Vempeleet

Lisää IFAa – härpäkekatsaus nro 3 Berliinistä

Ma, 09/03/2018 - 21:01 Jarmo Toivanen
Sony Aibo

Lisää kuulumisia Berliinin kulutuselektroniikkamessuilta: tässä tulee kolmas katsauksemme IFA-messuille.

Robotit tulevat myös kotiin, mutta toisaalta robotteja on ollut jo jonkin aikaa: Sonyn Aibo on monille jo vanha tuttavuus, vaikka sellaista ei kotona olisi vielä ollutkaan.

Robottikoiran uusi versio on kantaisäänsä kehittyneempi. Kosketusherkät alueet reagoivat kun koiraa silittää tai rapsuttaa.

Silmien OLED-näytöt osaavat melkoisen aidon kerjäyskatseen, pentu oppii tuntemaan isäntänsä ja muistamaan ympäristönsä. Osa tästä ”muistista” on tosin pilvipalvelussa, joka saattaa herättää tietoturvapohdintoja – hauva kun myös näkee ja kuulee, ja tiedot lähetetään verkkoon.

Myynti alkoi ensin Japanissa ja nyt viimeksi Yhdysvalloissa noin 2900 dollarin hintaan.

Monille koira on hyvä tekosyy pieneen aamulenkkiin, mutta heille ei robottikoiraa kannata suositella. Sen sijaan aamu-unisille Aibo voisi olla paikallaan!

Herätystä kaikille aisteille

Sensorwake Trio on ranskalainen ratkaisu herätysten ankeuteen: kello herättää tuoksulla, valolla ja äänellä.

Tuoksukapseleita on joka nenälle, kahvista appelsiinimehuun, suklaasta trooppisiin hedelmiin. Herätys alkaa aina tuoksulla, minuutin kuluttua mukaan tulee kirkastuva valo. Viimeistään motivoiva ääni takaa ylösnousun. Kello on saatavana kuulemma marraskuussa.

BeanGo Cube

Automaattinen kahvinpaahdin

Kahviharrastuksen ylimpiä asteita on kahvin kotipaahto. Paahtamisen opettelu on kuitenkin monen yrityksen ja erehdyksen tie. Kotibaristan pitää osata odottaa paahtuvan pavun ensimmäistä risahdusta, seurata papujen värien tummumista.

Helpommalla tasaista laatua lupaa BeanGo Cube, kompaktin muotoinen kahvinpaahdin. Laitteessa on kamera ja mikrofoni joilla tarkkaillaan paahdon kehittymistä. Laitetta voi ohjata tietysti myös matkapuhelinsovelluksella.

Automaattista annostelua

Pyykkäämisessä vaikeaa on pesuaineen annostelu. Vain muutamat laitteet ovat tehneet sitä tähän mennessä automaatisesti, mutta nyt tämäkin ominaisuus on tulossa laajempaankin käyttöön.

Automaattiseen annosteluun on eri valmistajilla hieman eri ajatukset. Joillakin valmistajilla on vain säiliöt, joissa voi käyttää käyttäjän suhteellisen vapaasti itse valitsemaa pesuainemerkkiä. Joillakin annostelu perustuu pesukonevalmistajalle valmistettuun ”omaan” pesuainemerkkiin

Tästä on tulossa siis vähän kuin printterit nykyisin: itse laite saattaa maksaa vähän, mutta musteet siihen maksavat maltaita. Kohta kentien pyykkäämisen hinta on kääritty pesuaineen hintaan.

Nyt automaattinen annostelu on löytänyt tiensä myös astianpesukoneeseen. Kuvassa ylhäällä oleva Mielen Power Disk on pesuaineen sisältävä kasetti, joka asetetaan koneessa omaan koloonsa.

Kasetissa on Mielelle tehtyä jauhemaista pesuainetta, jota kone ottaa aina sopivan määrän. Myös perinteinen manuaalinen annostelu on onneksi edelleen mahdollista, sillä koneessa on lisäksi tavallinen pesuainelokero.

