Näkymättömiä rakenteita

Pe, 10/24/2014 - 15:47 By Jari Mäkinen
Elias Crespin: Plano Flexio Circu 5

Aix-en_Provencessa sijaitsee mainio museo: Victor Vasarelyn mukaan nimetty ja pääasiassa hänen tuotantoaan esittelevä taidemuseo Fondation Vasarely, jonka pääteema on graavinen, matemaattinen ja värikylläinen taide. Itse mustavalkoinen museorakennus, joka näyttää koostuvan suurin pallokuvioin koristetuista laatikkomaisista palikoista, heijastelee sisältöään myös erinomaisesti.

Tänään perjantaina illalla museossa juhlitaan sen uusinta näyttelyä, jonka on saanut nimen Structures de l'invisible, eli "Näkymättömyyden rakenteet". Vasarely-säätiön ja Zagrebissa sijaitsevan Klovicevi Dvori -museon yhteistyönä syntyneessä näyttelyssä esitellään töitä kahdeksalta modernistiselta taiteilijalta, joiden joukossa on myös suomalaisia. Yhteistä kaikille töille on se, että ne näyttävät leijuvan vapaasti ilmassa tai käsittelevät silmäähuijaavasti ikään kuin tyhjässä olevaa liikettä, valoa tai ainetta.

Näkymättömyys on siis teoksissa olennaisessa osassa – aivan kuten ympärillämme tavallisissakin asioissa se, mitä emme näe, on läsnä ja monasti jopa näkyvää tärkeämpää.

Monet teoksista hyödyntävät myös fysiikkaa ja tekniikaa tavalla, mikä saa puritaaniset klassisen taiteen suosijat haukkomaan henkeään. Uusi tekniikka on kuitenkin nykyajan pensseli, millä taiteilijat voivat luoda uudenlaisia töitä. Se on saanut myös muutamat tieteilijät innostumaan taiteen tekemisestä, joten nimilistalla on taiteentekijöiden lisäksi tutkijoita: Danko Bosanac, Pierre Coulet, Etienne Ghys, Davor Horvatic, Jean-Marc-Lévy-Leblond ja Jacques Mandelbrojt sekä "perinteisemmät" taiteilijat Marine Antony, Elias Crespin, Pierre Gallais, Tommi Grönlund, Petteri Nisunen, Ivana Franke, Martina Kramer, Isabelle Sordage ja Mirjana Vodopija.

Näyttely oli avoinna ennen Aixia Kroatissa, Klovievi Dvori -museossa, ja pysyy Vasarelyn vieraana tammikuun 4. päivään saakka. Mikäli olet siis matkalla eteläisessä Ranskassa joulun pyhinä, on museo ja näyttely hyvä vierailukohde!

Alla on suomalaistaiteilijoiden Tommi Grönlundin ja Petteri Nisusen tyylistä kertova video, missä aiheena on Tampereen Teknillisen Yliopistoon pysyvästi sijoitettu teos Light Oreography. Otsikkokuvassa on Elias Crespinin teos Plano Flexio Circu 5 ja tekstin keskellä Mirjana Vodopijan valoteos.

Grönlund-Nisunen - Light Oreography - 2014 from Tommi Grönlund-Petteri Nisunen on Vimeo.