valosaaste

Tiedetuubin valosaastekysely

Ke, 03/18/2015 - 16:35 By Toimitus
Osallistu kyselyyn!

Olitko illalla 17. maaliskuuta ulkosalla? Näitkö taivaalla revontulia?

Osallistu tiede- ja tekniikkasivusto Tiedetuubin valosaastekyselyyn ja auta kartoittamaan Suomen parhaat ja huonoimmat seudut tähtitaivaan sekä sen ilmiöiden tarkkailuun!

Tiistaina 17.3. illalla ja sitä seuranneena yönä Suomen taivaalla leimusivat kirkkaat revontulet. Monelta ne jäivät kuitenkin näkemättä, kun valosaaste peitti luonnonilmiön alleen tai laimensi värikylläisyyden haaleaksi vihertäväksi massaksi.

Tiedetuubi haluaa selvittää, kuinka laajaa haittaa valosaasteesta on, jos öiseltä taivaalta haluaa nähdä jotain muutakin kuin kalvakkaa ulkovalaistuksen kajoa. Samalla kannattaa kiinnittää huomiota siihen, että valoisista kaupungeistakin voi nähdä taivaalla monenlaisia ilmiöitä – kunhan vain katsoo ylös!

Tiistai-iltaiset revontulet tarjoavat kartoittamiseen oivan tilaisuuden, sillä ne olivat näkyvissä koko Suomessa, peittivät parhaimmillaan koko taivaan ja leimusivat koko illan, suuren osan seuraavasta yöstäkin.

Valosaastekyselyyn osallistuminen edellyttää ainoastaan vastausta kahteen kysymykseen sekä kellonaikaa, jolloin revontulia katseli tai yritti katsella, ja havaintopaikkaa kaupungin ja kaupunginosan tai kunnan ja kylän tarkkuudella.

Vastaa tässä:

Olitko illalla 17. maaliskuuta tai seuraavana yönä ulkosalla?

Olin /
En ollutNäitkö taivaalla revontulia?

Kyllä näin /
En nähnytKellonaika:
Havaintopaikka:
Lisätietoja:Voit kirjoittaa lisätietoihin muita oleellisina pitämiäsi tietoja, kuten esimerkiksi ilmansuunnan, jossa revontulet erottuivat parhaiten, tai lyhyen kuvauksen siitä, millaisilta revontulet näyttivät. Halutessasi voit lähettää vastaukset myös sähköpostiosoitteeseen toimitus@tiedetuubi.fi

Huom: yllä oleva yksinkertainen lomake ei toimi kunnolla joissain mobiililaitteissa. Tutkimme asiaa viikonlopun aikana; odottaessa pyydämme käyttämään sähköpostia. 

Vastaa  31.3. mennessä!

Tiedetuubi laatii vastauksista raportin, joka parhaimmassa tapauksessa kertoo koko Suomen valosaastetilanteesta. Kattavuus riippuu kuitenkin vastausten määrästä. Tule mukaan!