IFA-kulutuselektroniikkamessujen antia, osa 2

Su, 09/02/2018 - 10:09 Jarmo Toivanen
Panasonic-parturi

Berliinin IFA-kulutuselektroniikkamessut jatkuvat keskiviikkoon saakka. Tässä toinen juttumme messujen omituisuuksista ja jännistä yksityiskohdista.

IFA-messuita löytyy pieniä yrityksiä, joilla on vaatimaton nurkkaus jossain kulmassa ja sitten isoja. Yksi isoimmista on korkealainen LG.

Yhtiö oli rakentanut näytöistä suuren ”elämyspolun” . Suurilla valmistajilla on tapana varata vuodesta toiseen kokonainen halli omakseen. Vaikka mitään mullistavaa uutta ei olisikaan esillä, pidetään kuitenkin huoli siitä että yrityksen brändi pysyy mielessä.

Toisenlaisia elämyksiä tarjoavat sitten erillaiset kokkausnäytökset ja kilpailut. Kuten yllä Askon osastolla.

Kodinkonevalmistajat ovat tuoneet paikalle erilaisia keittiökuuluisuuksia, jotka sitten parhaansa mukaan yrittävät todistaa, että miten kätevästi kaikki sujuu ja herkkuja syntyy kuin itsestään.

Tai sitten kävijälle tarjotaan parranajoa perinteiseen malliin, kuten otsikkokuvassa Panasonic-parturissa. Samalla osastolla voi ajaa partansa myös itse sähkökoneella ja tutustua valmistajan tuotteisiin.

IFA:ssa on panostettu paljon siihen, että kävijät saavat myös näppituntumaa tuotteisiin.

Beosound Edge
Beosound Edge avattuna

Tyylikästä ääntä ilman piuhoja

Uusi Beosound Edge on langaton aktiivikaiutin, joka on minimalistisesta ulkomuodostaan huolimatta syönyt sisäänsä melkoisen määrän tekniikkaa. Kaiutin tukee AirPlay2, Chromecast ja Bluetooth -tekniikoita.

Äänen voimakkuutta voi ovelasti säätää kallistamalla kaiutinta. Tavallaan koko laite on siis kuin suuri äänenvoimakkuusnäppäin.

Aäntä kaiuttimesta lähti esittelyssä tuntuvasti messujen meluisassa ympäristössäkin. Tällä pystyy siis pelästyttämään varmasti myös naapurit.

Myyntiin kaiutin tulee lokakuussa, sen hinnaksi kerrotaan noin 3000 euroa.

Parisuhteen pelastus

Kuorsaava parisuhde on monella tapaa huono suhde. Kuorsauksen kiroihin on markkinoilla jos jonkilaista nenänipistintä ja aromisuihketta – puhumattakaan tohtorin järeimmistä toimenpiteistä itse melupesän kurkkuun.

Suomalainen Kempeleellä kotipaikkaansa pitävä QuietOn suunnittelee ja markkinoi vastamelukorvatulppia, joiden uusin tulokas on tarkoitettu nukkujalle takaamaan rauhalliset yöunet.

Tulpat ovat optimoitu kuorsaustaajuuksille, ja rakenteeltaan sellaiset, etteivät ne haittaa nukkumista. Näin vieressä nukkuvan katuporamainen pörinä häipyy lähes kuulumattomiin.

Messuilla esillä oli prototyyppi, mutta tulpat ovat jo ennakkotilattavissa, myynti alkaa lokakuussa.

QuietOn vastamelutulppien jo aiemmin myyntiin tulleet mallit ovat tarkoitettu matkakäyttöön, ja erikoismalli hammaslääkäreiden hoitohenkilökunnan korviin.

Tiedetuubi Berliinin kulutuselektroniikkamessuilla

La, 09/01/2018 - 17:55 Jarmo Toivanen
IFA-logo

Berliinissä on meneillään IFA-kulutuselektroniikkamessut. Kaikki tärkeimmät ja vähemmänkin tärkeät valmistajat esittelevät siellä uutuuksiaan, ja myös Tiedetuubi on tällä kerralla paikalla. Julkaisemme nyt ja lähipäivinä juttuja, jotka tuovat oman, toivottavasti muihin medioihin verrattuna hieman erilaisen näkemyksemme messujen härpäkkeisiin.

