Video: Tällainen on SpotMini, kotitalousapurobotti (ja lemmikki)

Boston Dynamics on eräs edistyksellisimpiä robotteja tekevä yhtiö maailmassa, ja he ovat tuottaneet viime aikoina monia videoita, joissa he esittelevät tekemisiään.

Sellaisia olivat viime joulun aikaan poroina huumorihengessä toimineet robotit, ja tässä tulee nyt SpotMini: noin 25 kg massaltaan oleva pienikokoinen, sähkökäyttöinen nelijalkainen robotti, joka pystyy toimimaan yhdellä latauksella 90 minuuttia.

Akkujen kestävyys riippuu toki siitä, mitä robotti tekee ja missä olosuhteissa.

Robotti voidaan varustaa käsivarrella, joka tosin näyttää oikeastaan dinosauruksen kaulalta ja päältä, ja siinä on koko joukko sensoreita, joiden avulla robotti tietää koko ajan missä se on, mitä se tekee ja mitä sille tapahtuu. Viimeisin on olennaista siksi, että robotti huomaa kaaduttuaan paitsi että se on kaatunut, niin se voi myös hahmottaa missä asennossa se on ja kuinka se voisi päästä kätevimmin taas jaloilleen.

SpotMini pystyy toimimaan pitkälti autonomisesti ja voi tehdä monia sille opetettuja tehtäviä. 

Valitettavasti laite ei ole vielä kaupan, mihin tärkein syy lienee se, että laite on paitsi kokeellinen, niin myös vielä varsin kallis. Osasyy lienee myös se, että näiden robottien kehittämisessä on käytetty paljon puolustuksellista tietämystä, sillä yhtiö kehittää ennen kaikkea sotarobotteja Pentagonin tilauksesta. 

IFA2015: Aktiivisuusmittari hauvelille

Ti, 09/08/2015 - 20:54 By Jarmo Toivanen
Fifille  aktiivisuusmittari

IFA-logoLemmikkien omistajia tuntuu usein vaivaavan sietämätön epätietoisuus siitä, mitä se Fifi tai Musti oikein puuhailee päiväkaudet. Luultavasti nukkuu – ellei sitten tee täystuhoa jossain päin asuntoa. 

UO Petfit ei ole kuitenkaan tarkoitettu koiran vakoiluun, vaan lemmikin liikunnan seuraamiseen. Laite on yksinkertaisesti pantaan kiinnittävä kiihtyvyyanturi, joka rekisteröi aktiivisuuden. Tieto siirtyy bluetooth-yhteydellä omistajan kännykkään. Sovellukselle kerrotaan koirarotu, ikä ja paino. Ohjelmisto muodostaa sitten tiedosta suosituksen riittävästä liikunnasta ja kaloritarpeesta.

Sovellus kertoo, milloin on juostu, milloin kävelty tai sitten vain lojuttu eteisen matolla isäntää odottamassa.

Hinnaksi on ajateltu Euroopan markkinoille noin 70 euroa, mutta korealaisella valmistajalla oli vielä myyntiverkosto osin luomatta.

Ei taida oikein toimia kissoilla, sillä ne yleensä nukkuvat tai kiitävät hyperaktiivisina kiilto silmissä lintujen perässä. Tämä messukoira (kuvassa) taitaa tosin liikkua laiskaa kissaakin vähemmän....

Tee-se-itse -projekti: Hiljainen ja sisäsiisti lemmikki

Kiinnostaako lemmikki, mutta sen jälkien siivoaminen taas sitten ei? Eikä ehkä ulkoiluttaminenkaan? Ei hätää, varsin säyseän ja helppohoitoisen lemmikin voi tehdä myös itse. Paperimassasta!

Lemmikin eksoottisuusasteen voi päättää aivan itse. Toisella videolla valmistetaan söpö hauveli, toisessa lohikäärme.

Eläinten perusmuoto saadaan videoilla aikaan rytätystä paperista, mutta sen voi tehdä melkein mistä tahansa: kanaverkosta, pahvista tai vaikkapa vanhoista villasukista. Päälle levitettävää paperimassaa voi myös valmistaa aivan itse -- vaikkapa Marttojen tavalla tai Mikkelin kansalaisopiston opetusvideon mukaan.

