitus
Robottipuutarhuri työssään

Pidätkö puutarhanhoidosta, mutta olet liian kiireinen tai tumpelo hoitamaan sitä?

Ei hätää, professori Ken Goldbergillä on ratkaisu: Telegarden, eli etäpuutarha. Kyseessä on vuosien 1995 ja 2004 välisenä aikana tehty, South Carolinan yliopiston ja Itävallan Linzissä sijaitsevan Art Electronica -keskuksen yhteishanke, missä netin kautta pystyttiin hoitamaan puutarhaa kauko-ohjattavalla teollisuusrobotilla.

Puutarhanhoito oli tässä tapauksessa joukkoistettu siten, että ihmiset ympäri maailman pystyivät katsomaan kameran kautta miten kasvit voivat ja he saattoivat sitten esimerkiksi kitkeä tai kastella robotin avulla. He saattoivat jopa istuttaa uusia kasveja ja hoitaa "omaa" kasviaan etähoivaten sitä.

Goldbergin mukaan Telegarden kehitettiin kontrastiksi sille, millaisena internet ja uusi tekniikka koetaan: monimutkaisena, matemaattisena ja konemaisena. Sitä se toki onkin, mutta näillä on myös pehmeämpi, intiimimpi ja humaanimpi puolensa.

"Siinä missä internet on yleensä nopeaa toimintaa vaativa ympäristö, missä voimme olla yhteydessä sekä vaihtaa tietoja millisekunneissa, vaatii puutarhanhoito aikaa ja kärsivällisyyttä. Sitä pitää hoitaa huolellisesti."