Ihmeteltävän sitkeästi isot messut pysyvät hengissä, kuten nämä Beriliinin kulutuselektroniikkamessut. Sadas messukerta ei ole ihan kaukana, sillä vuonna 2024 päästään sellaista ehkä juhlistamaan. Tänä vuonna paikalla on 1814 näytteilleasettajaa, kävijöitä oli viimeksi noin 250 000.

Messuilla on aikojen kuluessa julkistettu moni sellainen keksintö, joka ovat mullistaneet maailmaa, kuten C-kasetti tai CD-levy. Sitten on tietysti enemmän niitä, joista ei voi mainita mitään, koska kukaan ei niitä enää muista.

Berliinin 161 200 neliömetrin näyttelyhallit ovat siis taas täyttyneet tekniikan vempaimista. Kodinkoneet, hierontahärvelit ja automaattiset ikkunanpesulaitteet kilpailevat huomiosta yhdessä 8K OLED-televisioiden ja kukkapurkkeihin liitettävien bluetooth –antureiden kanssa, unohtamatta matkapuhelimia, pölynimureita tai robottikoiria.

Siis jokaiselle jotakin. Sulassa sovussa messuilla kiertävät niin koululaisryhmät kuin ikäihmiset sekä rasittuneen näköiset myyntimiehet, joiden päätehtävänä lienee pitää messuille rahdatut asiakkaansa tyytyväisinä ja varmistaa, että he edelleen saavat merkin X tuotteita kaupaksi.

Alla on ensimmäinen valikoimamme näistä tuotteista.

Kuulokkeet märkiin harrastuksiin

Sonyn langattomat WF-SP900 -kuulokkeet ovat vesitiiviit kahden metrin syvyyteen, mutta uintiretkelle on vähän hankala ottaa puhelinta mukaan. Apuun tulee kuulokkeissa oleva sisäinen 4 gigatavun muisti johon voi tallentaa musiikkikappaleet, joten puhelimen voi jättää uintiretken ajaksi rantapyyhkeen päälle varastettavaksi.

Kuulokkeita saa useamman värisenä ja toiminta-aika on langattomana kolmisen tuntia. Kotelossa olevalla akulla ladaten saa kuunteluaikaa noin 12 tuntia. Jos kuuntelee vain kuulokkeiden omaan muistiin tallennettua musiikkia, mainitut toiminta-ajat pitenevät 6 /21 tuntiin.

AEG:n mittaritikku

Mittaritikku liesitasoon

Tämän laitteen nähdessään päällimmäinen ajatus on "miksei tätä aiemmin ole jo näkynyt?"

AEG (Electrolux) esitteli mittaritikun, joka toimii induktio-liesitason kanssa. Langaton (ja paristoton) tikku laitetaan ruokaan jolloin liesitaso pitää tarkasti halutun lämpötilan.

SenseProksi nimetty järjestelmään kuuluu muitakin automaattisia toimintoja, mutta vaikka kodinkonevalmistajat kuinka väittävät automaation tekevän jokaisesta kotikokista Michelin-tason ruuanlaittajan, taitaa silti vielä lopputulokseen tarvita muutakin kuin automaattinen mittatikku.

Induktioltason sisin olemus

Oletko koskaan miettinyt, mitä siellä induktiotason sisällä on?

Kuvassa on Panasonicin liesitaso, ja kuten siitä näkyy, tässä mallissa on paljon kuparisia induktiokeloja. Määrä selittyy sillä, että kattilan voi sijoittaa nyt vapaasti tason päälle, eikä astian koollakaan ole niin suurta merkitystä. Oikea määrä induktiokeloja kytkeytyy automaattisesti käyttöön.