Haluatko dinosauruksen lemmikiksi? Pian se on mahdollista.

Ti, 08/18/2015 - 17:34 By Teemu Lantta
Dinosaurus-nukke

Tutkija väittää, että dinosaurukset voidaan mahdollisesti ”herättää henkiin” muokkaamalla niiden lähimmän elävän sukulaisen linnun perimää. Tutkijat ovat jo onnistuneet kehittämään kanan alkiolle dinosaurusmaisen nokan ja hampaat.

Tällaisen dinosauruksen kaltaisen, kanan kokoisen eläimen synnyttäminen on todennäköisesti mahdollista 5-10 vuoden kuluessa tunnetun paleontologin Jack Hornerin (kuva jutun lopussa) mielestä. Horner on toiminut muun muassa Jurassic Park –elokuvasarjan tieteellisenä avustajana.

Hornerin mukaan kanan muuttaminen dinosauruksen kaltaiseksi on mahdollista, mikäli tutkijat onnistuvat kääntämään evoluution taaksepäin. Dinosauruksista kehittyneet linnut kantavat edelleen monia dinosauruksen ominaisuuksia perimässään. On vain löydettävä keino aktivoida nämä ominaisuudet. Seuraavaksi tavoitteena on saada siivet muistuttamaan dinosauruksen eturaajoja ja pyrstö häntää.

Hornerin mukaan ihminen on jalostanut eläimiä käyttöönsä jo kymmeniä tuhansia vuosia, joten asiassa ei ole varsinaisesti mitään uutta. Hän muistuttaa, että esimerkiksi susi on muuttunut aikojen saatossa chihuahuaksi. Hän pitää mahdollisena, että pitkällä aikavälillä jopa Tyrannosaurus Rexin kaltaisen dinosauruksen luominen voisi olla mahdollista. Mutta se kuinka toivottavaa se on, on toinen asia! Ja voiko dinolemmikkiä kutsua varsinaisesti dinosaurukseksi, vai onko se ennemminkin lisävarusteltu kana.

Hornerin näkemyksistä kerrottiin Popular Science –lehdessä.

Otsikkokuvassa on dinosauruslemmikki (Flickr / Stephen Michael Barnett). Alla on Horner ja lintumaisen dinosauruksen luuranko (Paolo Sacchi).

Koira, jolla on pyörät

Pe, 11/14/2014 - 20:07 By Toimitus
TurboRoo

TurboRoo on chihuahua-koira, joka syntyi ilman etukäpäliä. Se vietiin Indianapoliksessa, Indianassa, Yhdysvalloissa, sijaitsevalle eläinlääkäriasemalle neljä viikkoa vanhana pentuna, ja sen ensimmäinen omistaja oli – aiheestakin – huolissaan siitä, että pennulla ei ollut kuin kaksi jalkaa. Pentu sai pian uudet vanhemmat, eläinlääkäriasemalla työskennelleen Ashleyn ja hänen miehensä Rayn. He keksivät teettää koiralle 3D-tulostetun muotin, joka sopii koiran etukäpälien paikalle ja mihin voidaan kiinnittää rullalaudan renkaat. Koska nuori koira kasvoi nopeasti, tämä voitiin tehdä vasta sitten, kun nimen TurboRoo saanut koira oli kuusi kuukautta vanha.

Nyt TurboRoo rullailee iloisena ympäriinsä, eikä ymmärräkään, että hänellä on pieni vamma.

Koiraa esiteltiin viime kuussa Purina-koiranruokayhtiön järjestämässä tilaisuudessa, missä oli mukana myös muutamia muita sympaattisia lemmikkieläimiä, jotka ovat saaneet uuden elämän näppärien apuneuvojen avulla.

Alla on video tilaisuudesta:

TurboRoota voi seurata myös sen omalla nettisivulla ja sosiaalisessa mediassa:

http://www.turboroo.com
http://instagram.com/turbo.roo
https://www.facebook.com/Turbo.roo

TurboRoo ilman proteesiaan.