Puistossa piilotteleva planetaario

Su, 03/24/2013 - 11:46 By Markus Hotakainen

Jokseenkin keskellä Milanon miljoonakaupunkia on Porta Venezian puisto.

Sen itäisessä nurkassa on lehtevien puiden siimeksessä näyttävä uusklassinen rakennus pylväikköineen päivineen. Seinustalla lukee ”Civico Planetario Ulrico Hoepli” – tervetuloa Italian suurimpaan planetaarioon!

Nimensä planetaario on saanut sveitsiläissyntyiseltä kustantajalta ja kulttuurimesenaatilta Ulrico Hoeplilta, joka aikoinaan lahjoitti sen Milanon kaupungille.

Planetaarion avajaisia vietettiin toukokuussa 1930 ja se on ollut siitä lähtien toiminnassa ja yleisökäytössä. Planetaarion sisääntuloaulassa on pieni näyttely, jossa kerrotaan esimerkiksi planeetoista ja niiden liikkeistä sekä aavikoilta löytyneistä meteoriiteista.

Varsinaista planetaariosalia voi kuvailla vaikkapa sanalla hauska. 19,6 metrin läpimittaista kupolia kiertää Milanon horisontti – sellaisena kuin se oli vuonna 1930. Sieltä siis puuttuvat monet myöhemmin rakennetut maamerkit ja pilvenpiirtäjät.

Keskellä salia on legendaarinen Zeissin projektori, joka on ollut käytössä vuodesta 1968 lähtien. Siinä tähtiä kuvaavat valopisteet heijastetaan kupoliin kahdessa pallossa olevien lamppujen ja linssien, ei digi- tai valokuitutekniikan avulla. Planeetoille ja muille erityiskohteille on omat projektorinsa.

Hauskaksi 300-paikkaisen planetaariosalin tekevät pyörivät puutuolit, jotka näyttävät siltä kuin ne kuuluisivat pikemminkin tunnelmallisen kulmakahvilan kalustukseen. Tuolit on pultattu yksitellen lattiaan ja jokainen katsoja voi kääntyillä ohjelman kestäessä mielensä mukaiseen suuntaan.

Planetaariossa käy vuosittain noin 100 000 kävijää, joten se on varsin  suosittu – olkoonkin, että Milanossa on myös runsain mitoin potentiaalista kävijäkuntaa. Ohjelmisto koostuu perinteisistä  planetaario-ohjelmista, joissa esitellään tähtitaivasta, sekä eri teemoista pidetyistä esitelmistä ja seminaareista. Lapsille ja  koululaisryhmille järjestetään omia ohjelmanumeroita.

Planetaario toimii myös Milanon vanhimman tähtiyhdistyksen, vuonna 1932 perustetun Circolo Astrofili di Milanon päämajana. Sisäänpääsymaksu on aikuisilta 3 euroa, alle 18-vuotiailta ja yli 60-vuotiailta 1,50 euroa. Planetaarion tarkka osoite on Corso Venezia, 57. Aukioloajat ja ohjelma kannattaa tarkistaa planetaarion nettisivuilta.

Tiedetuubin esittelemiä tiedekeskuksia ja muita kiinnostavia kohteita