Vastaavia tasoja joissa on koko pinta käytettävissä keittotasona, on usealla muullakin valmistajalla.

Induktioliesitasot ovat yleistyneet vauhdilla, koska niiden valttina on tarkka ja nopea lämmönsäätö joka on verrattavissa kaasulieteen. Ne ovat myös turvallisia, sillä liesi ei kuumene ilman sopivaa metallista keittoastiaa.

Jonkin verran päänvaivaa aiheutuu sellaisista kattiloista ja pannuista jotka eivät ole optimaalisesti suunniteltu induktiolle. Vaikka kattilan pohjassa lukisi ”induction” saattaa magneettikenttään reagoiva alue olla paljon pohjaa pienempi. Silloin käyttäjä yleensä syyttää lieden valmistajaa eikä kattilaa.

Video: 1374 valoa loistavaa nelikopteria tekemässä temppuja samanaikaisesti

Taas yksi uusi, hieman hullu ennätys: kiinalaisvalmistaja lennätti 1374 pientä droonia Xi'anin kaupungin taivaalle tekemään kuvioita ja ennen kaikkea rikkomaan Guinnessin samanaikaisesti taivaalla olleiden nelikopterien ennätyksen.

 

Luoteis-Kiinassa sijaitseva Xi'an on eräs Kiinan historiallisista kaupungeista; se on ammoisen Silkkitien päätepaikka (tai kiinalaisnäkökulmasta sen alkupiste) ja siellä asustaa myös kuuluisa Terrakotta-armeija.

Ehang-kopterinvalmistaja lennätti nyt tänään illalla paikallista aikaa siellä samanaikaisesti 1374 valoa hohtavaa droonia, jotka tekivät kuvioita taivaalle ja juhlistivat kaupungin historiaa. Koptereita oli 1374 koska kaupungin muurin ympärysmitta on 13,74 kilometriä.

Tärkeintä oli tietysti tempun mainosarvo, eli se, miksi mekin tästä kirjoitamme. Näin yhtiö ja Kiina pääsi rikkomaan edellisen virallisen kopterilennätyksen Guinness-ennätyksen, jonka teki Intel Etelä-Koreassa Pyeongchangissa talviolympialaisten avajaisissa. Silloin ilmassa oli kerralla 1218 droonia.

Valmistajan mukaan kaikki nelikopterit tarkkailivat koko ajan ympäristöään ja välttivät siten törmäykset lähellä olleiden muiden koptereiden kanssa. Kuuleman mukaan kaikkia laitteita ohjattiin vain yhden tietokoneen avulla.

Todennäköisesti tämäkin ennätys rikotaan taas pian – niin helposti lennätys näyttää videolla sujuvan.

Avainsanat

Pelkäätkö luonnonmullistuksia? Tässä on joka kodin pelastuskapseli!

Pe, 03/02/2018 - 17:16 Jari Mäkinen
Katsotaan sisään pelastuskapseliin

Maailmalta tulee uutisia pyörremyrskyistä, tulvista, maanjäristyksistä, tulivuorenpurkauksista ja muista mullistuksista. Suomessa ne ovat epätodennäköisiä, mutta pelokkaille on tarjolla nyt apua: pelastuskapseli, jonka voi laittaa vaikka takapihalle taiu parvekkeelle pahan päivän varalle.

On perjantai, joten on sopiva aika tonkia esiin kaikista maailman keksinnöistä yksi hupaisa sellainen: pelastuskapseli, jonka sinäkin voit hankkia. Vaikka idea kuullostaa lievästi naurettavalta, voi jossain päin maailmaa tämä olla hyvinkin kätevä myös muille kuin kroonisesti kaikkea pelkääville.

Lentokoneinsinööri Julian Sharpe katseli vuonna 2004 kuvia Intian valtameren tsunamituhoista ja keksi suunnitella pienen pelastuskapselin, millainen olisi voinut pelastaa ihmishenkiä kaikenlaisissa luonnonmullistuksissa.

