Ei aprillipila, vaan termittejä

Pe, 04/01/2016 - 13:14 By Jari Mäkinen

Viime päivinä on netissä kiertänyt jälleen kuva kummallisista Afrikassa olevista renkaista maassa. Kyse ei ole vitsistä, ei myöskään UFOista tai muusta vastaavasta, vaan aivan luonnollisesta asiasta. Tylsää, kun totuus on jälleen tarua ihmeellisempi!

Päivän kuvaEteläisessä Afrikassa, ennen kaikkea Namibiassa, on runsaasti kuvassa näkyviä läikkiä ruohomaassa. Hämmästyttävän pyöreät läikät ovat halkaisijaltaan 2-15 metriä ja niitä on kutsuttu "keijukaisrinkuloiksi", koska niiden synnystä ei ole ollut selvyyttä. Jopa ufoja ja erilaisia yliluonnollisia asioita on esitetty läikkien synnyttäjiksi.

Nyt kuitenkin Hampurin yliopiston tutkija Norbert Jürgens on esittänyt niille ensimmäisen kunnollisen - ja luonnollisen - selityksen tuoreessa Science-lehdessä julkaistussa artikkelissaan The Biological Underpinnings of Namib Desert Fairy Circles.

Jürgensin mukaan Psammotermes allocerus -lajin termiitit vievät mukanaan ruohoa ja muuta lyhytikäistä kasvillisuutta alueilta, jolloin jäljelle jää läikkiä, joihin vesi kerääntyy nopeasti. Läikkien muoto on jotakuinkin pyöreä alun perin, mutta vesi korostaa muotoa. Vesi puolestaan kerää helposti lisää kasvillisuutta, mikä houkuttelee termiittejä.

Läikät säilyvät pitkien kuivuusjaksojen ansiosta vuosikymmeniä maastossa.

Kuva on Wikipediasta.