Tuloksena oli sukelluskellon näköinen pallo, jonka perusmallin sisällä on kaksi paikkaa. Tukeva alumiinista tehty, mutta olennaisesti sukelluskelloa kevyempi, vedessä jopa kelluva pallo on vesi- ja ilmatiivis, kestää suuriakin iskuja ja laavaa. Sen sisällä oleva ilma, ruoka ja vesi voi pitää asukkaansa hengissä viiden päivän ajan – tuossa ajassa onnettomuuden/myrskyn/tuhon pahimman vaiheen pitäisi olla ohitse. 

Siltä varalta, että tulva tai maanvyöry siirtää pallon kauas paikaltaan, on siinä GPS-paikannus ja hätälähetin.

Sisäkuvia kapselista

Kapseleita on tarjolla eri kokoisia kaksipaikkaisesta kymmenelle henkilölle tarkoitettuun. Sparpen Survival Capsules -yhtiö myy kirkkaan punaiseksi maalattuja kapseleitaan alkaen 14 000 dollarin hintaan (noin 11 300 euron) ja yhtiö väittää kapseleiden kestävän melkein kaikki kuviteltavissa olevat katastrofit.

Alla on yhtiön tekemä video kapselin valmistuksesta ja testaamisesta.

Video: Japanilaiset sumotaistelurobotit mättävät toisiaan

Erilaisia taistelurobotteja on nähty: niin leikkimielisissä kilpailuissa kuin "oikeita" taistelukäyttöönkin suunniteltavia, mutta nämä ovat jotain aivan uutta: japanilaiset pikkurobotit, jotka käyvät taistoon toisiaan vastaan kuin sumopainijat.

Paitsi että robotit ovat hieman erilaisia kuin painavat sumot: niiden massa saa olla vain kolme kiloa, ja ne liikkuvat hieman ihmispainijoita nopeammin.

Vaikka kirjoittajalle sumorobotit ovat uusi tuttavuus, ei japanilaisille laji ole mitään tuore. Siinä missä sumon juuret menevät yli tuhannen vuoden päähän historiassa, on näitä sumotaistelurobotteja usutettu taisteluun vuodesta 1989 alkaen. Tarkoituksena on (kuten monissa muissa vastaavissa robottikisoissa) innostaa opiskelijoita kehittämään taitojaan robottien rakentamisessa ja tekniikassa yleisesti.

Jos asia kiinnostaa enemmän, kannattaa sumorobotteihin ja kilpailun tarkkoihin sääntöihin perehtyä All Japan Robot-Sumo Tournament -sivustolla.

Hyvästi pikaruokakokit: tässä tulee hampurilaisautomaatti

Ma, 02/13/2017 - 19:52 Jari Mäkinen

Kaikki tietävät, että hampurilaiset, ranskalaiset perunat ja limu eivät ole terveellisen ruokavalion perusta, mutta niitä nautitaan kuitenkin valtavasti joka puolella planeettaamme. Pikaruoka on suosittua, koska se on helppoa ja halpaa – ja kohta se on vielä nopeampaa ja edullisempaa, kun kokit voidaan korvata automaateilla.

Tieteiselokuvissa on ruoka- ja juoma-automaatteja, jotka antavat pyynnöstä syötävää. 

McDonaldsin Bostonissa, Yhdysvalloissa tammikuun viimeisenä päivänä esittelemä Big Mac -automaatti on askel kohti tätä pikaruokailun tulevaisuutta.

Onko se hyvä vai huono, on jokaisen itse päätettävissä, mutta rutiininomaisesti purilaisia rasvan käryssä paistavien, minimipalkkaa nauttivien työläisten korvaaminen robotilla on looginen askel.

Tämä laite ei siis vain jaa purilaisia asiakkaille, vaan tekee ne sisällään.

Se paistaa pihvit ja sämpylät sekä pinoaa ne salaattien, tomaattien, kurkkujen ja soosien kanssa taatusti standardin mukaiseksi paketiksi. Jo nythän suurin osa pikaruokaketjujen raaka-aineista tulee ravintoloihin pakastettuina, paloiteltuina ja sopiviksi annosteltuina, joten laite pystyy käyttämään niitä kätevästi hyväkseen.

Tämä ensimmäinen hampurilaisautomaatti tarjosi asiakkailleen aluksi tuotoksiaan ilmaiseksi. Yhtiö halusi paitsi saada näin mainosta – esimerkiksi tämänkin jutun muodossa – mutta myös kerätä kokemuksia ja reaktioita automaattisten hampurilaisten tekemisestä.

Keltaisten kaarien ravitsemusliikkeen tavoitteena on luonnollisesti automatisoida koko ravintola, jolloin asiakas voisi tehdä tilauksen automaatilla joko näytön tai puhetunnistuksen avulla, maksaa kortilla tai etämaksulaitteella, ja poimia annoksensa luukusta.

Kenties jossain vaiheessa Ronaldin näköinen robottitarjoilijakin voi tuoda tarjottimen asiakkaalle.

 

Oletko jo laittanut talvisormesi älypuhelimeen?

La, 01/21/2017 - 13:02 Toimitus
Sormenpää

Kuten jokainen tietää, talvi on hieman erilainen vuodenaika kuin kesä. Älypuhelimen sormenjälkitunnistin sen sijaan ei tajua asiaa.

Monissa älypuhelimissa on nykyisin sormenjälkitunnistin, jonka avulla luurin saa käyttökuntoon yksinkertaisesti ja nopeasti ilman tunnuslukujen näppäilyä. 

Yleensä nykyisin siihen tulee kiinnittäneeksi huomiota vain silloin, kun se ei toimi. Osa näistä tapauksista on ymmärrettäviä, sillä muun muassa kokatessa, urheillessa tai muissa toimissa, missä sormet ovat öljyiset, hikiset, likaiset tai kovin kosteat, ei tunnistus toimi.

Mutta jostain syystä etenkin nyt talvisaikaan ihan normaalikäyttökin on usein hankalaa. Miksi?

Syy on hyvin yksinkertainen: sormemme ovat talvella hieman erilaisia, ja lisäksi olosuhteet talvella ovat myös usein sellaiset, että tunnistus toimii hieman huonosti. Vaikka talvella meille kertyy helposti lisäpainoa, olemme kuitenkin kesäisessä lämmössä (ja etenkin helteellä ja tropiikissa) hieman pyöreämpiä ja pulleampia. Ihon huokoset ovat avoimia ja iho on pehmeämpi. 

Sen huomaa helposti siitä, että sormus tuntuu tiukalta tai kellon hihnaa täytyy löysätä normaaliasetuksista.

Talvella sen sijaan iho on kuivempi ja sen huokoset sekä uurteet ovat supussa. Mitä kylmempää ja kuivempaa on, sitä enemmän iho on koppuralla.

Tämä muuttaa myös sormenpäitämme siinä määrin, että älypuhelin ei välttämättä tajua pakkaspäivinä, että kyseessä on sama omistajan sormi kuin muulloinkin. Myös monien tietokoneiden ohjauslevyt toimivat huonommin, kun sormenpäiden sähkönjohtavuus on huonompi.

Mikä siis avuksi?

Ensimmäinen, ja hyvin yksinkertainen ratkaisu on sama kuin muihinkin talviajan iho-ongelmiin: kosteusvoide. Käsien rasvaaminen talviaikaan on hyvä idea muutenkin.

Toinen ratkaisu on tallentaa puhelimeen erikseen "talvisormet", eli tehdä sama manöveeri kuin aikaisemminkin, mutta nyt vain kuivemmin sormin. Näin laite tunnistaa myös koppuraisemmat sormenpäät.

Tähän liittyen bonusvinkki: jos älypuhelimien käyttöä varten tehtyjä hansikkaita, kannattaa myös niiden "sormenjäljet" tallentaa puhelimeen. Monet laitteet hyväksyvät myös nämä hieman omalaatuiset jäljet ikään kuin sormenjälkinä.

Kuva: Flickr / Geoffrey Fairchild

Nyt se tiedetään: näin nelikopteri oikeasti lentää (video)

Periaatteessa se, miten nelikopteri lentää, tiedetään varsin hyvin: sen vaakatasossa olevat, pyörivät potkurit saavat aikaan nostovoimaa ja puhaltavat ilmaa alaspäin. Mutta miten ilma tarkalleen ottaen liikkuu, on ollut arvoitus.

Nyt Nasan Piilaaksossa sijaitseva tutkimuskeskus, Amesin tutkimuskeskus, on tuottanut tämän simulaation, joka näyttää miten homma oikeasti toimii. Keskuksen tutkijat käyttävät normaalisti supertietokoneita ja ilman virtausanalyysiä lentokoneiden ja muiden ilma-alusten aerodynamiikan määrittelyyn, mutta samat luonnonlait pätevät myös pieneen DJI Phantom 3 -nelikopteriin.

Monien harrastajien suosimaa kopteria on tässä hieman muunneltu, mutta periaate on täsmälleen sama kuin Suomenkin taivaalla viuhuvissa laitteissa.

Erityisen kiinnostavaksi nelikopterin tekee sen ristimäinen muoto: ilma kiertää alas liikkuessaan rungon ja muodostaa varsin monimutkaisen, osin kaoottisen virtauskuvion.

Animaatiossa nelikopteri on ikään kuin lennossa, eli maa tai mikään lähellä oleva pinta ei häiritse ilman virtausta. Ilmavirrat ovat animaatiossa viivoina ja paine-erot näkyvät eri väreinä siten, että keskimääräistä korkeampi paine on punaista ja matalampi sinistä.

Pienen akkukäyttöisen lelun tutkiminen auttaa parantamaan myös isompien nelikopterien ja niiden roottorisysteemien hyötysuhdetta, sillä tutkijat onnistuivat parantamaan roottorien tuottamaa nostovoimaa pienien, simulaation pohjalta tehtyjen muutosten avulla lähes kaksinkertaiseksi.

Samankaltaista virtausdynamiikan simulointia tehdään myös Suomessa mm. CSC Tieteen tietotekniikan keskuksen supertietokoneilla – ja yhä useammin myös kannettavilla tietokoneilla, joiden tehot vastaavat hyvin ammoisia supertietokoneita.

Video: NASA Ames Research Center/NASA Advanced Supercomputing Division/Tim Sandstrom

Video: Moottoripyörä, joka pysyy itsekseen pystyssä

Las Vegasissa on esitelty tällä viikolla paljon erilaisia, enemmän tai vähemmän jännittäviä vempeleuutuuksia CES-teknologiamessuilla.

Eräs hämmästyttävimmistä on Hondan esittelemä moottoripyörä, joka ei kaadu, vaan pysyy itsekseen pystyssä etupyöräänsä kääntelemällä. Se pystyy myös ajamaan itse itseään, ja kuten videolla näkyy, myös esimerkiksi seuraamaan omistajaansa.

Hondan tekniikka perustunee kiihtyvyysmittareihin ja painovoimasensoreihin, jotka havaitsevat moottoripyörän asennon muutokset nopeasti ja tarkasti. Samaa tekniikkaa on käytetty yhtiön vuonna 2012 esittelemissä Uni-Cub -henkilöliikuttimissa – ihan mopoiksi tai moottoripyöriksi ei näitä yksipyöräisiä istuimia oikein voi kutsua.

Siitä, milloin ja millaisissa pyörissä tekniikka tulee markkinoille, ei yhtiö ole maininnut mitään.

Kyseessä ei ole suinkaan ainoa ja ensimmäinen itsekseen pystyssä pysyvä moottoripyörä, sillä lähes kaikki moottoripyörävalmistajat tutkivat samankaltaisia systeemeitä sekä itsestäänajavia moottoripyöriä. Esimerkiksi BMW esitteli vastaavaa tekniikkaa jo viime syyskuussa. Siitä on video alla.

Avainsanat